Лидерски сблъсък - версия 2014

Отидат ли си лявото и дясното, идва "Янето"
Обновена: 20 яну 2014 13:51 | 20 яну 2014 09:06,
66
Лидерски сблъсък - версия 2014
Ще разцепи ли Първанов БСП надве? Снимка: БТА

БСП, една традиционно нелидерска партия, вече навлиза в поредния си за последните години лидерски сблъсък. Откакто президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов напусна Дондуков 2, на Позитано 20 сякаш никога не е скучно. Двама лидери – един бивш и един настоящ, вече почти две години не могат да поделят столетницата, не успяват и да заживеят в разбирателство.

Още по темата
18 май 2012 11:03
129
„Ако има някаква опасност за БСП, в момента тя не е да се разцепи на първановисти и станишевисти. Опасността е да се разцепи на доволни и недоволни и недоволните да си тръгнат, заяви Георги Кадиев пред Нова телевизия. И е съвършено прав. Вечната вътрешна опозиция на Станишев формулира най-лошото, което може да се случи на левицата – да се превърне в лидерска партия покрай лидерските си сблъсъци. Левицата никога не е била това, но от години двама души я тласкат именно натам. Човекът-партия е неработещ модел в демократичния свят. В тези случай формацията залязва заедно с пълководеца си.

Десницата в България пострада достатъчно от подобни вътрешни борби. Очаква се столетницата да е по-мъдра. Вече веднъж почти останахме без дясно, дано не замре и лявото, защото това най-вероятно ще роди поредният "Яне".

Битката между Първанов и Сергей Станишев сега много напомня сблъсъка им преди и по време на 48-мия конгрес на партията. Тогава президентът тъкмо беше преотстъпил кабинета си на Росен Плевнелиев, а левицата се готвеше да избере ръководство. Месеци наред през медиите се чуваха обвинения, обиди и тежки квалификации от двата лагера. Първанов започна войната с пресконференция в НДК. И сега той тръгна по същия начин. И предния път всички знаехме какво се готви да направи. И този път държавният глава избра същата зала, за да обяви паралелната си листа за евровота. И този път слуховете плъзнаха месеци по-рано.

Историята се повтаря, ще каже някой. Тя обаче се повтаря толкова дословно, че обществото остава с усещането, че левицата разполага с машина на времето и отново е февруари 2012 година.

Възраждането на АБВ за момента не би трябвало да стряска социалистите. Поне от досега показаното членският състав не се е увеличил, а структурата на БСП остава стабилна. Обичайната опозиция в левицата, при това не цялата, просто намери нов начин да изкаже недоволство. Прави го обаче в твърде ключов момент. Станишев, освен лидер на БСП, е и президент на ПЕС, а евроизборите са ключови и за двете формации. Във вътрешен план в голяма степен от вота през май зависи оцеляването на кабинета, а представянето на европейските социалисти ще решава посоката на Брюксел в следващите пет години.

Калфин и Станишев от доста време не са в блестящи отношения. Факт е обаче, че той беше външен министър в кабинета му, по-късно стана евродепутат, а след това беше издигнат и за президент. Няма как да не боли такъв кадър да ти забие нож в гърба, с подобно поведение от ментора си, който те въведе в партията, вече си свикнал. А още един Яне чака на старта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
3
 
! Отговори
Кара Колю преди 10 години
До Анонимен58 ГОЦЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
имам няколко въпроса1. Кой създаде тройната коалиция?2. кой внедри в кабинета на Станишев двамат Руменовци, които бяха доказано вредин за България3. Кой българсик президент се обяви за НАТО и Американсик баази, след като преди това рипаше колок е велик Слободан Милошевич?4. Кой бе човекът прочул се със скандала "Петролгейт"?5. Кой носи вина за тов руснациет да намалят процентите на България по договора Бургас-Александрополис?6. кой ни занимаваше с ловните и любовните си истории?
50
1
 
3
 
! Отговори
Секирчо и Манарчо преди 10 години
наи добрее ритник за всички празна бюлетина решава ще бъде уникално евродепутати само от етницеска партияда импросветне на брюкселските мозъци
49
4
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
На Гоце и Петков им врътнаха кранчетата и гледай какво става. Ами който е свикнал много да *** не може да се спре изведнъж. А Калфин явно му е дошъл апетит...Имали идеи ала бала всичко е въпрос на лапане
48
5
 
13
 
! Отговори
Човека с бича преди 10 години
И двамата са еднакво вредни за българите,особено лакомия като *** за власт Гоце Трипера.Заслужават по 100 удара с бич,23след което да бъдат хвърлени в нужника с главата надолу!
47
1
 
12
 
! Отговори
бой джордж от рупча преди 10 години
Големият шлем срещу големия чернобилски плъх. Ми то това истински армагедон, бе! Направо буря в чаша вода...
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каратиста отново ще победи всички!
45
2
 
15
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
За мен и двамата са "гости от миналото",връщат ни в най мракобесните години за страната.Влачат локумите от конгрес до конгрес,сега как му викат сбирка .Лошото е че обикновения човек не може да види пъклените им намерения.
44
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво като дойде Янето? Май нещо ви страх от него.
43
2
 
5
 
! Отговори
ViturStSt преди 10 години
До bochko tikvetoКой според тебе е моралния съдник в България.Кой е достатъчно чист, девствен и красив та да може да съди безкрайно благорадната шайка която ни управлява?
42
0
 
8
 
! Отговори
www преди 10 години
ПОЛИТИЦИ - ПРОКЛЯТИЕТО НА БОГОВЕТЕ...
41
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Той верно ,че потъна някъде ,или просто няма чии пари да усвоява.
40
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква наглост и безочие-да станеш Президент благодарение на около 500 000 гласа от ДПС и сега да критикуваш собствената си партия ,че била с тях.Ами с кой предлагате да бъде умници-с ГЕРБ ли или да отиват на нови избори.Като БСП има само 84 депутата как ще управлява ,как ще налага мнението си.Работете Калфи и Гоцета така ,че БСП да има над 120 депутата и да управлява сами ,а не да зависи от ДПС или Атака.И за това сте виновни и вие АБВ0вейци ,които сте дърти кадри ,а не идвате от луната
39
4
 
22
 
! Отговори
зоро преди 10 години
ако станишев, се катурне не знам с какво ще си изкарва хляба ,той един ден трудов стаж нема горкия
38
7
 
21
 
! Отговори
изнервен преди 10 години
Първанов, кажи най-после съвсем ясно. че искаш да изгониш мафията в ръководството на БСП.
37
2
 
8
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 10 години
тия от абевето ше дават ли хубави помушти.
36
2
 
10
 
! Отговори
бон жови преди 10 години
гйорги парванов е наи добрия ловжия от политиците и най влиателния политик сред ловжийте
35
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
триперливи срещу спинозни, каква голяма лява драма
34
1
 
7
 
! Отговори
Гочо преди 10 години
До TPE3BEHКой да я забрани?
33
4
 
30
 
! Отговори
TPE3BEH преди 10 години
Какви са тия безмислени статии бе, БСП трябваше да се забрани още 1989 г., това е най-вредната партия-*** за нацията.