Тероризъм по време на Олимпиада

Колко сигурни са зимните игри в Сочи?
Обновена: 3 фев 2014 08:25 | 2 фев 2014 23:00,
35
Тероризъм по време на Олимпиада
Снимка: Reuters

Русия взима безпрецедентни мерки за сигурност по време на започващите идната седмица Зимни олимпийски игри в курорта Сочи. Въпреки това редица държави изразяват опасения, че световният спортен форум може да се превърне в мишена на терористи, изтъква Би Би Си.

Официални представители на британската власт предупредиха, че терористични атаки в Русия са твърде вероятни в навечерието и по време на Олимпиадата, в която ще участват представители на 88 държави.

През декември двоен бомбен атентат във Волгоград отне живота на 34 души. Отговорност за нападението пое ислямистка групировка, базирана в Дагестан, Северен Кавказ.

Тревогата от Лондон идва от конкретно име – „Кавказко емирство”. Групата обединява редица екстремистки организации, чиято цел е създаването на независима ислямска държава в Северен Кавказ.

Британците изтъкват, че лидерът на „емирството” Доку Умаров още преди половин година е призовал своите последователи да направят всичко по силите си, за да атакуват Игрите на Черноморското крайбрежие.

Експертите от Острова обаче отчитат, че заканите и реалните възможности на екстремистите се разминават. Атаки в други части на Русия може и да са по силите на терористите, но удар по Сочи в разгара на Игрите е много малко вероятен, убедени са британците.

На място ще са разположени 37 хиляди войници и полицаи. Олимпийското село ще бъде обградено от „стоманен обръч” и на практика достъпът за външни лица ще е отрязан.

Облечени изцяло в черно пазителите на реда и сигурността вече са неразделна част от олимпийската картина в Сочи.

Русия все пак има притеснения и в момента е в ход операция по издирване на заподозряна жена-камикадзе. Съществуват опасения, че 22-годишната вдовица на ислямистки боец Рузана Ибрагимова вече се е добрала до Сочи и се укрива до момента, в който трябва да нанесе удар.

Не се изключва още няколко „черни вдовици” да са на терористични мисии в олимпийския център.

Британското разузнаване изтъква, че няма данни „Кавказко емирство” да атакува неруски цели. Борбата на екстремистите е изцяло срещу Русия, а не срещу Запада, какъвто е случаят с множество други ислямистки организации.

По-рано този месец олимпийските комитети на 5 държави получиха заплашителни писма за нападения по време на Игрите. Но сериозността на тези писма беше поставена под сериозна въпросителна.

Въпреки всички уверения, че Олимпиадата в Сочи ще премине без терористични атаки, изглежда всички имат едно на ум.

Доказателството – Съединените щати разположиха два бойни кораба в Черно море, изпратиха агенти на ФБР в Сочи и изразиха готовност за размяна на разузнавателни данни с историческия враг Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
35
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На Путиниадата ченгетата ще са повече от туристите, типично по русски.
5
42
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кaвкaз ще извоювa свободaтa си! по прaвилно е дa се кaже, кaкво ще видят руснaците след олимпиaдaтa, зaщото войните зa нaционaлно озвобождение обикновено сa продължителни и кaто прaвило окупaторите губят!
4
3
 
7
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
DO 6/ v bg e po-opasno
3
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами колкото са сигурни и в САЩ- справка маратона в Бостън. Правят впечатление колко често излизат такива статии, май целящи да направят внушения. Някой май иска да се провалят игрите, да насади психоза, да втълпи, че там е опасно. Но не по-опасно от всяко друго място, вкл. и България, за съжаление.
2
22
 
10
 
! Отговори
Аз Барак! преди 10 години
Ако Обама разреши на ЦРУ ще има бомбени атентати на Олимпиадата. Ако Барак забрани на ЦРУ атентатите, бомби няма да гърмят. Най-добре Владимир Путин да завърти един телефон на Обама и помоли американците да не пращат атентатори поне по време на Олимпиадата. Ако Барак се съгласи с молбата на Путин ще се свърже с шефа на ЦРУ и ще каже само 2 думи: "Отложете атентатите!" И бомби на Олимпиадата няма да има.
1
6
 
32
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
"Доказателството Съединените щати разположиха два бойни кораба в Черно море, изпратиха агенти на ФБР в Сочи и изразиха готовност за размяна на разузнавателни данни с историческия враг Русия."А пък руснаците вдигат бомбардировачи Ту22 с противокорабни ракети х-22, така борбата с тероризма ще е пълна;-))