Къде е незаконно да си гей?

В редица страни да си хомосексуалист е престъпление
15 фев 2014 21:25,
167
Къде е незаконно да си гей?

Милиони хора живеят на места, където законът отхвърля еднополовите взаимоотношения и гейовете са подвеждани под съдебна отговорност заради сексуалната си ориентация.

В 5 страни и части от две други хомосексуализмът се наказва със смъртна присъда. В общо 70 държави хора са вкарвани в затвора заради сексуалната си ориентация, подчертава БиБиСи.

Дори в страни, където хомосексуалността не е престъпление, гейовете не могат да се радват на равноправие (по-висока възрастова граница за съвместно съжителство и забрана за брак).

В Русия, например, е в сила закон, който забранява даването на информация за хомосексуални връзки на лица под 18 години. Всеки нарушител получава парична глоба, но при повторно провинение може да излежава и присъда в затвор.

Този закон, подкрепен категорично от президента Путин, стана причина за редица протести и негативни коментари в западните медии в навечерието на Олимпийските игри в Сочи. И все пак трябва да се отбележи, че хомосексуализмът е декриминализиран в Русия през 1993-та година (с изключение на Чеченската република).

Подобна законова стъпка предприемат повечето държави в последните 200 години, сочи доклад на ООН. Преди Френската революция през 1789-та година, в общо 126 страни по света хомосексуализмът е престъпление, преследвано от закона.

Франция, Монако, Белгия, Люксембург и Холандия са сред първите, които признават правата на гейовете в страните си в края на 18-ти и началото на 19-ти век. Съветският съюз го прави през 1917-та година, но толерантността се задържа едва 17 години и с нов закон хомосексуализмът отново е поставен извън закона.

В Съединените щати, откъдето идват някои от най-сериозните критики срещу Кремъл в последно време, този процес е завършен едва в 21-ви век – с решение на съд в Тексас през 2003-та година.

Бумът на декриминализирането на хомосексуализма по целия свят настъпва със сексуалната революция от 60-те и 70-те години. България предприема тази стъпка през 1968-ма година, заедно с Германската демократична република.

В общи линии в края на 20-ти век страните, в които хомосексуалистите са преследвани от закона, са далеч по-малко от тези, в които законът не допуска еднополови взаимоотношения.

Напоследък обаче се забелязва тенденция в другата посока. Миналата година Индия възстанови 153-годишен закон, датиращ от колониалното време. По силата на тази разпоредба хомосексуализмът е „противоестествен” и предполага наказание от 10 години затвор.

Преди няколко месеца Нигерия прие закон, който забранява еднополовите бракове, гей организациите и публичната проява на хомосексуална връзка. Доказано полово сношение между хора от еднакъв пол също е престъпление. Нарушителите получават 14-годишна присъда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До цезарИ на двамата ще вика татко! А ако живее само с майка си на кой ще вика татко - на съседа ли?
112
2
 
18
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Ако имаш контакти с хора от твоя пол ,имай ги, но защо трябва да правиш паради и демонстрации облечен като циркаджия и децата да питат баща си - тате тези какви са, а той да се чуди какво да му каже. Нормалните хора и те ли да правят паради и да доказват че са различни от обратните. Обратен си обратен живей си живота и не парадирай с това.Как ще сключват бракове и осиновяват деца, на кого от двамата мъже детето ще каже татко на кого майко.Гледах филма Спартак, такъв разврат другаде не съм гледал
111
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бог е илюзия, продукт на човешкият мозък, архетип на човешкото съзнание. Човекът е имал хиляди богове, никой не е по-истинен от друг, защото всеки е плод на съзнанието. Но религиозната пропаганда с всички сили промива мозъци, плъзва като зараза където може.Бог е мъртъв, изсреля Ницше преди повече от век и думите му тежат като олово и днес! Кънтят в душите на жалките християни!
110
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 110Религията е противоестествена! Във природата има хомосексуалност, норелигия няма! Религията е болест, вид невроза както казва д-р Фройд. А религиозните са едни от най-наглите същества и обременени мозъци! Оставете хората на мира! Повече критикувате другите, отколкото се молите, а в библичката ви пише "Не съди". Цялата ви организирана идеологизирана религия се гради на лицемерие и използуване за лични ползи.
109
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименНе ми пука какво пише във библията, аз съм А-ТЕИСТ,А БЪЛГАРИЯ Е СВЕТСКА ДЪРЖАВА, ***! Говорех за съвсем друго, не дали във Библията е разрешен хомосексуализма,макър че поради многото преписи нищо не е сигурно.защо Исус не е казал дума за мъжеложството? Въобще всички негови думи сапредания от уста на уста, минали през хиляди усти до днес. Но с религиозно обременени индивиди няма да споря, защото не ме вълнува религията.Уча философия и съм слушал достатъчно лекци по визант.философия
108
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 110Ако не си вярващ, не го слушай, бог е фикция, грехът не съществува!Не слушай хора, които се опитват да държат монопол над вярата и бог.
107
11
 
2
 
! Отговори
до набожните преди 10 години
защо тогава вашият бог създава гейовете?
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много точно казано- покаяние и молитва! Но те приемат ненормалното за нормално и дефилират по паради. ПФУ!
105
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И Тора ли е съчинена във Гърция? Защо не отвориш Стария завет и не прочетеш как говори Творецът за содомитите. Бог е създал мъжко и женско, а другото е от многото демоНокрация!
104
4
 
6
 
! Отговори
до 110 преди 10 години
Хомосексуализмът е противоестествена страст, грях. И като при всеки грях, лечението за него е Бог. Покай се, обърни се към Бога и се моли. Може Той да свали това бреме от теб.
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ван Гог ,Ницше , Диоген, Сократ са били малко луди и определено много различни от масата, но са гениите на света! Благословена да е различността! Посредствеността и нормираността знае само как да пълни гробищни алеи и да оросява земята със кръв, в опит да отмие комплексите си!И моля ви се не цитирайте неща които не разбирате - като Библията. Не я разбират 99% от обявилите се за християни, но новият Папа е малко по-различен. Самото християнство е съчинено във Византия на събори.
102
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До въпросАко Емил Димитров и Парцалев се бяха самоубили, естрадата и киното ни биха осирутели.Ако Фреди Меркюри, Марсел Пруст и Мишел Фуко се бяха самоубили - цялата култура би осиротяла. Различията са гордост,не срам,ако не бяхме различни, светът нямаше да се развива. Трябва да се стимулира различието, всеки да бъде себе си, но това тъпият бай *** не мож го разбра. И Пикасо и Да Винчи са си лягали с мъже от време на време,били са различни и какво? Пълно е със посредствени хора на гробищата
101
5
 
3
 
! Отговори
до Здравейте, преди 10 години
До въпросЖивей си живота, бъди щастлив и не обръщай внимание на хорската злоба. Ако си от малък град или от провинцията - премести се във по-голям ,а ако искаш винаги можеш да отидеш в чужбина. Не си заслужава да се самоубиваш заради групичка злобни кратуни, на които не им влиза в работата какъв си и що си.
100
6
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 10 години
Здравейте, Искам да ми дадете съвет - аз съм гей, винаги съм бил (поне откакто си спомням винаги съм се чувствал привлечен от момчета, а жените никога не са ми били интересни сексуално); животът ми е изключително труден, тъй като отвсякъде срещам негативното отношение към хомосексуалистите. Това обаче е нещо, което не се лекува. Да се самоубия ли в този случай?
99
5
 
1
 
! Отговори
honestly преди 10 години
Много добре написана статия, показваща накъде върви светът. Това е естественият ход на нещата - просветление. Но за просветлението, както казва Кант, се изисква кураж, изисква се да мислиш със собствената си глава, а не да повтаряш като папагал какво си чул да казва Волен Сидеров. Той е болен, а не хомосексуалистите!
98
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Общо взето бедни, нестабилни, теократични мюсюлмански страни. Страни които не могат да бъдат за пример във никакво отношение. Разбира се освен за популистки цели. Долу някой хвалеше Нигерия - най-бедната държава в света. Не е ли по-важно да се изкорени корупцията в Индия, а не хомосексуалността там? Не е ли по-важно да се разбие кастовата система, да се подобри положението на жените,а през ден научавамеп за нови и нови изнасилвания.
97
4
 
7
 
! Отговори
Намасте Намасте преди 10 години
Българинът се смята за много горд спрямо "извратените европейци",а не вижда във какво блато живее.Не вижда *** по улиците,безхаберието си,неподдържаните гробища,шарените фасади,а тръгнал да ми говори за морал.Защо не отиде до Белгия или Франция да види как живеят там хората,нищо че си имат гей-бракове.Ами възхвалява Индия, дето е по-зле от ж.к.Христо Ботев!Цирк!Приятно ви пътуване до Утар Прадеш или Бангалор. Лично ще ви купя еднопосочен билет,да се насладите на морала и изнасилванията.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАз пък не искам пък да живея в държава,където фасове, найлони и кофички от кисело мвляко се търкалят по улицата, скитат песове, тийнейджъркии по минижуп се мляскат по спирките със пъпчивко със увиснали ***.Далеч по-срещана е горе споменатата гледка,отколкото мъже да се целуват.Според мен допустимият израз на привързаност на публично място и за хетеро и за хомосексуални двойки е държане за ръце, лека прегръдка,което между другото се прави и от роднини,а в някои култури и м/у приятели
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
всеки да избира сам,както го чувства
94
2
 
2
 
! Отговори
Китай, чайна, чон гу преди 10 години
А относно наказването на хомосексуалността със затвор - на това бих се смял два часа. Та затворът е най-голямото свърталище на хомосексуалност. Защо не сложим и червенокосите в затвора белким им поникне друг цвят коса? А относно депатологизирането на хомосексуалността - китайската психиатрична асоциация (Китай, континентален, КНР!!!) премахна хомосексуалността от листите със разстройства на сексуалното поведение. И тях ли СОРОС ги подкупи, нали Китай е една от опорите на анти - ЕС-САЩ популизма?