Къде е незаконно да си гей?

В редица страни да си хомосексуалист е престъпление
15 фев 2014 21:25,
167
Къде е незаконно да си гей?

Милиони хора живеят на места, където законът отхвърля еднополовите взаимоотношения и гейовете са подвеждани под съдебна отговорност заради сексуалната си ориентация.

В 5 страни и части от две други хомосексуализмът се наказва със смъртна присъда. В общо 70 държави хора са вкарвани в затвора заради сексуалната си ориентация, подчертава БиБиСи.

Дори в страни, където хомосексуалността не е престъпление, гейовете не могат да се радват на равноправие (по-висока възрастова граница за съвместно съжителство и забрана за брак).

В Русия, например, е в сила закон, който забранява даването на информация за хомосексуални връзки на лица под 18 години. Всеки нарушител получава парична глоба, но при повторно провинение може да излежава и присъда в затвор.

Този закон, подкрепен категорично от президента Путин, стана причина за редица протести и негативни коментари в западните медии в навечерието на Олимпийските игри в Сочи. И все пак трябва да се отбележи, че хомосексуализмът е декриминализиран в Русия през 1993-та година (с изключение на Чеченската република).

Подобна законова стъпка предприемат повечето държави в последните 200 години, сочи доклад на ООН. Преди Френската революция през 1789-та година, в общо 126 страни по света хомосексуализмът е престъпление, преследвано от закона.

Франция, Монако, Белгия, Люксембург и Холандия са сред първите, които признават правата на гейовете в страните си в края на 18-ти и началото на 19-ти век. Съветският съюз го прави през 1917-та година, но толерантността се задържа едва 17 години и с нов закон хомосексуализмът отново е поставен извън закона.

В Съединените щати, откъдето идват някои от най-сериозните критики срещу Кремъл в последно време, този процес е завършен едва в 21-ви век – с решение на съд в Тексас през 2003-та година.

Бумът на декриминализирането на хомосексуализма по целия свят настъпва със сексуалната революция от 60-те и 70-те години. България предприема тази стъпка през 1968-ма година, заедно с Германската демократична република.

В общи линии в края на 20-ти век страните, в които хомосексуалистите са преследвани от закона, са далеч по-малко от тези, в които законът не допуска еднополови взаимоотношения.

Напоследък обаче се забелязва тенденция в другата посока. Миналата година Индия възстанови 153-годишен закон, датиращ от колониалното време. По силата на тази разпоредба хомосексуализмът е „противоестествен” и предполага наказание от 10 години затвор.

Преди няколко месеца Нигерия прие закон, който забранява еднополовите бракове, гей организациите и публичната проява на хомосексуална връзка. Доказано полово сношение между хора от еднакъв пол също е престъпление. Нарушителите получават 14-годишна присъда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
1
 
! Отговори
ГЕЙ преди 10 години
АА относно имената на децата ми, дълго съм ги подбирал от литература, изкуство музика и т.н.1. Жан-Луис-Мишел - момче2. Амилия - момиче3. Жанвиер - момче или момиче4. Лизбет - момиче5. Лесли - момче или момиче.Ще са си лично мои, не ща чужди деца. Емил Димитров и той имаше гей-любовници, но има и дете и брак. Едното не пречи на другото. От друга страна - хетеросексуалният ми брат, който живее в Германия не ще и да чува за деца , щели да му усложнят живота.
92
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гей съм, но искам да имам и ще имам минимум пет биологични деца, дори съм измислил имена за тях. Има инвитро процедури, има жени лесбийски или бисексуални които биха били съгласни да се споразумеем да заченем дори по традиционен път, не бих отказал секс с жена, ако това се налага. Моделът на семейството се изменя и това е нормално . Реалнто половината деца в България се отглеждат от един родител или от баби и дядовци. Съдейки по нивото на разводите.
91
2
 
0
 
! Отговори
Мисли! преди 10 години
Срам е за Индия да връща един закон на колонизаторите, на Чърчил който нарече Индия географско понятие (макар че си е малко прав), срам за борбата на Ганди именно против тези колонизатори. Срам е и за върховният съд на Индия ,който отрича очевидна истина - законът е наследство от Британска Индия, няма нищо общо със "индийските ценности и култура". Хем хулим колонизаторите и империалистите - САЩ и UK,хем хвалим закончетата им, които са оставили във Азия и Африка през колониалната си власт.
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Относно педофилии и други филии - това е говорено хиляди пъти - нямат нищо общо, веднъж си го набийте във обремененото съзнание. По кои линии нямат нищо общо - по линия взаимно съгласия, емоционална обвързаност между два индивида, нанасяне на вреда на друг човек.Толкоз по тази линия. А относно прехвалената Раша - меката на морала и непорочността - във Россия актовете между животни и роднини са легални, направете справка. Незаконни обаче са във Германия , Норвегия и Сащ, а скоро и в цял ЕС.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ГейзоВсъщност първи криминализираха хомосексуалността в Индия британците,през 18 век някъде беше мисля. Дотогава не е ставало и дума за възбрани върху хомосексуалните актове. Сверете си понятийният и дискурсивен апарат и тогава ще водим дискусия.
88
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименХайде пак баналните подмятания и мантри. Що за *** човек е сътворил подобно нещо? Няма как да бъдеш Наполеон, защото Наполеон е във Дома на инвалидите във Париж, кротко си почива във саркофага.Друго - никой хомосексуален не кара останалите да станат като него, той просто иска да се чувства уважаван, въпреки личните си ,незасягащи никого креватни предпочитания, които не са нито избор, нито перверзия. Излишни предвзетости и тафталогии от устата на Бай ***, който.
87
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 11Да бе, щото хетеросексуалните Ич не правят *** секс (с жени).
86
4
 
7
 
! Отговори
Иво преди 10 години
88, от както съществува човечеството, съществува и хомосексуализма и до сега човечеството не е изчезнало. Средно от около 5 % от популацията или всеки 20-ти човек е хомосексуалист. Това, че повечето от гейовете са били принуждавани през вековете да се крият не означава, че не са съществували!
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 90Какво ще да значи "Доказана сатанинска практика". Нещо не ти е понятно много как става доказване, за да доказваме нещо ,трябва да имаме обект на доказване. Някой да е доказал съществуването на Сатаната?
84
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименХомосексуалността не се възпитава , поради това не може да бъде мода, още един всезнайко! Чети бре, чети , и не Библията или вестника на Атака! Като за начало - Фройд, Фуко, Кинзи.
83
4
 
4
 
! Отговори
ГЕЙ преди 10 години
Оставете ми личния живот на себе си и преди да говорите щуротии и банални митове, попрочетете някой труд по психология и психиатрия. Вуйчо ми е Психолог , учил във ФФ, където и аз уча първа година. Надълго и нашироко сме обсъждали темата за хомосексуализма със него, пък и със професорите е ставало на въпрос мимолетно. То не може да говориш, без минимална информираност, да плещиш глупости, едно си баба знае. А това "браво на Нигерия" ме хвърли в шаха буквално, ти знаеш ли какво е в Нигерия?
82
3
 
8
 
! Отговори
ГЕЙ преди 10 години
КАКВИ ДИВАШКИ КОМЕНТАРИ! Кажете ми как да уважавам България и да имам иницаиативата да постигна нещо тук и да правя нещо за страната си при такава злоба и омраза? Ами ще я мразя Бългаия, затова си е виновна само тя! Защото уча в университет, интересувам се от това което става в България, старая се да поддържам обща култура и да работя за развитието и на себе си и на държавата си, но често се чувствам зверски предаден и депресиран от подобни индивиди като долу-коментиралите. Българийо, прости ми!
81
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никой няма право да казва на хората с кого да си лягат в личния живот. Коментарите под мен са абсурдни. Единственият начин да се следи кой с кого спи е монтиране на видеонаблюдение по спалните на хората.
80
14
 
12
 
! Отговори
Hanonimen преди 10 години
Bravo na Rusia , India, Nigeria, !!!!
79
6
 
12
 
! Отговори
nqkaf tam преди 10 години
- мамо, ще ми направиш ли сандвич? - виж сега, това, че спя с баща ти, не означава, че може да ми викаш мамо! - а как да ти викам? - иван
78
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз не искам децата ми да растат в държава, където мъже се галят по улицата. Все едно е, дали хомосексуализмът е болест или не, той е мутация, която пряко работи срещу биологичния вид Homo Sapiens Sapiens, като възпрепятства възпроизвеждането на вида. В този смисъл споровете са излишни - няма по-голяма заплаха за човечеството.
77
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
83, знаеш ли кое го прави ненормално, и дори няма общо с нечии схващания и норми? Ами не можеш да имаш деца! Кое му е естественото на това??
76
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
82, не случайно подисахме споразумение за сътрудничесво със Северна Корея! Там няма никакъв разврат! Всички се движат с еднакви прически и мислят еднакво! Идеално общество за повечето българи!
75
8
 
9
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Ами мога да кажа браво на тези страни и управнниците им. Най- вероятно не са членове на юдеиските организации НАТО и ЕС.
74
7
 
10
 
! Отговори
Свет преди 10 години
Кой дава живот на гейовете? Хетеросексуалните. Защо не ги изтребите тях и повече *** няма да има? Алооо, прости хора., не че ще ви образовам, но едно знам-простотията ви е част от невежеството. Отнема време подобни предразсъдъци да бъдат преодоляни, но след поколение-две няма да ви има.94202