Къде е незаконно да си гей?

В редица страни да си хомосексуалист е престъпление
15 фев 2014 21:25,
167
Къде е незаконно да си гей?

Милиони хора живеят на места, където законът отхвърля еднополовите взаимоотношения и гейовете са подвеждани под съдебна отговорност заради сексуалната си ориентация.

В 5 страни и части от две други хомосексуализмът се наказва със смъртна присъда. В общо 70 държави хора са вкарвани в затвора заради сексуалната си ориентация, подчертава БиБиСи.

Дори в страни, където хомосексуалността не е престъпление, гейовете не могат да се радват на равноправие (по-висока възрастова граница за съвместно съжителство и забрана за брак).

В Русия, например, е в сила закон, който забранява даването на информация за хомосексуални връзки на лица под 18 години. Всеки нарушител получава парична глоба, но при повторно провинение може да излежава и присъда в затвор.

Този закон, подкрепен категорично от президента Путин, стана причина за редица протести и негативни коментари в западните медии в навечерието на Олимпийските игри в Сочи. И все пак трябва да се отбележи, че хомосексуализмът е декриминализиран в Русия през 1993-та година (с изключение на Чеченската република).

Подобна законова стъпка предприемат повечето държави в последните 200 години, сочи доклад на ООН. Преди Френската революция през 1789-та година, в общо 126 страни по света хомосексуализмът е престъпление, преследвано от закона.

Франция, Монако, Белгия, Люксембург и Холандия са сред първите, които признават правата на гейовете в страните си в края на 18-ти и началото на 19-ти век. Съветският съюз го прави през 1917-та година, но толерантността се задържа едва 17 години и с нов закон хомосексуализмът отново е поставен извън закона.

В Съединените щати, откъдето идват някои от най-сериозните критики срещу Кремъл в последно време, този процес е завършен едва в 21-ви век – с решение на съд в Тексас през 2003-та година.

Бумът на декриминализирането на хомосексуализма по целия свят настъпва със сексуалната революция от 60-те и 70-те години. България предприема тази стъпка през 1968-ма година, заедно с Германската демократична република.

В общи линии в края на 20-ти век страните, в които хомосексуалистите са преследвани от закона, са далеч по-малко от тези, в които законът не допуска еднополови взаимоотношения.

Напоследък обаче се забелязва тенденция в другата посока. Миналата година Индия възстанови 153-годишен закон, датиращ от колониалното време. По силата на тази разпоредба хомосексуализмът е „противоестествен” и предполага наказание от 10 години затвор.

Преди няколко месеца Нигерия прие закон, който забранява еднополовите бракове, гей организациите и публичната проява на хомосексуална връзка. Доказано полово сношение между хора от еднакъв пол също е престъпление. Нарушителите получават 14-годишна присъда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
7
 
10
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
ne e problem da se dade svoboda na pedalite,problemat e che te sa kato jenite-vinagi iskat oshte i taka dokato ne unishtojat sveta v imeto na udovolstvieto na zadnika si.zatova nikakvi prava za tezi jivotni - te sa za otstrel za da ne se razvrashtava mladoto pokolenie.
32
4
 
9
 
! Отговори
v0da преди 10 години
Az po temata moga samo da kaja, che istinskite geiove nito afishirat, che sa takiva nito go znaesh, che sa i si pravqt kakvoto si pravqt no v dneshno vreme stana strashna moda da budesh geitak i da imash po jenski manieri ot jenata zatova az sam na mnenie REDOVNA KAZARMA i tiq boi dokato ne se osvestqt.
31
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И трябва да бъде забранен. Днес ***, утре педофилите и инцеста ще направят легални.
30
9
 
14
 
! Отговори
Гейзо преди 10 години
А Хомориканцита и Еврогейците си мислят,че земята се върти около тях.
29
20
 
9
 
! Отговори
Aslan преди 10 години
много са ми интересни българите като почнат аа не теа гейове теа еднополови бракове супер зле са да ги разкараме от лицето на земята и в същият момент ауу теа лезбийки много са яки трябва да има такива :D
28
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А в България е незаконно да си българин и като се опълчиш срещу поробителя те глобяват. Това е ситуацията днес, българи. Ние сме чужденци тук, това е земята на турци, "потурчени" помаци и ***!
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"СЪЩЕСТВОТО" КОЕТО ВИ СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА " Мъж" на място ВИ Е ПО ИЗВЕСТНО КАТО ястреба-"изявен" потурнак
26
5
 
6
 
! Отговори
bg преди 10 години
Brother Nathanael v You Tube kazva koi podkrepja homoseksualnata gnus-sataninskite zionistki ravini-farisei stojat zad tazi kampania,s centur Belia Dom I Durjavnia Hazarski Departament.
25
36
 
17
 
! Отговори
До 22 преди 10 години
Всеки гей и всяка лесбийка могат да имат деца - ин витро например. Всичко е до това, кой пол те привлича емоционално и сексуално. Няма как да е болест, нито пък да е до избор, след като природно ти е заложено да те привлича определен пол. Когато това се първо осъзнае и второ, приеме, всичко ще заживеете с една омраза по-малко в душичките ви. Вярвайте ми, далеч по-приятен е света тогава.
24
9
 
16
 
! Отговори
13 преди 10 години
Това в гей клуба ли ти го казаха :) Голяма смешка. И малко дете не би повярвало на такава уникална глупост. Малко сте извратеняците, може би 5-6%.
23
1
 
8
 
! Отговори
bg преди 10 години
Masono-iluminatskite varvarski namirat povod da spomenat Putin I Rusia,no ne namirat povod da spomenat Saudi Arabel I smrudlivite princove.
22
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както и в природата, така и в обществата, щом се установи една платформа, било то животно, или вид управление, веднага всякакви *** се опитват да се запият и смучат от тая платформа. Същото е и с гейовете...това е паразитно явление, при което, гейовете само по себе си немогат да съществуват защото немогат да се размножават, но се хранят от вече установеното общество което се размножава и дава гориво за това болестно състояние. Вместо да се лекуват, се опитват да попарат цялото обстесто.
21
10
 
18
 
! Отговори
:) преди 10 години
Не ми пречат гейчетата, така остават повече жени за нас истинските мъжкари :) Тези гейски прайдчета ми идват в повече, но *** човек не можеш го спря да си покаже простотията :)
20
33
 
13
 
! Отговори
Мъж на място преди 10 години
Много е забавно лицемерието на женените мъже. Хем ги сърби им се иска, хем ги е срам, жените им да не разберат, за интереса им към мъжките ласки. Пълен цирк.
19
16
 
7
 
! Отговори
Мъж на място преди 10 години
До 18Мен никой за нищо не ме е "сгащвал". Ти явно си се разпознал в коментара ми и затова така се изнерви. Явно доста те е срам, че понякога си на "мъжка" вълна. Спокойно, случва се и в най- добрите семейства.
18
8
 
22
 
! Отговори
il_cho преди 10 години
То си е болест това! Какъв е смисълът от подобни взаимоотношения? Да останеш без деца и семейство? Това ли ви прави щастливи? Много тъжно, друго няма какво да се каже!
17
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Мъж на мястоличи ти че си ***
16
29
 
5
 
! Отговори
Джун преди 10 години
Явно ще се наложи да разберете по трудния начин, че вече хомосексуалността е нормална, а хетеросексуалността не е. Хетеро фундаменталистите сте вредни за модерното общество и прогресивните евроатлантически ценности.
15
6
 
12
 
! Отговори
bg преди 10 години
Tazi sburkana smrad na snimkata mrazi normalnite semeistva.
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
много важно.. какво значение има всичко това?