Защо й беше на Русия Крим точно сега?

"Крим се очертава да стане за Кремъл "мини-Афганистан"
Обновена: 25 мар 2014 12:11 | 18 мар 2014 23:00, Елка Василева
533
Защо й беше на Русия Крим точно сега?
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Защо й беше на Русия Крим точно сега? За да спаси руснаците? Но от кого? Нито една истински антируска, "фашистка" ексцесия не успяха да покажат дори федералните ТВ канали. Макар да положиха усилия. Из Украйна не кръстосват фашизирани тълпи. Който има възможност и ако не го мързи, да погледа неруска телевизия, пише Алексей Малашенко, "Независимая газета".

Националистите - русофоби и антисемити, все още не са Украйна, нито са впрочем нейното правителство, което при първа възможност ще се отърве от националистите. А има версия, че буйният национализъм на "Десен сектор" начело с Ярош и на колегите му е доплащан отделно - от хора, закопнели да разклатят ситуацията (Европа не искаше да я клати), в опит да ги използват за собствени користно-политически цели.

А защо Русия не пазеше руснаците в Централна Азия, в Азербайджан - те бягаха оттам на талази, а бягат и днес? Защо не се стичаха народните маси пред посолствата на страни, закривали например руски училища, изблъсквали славяните от политическия си живот? Защо нямаше кой да спасява руснаците през гражданската
война в Таджикистан? Защо бяха толкова малко грижите за "средноазиатските руснаци", отхвърляни след завръщането си в историческата родина, често и мразени от местните руснаци?

След някое време публиката изведнъж ще схване, че парите за спасяване на братския кримски народ, засега само един милиард американски долари (забележете, не е пресметнато в рубли или гривни), ще бъдат взети от джоба й - та кой би посегнал на олигарсите и чиновниците? Хора зли и недоверчиви тутакси ще се сетят, че плащат от семейния си бюджет и заради братския южноосетински, братския абхазки, съвсем братския вече беларуски народ и някои други.

Жителите на Русия, "покварени" вече от Анталия, Хургада и Барселона, едва ли ще се поблазнят от непредсказуемите, нито пък евтини курорти в Крим. Та нали не ги блазни дори постолимпийският Сочи.

Тактически Путин постигна победа. Още повече, че успя за известно време да си позатегне харизмата – мобилизира националистическите нагласи и ги пренасочи, преоформи в антиукраински и антизападни. Задейства негативни механизми.

В стратегически план обаче Владимир Владимирович изгуби.

Първо, показа, че Русия е неспособна да действа с нормални, икономически и дипломатически средства. Второ, позволи личната обида от Майдана и осъзнатата загуба в играта да го тласнат към постъпки, неочаквани за всички, включително за здравомислещата част от обкръжението му. Президентът със сигурност знае, че кримската му акция буди "недоумение" дори у мнозина от управляващата класа - недоумение дразнещо и настройващо против лидера.

Не, той естествено ще остане още много дълго в президентското кресло. Но вече без железобетонно подсигурен тил. Като бивш кадър на службата за държавна сигурност той и да не разбира това, безспорно го усеща. А и никак не е лесно дълго време да подклажда националистическия плам. Хората скоро ще се отвлекат, ще насочат внимание към неспирното поскъпване, инфлацията и тям подобни въпроси, временно позагърбени.

За външна политика хич да не споменаваме. Управлявана от днешната власт, Русия губи доверие. Тя буди страх - но страхът не означава уважение, нито желание да поддържаш връзки с нея.

Германия и други някои са принудени да поддържат връзки с нея. Дори китайските мъдреци поклащат глави (както правят още от руско-грузинската война). Русия остава с атомната си бомба, създадена по съветско време, и с горивата.

По своите последици Крим се очертава да стане за Кремъл "мини-Афганистан". Още никой не е забравил какво донесе нахлуването в Афганистан на Съветския съюз. Със сигурност нямам предвид само бойкота на Московската олимпиада.

Какво ще последва? Времето лекува всякакви рани: малко оттук ще бъде забравено, малко оттам - простено. Общо взето, всички ще свикнат. Но ще положат усилия даже не да изолират Русия, просто да стоят някак по-надалеч. Дори в бъдния Евразийски съюз не всички са възхитени от кримската "изненада".

Вече никой няма да чака резки промени. Нова "перестройка" не се задава на хоризонта. Русия ще става все по-самотна. А държава, останала в самота, закостенява - също като човека. Впрочем май ни очаква Молдова с нейното Приднестровие и Гагаузия.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


533
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
377
0
 
2
 
! Отговори
хм... преди 9 години
***.... типично американо-пропагандна статия... Русия губи доверие? Че от кога тя се интересува от Вашето мнение? След Косово, Афганистан, Ирак и т.н. кое население е използвало за американската сбирщина (разбирайте армия) израза "Любезните хора"? Защото за руската армия точно този израз използват в Крим... И ако решите да си извадите главата изпод задните си части и да погледнете обективно на случващото се, не през погледа на пропагандите медии, ще видите не-дупедавец който мисли народа си???
376
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОСЛЕ НИЕ СМЕ НА РЕД - ПИСАРУШКИ *** !!!!!
375
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по *** статия не сам срещал и нарочно го държат това заглавие цяла седмицанай-обикновена американоблизаческа манипулация
374
1
 
10
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До АнонименПЪЛНА МАНИПУЛАЦИЯ Е ТАЗИ СТАТИЯ..ЕДНА БОГАТА РУСИЯ ЩЕ СЕ ПРЕПЪНЕ В КРИМ И ЩЕ И СТРУВА МНОГО СКЪПО ПЪК ВИДИТЕ ЛИ БЕДНАТА УКРАЙНА ЩЕ СЕ ОПРАВЯ С КРИМ МНОГО ПО-ДОБРЕ ЩЕ ДАВА НЕ 1 МИЛИАРД А МНОГО ПОВЕЧЕ,,ЩЕ ВЗИМА НЕИЗГОДНИ ЗАЕМИ ОТ МВФ ПЪК ЩЕ ГИ ВРЪЩА БЕДНИЯ УКРАИНСКИ НАРОД ...НЯМА ДА ГИ ВРЪЩАТ МАЙДАНОВЦИ..И УКРАИНСКИТЕ ОЛИГАРСИ...ТАКА ЧЕ ПУТИН СИ Е НАПРАВИЛ ДОБРЕ СМЕТКАТА И ТЯ Е ЧЕ КРИМ Е РУСКИ ОТ ПАМТИВЕКА..ТОВА ГО ВИДЯХМЕ ВСИЧКИ ОТ ВСЕНАРОДНАТА РАДОСТ НА ЖИТЕЛИТЕ НА ПОЛУОСТРОВА
373
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този,който 25 г.върти България на малкият си пръст казва:"По-добре да те мразят и да се страхуват от теб,отколкото да те обичат.Обичта преминава,но страхът остава за цял живот.Преди около стотина години сръбският премиер от български произход Никола Пашич казва:"Политика се ради со пари и со дупе.Ние пари немаме."Е и ние пари немаме.
372
2
 
1
 
! Отговори
Алеко преди 10 години
До баи Ганюкаква майке е бе ***, скрии се някъде недей се излага!
371
0
 
10
 
! Отговори
майорски преди 10 години
Европеиците си мислят че източно европееца е глупав и лесен за манипулиране ...но това не им е тесногърдия Германец(Австриец) нито тъпия Французин или мързеливия италянец...Много бъркат ако мислят че с 3-4 платени статий ще заблудят източно европееца ...а за българина да не говорим ..ние подлагаме на съмнение дори и собственото си мнение ...
370
0
 
9
 
! Отговори
Майорски преди 10 години
7) Именно Русия каза на Ес и НАто истината в очите...още на конференцията в Мюнхен за сигурноста..Путин им разказа играта като откровенно обясни че с такава Западна /Американска политика мир няма да има ...това разбира се не се хареса на никой....
369
0
 
11
 
! Отговори
майорски преди 10 години
4) "Крим се очертава да стане за Кремъл "мини-Афганистан"." ..ама това наистина ли си го мислите...вие Крим изобщо знаете ли къде се намира на картата...боже пази от платени писачи....5) "Дори в бъдния Евразийски съюз не всички са възхитени от кримската "изненада"" ...да затова Беларус разреши стационирането на руски самолети на своя територия ...казахстан иска да окаже финансова помощ на Крим.....6) Русия ще става все по-самотна ...напротив...Русия обединява тези които се страхуват от НАТО
368
1
 
10
 
! Отговори
маиорски преди 10 години
3) " показа, че Русия е неспособна да действа с нормални, икономически и дипломатически средства" ....напротив Крим беше взет без един истрел...това какво е ...не ли дипломация/икономика.....или ....4) "Управлявана от днешната власт, Русия губи доверие. Тя буди страх " за какво доврие говорим тука при положение че русия беше излъгана при всички договори от 1989 до 2000....като се започне с съкращаване на ядрените арсенали , не разширяване на НАТО на изток....Америка и нато изгубиха доверие ..
367
0
 
6
 
! Отговори
майорски преди 10 години
а сега относно статиятя :1) "защо Русия не пазеше руснаците в Централна Азия, в Азербайджан " русия по онва време беше пред разпад (1998-2000) ..отделни източни републики искаха независимост....как можеше една слаба русия да мисли за руснаците в Централна Азия, в Азербайджан .2)"Националистите - русофоби и антисемити, все още не са Украйна, нито са впрочем нейното правителство" ..........не самодето трима министъра в правителстеото са точно от тази партия..
366
2
 
8
 
! Отговори
маиорски преди 10 години
До кога в българските медий ще е пълно със подобни безмислени антируски/проевропейски/про американски статий....До сега не прочетох една позитивна статия за Русия. Говорехме че по времето на комунизма имаше цензура...сега обаче цензурата и медийната манипулация е по силна от есякога ...говорим за свобода на словото ...на идеи...това което чета по бг весниците и медий ме погнусява от двуличието на съвременният европейски Свят... това се оказа по-голям балон дори и от комунизма/социализма ......
365
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
борбата е за най голямото в света находище на петрол под кайспийско море защото това в саудитска арабия е към края си
364
2
 
10
 
! Отговори
мислещ преди 10 години
***...извади си главата от *** и престани да пишеш глупости....след 10 години ще има нови Велики сили.... виж справка BRICS !
363
1
 
4
 
! Отговори
маймун дере преди 10 години
ЗАЩО И БЕШЕ НА УСА-та,МАЙДАНА,ТОЧНО СЕГА,ИЛИ ПО-ТОЧНО,ТОЧНО ПО ВРЕМЕ НА ОЛИМПИАДАТА?Когато си отговорите на този въпрос,ще намерите отговора на въпроса,поставен в заглавието.
362
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Текстът на това творение е поредната пропагандистка партенка, претендираща да предложи разсъждения. Но от друга страна, Путин обясни защо му трябваше Крим. Просто САЩ са планирали да направят голяма военноморска база в Крим и да изтласкат от там руското присъствие.Просто Русия е била наясно с тези планове и ги изпревари.
361
17
 
6
 
! Отговори
хитлер преди 10 години
Путин е Хитлер на 21 век.
360
2
 
28
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
А кой и колко плащаше за нежната агресия на САЩ в Югославия, Ирак, Афганистан, нежните и цветни революции. Не е ли пак данъкоплатеца? А в НАТО си поделяме разходите и...жертвите. И ние плащаме за реализацията на интересите на САЩ и то двойно. Веднъж покриваме разходи и пращаме жива сила, а после търпим санкции и негативи от американската агресия в Европа , Азия и Африка.
359
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Глупави въпроси.
358
4
 
29
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Само като прочетох че автора е авторитетната "Независимая газета" и ми беше ясно какво да очаквам от статията !!!! Ако Путин е диктатор то такива ЦИОНИСТКИ медии като "Независимая газета","Дождъ", "interfax","Ехо Москвъi" и много други, трябваше да са закрити преди години !!!!Само няколко факта са достатъчни да оборят автора на 100%...Русия спечели Крим запази базите на Черноморския Флот не допусна НАТО в Крим !!!! Защо го направи защото нямаше избор, ако не беше действал губеше всичко !!!!!