Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ

Защо й е на Русия град Славянск? Той е в центъра на находището
Обновена: 29 апр 2014 08:44 | 28 апр 2014 18:57, Елка Василева
327
Битката в Украйна – за гигантско находище на шистов газ
Снимка: Reuters

Ключът за обяснение на това защо точно град Славянск стана горещата точка на картата на Донбас и Украйна може би е шистовият газ, пише ТСН.Тиждень.

Журналисти са провели свое разследване за тайната на така наречения „Юзовски проект“, който с неохота се обсъжда дори в самата Украйна, тъй като той засяга значителни ресурси, които могат да променят енергийната карта на света.

Обстоятелствата сочат, че в Донбас няма никаква борба за хуманизъм, федерализация, защита на рускоезичното население, славянските патриоти и срещу митичните бандеровци и хунтата в Киев.

Това са измислени образи, създадени в кабинетите в Кремъл и вкарани в главите на обикновените хора от Донбас, за да бъде скрита истинската цел на спецоперацията на Русия, пише NEWSru.ua.

В градчето Славянск няма никакви важни предприятия, мини, военни части или научни институти. Той обаче се намира в самия център на територията на „Юзовския проект“, където са съсредоточени залежи от енергийния ресурс на 21 век – шистов газ.

Гигантското находище обхваща част от територията на Донецка и Харковска област.

Общата площ на находището шистов газ е почти 8 000 кв.км. Експерти посочват, че запасите от газ там могат кардинално да променят не само Украйна, но и Европа.

По последните потвърдени данни, американците ги дават, това са 3,6 трилиона куб.м, които те ясно виждат как да бъдат добивани. Това е значителен обем, голям обем, защото ако Украйна увеличи добива с 15-20 млрд. куб.м, тя вече ще стане износител, казва генералният директор на центъра за изследване на енергетиката Александър Харченко.

Централната власт много внимателно подбира думите си за перспективите пред проекта. Дори при тази сдържаност обаче се вижда голямата бъдеще изгода за Украйна.

Залежите са много големи. Едни от най-големите в света, в Европа. Според наличните оценки ние можем да увеличим собствения добив на газ с 30-40%, казва министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан.

На 24 януари в Давос с участието на бившия президент на Украйна Виктор Янукович беше подписано споразумение между компаниите Shell и "Надра Юзовская" за проучване и добив на шистов газ в Юзовския участък в Харковска и Донецка област.

Подписването на това споразумение е изгодно за Украйна, тъй като това ще са инвестиции, с които Украйна ще увеличава собствения си добив на газ и в резултат ще  повишава нивото на икономиката си.

От Shell са посочили, че в скоро време корпорацията ще вложи до 200 милиона долара в началото на работата по газовите залежи. Първоначално ще има 15 сонди. Първите, не много големи обеми газ ще могат да се добиват още следващата година. Това обаче ще са милиони. А промишленият, мащабният добив – в милиарди, които веднага ще се усетят на газовия пазар, ще се появят най-вероятно след 4-5 години, казва експертът Александър Тодийчук, който е президент на Киевския международен енергиен клуб.

От това се били уплашили руските газови монополисти, тъй като украинският шистов газ ще означава смърт за Газпром, пише ТСН.Тиждень..

Планира се шистов газ в Украйна да се добива не само в източната, но и в западната част на страната – в Лвовска област. Благодарение на това Украйна бързо ще се избави от газовото иго на Кремъл, тъй като е четвъртата в Европа по залежи.

„В Газпром много добре разбират това. Много отдавна Газпром води целенасочена кампания за това изобщо да убие темата за шистовия газ в Европа. В това са инвестирани десетки милиони долари. В информационна кампания, в борба за участъци. Те знаят за врага, готвят се да го убиват и го убиват. И много успешно правят това“, отбелязва Александър Харченко.

Московски вестници нееднократно намекваха, че доходи от газовите компании се получават директно от Владимир Путин и неговото обкръжение, пише още ТСН.Тиждень. Така откъсването на части от Донбас от Украйна има пряко отношение към най-големите джобове в Русия, а не към славянското единство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
4
 
7
 
! Отговори
лайтман преди 9 години
Някои форумци пишат че Путин имал 40 млрд долара,Тъпня,ако беше така до днес цялата окраинска армия щеше да е на страната на Путин и да громи майдана,но нищо чудно и това да се случи.Има страхотен клип в тубата където окраинските евреи олигарси играят танца на давид по бели *** а равина на лвов ги скастря.Честита ви евреиска окраинска велика поредна революция
202
12
 
26
 
! Отговори
Шматко преди 9 години
БАНДЕРОВЦИ ИМА ТЕ НЕ СА МИТ !ТАЗИ СТАТИЯ Е ПОШЛА МАНИПУЛАЦИЯ
201
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До TIMOFEIДобавям "и грозна"!
200
6
 
15
 
! Отговори
Баце преди 9 години
Какво има в Украйна се знае отдавна! Както се знае че първите газови находища свършиха там !Добивът на шистов газ е много вреден и в Европа подчти навсякъде добивът му е забранен . В САЩ се видя ефекта от добивът му . У нас както и в Украйна имаме почва с херос чернозем ИМАМЕ И МНОГО МИНЕРАЛНА ВОДА
199
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** да пийне малко от руския газ, изтърваха питомното тоя път
198
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЯЙ-ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА--- НАХОДИЩЕ НА ШИСТОВ ГАЗ!!! ТАКОВА ПОНЯТИЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА!НЯМА НАХОДИЩА НА ШИСТОВ ГАЗ!ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА БЕЗ НАХОДИЩЕоще в заглавието ви лъжат и ви наричат бездарни ***!ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА ТАМ КАДЕТО МОЖЕ---ТАМ КАДЕТО МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ Е ПРЕЧУПЕНО И ЗАРОБЕНО! сори ама при мен тази пумия не минва! ДЕФАКТО ЧУ КАИ ТЕ СЕ!
197
7
 
27
 
! Отговори
независим преди 9 години
А дали интереса на европа и щатите не е точно шистория газ. Дали американските инвеститори не искат да гушнат Украйна, така както Кувейт и какво ли още не, А русофоби.
196
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айййй Айййй ДЕ Е БИЛ КЛЮЧА ЗА БАРАКАТА хахааа Американо-еврейските Корпораций ЩЕ УБИЯТ КОЯ И ДА Е ИКОНОМИЯ И НАРОД В СВЕТА ЗА ПРИРОДНИТЕ И РЕСУРСИ МЕЖДУ ДРУГОТО "ТЕЗИ КАМЪНИ СЕ ХВЪРЛЯТ В НАШАТА ГРАДИНА" - - ПАРДОН РОДИНА :)) ТЕЗ АМЕРИКАНЦИ СА МНОГО ПЕЧЕНИ НО НЕОБРЪЩАНИ КАТО ПРЕЗИДЕНТ СИ :)) )
195
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво се опитва да постигне запада с всичките тези санкции? Да пречупи руснаците? Да накара Путин да капитулира? Е да, ама не-НИКОГА няма да стане това нещо. Руският народ би предпочел да затрие себе си и целия свят отколкото да бъде подвластен на някого.После когато Русия отвърне подобаващо всичките вие гадни русофоби ще почнете да мрънкате и да ахкате какъв ужасен диктатор е Путин.Само че истинските виновници ще са тези, които го принуждават да предприема крайни действия с всичките тия санкции
194
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами още по добре за руснаците .Като си прилапа своята част от измислената държава , Русия и шистов газ ще има .Направо бинго ще ударят.Да се пукат всички руски душмани. Кефя им се на руснаците как направиха , така че на американците пяна да им излиза от г.за
193
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VBidiahte li be tikvi prosti, za kakvo e cialata rabota. I da ne se dobiva shistov gaz v Bulgaria pak e rabota na kremyl. A tikvochite mi govoriat za bratia i pravoslavie . Pfu , tiufleci , s tiufleci...
192
3
 
15
 
! Отговори
бореца преди 9 години
И кой е написал това един украински сайт в който е нормално да се пишат такива неща!Само че ако това е вярно и на 50% това отдавна ще се да се разработи още по времето на Ющенко навярно има шистов газ но едва ли е в такива количества които да позволяват промишлен добив и в Украйна има много платени от американските компании хора които говорят така само защото са против Русия и едно не сте забелязали че покрай цялата дандания около Украйна Русия си прибра 510000 кв.км икономическа зона в Арктика!
191
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Битката в Украйна за гигантско находище на шистов газЗащо им е на САЩ град Славянск? Той е в центъра на находището.......
190
5
 
21
 
! Отговори
Паток преди 9 години
Не я знам тази *** ***, но тя май не знае, че Украйна е една от световните житници на света. Поне може да бъде при правилно стопанисване. И само това и трябва- дупчене за шистов газ, което ще и унищожи земята навеки за няколко годишно добиване на газ. Иначе на предположения *** е много силна!
189
2
 
3
 
! Отговори
228 преди 9 години
...до 227...е и кое е по добро, а не тебе колко ти плащат за да пишеш този bullshit?
188
3
 
3
 
! Отговори
А. преди 9 години
Пак Йолка, ясно как ви боички ще се сложат! Шистов г^з! Тука няма да мине! Да си го добиват в Америка! На нас ни дадоха големи торби с долари, забележете долари, не рубли, както пише много информираният и умен, може би гениален 227, за да протестираме против фракинга! Путин още много ще ни даде, елате с нас, юруш на маслините!
187
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Газпром много добре разбират това. Много отдавна Газпром води целенасочена кампания за това изобщо да убие темата за шистовия газ в Европа. В това са инвестирани десетки милиони долари. Вече официално се потвърждава версията, че протестите в България срещу подписания договор с американска фирма за търсене на шистов газ не са спонтанни, а са организирани! Вече и за слепците е ясно, че за всички протести, които изведнъж така спонтанно започнаха в големите градове на БГ са платени хиляди $
186
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
находището било гигантско от биогаз
185
4
 
5
 
! Отговори
terminator преди 9 години
da da shistov gas dran dran ta plas ,sega li go otkrixa bravo, ei sega ykraina stana nai bogata srana i pomoshti nei triabvat,pomia i lazi se sipiat den slet den za da ybediat xorata vav potkrepa na svoite celi ,prodaznici ,shastoto beshe i pri nas ,a sega kakvo imame v BALGARIA eropeiski ceni s niski doxodi nemozem i za xrana rasxodite da si pokriem znaemgi tia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
184
6
 
14
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
Ако пасквила беше верен и една милионна част хунтаджията Порошенко нямаше да продава бонбони и шоколад в московската си лавка, а шистов газ в Германия.Уви шистов газ там няма и Порошенко ще си остане продажен хунтаджия.