Предсрочните избори - по-близо, ДПС плавно надясно

Твърди привърженици на БСП не гласуваха, коментират анализатори
Обновена: 27 май 2014 09:51 | 26 май 2014 19:30, Веселина Йорданова
202
Предсрочните избори - по-близо, ДПС плавно надясно
Снимка: БулФото

Привържениците на БСП се държаха протестно спрямо собствената си партия, има криза в твърдото ядро на БСП – нейни твърди симпатизанти отказаха да гласуват изобщо. Така анализатори коментираха през Dnes.bg разликата от над 10%, с която ГЕРБ води пред БСП в резултатите от евровота.

Перспективата за предсрочни избори се приближава, смята политологът Първан Симеонов, председател на Съвета на директорите на „Галъп интернешънъл“.

По думите му кога ще бъдат те, не може да се каже категорично, но почти невероятно изглежда вече мандатът на кабинета „Орешарски“ да е пълен.

Извън БСП и „Атака“, които имат „питомното, за да гонят дивото“, всички формации заявяват, че искат предсрочен вот, има и такава нагласа в обществото, смята Първан Симеонов. Според него тя не е била толкова ясно изразена по време на протестите, защото те са „стягали“ лагера на управляващите.

„С края им тази твърдост в поддръжниците на БСП е разколебана и го виждаме в централния резултат на тези избори. Като че ли самите привърженици на БСП се държаха протестно спрямо собствената си партия“, коментира той.

Според политолога за ДПС след резултата от вчера всички избори са изгодни и това е партия, която показва, че може да расте електорално. Първан Симеонов смята, че в последните два месеца се вижда плавно и стратегическо движение на ДПС надясно, защото партията мисли за следващата управленска формула и своето място в нея.

"ДПС като че ли вече разглежда настоящата управленска формула като изчерпана, формула с предизвестен край", каза той.

Социологът от АФИС Юрий Асланов посочи комбинация от причини за сериозната разлика между ГЕРБ и БСП, обединени в една - криза на БСП в твърдото ядро. Според него е повлияла много ниската активност в селата, откъдето левицата традиционно взема повече гласове.

„В анкетна ситуация жителите на селата отговаряха охотно, че ще гласуват, в изборния ден просто не са го направили. Европейската тема е много далеч от техния интерес, част от тях дори не са разбрали, че има избори, информационната кампания е минала покрай тях“, смята той.

По думите му втората причина е по-сериозна – вътрешнопартиен наказателен вот заради проевропейската позиция на БСП около кризата с Украйна.

„Фактор, разбира се, е и разцеплението с АБВ, което не оттласна чак толкова много гласове, колкото доведе до объркване на голяма част от твърдите симпатизанти и те просто не гласуваха“, коментира Юрий Асланов.

По думите му трябва да се анализира какъв точно знак изпращат твърдите ибирателите на БСП към ръководството на партията - дали той е приципен в по-дългосрочен план, или просто традиционната незаинтересованост на левите към Европа.

„По принцип левите партии, в това число и в другите европейски страни, смятат ЕС за нещо дясно, далеч от тях, откъдето идват по-слабите резултати на левицата в евроизбори, макар че в национални избори тя е във възход и получава по-силни резултати“, обясни Асланов. 

Според него предсрочните избори не се поддават на прогноза, защото зависят от ситуацията в парламента.

За отказа на Делян Пеевски да стане евродепутат в полза на Искра Михайлова Първан Симеонов предположи, че самият Пеевски смята, че мястото му не е в ЕП, тъй като политическата му дейност е фокусирана във вътрешнополитическия живот.

Юрий Асланов пък смята, че отказването на Пеевски от евродепутатското място е предварително замислено. „Очевидно е имало някакъв смисъл, защото ДПС получи доста добър резултат“, заяви той.

И двамата анализатори очакват преференциалният вот да се види най-ясно при Реформаторския блок.

43% от участвалите в екзит пола на „Галъп“ са декларирали, че ще гласуват преференциално. Първан Симеонов уточни, че ако реално този процент се окаже по-нисък, пак много от гласуващите са използвали преференцията в сравнение с предишните евроизбори, когато 20 на сто са декларирали, а 10 на сто са използвали тази възможност.

Близък е делът на заявилите, че са използвали преференциален вот при гласуването за коалицията около „България без цензура“. Не са изключени изнанади и другаде, но най-вече в коалициите, каза Симеонов.

Юрий Асланов коментира, че ще стане ясно доколко той е сработил при обявяване на окончателните резултати от гласуването, но очакванията са това да се случи само при Реформаторския блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС така играе, съпровожда до време, усети ли слабост - прави бърз завой. На навременната реакция се дължи дългогодишното му задържане в политиката. Пък и с балъци не е толкова сложно да играеш успешно!
156
0
 
4
 
! Отговори
Твърдите преди 9 години
Твърдите привърженици на БСП гласуваха! Това си им е електората, част от него измря, друга част се вля в редиците на ***.На миналите избори БСП не се различаваше от сега -- просто *** гласуваха за тях, а и в някои чисто тулски райони Доган нареди да се гласува за БСП та да не събере ДПС повече процента от БСП.На следващите избори картината за тях ще е по трагична!!!
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС защитава Пеевски, но му нареди да се откаже от Брюксел. Защо ли? Защото Л.Местан е достатъчнто умен да прецени, че там синчето на мама няма да бъде посрещнато с хляб и сол. И да не се опитват да ни пробутват колко е благороден и готов на жертви за идеята. Виждаме колко е арогантен - и там щеше да се намъкне без капка смущение и срам. Има една приказка: "Те не го пускат в селото, той пита за поповата къща!"
154
3
 
12
 
! Отговори
С АКЪЛ ПОНЕ ПОМАГАМ преди 9 години
АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ВИ УПРАВЛЯВАТ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ИЗБРАНИ ОТ : - НЕГРАМОТНИ ***, - ФАНАТИЗИРАНИ ТУРЦИ, - ИЗКУФЯЛИ ДЪРТАЦИ, - ЛУДИ МРАЗЕЩИ ВСИЧКО И ВСЕКИИДЕТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
153
1
 
6
 
! Отговори
винкел преди 9 години
До до 162и ти и станишев да хапнете кожения *** на бойко
152
3
 
8
 
! Отговори
111 преди 9 години
Окончателно щраква юдо- американският капан и зависимост и в българската политика. Ама той щракна още когато малоумния Волен Сидеров подкрепи ДПС, както и заради безхарактерността на Сергей Станишев спрямо ДПС.
151
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искра Михайлова е не по-малко нагла от Пеевски. Бяга за да се спаси от разследвания. А ДПС е готово на всичко, само да е в политиката. Горките бедни турци от селата! Нямат изход, даже и да разбират добре какво става. Те са като крепостни селяни от 19 век. Целта на бъдещото правителство трябва да бъде да им помогне да се образоват, да спре ислямизирането им. За бога, та те не са истински турци, в голямата си част са наши братя по кръв, потискани от векове, да ги спасим!
150
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Основния проблем на България вече от над 10 години е следния - от двете страни леви и десни, а между тях хитри турци, които са готови да си завъртят *** накъдето е удобно, за да са във властта и така могат да изнудват и едните и другите за да прокарват собствената си политика!Изходът - аз съм готов да преглътна едно правителство между БСП и ГЕРБ по германски модел, при условие че ДПС бъде завряно в *** ***!
149
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
самият Пеевски смята, че мястото му не е в ЕП-------------------Ne samo toj smqta taka :)
148
3
 
10
 
! Отговори
Наблюдателен преди 9 години
Две неща ми направиха впечатление около изборите в неделя: крайно арогантното държание и реплики на Пеевски, и огромното нахалство и непукизъм на Станишев. За първия просто е учудващо как го понася Л. Местан- един сдържан, елегантен, умен и добре възпитан политик. Какво толкова му дължат? За втория- не стига, че съсипа БСП, но и в Брюксел се държа нагло: ПЕС не показа успехи, но той заяви, че няма да отстъпи председателското място. Нагъл до крайност!Но го харесват бабите, от старчески инат ли?
147
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП сами се прецакаха след толкова клякания пред ДПС. Ако бяха махнали новините на турски резултата щеше да е друг. Те показва абсолютна безпомощност и зависимост от ДПС.
146
3
 
10
 
! Отговори
българин преди 9 години
Не познавам Първан Симеонов, но Юри Асланов НЕ Е НИКАКЪВ СОЦИОЛОГ, а просто един пишман журналист от ДС.
145
3
 
6
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
До EY RJAZANПърво се научи да пишеш на кирилица, щом си толкова голям "отворко" и след това съветвай, кой къде да живее, ясно ли ти е ?!? Недей да псуваш, защото и ние можем!
144
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
дпс управляват с нашите пари а с нищо не помагат после отговорноста била бсп аман от измикяри те са долни и злобни
143
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 175 Всъщност Борисов не е и не е бил председател на ЕНП... ПЕС печели със 40 места повече от колкото през 2009, а ЕНП губи 60.... И БСП и ГЕРБ си запазват бройката гласове от 2009та (за ЕП), и ГЕРБ и БСП си губят половината гласоподаватели спрямо изборите 2013та... Суха статистика.
142
19
 
13
 
! Отговори
до 162 преди 9 години
Станишев печели 184 места в Европа, докато Борисов има само 6 места чрез ГЕРБ. Когато Борисов успее да спечели толкова, тогава може да се фука.Абе ти изобщо не си в час бе ! Ако караме по твоята логика -Борисов спечели 211 места в Европа а Станишев само 4 у нас !!!При това като шеф на ПЕС и още по унизително -има шансове и да бъде изобщо изместен от листите -поради ниската култура и образование на собствените си избиратели.
141
21
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До il_choГоляма част от баламите гласуват за тиквата, защото викат без "турци" в управлението-----***.Лично аз съм гласувал преференциално за Асим Адемов.ГЕРБ е партия на всички бългаски граждани.
140
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВИНЕТУтози човек е кръгла нула като политик но е уникален шоумен-----Според тебе какво е добър политик?Да носи очила и да говори неразбираемо?
139
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ataka ако иска да запази и малкото си неразочарован електорат да спре работата на парламента, народа може да ги избере с някакви проценти даже и тях после!!
138
0
 
5
 
! Отговори
До 163 преди 9 години
За фамилията си напълно прав.Тази *** к***а окраде селскостопанска академия,а как тормозеше хората с доноси и клевети.Мръсно животно.