Съживява ли се Съветският съюз?

Тайните служби командват всичко, твърди Станислав Шушкевич
Обновена: 14 юни 2014 21:24 | 14 юни 2014 21:24,
131
Съживява ли се Съветският съюз?
Снимка: Reuters

Станислав Шушкевич беше президентът на Беларус, който през 1991 г. събра президентите на Русия и Украйна, припомня "Гардиън". Тогава Съветският съюз беше погребан. Днес бившият първи на Беларус предупреждава, че има тенденции за възстановяването на СССР в бившите съветски републики, в това число и родния му Беларус.

Деспотичните лидери, съживяването на КГБ и политиката на Путин в Украйна силно напомнят за СССР по думите на Шушкевич. „Това, на което сме свидетели днес, е възстановяване на съветския ред“, заявява Шушкевич и подчертава, че това важи с особена сила за Беларус.

„Вижте какво се случва в Украйна. Същото беше и през 1990 г., когато Съветският съюз се опита да възстанови контрола си над балтийските републики. Всичко е пиеса на тайните служби. А Беларус с колективните стопанства е същият като СССР“, разказва той.

Шушкевич се изправи срещу Александър Лукашенко на изборите през 1994 г. Той твърди, че това са последните честни избори в Беларус. „Първата победа на Лукашенко беше честна“, казва той. „Той е популист и спечели с право. Всичко след тези избори беше дирижирано от тайните служби“, твърди бившият президент.

79-годишният Шушкевич е професор по физика. Той и днес оглавява политическо движение, но признава, че е безсмислено. „Имаме закон, който не позволява на партиите да функционират нормално. Днес КГБ контролира изборния процес. Няма избори, има преназначаване“, обяснява той.

Не само в Беларус са разбрали, че съветските практики умират трудно. Петте централноазиатски държави са направили оскъдни реформи в демократизацията си две десетилетия след обявяването на независимостта си. Три от тях - Казахстан, Таджикистан и Узбекистан, все още се ръководят от партийни величия от епохата на комунизма. Азербайджан се управлява от семейна династия, а Туркменистан – от деспот, който пое управлението от друг деспот.

„Икономиката, за да тръгне, трябва да се либерализира. Но това не може да бъде разрешено, тъй като това ще е краят на Лукашенко. Така че аз съм доста песимистично настроен по отношение на демократичните перспективи“, заявява Шушкевич.

Единственият лъч надежда, който бившият президент посочва, са младите хора, които учат в чужбина и впоследствие се връщат в Беларус. Според него те се прибират у дома с различни политически идеи за това как може да изглежда държавата им. „Ако имаме млади, политически грамотни хора, ще може да се демократизираме“, казва той.

За Шушкевич съживяването на СССР е голямо разочарование на фона на опияняващите дни от 1991 г., когато заедно с Борис Елцин и Леонид Кравчук са погребали СССР. Впоследствие президентите на Русия и Украйна са обвинени в странични подбуди, но Шушкевич твърди, че той не е имал такива. „Ние свършихме своята работа. И колкото и да обясняват, че сме пили или че сме искали да спечелим пари от този договор, това е лъжа“, твърди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
6
 
29
 
! Отговори
Десните,.... преди 9 години
... неолибералните идеи и политики от 25 години насам са виновни за катастрофата на нашето общество, на нашата държава.Бившата номенклатура станаха дясно-либерални капиталисти, неолиберали, седесарите дерегулираха и либерализираха в полза на чуждата Олигархия. Дясното е символ на бедността, на несправедливост, на Олигархия, на безработицата, на лобиизъм и на трансфер на богатство и имущество от бедните, нуждаещите се, и Държавата към най-бог.атите
59
4
 
9
 
! Отговори
boevik преди 9 години
До РашънPrav si za sujalenie si mnogo prav, no ima hora kato men koito podkrepqt, pomnqt i uvajavat stranata Osvoboditelka Rusiq
58
4
 
27
 
! Отговори
До 66 преди 9 години
Че първобитният строй най-сигурно се връща в Неолиберализма, в дясно-либералния американски Капитализъм, в който безработицата е рекордна и обикновените хора са принудени да работят на 2-3 работи, за да оцелеят.Виж САЩ как си разсипаха обществото последните 35 години от Рейгън насам.Доказателството за провала на Неолиберализма на този дясно-либерален Капитализъм е 2008-2009 година и последвалата вече 6 годишна Глобална Рецесия!
57
2
 
17
 
! Отговори
До 61 преди 9 години
Интернет е едно богатство, съзладено в САЩ по едно време, когато таванът на данък доход беше 90% в САЩ (!), и е доказателство за невероятно успешна и умна държавна инвестиция.Доказателство за силата на една страна, която от времето на Рейгън стана *** на Олигархията и неолибералните тарикати, спонсорирани от Олигархията, и започна залеза си с идването на Рейгън на власт.
56
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно време, в СССР, психиатрията не се развиваше като наука. Защото ако се развиваше, щеше да се окаже, че привържениците на СССР са всичките с тежки диагнози. То един се възбужда от танкове; друг от целия си живот помни само казармата; трети говори за сатанизъм и Антихриста...Някакви други виждат световна еврейска конспирация; други превъзнасят армията на някаква треторазрядна държава (Русия); други мечтаят България да изчезне и да стане само щат от някаква азиатска империя...Ей такива все...
55
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименаха промити мозъци от българското лоби на газпром
54
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 57Неолиберализъм ужас!За това ай да върнем комунизма, феодализма и първобитно общинният строй.
53
3
 
12
 
! Отговори
До 62 преди 9 години
Неолиберализъм е в България! Дясно-либерален англосаксонски, американски Капитализъм е! Дерегулация и либерализация! Затова хората бедстват и мизерстват.Защото копираме САЩ, които наложиха тази грабителска форма преди 35 години при Рейгън. Именно това провали обществото им.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СССР значи:Сашо *** Сутрин Рано.
51
2
 
12
 
! Отговори
До 57 преди 9 години
Не. Не е.ЕС се превърна в неолиберална, дясно-либерална, пропита с лобиизъм в полза на Едрия Капитал и на глобалните концерни, и на САЩ, организация, която под предтекст, че либерализацията и дерегулацията на националните пазари е лекарство против бедност и безработица в бедните европейски страни, всъщност предизвика още по-голяма бедност и още по-голяма безработица, които вече навлязоха и в богатите европейски страни.Неолиберализъм!
50
0
 
0
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
Колега а в България в момента какво е???
49
7
 
9
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
Интернет е проект на ЦРУ ЗА МАСОВО ЗОМБИРАНЕ, ДЕЗИНФОРМАЦИЯ И СЛЕДЕНЕ НА НАСТРОЕНИЯТА НА ХОРАТА.
48
1
 
3
 
! Отговори
geladaris georgios преди 9 години
istinski *** po boklyk ne moje
47
8
 
25
 
! Отговори
Рашън преди 9 години
Как сте юропиъни, как е в юръпа? Забогатяхте ли за 25 г. демокрация и 7 г. юропиън юниън? Живеете ли като западно европейци? Карате ли си новите пасати и мерцедеси? Или отделяте от залъка за айфон и 10 годишен опел или форд? Така ще е още 500 години в *** БГ ще си лочите помията в бедност. Разликата със свините в *** и вас е, че свинята не трябва да работи за помията която и сипват. А Русия притежава 50% от световните богатства, не се грижете за Русия и СССР.
46
5
 
20
 
! Отговори
До 53 преди 9 години
СССР не може да бъде възстановен - колкото и да го бълват платените индивиди - по една единствена причина - Няма Комунизъм! Има дясно-либерален англосаксонски, провален Капитализъм, който забатачи и обществото в САЩ, и който струваше досега 4000 милиарда долара, за да го спасят.За да отклонят вниманието от истинските си вътрешни проблеми, САЩ пуснаха пропагандата и мозъчните промивки от тинк танковете, и техните платените клакьори отново.
45
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега триполовите психопати, като сложат Юнкер за шеф на ЕК ще видите, какво е ЕСССР, драги ми *** бесни. Ще ядете гмо, ще пиете вода с газ и за две три години ще станете безмозъчни зомбита, не, че сега имате нещо качественно в главите си, щом защитавате фашистката хунта в Украйна и избиването на жени и деца. ЕС ВЕЧЕ Е ФАШИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ. За пореден път се убеждавам, че нямате грам мозък в главите си. Долни фашисти, скоро ще изчистим България от такива ***, запомнете ми думите.
44
3
 
5
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
Ти ако вярваш на тубата си зле!!! Удачен пример даваш на всички колко е центроизместен твоя мозък.... Спри с това порно филми от сащ и вечер не пий кока-кола че от тези неща ставаш пещерняк в 21в.
43
3
 
14
 
! Отговори
Тия платени, ... преди 9 години
... продажни индивиди от миналото откъде пак ги намират да пишат и бълват пропаганда.Тоя, демократично спонмориран от САЩ, са го пуснали да плаши и сугестира хората.
42
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СССР не може да бъде възстановен, защото Русия е жалка история. Но ще ни съсипят, това го могат.
41
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Му-ха-ха-а! Русия просперирала според един отдолу. Браточка, я погледни в Тубата какъв *** са!