Кой кара жените да носят бурки?

Две таджикистански жени разказват за избора си
3 юли 2014 21:45,
90
Кой кара жените да носят бурки?
Снимка: Reuters

Интересът към религията в Таджикистан през последните години силно нараства, пише БиБиСи. Темповете на ислямизация на страната се забелязват най-силно в столицата Душанбе и в районите непосредствено около нея, а също в Согдийска и в Хатлонска област, разположени съответно в северната и южната част на страната. Там все повече жени и момичета носят хиджаб или бурка.

В планинския район Бадахшан и в долината Ращ предпочитат обичайните национални покрития - кърпи, които се завързват на горната част на главата. Бурката и дългият черен халат не са традиционно за жените от Средна Азия облекло. В огромното си мнозинство жените в Таджикистан, особено в селските райони, винаги са носили кърпи за глава.

Властите се опасяват от активизиране на ислямските сили и поради това въведоха забрана да се носи хиджаб в учебните заведения в страната. Но това не спира жените, които все по-често следват ислямската мода. Резултатите от проучване, проведено от комитета по проблемите на жените при таджикското правителство преди няколко години, показват, че над половината таджикски жени, които слагат хиджаб, правят това по принуда, опитвайки се по този начин да запазят семейството си.

Хиджабите могат да станат сериозна пречка при търсене на работа в Таджикистан, но, от друга страна, могат да помогнат на правоверните мюсюлманки по-бързо да се омъжат. Да се носи или да не се носи хиджаб - този въпрос става все по-актуален в Таджикистан. Много жени казват, че все по-често стават обект на упреци по този повод: защо не си с хиджаб?

Други призовават своите сънароднички да помнят за задълженията на мюсюлманската жена, на която ислямът препоръчва да покрива главата си. БиБиСи ни среща с две таджикски жени, едната от които носи хиджаб, а втората - не, и са попитани какво мислят за ислямизацията, принудата и правото на избор.

Зулфия Садъкова, известна таджикска актриса:

Моят мъж никога не е бил против това аз да работя. Творческият, актьорският ми живот започна по съветско време и тогава към представителите на творческите професии в Таджикистан се отнасяха по различен начин. Актьорите бяха уважавани, обичани. Да бъдеш художник, актьор, танцьорка беше престижно.

След като се омъжих, известно време носих традиционната таджикска кърпа, както правят всички таджикски съпруги. Освен това в селските райони винаги са носили кърпи. Аз също носех - от уважение към традицията, но никога не съм слагала хиджаб.

Сега в страната ще срещнем много жени, които носят мюсюлмански покрития на главата. Отношението ми към това не е еднозначно, както и към избора на тези жени. Ще се опитам да обясня своята позиция.

Признавам си, че дълго трябваше да привиквам към появата на улиците на все по-голям брой жени с хиджаб. Първите години не можех да разбера какво ги кара да правят това - планинците в Таджикистан никога не са носили хиджаб. Да, носили са кърпи, но не са закривали лицето си. Хиджабите, никабите, бурките не са наше традиционно облекло, всичко това е външно влияние.

Когато започна този процес, си спомних как в началото на века много таджикски жени захвърляха бурката, заради което много от тях бяха убити или измъчвани. За онова време това беше израз на позиция. А сега нашите жени отново доброволно се връщат към онези времена. Убедена съм, че връщането към традицията да се закриват лицата на жените не е доброволна и обмислена стъпка.

Неотдавна две мои дъщери също започнаха да носят хиджаб. Бях изненадана от избора им, но те имат право на свободен избор. Дъщерите ми са образовани, интелигентни, но пожелаха да носят хиджаб. И аз приех избора им, макар че не мога да кажа, че съм съгласна с него. Живеем в светска държава, в която законите защитават правата на всички. Не бих искала при избора на жизнен път, на убеждения, главен аргумент да стане диктатът, страхът, принудата. Всеки човек трябва да има избор.

Ойша Халимова, жителка на Душанбе, 21-годишна:

Аз нося хиджаб от три години. Никой не ме е принуждавал да нося мюсюлманско покривало. Преди да се омъжа, не носех хиджаб, а след това мъжът ми каза, че би искал, и аз го сложих. Та нали желанията на мъжа са закон за жената.

В училище учих до девети клас, а после спрях. Всеки ден се моля по пет пъти. Мъжът ми не разрешава да работя. Ако позволи, непременно ще работя. Носенето на хиджаб е задължение за всяка мюсюлманка.

Като млада, майка ми не е носила хиджаб, но сега носи. На мене почти не ми останаха приятелки. Всички се омъжиха и нямаме време да се срещаме. Повечето от тях след сватбата също започнаха да покриват главите си.

Съгласна съм, че всяка жена трябва да има избор, но ако мъжът е казал, то тя трябва да се подчини. Да слушаш мъжа си е едно от изискванията на исляма. Никога няма да сваля хиджаба. Продължавах да го нося дори в Москва, когато ходих при мъжа си, който работи в Русия. Нито в Русия, нито в Таджикистан не съм почувствала пристрастно или лошо отношение към себе си. Към мене се отнасят спокойно.

Облеклото на мюсюлманките

На арабски думата "хиджаб" означава покривало и се употребява за всички разновидности на женското облекло. Хиджабът е символ едновременно на исляма и на женствеността. Хиджабите са много разнообразни по кройка и цвят. Различават се и по региони. Много от тях са възникнали още в доислямската епоха.

В западните страни това обикновено е квадратна кърпа, покриваща главата и шията, но оставяща лицето открито.

Шейла - среща се в Пакистан. Там жените обикновено носят дълги кърпи с правоъгълна форма.

Амира - състои се от две части: покриваща шапка, обикновено от коприна или полиестер, и шал, който върви в комплект с нея.

Химар - дълга кърпа, закриваща косите, шията, раменете и спускаща се почти до талията. Лицето остава незакрито.

Чадор - обикновено се носи от жените в Иран, когато излизат от дома си. Той покрива цялото тяло, но оставя лицето открито.

Никаб - среща се най-често в страни като Саудитска Арабия. Закрива се цялото лице, като открити остават само очите.

Бурка - характерна е за Афганистан. Тя изцяло закрива лицето и се спуска надолу, обвивайки цялото тяло на жената. Остава само тесен процеп за очите, но и той е покрит с мрежичка.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
19
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 9 години
ГАЙЛ ГИТЛЕР
29
1
 
49
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 9 години
Ми да си сложат по един скафандър да ги ***!
28
2
 
49
 
! Отговори
123 преди 9 години
Само жалкото е , че с тази политика се множат повече от цивилизованите хора и някой ден ще ни изядат като мравки.
27
2
 
52
 
! Отговори
123 преди 9 години
Тея скоро ще се върнат и на дърветата !
26
2
 
58
 
! Отговори
BA преди 9 години
Ненужни ***, с мозък на човек от средновековието !!
25
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A бе ,явно че Доган е купил тая медия
24
0
 
4
 
! Отговори
Ekolog преди 9 години
Tova e opazvane na okolnata sreda.Parvo za da ne uchastvat v zivilizaciata-te ne zaslujavat.I vtoro-kato pradnat si go dishat sami i ne zamarsiavat vazduha.Tova sa mebeli koito rajdat.
23
4
 
29
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 9 години
Грозотата ги кара. Досега една красива забрадена жена май не съм видял.
22
5
 
15
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
Кой кара жените да носят бурки?,МИ НЕЗНАМ,ТРЯАБВА ДА ПИТАМЕ МИЛИЦИОНЕРА,БАНКОВИЯТ ТИТАН ,ЕКСПЕРТА И АВТОРИТЕТА НА БСП,СТАБИЛИЗАТОРА НА БАНКИ,ДРУГАРЯ ДС ЙОВЧЕВ
21
1
 
48
 
! Отговори
Историк преди 9 години
На Запад традицията е съвършено друга - когато срещнеш някой на пътя, особено непознат, повдигаш шапката си частично (от частичното повдигане произлиза и отдаването на чест. Както знаете, чест без шапка не се отдава, защото е...безсмислено) или изцяло, за да може другия да види лицето ти и съответно да запомни отличителни белези. По този начин декларираш почтени намерения. Ако криеш лицето си значи кроиш нещо тъмно и влизащ в списъка на заподозрените. Изводите за вас. О, времена, о нрави.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прилича на попадиика
19
2
 
8
 
! Отговори
varg преди 9 години
парите.
18
1
 
48
 
! Отговори
dim преди 9 години
ТОЗИ СВЯТ НАПЪЛНО ИЗТРЕЩЯ
17
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво изобщо ни занимавате с тия камилари? Я пуснете ежегодната статия "как да се защитим от летните лъчи" и готово.
16
1
 
49
 
! Отговори
До 16 преди 9 години
Обрязаната жена не изпитва удоволствие от секса. Коранът забранява на мъжа да вземе жена, която е с повече от 40 г. по-млада от него. Той има право на 4 съпруги и неограничен брой наложници. Как да се справи с техните сексуални нужди, ако хем са с десетилетия по-млади от него,хем не са ***?Нали ще истерясат?Поради некадърно обрязване с подръчни остри предмети, някои жени впоследствие цял живот изпитват силни болки по време на полов акт. Други пък умират от инфекция веднага след обрязването
15
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ислям в превод значи ПОДЧИНЕНИЕ.Много е спорен въпроса с робството в Исляма , повечето проповедници казват че е позволен по време на война.Позволява държане в робство на не-мисюлмани и изнасилвания на жените робини. Това се е практикувало чак до 19 век.Тъй наречения "Малакат Айманукум".В днешно време е много голяма рядкост но, някои Салафитски групи искат да го въведат отново.Засега трезвите и модерни мюсулмани са мнозинство но както е тръгнало с ИСИЛ, никой не знае.
14
1
 
48
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Тези бухали с бурките,нямат и паспорт.По доло са от кучето и коня.Откачена история.Само не мога да разбера,как ли раждат..........
13
17
 
58
 
! Отговори
ЦВ преди 9 години
Това е бъдещето на цяла Европа. Всички го знаят и вече никой не може да го спре. Жените които мрънкат , не раждат деца за да градят кариера ще доведат до това след време всички жени да са забулени. До 30 години в Европа преобладаващото население ще е мюсюлманско. Еманципацията ще доведе до ислямски халифат в ЕС. Има информация по въпроса от официални източници.
12
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 8Европейките не носят бради. Онова ненормално нещо не е жена, а само беше облечено като жена.До 10В някои райони на Азия има полиандрия (една жена има няколко съпрузи едновременно). Преди време попаднах на статия,която доразясняваше особеностите на полиандрията в един от щатите на Индия, със сложно име - мъжете ходят на работа, дават заплатите си на жената, развод няма. Провинилият се съпруг го пращат в манастир.На други места пък родителите взимат една жена за всичките си синове /Непал/
11
1
 
73
 
! Отговори
Несапаз преди 9 години
"Съгласна съм, че всяка жена трябва да има избор, но ако мъжът е казал, то тя трябва да се подчини"---Ето това е исляма. Религиозно робство. Трябваше да споменат и за "доброволното"обрязване на жените, и за отношението към тях като към "инкубатор". Ама нещо са пропуснали. Защото в 21 век такова нещо е диващина.