Кой кара жените да носят бурки?

Две таджикистански жени разказват за избора си
3 юли 2014 21:45,
90
Кой кара жените да носят бурки?
Снимка: Reuters

Интересът към религията в Таджикистан през последните години силно нараства, пише БиБиСи. Темповете на ислямизация на страната се забелязват най-силно в столицата Душанбе и в районите непосредствено около нея, а също в Согдийска и в Хатлонска област, разположени съответно в северната и южната част на страната. Там все повече жени и момичета носят хиджаб или бурка.

В планинския район Бадахшан и в долината Ращ предпочитат обичайните национални покрития - кърпи, които се завързват на горната част на главата. Бурката и дългият черен халат не са традиционно за жените от Средна Азия облекло. В огромното си мнозинство жените в Таджикистан, особено в селските райони, винаги са носили кърпи за глава.

Властите се опасяват от активизиране на ислямските сили и поради това въведоха забрана да се носи хиджаб в учебните заведения в страната. Но това не спира жените, които все по-често следват ислямската мода. Резултатите от проучване, проведено от комитета по проблемите на жените при таджикското правителство преди няколко години, показват, че над половината таджикски жени, които слагат хиджаб, правят това по принуда, опитвайки се по този начин да запазят семейството си.

Хиджабите могат да станат сериозна пречка при търсене на работа в Таджикистан, но, от друга страна, могат да помогнат на правоверните мюсюлманки по-бързо да се омъжат. Да се носи или да не се носи хиджаб - този въпрос става все по-актуален в Таджикистан. Много жени казват, че все по-често стават обект на упреци по този повод: защо не си с хиджаб?

Други призовават своите сънароднички да помнят за задълженията на мюсюлманската жена, на която ислямът препоръчва да покрива главата си. БиБиСи ни среща с две таджикски жени, едната от които носи хиджаб, а втората - не, и са попитани какво мислят за ислямизацията, принудата и правото на избор.

Зулфия Садъкова, известна таджикска актриса:

Моят мъж никога не е бил против това аз да работя. Творческият, актьорският ми живот започна по съветско време и тогава към представителите на творческите професии в Таджикистан се отнасяха по различен начин. Актьорите бяха уважавани, обичани. Да бъдеш художник, актьор, танцьорка беше престижно.

След като се омъжих, известно време носих традиционната таджикска кърпа, както правят всички таджикски съпруги. Освен това в селските райони винаги са носили кърпи. Аз също носех - от уважение към традицията, но никога не съм слагала хиджаб.

Сега в страната ще срещнем много жени, които носят мюсюлмански покрития на главата. Отношението ми към това не е еднозначно, както и към избора на тези жени. Ще се опитам да обясня своята позиция.

Признавам си, че дълго трябваше да привиквам към появата на улиците на все по-голям брой жени с хиджаб. Първите години не можех да разбера какво ги кара да правят това - планинците в Таджикистан никога не са носили хиджаб. Да, носили са кърпи, но не са закривали лицето си. Хиджабите, никабите, бурките не са наше традиционно облекло, всичко това е външно влияние.

Когато започна този процес, си спомних как в началото на века много таджикски жени захвърляха бурката, заради което много от тях бяха убити или измъчвани. За онова време това беше израз на позиция. А сега нашите жени отново доброволно се връщат към онези времена. Убедена съм, че връщането към традицията да се закриват лицата на жените не е доброволна и обмислена стъпка.

Неотдавна две мои дъщери също започнаха да носят хиджаб. Бях изненадана от избора им, но те имат право на свободен избор. Дъщерите ми са образовани, интелигентни, но пожелаха да носят хиджаб. И аз приех избора им, макар че не мога да кажа, че съм съгласна с него. Живеем в светска държава, в която законите защитават правата на всички. Не бих искала при избора на жизнен път, на убеждения, главен аргумент да стане диктатът, страхът, принудата. Всеки човек трябва да има избор.

Ойша Халимова, жителка на Душанбе, 21-годишна:

Аз нося хиджаб от три години. Никой не ме е принуждавал да нося мюсюлманско покривало. Преди да се омъжа, не носех хиджаб, а след това мъжът ми каза, че би искал, и аз го сложих. Та нали желанията на мъжа са закон за жената.

В училище учих до девети клас, а после спрях. Всеки ден се моля по пет пъти. Мъжът ми не разрешава да работя. Ако позволи, непременно ще работя. Носенето на хиджаб е задължение за всяка мюсюлманка.

Като млада, майка ми не е носила хиджаб, но сега носи. На мене почти не ми останаха приятелки. Всички се омъжиха и нямаме време да се срещаме. Повечето от тях след сватбата също започнаха да покриват главите си.

Съгласна съм, че всяка жена трябва да има избор, но ако мъжът е казал, то тя трябва да се подчини. Да слушаш мъжа си е едно от изискванията на исляма. Никога няма да сваля хиджаба. Продължавах да го нося дори в Москва, когато ходих при мъжа си, който работи в Русия. Нито в Русия, нито в Таджикистан не съм почувствала пристрастно или лошо отношение към себе си. Към мене се отнасят спокойно.

Облеклото на мюсюлманките

На арабски думата "хиджаб" означава покривало и се употребява за всички разновидности на женското облекло. Хиджабът е символ едновременно на исляма и на женствеността. Хиджабите са много разнообразни по кройка и цвят. Различават се и по региони. Много от тях са възникнали още в доислямската епоха.

В западните страни това обикновено е квадратна кърпа, покриваща главата и шията, но оставяща лицето открито.

Шейла - среща се в Пакистан. Там жените обикновено носят дълги кърпи с правоъгълна форма.

Амира - състои се от две части: покриваща шапка, обикновено от коприна или полиестер, и шал, който върви в комплект с нея.

Химар - дълга кърпа, закриваща косите, шията, раменете и спускаща се почти до талията. Лицето остава незакрито.

Чадор - обикновено се носи от жените в Иран, когато излизат от дома си. Той покрива цялото тяло, но оставя лицето открито.

Никаб - среща се най-често в страни като Саудитска Арабия. Закрива се цялото лице, като открити остават само очите.

Бурка - характерна е за Афганистан. Тя изцяло закрива лицето и се спуска надолу, обвивайки цялото тяло на жената. Остава само тесен процеп за очите, но и той е покрит с мрежичка.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 8 години
НОСЕНЕТО НА БУРКА,хиджаб,ЗАБРАДКА МОЖЕ ДА СЕ ПРИЕМЕ САМО КОГАТО СЛЪНЦЕТО МНОГО ПЕЧЕ ИЛИ Е МНОГО СТУДЕНО В АВРАМИЧЕСКИТЕ РЕЛИГИИ ИМА МНОГО ИЗМИСЛИЦИ ОТ ЕВРЕИТЕ КОИТО СА ГИ СЪЗДАЛИ
69
0
 
3
 
! Отговори
Зорница преди 9 години
Разказват за "избора" си...
68
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 71 преди 9 години
"В повечето страни по света хората се стремят към цивилизоване и прогрес"---Уви, наши дни това все по-малко е така. Днес хората се стремят към оцеляване, малко време им остава за цивилизационен/духовен/културен прогрес, опитват се да "изплуват", приемат това което им се налага отвън без много енергия за съпротива... Глобалистите са избрали исляма за религия на бъдещето (не че те са от нея) защото е удобен за смачкването и манипулацията на духа - точно каквото им трябва за целите на тотално господство.
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен това е инстинкт за самосъхранение.Освен от по-агресивния ислям ,жените се защитават по този начин и от слънцето,което в тези райони е доста силно и вероятно по-често уврежда значително по-нежната женска кожа.
66
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***!!
65
8
 
4
 
! Отговори
Bulgarin преди 9 години
Prosto se udivyavam kolko prosti, nelepi, izlagashti, nekompetentni mneniya se izkazvat tuk.Za sujalenie bulgarite sme prost narod.Kato kon s kapaci.Opitvame se da se pravim na gostopriemen i drujeliuben narod a sme sbirshtina ot neuki i prosti hora, koito ne mogat da priemat razlichnoto. Nie sme sram za predcite si.za Khan Kubrat,Khan Asparuh,Khan Krum,Tsar Simeon,Tsar Kaloyan,Tsar Ivan Asen ll. Gord sum che sum Bulgarin no me e sram ot glupavite i zakosteneli sunarodnici koito imam!
64
12
 
6
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 9 години
Европа е ислямска!
63
2
 
17
 
! Отговори
пешо преди 9 години
не е само исляма а всички религии набиват нежно на човека, че не трябва да се притеснява да е роб...и отвреме навреме да обръща и другата бузка не знам за лицето ли ставаше въпрос:)
62
4
 
11
 
! Отговори
Ивайло преди 9 години
Едно от нещата, които ги карат да се правят на нинджи са мустаците им :-)
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sveta burzo vurvi napref chrez naukata I progresa. A islqma durgi milioni v podchinenie koeto e mnogo izgodno! Za tqh JRISTQNSTVOTO e vrsg nomer 1. I zashto, zashtoto Hristiwnstvoto e tlerantna religiq, ne iziskva slqpo podchinenie a svoboden izbor. Eto zashto Islqma prsvi vsichko za pulno podchinenie koeto e v razrez s lichnata svoboda I svobodata na izbora. Kajete mi, kolko ucheni islqmisti sa doprinesli za naukata I kolko HRistiqni? Tazi trligiq trqbva da bude zabranena sus zakon!!!!!!!!
60
2
 
24
 
! Отговори
д преди 9 години
въх *** те всички нинджи... тва са супер мацки още с опаковката! лошото е,че понякога вътре може да се крие мъж, внимавайте случвало се е заради фабричен дефект да експлоадират :)
59
4
 
18
 
! Отговори
! преди 9 години
Нинджите са на всякъде. Ще им дойде акъла един ден, но сега нека да живеят демократично. Ако има алах да дойде да пийнем по една ракия довечера и да обсъдим световните тенденции :)
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Muslimanina kat go gledsh si e tih I krotuk, v glavata mu e nabita misulta, che e chist, nepovtorim, po-vissh ot drugite religii. Sus samochuvstvie no...jena mu za nego e dobiche za rajdane, bez nikakvi prava, priznavat se samo sinovete, dushterite se jenqt samo kogato bashtata reshi I za kogoto rrshi, ako pri svatbata se ustanovi, che ne e devstvena bratqta q zakolvat. I tazi gnus shte dopusnem v BG? NIKOGA!!!
57
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До вегаНо няма да го направиш, защото няма да можеш да ги изхраниш. Вероятно си достатъчно умен да го проумееш. Проблемът е, че нискообразованите общности се размножават без да мислят за последствията.
56
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До вегаАми раждай и ти деца бе! Кой те спира. Направи 20 поне да дадеш пример на православния български народ!
55
2
 
26
 
! Отговори
вега преди 9 години
До -10За съжаление те ще ни претопят, преди да дочакаме да се цивилизоват... С тяхната раждаемост и разселване из Европа... това ни чака!
54
4
 
17
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
до Анонимен 67Всъщност дори и в християнството липсва понятието "свободна воля". Просто вече християнската цивилизация е преминала периода на религиозен фанатизъм, докато правоверните *** още живеят според средновековните традиции. От друга страна, според тяхното летоброене в момента е някъде ~1500г., така че не виждам причина да се учудваме, че се държат по средновековно малоумно, след като за тях е средновековие. Проблемът е, че световните "политики" се възползват от това им малоумие, за
53
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето това ме плаши мен: "Та нали желанията на мъжа са закон за жената."Не са. Това е коренът на проблема. Не във всички мюсюлмански страни жените си покриват лицата. Само там където мъжете им са комплексари. Време е да се изоставят религиите и суеверията. В това число и христианството. То носи не по-малко вреди. За щастие няма много фанатизирани християни в днешно време.
52
4
 
14
 
! Отговори
до 62 преди 9 години
Лъжещ се много.Ислямът е бледо копие на Юдаизма.Само,че за него не се говори и пише по медиите.Само за сведение:докато за ислямистите друговерците са ***(т.е,друговерци,към които се отнасят с презрение),то за юдеите,другите са "гои"(нещо,по-долно от ***,с когото можеш да правиш,каквото си искаш,включително и убийство.Това го разрешава,даже одобрява юдаизма).Прочети нещо за свещената книга на юдеите,Талмуда.Полезно е.Отваря съзнанието за много неща.
51
5
 
9
 
! Отговори
Кабане преди 9 години
Не се пенете след 20-30 години всички ще сме така,озона изчезва,дърветата,също скоро слънцето ще стане вредно за кожата на хората така че свиквайте с мисълта,да няма голи дупета по Какао бийч.