Рекорди като за световно

Най-запомнящите се върхови постижения от Мондиала в Бразилия
6 юли 2014 19:38,
3
Рекорди като за световно
Снимка: Reuters, архив

Световното първенство по футбол тази година вече беше определено като едно от най-вълнуващите и дори най-великото в историята. И тези твърдения могат да бъдат доказани с цифри и факти.
 
Дългогодишни рекорди падат с неочаквана лекота по терените в Бразилия – за голове, за продължителност на мачове и т.н. От БиБиСи представят някои от най-запомнящите се върхови постижения.
 
Както може да се предположи настоящото световно първенство се превърна в едно от най-коментираните събития в най-големите социални мрежи. По време на 1/8-финала между домакините и Чили в Twitter са изпратени 16,4 милиони съобщения, свързани с двубоя.

В това число 388 985 само при изпълнението на последната дузпа в мача, при която чилиецът Гонзало Хара уцели гредата и Бразилия се класира напред. Така срещата се превърна в събитието, предизвикало най-голям интерес в историята на социалната мрежа, измествайки президентските избори в САЩ и избора на нов папа.

Финалът на шампионата по американски футбол събра 382 хиляди “туита” в пиковия си момент, но “сокър”-ът отново излезе победител.

От Facebook също обявиха рекордна активност – по време на Мондиала в Бразилия за първи път са регистрирани над 1 милиард интеракции.

По отношение на головете, световният шампионат предоставя истинско забавление и чупи рекорд след рекорд. В груповата фаза бяха отбелязани 136 попадения, което с цели 6 повече от досегашното върхово постижение от Световното първенство в Япония и Южна Корея преди 12 години.

Тенденцията продължава и във фазата на елиминациите. Голът на Пол Погба срещу Нигерия беше 146-ият на този Мондиал – с един повечe от общия сбор от цялото световно първенство преди 4 години в Южна Африка.

В Бразилия видяхме и най-възрастният играч на световни финали. 43-годишният вратар Фарид Мондрагон се появи като смяна във вече решения двубой на неговата Колумбия срещу Япония и така счупи рекорда на камерунеца Роже Мила.

Африканският нападател беше на 42 години, когато игра за националния си тим на Мондиала в САЩ през 1994-та година. Интересно е да отбележи, че Мондрагон имаше рожден ден само 3 дни преди въпросния мач срещу японците, а не беше играл за страната си в официален мач от 2005-та година насам.

За Роже Мила обаче шампионата в Бразилия донесе още едно разочарование, защото падна и другият му рекорд. Досега Мила беше африканецът с най-много голове на световни първенства по футбол. Това беше променено от ганаеца Асамоа Гиян.

С попадението си срещу Португалия при загубата с 1-2, нападателят натрупа 6 гола на световни финали, което е с 1 повече от постижението на камерунската футболна легенда. Освен това Гиян стана първият африканец с голове на три Мондиала.

Гръцкият защитник Сократис Папастатопулос пък влезе в историята с първия си гол на най-значимия футболен форум.

Играчът на Борусия Дортмунд вкара драматично изравнително попадение в 1/8-финала срещу Коста Рика и прати мача в продължения. Така Папастатопулос се превърна в голмайстора с най-дълга фамилия в историята на световните финали.

Рекорд имаше и по отношение на кратко име. Бразилецът Жо е футболистът с най-краткото име, появявал се някога на мач от Мондиал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: футболТуитъррекорди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
toni преди 9 години
abe glupaci, za futbol li 6te govorite ili za facebook ?
1
1
 
11
 
! Отговори
да преди 9 години
соу факин уат ?