Кой съживява Хитлер в социалните мрежи?

Три хаштага са добили огромна популярност през последните дни
Обновена: 17 юли 2014 17:41 | 17 юли 2014 14:45,
280
Кой съживява Хитлер в социалните мрежи?
Снимка: Getty Images

През последните две седмици са се появили няколко хаштага в социалните мрежи, свързани с Хитлер. Но кой стои зад това?

Хаштагове #HitlerWasRight ("Хитлер беше прав"), #HitlerDidNothingWrong ("Хитлер не е направил нищо лошо"), и най-често срещаният #IfHitlerWasAlive ("Ако Хитлер беше жив"), се разпространяват във Facebook и Тwitter през последните няколко дни, пише Би Би Си.

Разбира се, препратките към Хитлер в социалните мрежи не са нищо ново - само през последната година името на Хитлер е употребено повече от 10 милиона пъти в Тwitter. Но сега определено се наблюдава ръст в използването на хаштаговете заради победата на Германия в Световното първенство по футбол, както и заради израелско-палестинския конфликт.

Взети заедно, тези три хаштага са използвани 15 хил. пъти през последната седмица. Заглавията им предполагат антисемитски настроения. Но в дискусиите, които пораждат, преобладават критичните коментари и голяма част от хората осъждат тези, които използват хаштаговете.

Възходът на употребата на хаштаговете започна с победите на германския отбор в ключови футболни срещи.

"Последният път, когато германците са унищожили някого по този начин, е било през Втората световна война". Това е написал потребител в социалната мрежа. Малайзийски депутат също е предизвикал възмущение, като е написал подобен коментар по повод на позорната загуба на Бразилия от Германия с 7:1.

Употребата на тези хаштагове по повод Световното по футбол могат да бъдат сметнати като шеги, но те не са подходящи. Малко след това обаче тези послания в социалната мрежа придобиха антисемитски привкус.

Когато израелско-палестинския конфликт се обостри, много пропалестински настроени хора започнаха да използват хаштаговете. Но в същото време много палестинци призоваха да спрат да се употребяват обидните послания. Според студентка от палестински произход хаштаговете нямат място в палестинскaта активност и ги описва като изпълнени с омраза и фанатизъм.

Трудно е да се проследи произходът на #HitlerWasRight ("Хитлер беше прав") и #HitlerDidNothingWrong ("Хитлер не е направил нищо лошо"), защото тези хаштагове не са използвани периодично. Но #IfHitlerWasAlive ("Ако Хитлер беше жив") е тръгнал от потребители в Пакистан.

"Това е дело на необразовани хора", коментира пакистански студент, който сега живее в Испания. Той осъжда употребата на този хаштаг и се включва в инициативата да бъде спряна употребата му с поста си в Тwitter: "Това е група от хора, които разпространяват хаштагове само за да ги популяризират. Това са глупави хора, които не познават фактите."

Равинът Кенет Коен също осъжда тази акция в социалните мрежи, като напомня, че целта на тези хаштагове е да разпалят конфликт и да бъдат много обидни.

"Във време, в което трябва да потушаваме напрежението, някои хора искат да разпалят огъня", допълва Кенет Коен. Според него относителната анонимност в социалните мрежи позволява на потребителите да изказват неща, които са социално неприемливи и никога не биха ги споделили при контакт лице в лице.

Специалист коментира, че употребата на името на Хитлер в интерент не е изненада. Майк Гудуин е изследвал нацистките настроения в интернет и според него всяка дискусия онлайн стига до намесването на Хитлер или нацистите. "Това е моделът на злото в западния свят", коментира той и допълва, че по този начин винаги може да се провокира дебат.

По думите на Майк Гудуин възможностите за споделяне и разпространяване в социалните мрежи правят тези антисемитски изказвания много по-популярни и достъпни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Прост преди 9 години
До хахане е един, двама са, не наблюдаваш внимателно.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
манпулациятa е най-якото Явление на Планетаата Земя
24
2
 
16
 
! Отговори
Прост преди 9 години
До Анонимен 33Защото Комунизма е измислен от евреите пак.
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САЩ съживяват фашизма но само онзи фашизъм който е против Русия.. Българските националисти НФСБ , ВМРО , Расатета БНС - всичко е на хранилка при ЦРУ
22
2
 
5
 
! Отговори
Прост преди 9 години
До Нюрнбергски съдСтрах ли те е! Да не сънуваш кошмари от ВСВ, бягайки от кумин?
21
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не мога да разбера защо ако рисуваш с тебеширче свастики по стените ще те опандизят а ако рисуваш петолъчки може и да те потупат окуражително по-рамото.Разбирам че комунизма никога не си е отивал от тези земи но все пак той е взел много повече жертви от нацизма.Дори сега в парламента са 4 партии които са пълни с бивши членове на БКП-под вещият им геноцид населението на България намалява с бясни темпове-по зле е от Освиенцим Треблинка и Бухенвалд...
20
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нема разлика между ТЕРОРИЗЪМ и НАЗИЗЪМ
19
0
 
5
 
! Отговори
Прост преди 9 години
До Анонимен 30Дааа. Прав си има и Русофили!
18
5
 
5
 
! Отговори
USA - AGENT преди 9 години
Социална група от безработни , криминално проявени наркомани и.т.н които могат да бъдат Манипулирани по всякакъв начин и безпроблемно
17
18
 
5
 
! Отговори
Нюрнбергски съд преди 9 години
Тези ***,превъзнасящи ЧУДОВИЩЕТО Хитлер, не знаят ужасите от ВСВ,а останалите все още живи ***, величаещи третия райх са вече готови за влизане на 2 метра под земята! "ХОРА ПОМНЕТЕ И БДЕТЕ!" Юлиус Фучик.
16
7
 
4
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До Анонименрусия се обявила срещу фашизма викаш.... Мдааа те за т'ва нема да я бъде още много.....Сами се пецакват (в това яко си приличат с нас Българите).
15
3
 
29
 
! Отговори
доктор хонорис кауза преди 9 години
Защо националсоциализмът е престъпление, а комунизмът не? Нима Сталин е избил по-малко хора от Хитлер?
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мда ... а евреите са супер готини.....
13
2
 
38
 
! Отговори
българин преди 9 години
Само едно искам да каже България я грабиха, разграбваха, взимаха парчета от нея! И единствено през 1940 година сме присъединили нещо Южна Добруджа, и то благодарение на Германия. Ако не беше тя, днес евроатлантиците нямаше да се къпете на Албена, Балчик и Каварна, които щяха да са в румънско! Благодарим ти, ти беше прав!
12
12
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бяхме съюзници на ТРЕТИЯ РАЙХ ,нека младите не го забравят, защото не винаги сме били съветски-комунистически ***.Било е и време когато сме били фактор в Европа и от нас са се страхували,а и сме превъзхождали много държави по икономически показатели,ред и стабилност.Гордейте се с този период от историята ни.Ако трябва да се срамуваме от историята си то е когато позволихме да ни окупира съветския ботуш със съгласието на престъпниците Рузвелт и Чърчил -спомнете си за Лайбциг и София 1944г
11
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така и не разбрах къде е проблемът?
10
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да си говорим, ние сме били съюзници с него! Освен това БЛАГОДАРЕНИЕ на него, през 1940г. на България е върната южна Добруджа.
9
7
 
27
 
! Отговори
Някой преди 9 години
И к'во лошо хората си имат право да си харесват каквото си искат. Нацизмът не е кой знае каква идеология, но е в пъти по-добра от комунизмът. То като се замисля по-лошо от комунизмът НЯМА де...
8
2
 
14
 
! Отговори
Прост преди 9 години
До Анонимен 13Ще ми уловят антисемитската кобра!
7
2
 
32
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Аз не познавам някой, който да се кефи на евреите и да подкрепя това, което те правят в Палестина. Дори и да познавам бих се отрекъл от него. Просто защото такъв човек за мен би бил нередовен.