"Разводът" БСП-ДПС – краят на кабинета "Орешарски"

Вижте хронология на последните дни на правителството
Обновена: 23 юли 2014 20:18 | 23 юли 2014 18:28, Красимир Ангелов
56
"Разводът" БСП-ДПС – краят на кабинета "Орешарски"
Снимка: БТА

Правителството на Пламен Орешарски подаде оставка почти 2 месеца след провеждането на изборите за европейски парламент и месец след като протестиращите отбелязаха 1 година от началото на протестите срещу кабинета.

Как обаче се стигна до тази оставка? Dnes.bg представя хронологията на края на 89-то правителство в историята на България.

25 май. Провеждат се избори за европейски парламент. Резултатите от тях посочват категорична победа за опозицията – ГЕРБ събира 30,30% от гласовете. Коалиция за България (БСП) има 19,09% и изпреварва с малко ДПС – 17,28%. Евродепутати изпращат още "България без цензура" с вота на 10,69% от гласувалите и Реформаторски блок – 6,37%.

Още същата вечер лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова премиерът Пламен Орешарски да подаде незабавно оставка. Лидерът на ББЦ Николай Бареков също се обяви за предсрочни избори, но през октомври.

Отново в изборната нощ лидерът на ДПС Лютви Местан посочи, че е „въпрос на интерпретации“ дали резултатите от евровота легитимират кабинета „Орешарски“. "Ако ще продължава кабинетът на Орешарски, актуализирането на управленската програма е неизбежно, но дори да беше още по-силен вотът на ДПС, ние няма да дадем основание на когото и да е да си помисли, че ДПС ще поиска разширяване на властовите си позиции“, обеща лидерът на ДПС в нощта на евровота.

Веднага след изборната нощ се заговори за ремонт на кабинета, а на 30 май самият премиер Пламен Орешарски призна за това. В парламента министър-председателят обяви, че не усеща колебание нито в подкрепата на БСП, нито на ДПС към правителството, но не изключва никакъв вариант.

Пълен обрат за съдбата на кабинета дойде на 5 юни, когато лидерът на ДПС Лютви Местан обяви на специална пресконференция, че „анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета“. Местан посочи и 3 варианта за датата на предсрочните избори - хоризонт до октомври 2015 година и избори „2 в 1“, провеждане на избори догодина през май и избори до края на 2014 г.

Още същия ден лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че партията му е за предсрочни избори, но не незабавно. Изборите не бива да бъдат протакани при условие, че няма подкрепа за по-цялостната политика, необходима за страната, изтъкна „червеният“ лидер. Той се обяви и за  задължително гласуване, защото по думите му това го „изисква рестартът на държавата, защото той има нужда от масирано участие на гражданите“.

Четири дни по-късно – на 10 юни, Станишев промени позицията си и поиска незабавни избори, най-късно до края на юли. Лидерът на БСП посочи, че България няма нужда от правителство и парламент „на изкуствено дишане“, а от решения, които да доведат до необходимото за хората успокояване. Станишев аргументира искането на незабавни избори със ситуацията на нестабилност, която по думите му е най-голямата опасност за страната и България не може да си я позволи.

Същия ден президентът Росен Плевнелиев обяви, че свиква на 17 юни извънреден Консулативен съвет по национална сигурност. Държавният глава изрази надежда, че като резултат от този КСНС трябва да се стигне до   дата за избори, която е работеща както за политическия елит, така и за гражданите. Плевнелиев все пак посочи, че още е рано за служебен кабинет.

В петък, 13-и юни, кабинетът „Орешарски“ оцеля при петия вот и последен на недоверие към него, внесен от опозицията. Този път "на прицел" беше финансовата политика на управляващите. В крайна сметка 109 депутати подкрепиха вота на недоверие, 114 гласуваха против, 1 се въздържа. Депутатите от ГЕРБ и "Атака", както и двама независими народни представители, подкрепиха вота на недоверие.

Веднага след вота премиерът Орешарски коментира, че въпросът с оставката на кабинета не е на изпълнителната власт. "Прекратяването на мандатите в парламентарна република е парламентарен и политически въпрос, не е въпрос на изпълнителната власт“, подчерта Орешарски и допълни: "Особено в тази конфигурация, в която сме сега, когато премиерът няма политическа партия и ПГ".

На 16 юни, заместник-председателят на НС Мая Манолова призна, че ако по време на КСНС се стигне до дата за предстоящите предсрочни парламентарни избори, правителството ще подаде оставка веднага след това. До такъв сценарий обаче не се стигна.

В крайна сметка след консултациите при президента между парламентарно представените партии и тези, които получиха мандат в ЕП - Реформаторския блок и България без цензура, се взе решение предсрочните избори да се проведат на 5 октомври. Решено бе и 42-рото НС да бъде разпуснато на 6 август и да бъде назначено служебно правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера гледах Лилето Павлова....внучката на функционер от "Чавдар" ....срам ме е, че съществува..."барабар"(чуждица ...извинете ме) с цецето Цачева....олио да ги попари всичките!
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здравейте скъпи сънародници....умолявам В да пишете на кирилица, ...защото иначе изглеждате жалки!!!
24
1
 
4
 
! Отговори
до хаха преди 9 години
Като заговорихме за комунистически цирк и медийни хватки, видяхме как един "антикомунист", който размахваше пръст на ДПС, в следващия момент сърбаше турско кафенце с лидера й.
23
1
 
1
 
! Отговори
ОХАА преди 9 години
А така машшала,ашколсун ?
22
5
 
3
 
! Отговори
социалист преди 9 години
Развода с ДПС и оставката на Станишев от лидерския пост всъщност е положително и оздравително за БСП и може би ще ме накара да гласувам за тях за първи път от... 1989-та насам. Няма да бързам да гласувам, ще изчакам все пак да видя в каква посока ще тръгне партията. Казвам го, защото до момента не съм политически представен в парламента и няма партия, която да ми защитава интересите, по ника ми става ясно, какви са ми предпочитанията, проблемът е в партията и тъпаранското, опростачило се "дясно"
21
2
 
2
 
! Отговори
xaxa преди 9 години
razvod samo za pred horata i mediite,komunisticheskiya cirk e vechen........
20
6
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 9 години
Новият премиер на България ще е ***, а вице ще му е ***. Другите министри ще са млади хора на по 25, 50% ще са мъже, а 50% чалга звезди. Да живей демокрацията.
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълен мандат тиквата няма да има, докато е жив!!!
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След време ще разберем, ще направим анализ .....кое е добро и кое е лошо....честита победа на всички хейтъри....аз мразя комунистите, но цифрите говорят.......да празнуваме в момента е все едно с пир по време на чума....Орешарски е експерт...Боко тиквата с мед и орехи и турско кафе....и пожарникар не е....измислен доктор на науките....НАРЦИС....честито!!!
17
7
 
4
 
! Отговори
optimist преди 9 години
до 19 - Не, след това победа на ГЕРБ с пълно мнозинство и втори самостоятелен мандат за Борисов!
16
1
 
5
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Избори и след това същата бъркотия и несправяне с управлението на страната. Решението е да не се допуска до управлението ,,калинки"и разни самозвани експерти. Страната още 20 год. няма да се доближи до евростандартите. В управлението влязоха алчни неморални хора.
15
2
 
4
 
! Отговори
SOmebody преди 9 години
И в цялата статистика къде е натиска отвън да се подрежат крилата на някои от несимпатизиращите на САЩ местни олигарси и това, че всеки гледа да сдаде властта и да не се цапа с тази мисия? Е, сега служебния кабинет ще опере пешкира- то това беше и целта...
14
3
 
6
 
! Отговори
До Радо преди 9 години
Ти си изброил всички партии! За кого според теб да се гласува? За СДС ли или за НДСВ? Ми то направо за американския посланик да гласуваме хем по-евтино ще излезе!
13
1
 
2
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Situaciqta e: I teq uspqha da vzemat ot VASHTO. Nakraq s usmivka si trugvat, ama i vie dovolni, 4e razbirash li si trugvat. Alooo tiufleci, ami smetka za belite koi da im potursi - tehnite hora li, vie ste *** deto trqbva da go napravqt. Ama ne.. vie ste shtastlivi, te si trugvat nahraneni :) A vie ste shtastlivi.. a te baq OCHEVIDNO vi ograbita.. a vie plqskate, 4e si trugvat.. shvashtate li.. nqma granica.. a vie trqbva da q postavite :)
12
3
 
7
 
! Отговори
Радо преди 9 години
Сега остана да се гласува оставката, да идват изборите и да гласуваме срещу ГЕРБ БСП и ДПС!
11
3
 
5
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Голям зор тази оставка, то почти стана време за избори! Доста време им трябваше да се наканят.
10
1
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
БСП леко поспаха и ДПС им взе залъка от устите. Така се случва понякога, тяхното място е заето от ГЕРБ вече.
9
1
 
1
 
! Отговори
До11 преди 9 години
Аре ,само без нова п.....ка
8
19
 
3
 
! Отговори
развода преди 9 години
Няма развод-всичко е за да се замаже положението . Сега ДПС ще се ожени с ГЕРБ и пак ще е на власт. Спасението е в ББЦ
7
2
 
1
 
! Отговори
Пако преди 9 години
Бареков влезе на онази конференция и веднага се определи дата 5 октомври, така щяха да си карат без дата, да актуализират бюджета и да крадат още.