Неприлично ли е туркините да се смеят на публични места?

Коментар на турския вицепремиер предизвика вълна от недоволство
30 юли 2014 21:46,
198
Неприлично ли е туркините да се смеят на публични места?
Една от снимките, които са публикувани на страницата на Едже Темелкуран. Снимка: Туитър

Жените в Турция си правят снимки, на които се смеят, и след това ги публикуват в социалните мрежи. Но каква е причината за този феномен, пита Би Би Си.

Туркините не трябва да се смеят на публични места, каза вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч в своя реч в понеделник. "Целомъдрието е много важно. Жените не трябва да се смеят на публични места", отбеляза той.

Коментарите на Арънч отключиха вълна на недоволство на жените в социалните мрежи. Хиляди публикуваха свои снимки с усмивка на уста в Туитър и Инстаграм. В повече от 300 хил. туита се използва думата "смях". Също така се използват и хаштагове, свързани с въздържанието на жените да се смеят.

Много от недоволните предлагат правителството да се фокусира върху сериозни проблеми, като изнасилванията, домашното насилие и сключването на бракове на млада възраст, а не да се занимава с женския смях на обществени места.

"Това изказване беше изключително скандално и консервативно", казва Едже Темелкуран, която има почти 1 милион последователи в Туитър.

Тя е била сред първите, които са публикували снимки на усмивките си. Окуражила е и други жени да последват примера ѝ. "Страницата ми в Туитър беше пълна с жени, които се смеят - беше странно, но и красиво", разказва тя.

В Инстаграм също се случва подобно нещо.

"Аз съм свободна и дали се смея, или не, е мое решение. Те не трябва да се намесват в живота ни", пише 23-годишна девойка, която е публикувала и своя снимка, на която е широко усмихната.

Много мъже също се обявиха срещу думите на вицепремиера.

"Господи, дано това да е само шега", е написал известен турски телевизионен водещ. "Ако жените не могат да се смеят, мъжете не трябва да плачат на обществени места", добавя той, като намеква за склонността на Бюлент Арънч да се просълзява по време на речите на премиера Реджеп Таип Ердоган.

Подобно недоволство провокира и премиерът преди две години, когато сравни абортите с убийствата. Тогава много жени снимаха коремите си и ги показаха в социалните мрежи заедно с думите: "Мое е тялото, мое е решението."

Първият тур на президентските избори в Турция е на 10 август. Сред стотиците коментари срещу вицепремиера има и туит от един от конкурентите на Ердоган за президентското място.

Възползвайки се от вълната на недоволство, Екмеледин Ихсаноглу публикува в социалната мрежа: "Страната има нужда от това жените да се усмихват и да се чува смехът на хората".

В своята реч Бюлент Арънч обвинява и телевизионните предавания, че пристрастяват тийнейджърите към секса.

В морето от негативни коментари срещу вицепремиера има и един негов поддръжник, който е написал, че Арънч се опитва да поддържа моралните ценности, които са традиционно част от турската култура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
0
 
! Отговори
пази ме,Боже,от... преди 9 години
Този пишманполитик е избранник на Ердоган,това не го забравяйте!Скудоумието и глупостта му трябва да са фон на неговата баш тарикатщина!:)
142
0
 
2
 
! Отговори
Жена преди 9 години
Много интересно защо този политик смята,че е неприлично жените да се смеят на публични места,но за мъжете нищо не казва.Сигурно му се струва много прилично мъжете да се смеят на публични места,а жените да ги гледат строго под извитите си вежди и да ги карат да се чувстват като ***.
141
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименti pa ne sa6testvuva6 v nito edno ot vsi4ki tiq.zero men
140
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
171. Ти си в другите 5% ..?
139
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименkato vidqh matematikata ti i razbrah 6to za gramoten si.
138
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че тези 20% от населението на Турция ( турската интелигенция )бута държавата напред . И се борят докрай !75% - неграмотни , са най-често манипулираните чрез религията хора !Които се използват от правителството .
137
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за българина нама по вреден от самата му нация има сякви каквито търсите и господ е вдигнал ръце
136
3
 
5
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
След гейщината и инцеста е ред ЕС да приеме и Турция. Самата Европа от най-велик и цивилизован континет се прогни от вътре и вече може да се ползва като боклуджииско кошче. *** при *** се исипва и формира сметището.
135
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И как върви нагоре , като 73% от населението е неграмотно!
134
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***..
133
0
 
33
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Усмихвайте се жени, дори когато сте тъжни, защото някой човек може да се влюби в усмивката Ви! - малко перефразиране на мисъл от великият Габриел Гарсия Маркес. Турция е на път да стане модерна държава, но пътя е дълъг! Ердуханчо ще им разказва играта още дълго време, но рано или късно ще изтече в канализацията.
132
6
 
31
 
! Отговори
Блъско преди 9 години
хахахах и тези *** искат в ЕС хахахах да си стоят в анадола и да си носят фереджетата,щом и смеха на жените искат да забранят ,а нашите телевизии ни заливат постоянно с турски бълвочи (сериали) за да ми показват колко хубаво е в Турция
131
1
 
6
 
! Отговори
ревност преди 9 години
Говорел е общо, а имал предвид жената на шефа си.
130
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам какво става в Турция, но явно нещата не отиват на добре и миналогодишните протести не бяха само за един парк. Хората не щат шериат, да ама Ердоган е удобен на западняците... Лошо става. Колкото до тоя *** със забраната на женския смях, мога само да кажа, че е нещо като нашия Болен, стремящ се да прихване гласовете на "патриотите" и "истинските мюсюлмани" (в нашия случай говорим за "православни ценности", разбрани кат дявола Евангелието) и да привлече някой друг % гласоподаватели
129
1
 
44
 
! Отговори
Жорж преди 9 години
Усмихайте се жени,смейте се жени,защото в приказките като малък съм виждал в илюстрациите женска красота с такава привлекателна усмивка,че мъдреци са възкликвали-Тази усмивка ме нахрани и днес.А аз винаги се усмихвам на засмяна или усмихната жена.
128
3
 
19
 
! Отговори
еи преди 9 години
Трябва да се надяваме Турция да остане що годе светска даржава
127
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименv koy hotel az sam v kemer
126
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще заспа в хотела със нея
125
5
 
3
 
! Отговори
molia se преди 9 години
İnshallah nikoga niama da vlezem v ES .TUR ve4e poglejda na istok.
124
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъмзи направих резервация за двойка в Alanya демек за мен и твоятя няма дасе тревожеш ще живуркаме до като ти плюеш по сайта щети пратим картичка :-)