Неприлично ли е туркините да се смеят на публични места?

Коментар на турския вицепремиер предизвика вълна от недоволство
30 юли 2014 21:46,
198
Неприлично ли е туркините да се смеят на публични места?
Една от снимките, които са публикувани на страницата на Едже Темелкуран. Снимка: Туитър

Жените в Турция си правят снимки, на които се смеят, и след това ги публикуват в социалните мрежи. Но каква е причината за този феномен, пита Би Би Си.

Туркините не трябва да се смеят на публични места, каза вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч в своя реч в понеделник. "Целомъдрието е много важно. Жените не трябва да се смеят на публични места", отбеляза той.

Коментарите на Арънч отключиха вълна на недоволство на жените в социалните мрежи. Хиляди публикуваха свои снимки с усмивка на уста в Туитър и Инстаграм. В повече от 300 хил. туита се използва думата "смях". Също така се използват и хаштагове, свързани с въздържанието на жените да се смеят.

Много от недоволните предлагат правителството да се фокусира върху сериозни проблеми, като изнасилванията, домашното насилие и сключването на бракове на млада възраст, а не да се занимава с женския смях на обществени места.

"Това изказване беше изключително скандално и консервативно", казва Едже Темелкуран, която има почти 1 милион последователи в Туитър.

Тя е била сред първите, които са публикували снимки на усмивките си. Окуражила е и други жени да последват примера ѝ. "Страницата ми в Туитър беше пълна с жени, които се смеят - беше странно, но и красиво", разказва тя.

В Инстаграм също се случва подобно нещо.

"Аз съм свободна и дали се смея, или не, е мое решение. Те не трябва да се намесват в живота ни", пише 23-годишна девойка, която е публикувала и своя снимка, на която е широко усмихната.

Много мъже също се обявиха срещу думите на вицепремиера.

"Господи, дано това да е само шега", е написал известен турски телевизионен водещ. "Ако жените не могат да се смеят, мъжете не трябва да плачат на обществени места", добавя той, като намеква за склонността на Бюлент Арънч да се просълзява по време на речите на премиера Реджеп Таип Ердоган.

Подобно недоволство провокира и премиерът преди две години, когато сравни абортите с убийствата. Тогава много жени снимаха коремите си и ги показаха в социалните мрежи заедно с думите: "Мое е тялото, мое е решението."

Първият тур на президентските избори в Турция е на 10 август. Сред стотиците коментари срещу вицепремиера има и туит от един от конкурентите на Ердоган за президентското място.

Възползвайки се от вълната на недоволство, Екмеледин Ихсаноглу публикува в социалната мрежа: "Страната има нужда от това жените да се усмихват и да се чува смехът на хората".

В своята реч Бюлент Арънч обвинява и телевизионните предавания, че пристрастяват тийнейджърите към секса.

В морето от негативни коментари срещу вицепремиера има и един негов поддръжник, който е написал, че Арънч се опитва да поддържа моралните ценности, които са традиционно част от турската култура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
5
 
14
 
! Отговори
cecko2497 преди 9 години
Натрапва изкуствено от властта, че трябва да са вярващи мюсюлмани и т.н. простотии. Общо взето особено по младите се ориентират към Европа, но тия от властта, хем искат да си останат ориенталска ***, хем да се ползват с привилегиите на ЕС, а това няма как да стане. Бил съм в Турция и в двете части и едно има няма 10% е напарфюмирано и излъскане колкото за пред очи, а останалото е по мизерно от тук, типичен ориент. Да им имам силната икономика...има една класация ИЧР, щом са след нас има нещо.
122
4
 
18
 
! Отговори
cecko2497 преди 9 години
Добре бе Ястреб дай да погледнем малко фактите: ти предполагам си наполовина турчин в което няма лошо. Бай *** че е ***, *** е спор няма ама като толкова си защитаваш Турция и там едва ли не е рая на земята, защо живееш тук в Бг, а не идеш да живееш в рая? Предполагам щото тука има свободия колкото си искаш и можеш да се биеш в гърдите Турция, Турция ама от разстояние. Говорил съм с турски младежи горе долу на моята възраст и не се интересуват от религия и т.н., просто това им се
121
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой него интересува миризливия ЕС неги взимат щото ще я превземат дане са кръчмари като цървула
120
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво ми дреме за тия неандерталци
119
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никакъв ЕС ! Там в Анадола си ви е мястото.
118
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само в Истанбул горе-долу хората имат светски разбирания,в останалата част от Турция работата е диващина на квадрат.Да забраняваш на хората да се смеят в 2014 год? Що за болни мозъци са това?
117
5
 
10
 
! Отговори
Коко Бийч преди 9 години
Турците са широко скроени хора и са много свободолюбиви.Познавам много турци в Ню Йорк и редовно ходя да плюскам дюнери в Манхатън на 43то-най--добрия дюнер в източните щати!Тези турци в БГ са по-скоро изостанали в развитието си и се влияят от религияНо емигриралите в Америка са успели хора, които не биха допуснали някой тиранин като този резак-премиер да диктува съдбата им
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До dadyNiama nishto po hubavo ot tova da obichash i ako znaesh kak da zabelejish granicata mejdu obichta i omrazata shte si dobre.
115
11
 
2
 
! Отговори
789 преди 9 години
До ПАК ПИТАМЗаболя ли те от истината бе, ***?
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Попа с картечницатаNeznam dali problema e samo v Sauditska Arabia, Katar i Iran. Vsichkite chalmi na koito parite im izvirat ot zemiata i ne rabotiat za hliaba koito iadat sa zloto seme na planetata zemia.Te sa tezi koito davat pari na djihadistkia islam za dae biat i ubivat gladnite im bratia. Te sa tezi koito s parite si kupuvat Evropeiski i amerikanski lideri. tezi koito davat pari za integracionata politika na Evropa da priemat tehnite bratia. Te shte napraviat islamskata imperia v s
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВероникаRadikalnia islam namira pochva tochno sred dobrite i trudolubivi musulmani. Hora koito sa gotovi da rabotiat i misleneto ne im e priuritet stavat nai lesna jertva na djihadistkia islam. Edin zdravomislesht chovek moje da viarva v Bog bez da obrashta vnimanie na poshlite religii koito niamat nikakva vrazka s viarata v Boga.Isliama e primka kapan mreja v koiato moje da se oplete vseki musulmanin.
112
22
 
8
 
! Отговори
789 преди 9 години
Много проЗтотия, много лаене под една нищо и никаква "новина", само защото е свързано с Турция. Абе бате ***, що си не гледаш скъсаните ***, буренясалата си нива и яловата си жена, ами се занимаваш с това какво е бил казал един турски политик? Само питам де, и отговор не искам!
111
11
 
11
 
! Отговори
Вероника преди 9 години
Хаха, не е религия на омразата ислямът, може да сте сигурни! И аз мислех така преди, но се уверих колко свестни и миролюбиви са нормалните мюсюлмани, във всеки случай не по-лоши от всички останали. Това, че има радикален ислям, е друг въпрос, те също са против него и агресията. А нима няма екстремисти в белите страни, убийства, атентати... дело на уж християни?!
110
8
 
5
 
! Отговори
Вероника преди 9 години
Да, така е, била съм в Истанбул 1992 г. и ми направи впечатление чистотата! Любезни хора, много отзивчиви! Но имаше много жени с хиджаб, и нито една с къса пола, сега не знам как е.Аз нямам против някаква религия, уважавам вярванията...но е прекалено да се забрани на жените смеха!....А между другото, мюсюлманите също смятат, че Бог е един и го наричат Аллах (Всевишния). Само че те отричат Христос да е негов син, за тях той е само пророк...
109
3
 
22
 
! Отговори
Георги Георгиев преди 9 години
Колкото и невероятно да звучи подобно изказване от Политик на толкова висока позиция , то аз нямам никакво съмнение че подобен мисловен процес е споделян от мнозинството от Турските гласоподаватели . Изборите са на 10 Август , и той се заиграва с народа за да осигури победа на неговата Партия . И сега след като ни стана ясно що за хора населяват Турция , как е възможно да ги допуснем да станат член на EU ? Съзнанието им се е спряло в Патриархалният строй и просто не могат да членуват в развито общество .
108
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШибиРибиda go namaketi kyor kyutyuk turq.tq si znae za6to
107
6
 
6
 
! Отговори
alexandra преди 9 години
Te bulgarskite devoiki pravqt mnogo poveche ot tova da se usmihvat na publichni mesta.
106
12
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Сюлюкле гиликлери гюле гюле асмаджами джам билюк *** шейсе и шести набор дамаджаната гидти. Анадъмо
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 134karbovski martin. naistina e bilo prisastvie,i naroda si e jivql 6tastlivo.imali sa vsi4ki prava v ramkite na kanuna zakona.e koyto e nadigal glava sre6tu imperiyata neznam...Bat6koto klane e boy s vazglavnici.
104
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nerde bulgaristan nerede Turkiye?magare i kosmodrum