Да не преговаряш с Путин е признак на безсилие, не на сила

"Дейли телеграф": Старият съюзник на Кремъл, генерал Зима, се задава
Обновена: 1 авг 2014 14:14 | 1 авг 2014 09:04, Елка Василева
262
Да не преговаряш с Путин е признак на безсилие, не на сила
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Разбираемото възмущение от ужасната съдба на 298-те невинни пътници от полет МН17 накара западните лидери да прибягнат към любимия си начин за принуждаване на държави, заплашващи световния мир, да спазват по-добро поведение, пише историкът Марк Алмънд от Оксфордския университет в статия за в. "Дейли телеграф". Санкциите срещу Русия бяха разширени, насочени срещу ключови хора от обкръжението на президента Владимир Путин и отрязващи определени сектори от руската икономика от доходоносния бизнес със САЩ и ЕС.

Изминаха 95 години, откакто Удроу Уилсън предложи на света санкциите като алтернатива на войната. През 1919 г. това може би е изглеждало правдоподобна и желана алтернатива на използването на сила или на отнемащата време дипломация. Оказа се обаче, че е много по-лесно да бъдат наложени санкции, отколкото те да донесат успех. Трябва им време да ухапят и обикновено не нараняват мишените си.

Още по темата

Ако санкциите работеха, дори и бавно, династията Ким нямаше да оцелее като наследствени владетели на Северна Корея, санкциите срещу която започват да бъдат налагани от 1950 година.

Братята Кастро в Куба устояват 52 години на американските санкции. Семейство Асад по неотдавна влезе в черния списък, но управлява Сирия под натиска на американски санкции от 1986 г.

Тези, които предлагат санкции, ще дадат за пример Иран. Не започнаха ли аятоласите сериозни преговори по иранската ядрена програма заради осакатяващите международни санкции? Иран действително отстъпи - но основно защото Русия и Китай заедно със Запада оказваха натиск над Техеран. Ако Кремъл реши да отговори на западните санкции, може да хвърли спасително въже на Иран и да ни създаде големи главоболия, пише Алмънд.

Лесно е да забравим в слънчевите летни дни, че старият съюзник на Кремъл, генерал Зима, се задава на хоризонта.

Газовите доставки за Украйна вече са спрени и Киев трябваше да спре топлата вода в много високи блокове от съветско време.

Путин иска да бъде взет на сериозно. Негодуванието и руският империализъм мотивират неговата политика. От негова гледна точка Западът отхвърля Русия, а не обратното. Призивът за санкциониране на богатите руснаци е опасен. Помнете, че ако те станат обект на санкции днес, след това богатите араби и китайци може да се почувстват некомфортно да разчитат на британски феърплей в бъдеще.

Ситуацията в Източна Украйна е ужасна и става все по-зле.

Изминаха месеци, без Западът и Русия да се чуят един-друг. Може би няма взаимно приемливо решение на украинския конфликт, но обсъждането на последиците може да отвори път към мира. Нека не налагаме ембарго на дипломацията, призовава авторът в края на статията.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
1
 
12
 
! Отговори
77 преди 9 години
На всички стана ясно, че украинците свалиха самолета. Защо мълчат специалистите по черните кутии - или мислят как да фалшифицират истината. За Америка - ясно, но срам за Европа, че подкрепя едно фашистко правителство, което унищожава народа си и градовете си. Вече и международните организации там го потвърждават. Но украинците не искат да има в района наблюдатели и искат да унищожат всички улики срещу тях. Но няма да мине.
166
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВсеки ГУРБЕТЧИЯ да си ходи в любимия мангустан уса на гурбет, както и Василевци, Спонгивци и др. джънкове и чугунени тикви ДА се махат пидали не ни трябват.Страната ще вдигнеме и без *** мухали--------ще ми вдигнеш х*я
165
0
 
7
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Na baba Meca 6te i igraete horo i 6te i se poklanqte!(ako imate akul u glavata, razbira se... :-/)
164
1
 
3
 
! Отговори
уса преди 9 години
До do 228и кфо толкова имат в нотвегия дет другите го немат?
163
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гурбетчия, а аз мисля, всеки туркофил трябва да бъде извозван в Анадола ;)
162
2
 
2
 
! Отговори
за 224 преди 9 години
Кавал, разчитането на даните и изготвяне на официален доклад отнема месеци...само тук във форума става за 2 седмици
161
20
 
2
 
! Отговори
Никакви преговори ! преди 9 години
С терористи не се преговаря...*** да готви валенките за Хага.Убийствотп на 80 деца няма да му се размине !
160
16
 
4
 
! Отговори
TheCitizen1 преди 9 години
Изобщо не е безсилие , или неДалновидност да дадеш урок на гангстера , или подкрепящия и генерираия терор...А колкото до зимата - тя е еднакво важна и за нас и за народите на РФ. Те има стока , която искат да продадат , ние купуваме. Ако те не продадат на най-големите си потребители , ЕС , как според съветоФилистиците биха събрали бюджет. Ами те започнаха да издишат още преди 10-дни...
159
1
 
3
 
! Отговори
до 226 преди 9 години
ми, когато норвежеца кацне на Луната, тогива. ферщеен.
158
15
 
3
 
! Отговори
TheCitizen1 преди 9 години
До 124 - г-н съветофил , обитаваш друго време заедно сте там с путинИзаторчето ви , но няма да ви позволим да путинизирате и други - наясно сте , нали?
157
2
 
2
 
! Отговори
do 228 преди 9 години
А кога германеца ще има стандарта на норвежеца? Говориш колкото да не заспиш...
156
17
 
5
 
! Отговори
st преди 9 години
Кога руснака ще има стандарта на живот на германеца еххехехехехехе Н И К О Г А.
155
2
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Между другото, какво е положението с черните кутии? Някаква странна тишина настана. А за извратената американска логика да не говорим- първо въведоха санкции за сваления самолет, а после започнаха да ги разчитат.
154
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ужасната съдба на 298-те невинни пътници от полет МН17 - е дело на американските ***! Бог да ги прости хората и да накаже алчните убийци!
153
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки ГУРБЕТЧИЯ да си ходи в любимия мангустан уса на гурбет, както и Василевци, Спонгивци и др. джънкове и чугунени тикви ДА се махат пидали не ни трябват.Страната ще вдигнеме и без *** мухали
152
1
 
0
 
! Отговори
ходор преди 9 години
Ходор ходор хaхaхaх
151
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯЗа какви европейски ценности и демокрация говориш?Стига с това разделение, сигурно всеки има право.Не е възможно едните да са ангели а другите изверги.
150
3
 
11
 
! Отговори
лизач преди 9 години
до 203Американците не правят нищо без да имат дивиденти в огромни размери.И да целуваш *** или не, ако нямат интерес ще си умреш като бясно куче.Единствена ценност - златния телец, всеки може да избира сам на кого да се кланя.
149
8
 
3
 
! Отговори
до xxx преди 9 години
айде марш в Сибир!
148
27
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До като българският народ не разбере. че най -големият враг на БГ е Русия, винаги ще сме на опашката в Европа!