Първият чернокож модел на корицата на Vogue

Момичето, за което красотата няма цвят
1 авг 2014 19:16,
44
Първият чернокож модел на корицата на Vogue
Бевърли Джонсън през 2005 г. Снимка: Reuters

Модният й агент й е казал, че няма да успее, коафьорът отказвал да докосне косата й, а Кодак дори нямали подходяща техника за нейния цвят на кожата. Въпреки това преди 40 години Бевърли Джонсън е първата чернокожа жена, снимана за корицата на американското издание на списание "Vogue", разказва БиБиСи.

Когато Бевърли разбира, че през 1974 г. ще бъде първата жена на корицата на престижното модно списание, тя е във възторг, но и доста възмутена, защото разбира, че тя е първата чернокожа на корицата на модната Библия.

Тогава тя била на 21 години и се занимавала с мода от съвсем скоро, но дори и не предполагала, че мечтата й ще вкара името й в историята.

На снимката била с топъл ангорски пуловер и дизайнерски обеци с диаманти.

Когато списанието с нейната снимка се появило на пазара, телефонът на Бевърли прегрял. Списания и вестници от цял свят искали да се свържат с нея. Едва тогава тя разбрала колко революционно нещо се е случило.

"Давах интервюта за хора от Африка и Европа. Те ми казваха, че е време Америка да се събуди", спомня си тя.

Бевърли е израснала в квартал с бели хора в Бъфало, Ню Йорк. Там расизмът не се усещал. Родителите й никога не й били говорили за раси. „Учиха ме, че всички хора са добри и си приличат, и не знаех, че по света има такива неща като расизъм“, разказва тя.

Първият й сблъсък с расизма е, когато тя и неин приятел карали колело в друг квартал. Тогава започнали да я обиждат и да хвърлят бутилки към нея. „Ние бяхме просто зашеметени“, спомня си Бевърли. Това се случва през 60-те години на 20-и век. Това е десетилетието, в което протестите на афроамериканците довеждат до Закона за гражданските права от 1964 г., забраняващ дискриминацията на расова, религиозна, полова или национална основа.

Семейството на Бевърли било притеснено, че речта на Мартин Лутър ще разпали неприятности. По време на речта тя е тийнейджър и си спомня, че почти хипнотизирана е гледала телевизионното предаване. Тогава си мечтаела да стане адвокат и да учи в университета в Бостън политически науки. Приятелките й я убедили да бъде модел, за да изкарва допълнителни доходи. Започнала да работи на свободна практика, снимала се в "Glamour" – списание, предимно купувано от бели жени. Въпреки това тогава все още й било доста трудно да намери свой моден агент.

„Всички ме връщаха! Агенция "Ейлийн Форд" първоначално ме нарекоха дебела. Три дни по-късно ми казаха, че съм черна, и добавиха, че съм отслабнала доста. Аз не бях свалила и половин килограм“, спомня си тя.

В крайна сметка от агенцията я взимат, тъй като има доста ангажименти с "Glamour". Въпреки това те я предупреждават, че никога няма да стане лице на "Vogue". Казали й, че трябва да се радва на сегашните си ангажименти с "Glamour".

След тези думи тя просто напуснала агенцията. „Да си лице на "Vogue" е мечта на всеки един модел, това е нещо като тъчдаунa в бейзбола. Затова отидох в друга агенция“, разказва Бевърли.

Междувременно главният редактор на "Glamour" слага моделa много пъти на корицата на списанието си. От изданието редовно търсили обратна връзка от читателите си чрез въпросници. Отговорите за Бевърли били безпрецедентни.

„Те питаха читателите дали биха искали да изглеждат като моделите, дали искат те да са им приятели. Реакциите за другите чернокожи модели бяха негативни, но към мен бяха страхотни“, споделя тя.

Но докато читателите обожавали Бевърли Джонсън, на професионалистите в индустрията им било нужно още време, за да се убедят. „Много фотографи просто не виждаха красотата. Много от тях не знаеха как да нагласят светлината“, спомня си тя и добавя, че фризьорите също били объркани – те дори не били докосвали косата на чернокожа жена.

Чернокожи модели започват да се появяват по страниците на списания през 70-те години, но това са издания, насочени предимно към афроамериканките. Но Джонсън така и не разбира защо трябва да има сегрегация при красотата.

Така през 1974 г. фотографът Франческо Скавуло снима Бевърли Джонсън. Тя така и не разбрала, че снимката, направена от него, е за корица. Разбрала за това едва като видяла снимката си на вестникарската будка.

И до ден-днешен Бевърли не разбира защо от "Vogue" не признават значението на появата й на корица. „Не мисля, че разбират въздействието върху жените, които са видели списанието и са си казали, че най-после са приети в Америка“, разказва тя.

Модната кариера на Бевърли продължава още дълги години. В последните години тя участва в риалити предавания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
1
 
! Отговори
Някой преди 9 години
До АТАКИСТКато си славянин си оди в някоя славянска държава, тука е България! А иначе мацката бива и на 61, интересно ми е като млада как е изглеждала...
27
0
 
2
 
! Отговори
пешо фотото преди 9 години
Егати специалните маймуни, специална техника за снимане им трябвала чак, ц-ц-ц.Политически коректната ви "новина" си е чиста пропаганда, каквато и при бай тодор живков немаше.
26
0
 
0
 
! Отговори
tortor преди 9 години
Ето една актуална снимка, да не плачете. static.blife.bg//7e0da08a0744.jpg
25
0
 
1
 
! Отговори
Mitko преди 9 години
Touchdowna v Basebola e kato, da vkara6 ko6 nasred igrishte za ritnitopkovci!
24
0
 
3
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Преэ эначителна част от 20 век терминът *** е бил иэполэван в частност эа обоэначаване на африканските роби!!!:-))) То бива простотии но пък чак толкова и това на фотоса, направо е смешно!!!
23
6
 
8
 
! Отговори
бае ви Курдо преди 9 години
Като млада е страхотна,тук вече е възрастна!И изглежда много добре за възрастта си!Не разбирам какви са тия агресивни простотии и това скудоумие в коментарите!?Айде,да сте живи и здрави,че тоя свят има нужда и от ***!
22
7
 
1
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
колкото до "***", можехте да изразите надмощието си над форумните "***" по много по-друг начин. например, можехте да ни наречете "чикиджии" на вашата пачаобилна осноба, фацит: жената е хубава, макар и да не е еврейка от газа. ок. щом заповедвате...
21
2
 
4
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
23.от вас нищо не очакваме, госпожа, дори на 23, камо ли на ч8.
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте мрънкали ве на снимката е на 60 и кусур години какво очаквате? ***.
19
1
 
5
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
наложената, чрез медиите "хубост" не е хубост. все пак, ако ни покажат действителността, която направиха концерните за плюскане от "масите". картинката е направо отчайваща. цветът на кожата не определя толкова много красотата, а чертите, които са ни зададени от поколенията, преди нас, за това кое е безопасно и кое предизвиква инстинкти на отвращение от Възможна Зараза.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами от днес.бг можеха да сложат снимкат от 70-те години когато се е снимала понеже няма почти нищо общо с това което в е момента понеже е на 61 години....
17
5
 
0
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
do 19Виж СЯ!Моника Белучи е еталон за красота- с нея не бива да се сравняват, но Ирина Шейк бледнее пред Никол Шерзингер като сексапил и женствена красота. Макар едната да е рускиня, а другата чернокожа. Просто не даде удачен пример с гаджето на Роналдо като сексапил и женско излъчване за бяла жена като това на Иринчето....Далеееч по обаятелни и женствени и харизмачични БЕЛИ жени има от Ирина Шейк, брачед! Иначе съм Бял и съм славянин!На Черната истина не мога да кажа бяла глупост..-расист!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо особено, има много красиви чернокожи момичета, но тази не е една от тях!
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НагоренПопокатепетълСтолицата на порното е в САЩ-Калифорния, а не Русия.Освен това тази има крив грозен нос и го имала и преди 30 години също.*** си ти, ако харесаш такава жена.Което за нас е плюс, че оставяш останалите за нас и обираш плявата
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХУБАВ ЧЕРЕН НЯМАзащото е черен.Питайте хората от Южна Африка,оставете я тази Америка.Никога апартейда няма да умре.Мой приятел от Южна Африка-бял,казва-Хубава,ама черна.ТОЧКА.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не знам, ама Никол Шерзингер за мен е най-красивата чернокожа. Без да се замислям бих се оженил за нея, ако имах такава възможност.
12
22
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
***, какъв мъж, какви 5 лв? Вие нормални ли сте. На тази снимка жената е на 51 години. Освен това предполагам е правила толкова много козметични операции, че е опънала кожата като на тинейджърка. Вие от толкова гледане на руско порно по телевизията вече не можете да разпознаете чернокожа жена.
11
3
 
16
 
! Отговори
A преди 9 години
Това на снимката е мъж, както онази африканска бегачка с многото медали се оказа бегач в крайна сметка :-)
10
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз ли не съм наред или това на снимката наистина е жена? Сериозно питам, защото мога да се обзаложа, че това е мъж. Не става въпрос за цвета на кожата.
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Момичето е грозно, съжалявам, че го казвам, но е истина. Не ме интересува черна ли е, или не.