Новият премиер – от депутат на БСП до топ протестър

Близнашки беше и сред номинираните за кандидат-президент от БСП
Обновена: 5 авг 2014 15:26 | 5 авг 2014 11:27,
77
Новият премиер – от депутат на БСП до топ протестър
Снимка: архив Булфото

Новият служебен премиер Георги Близнашки е познато лице в политиката и в обществения живот.

Стартът му е в редиците на БСП. Като социалист той стига и най-големите върхове в кариерата си на политик. До днес, когато беше назначен за служебен премиер след падането на кабинета на БСП и ДПС, срещу който и той протестира като един от водачите на недоволството.

Още по темата

Роден е на 4 октомври 1956 година в Скравена. Женен е, има дъщеря. По професия е юрист, професор е и преподава конституционно право в редица университети у нас, сред които Софийския, Нов български университет, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и пр.

В началото на 90-те години Близнашки е председател на софийската организация на БСП. Член е и на Висшия съвет на соцпартията. Новият служебен премиер беше и депутат от БСП в 40-то Народно събрание. Той беше и наблюдател, а след това и депутат (непряко избран) в Европейския парламент от 2005 г. до 2007 г. от квотата на БСП.

През 2011 година Близнашки е един от членовете на БСП, който е номиниран за кандидат за президент и приема да се състезава на изборите. В последните дни словото му, с което дава съгласие да е кандидат-президент на БСП, доби широка популярност в социалните мрежи. В него новият служебен премиер казва, че БСП трябва да се променя, за да прокарва пътя към нов тип общество.

„И при най-тежките изпитания през ум не ми е минавало да напускам партията. Затова не понясям ренегатите. Особено онези, които напускаха партията в страшни времена, а след това се връщаха обратно –  за да раздават оценки и присъди, за да се коалират с нея, и даже да говорят от името на левицата“, казва Близнашки в обръщението си пред Националния съвет на 16 юли 2011 година. В крайна сметка БСП заложи на тандема Ивайло Калфин-Стефан Данаилов за президентската битка.

Две години по-късно Близнашки обвини БСП, че в нея няма чуваемост, че се е вкопчила във властта и че няма кауза. Професорът вече е на страната на протестиращите срещу правителството на левицата. Той е в първите редици на ежедневното недоволство, критикува партията и кабинета „Орешарски“. След като БСП отказа да проведе референдум за промяна в изборното законодателство, каквато поиска президентът, именно проф. Близнашки оглави Инициативния комитет, който събра над 500 000 подписа с искане за допитване до народа за изборна реформа.

Изявите на Близнашки на страната на протестиращите не остана без реакция от страна на БСП. Социалистите го изключиха за уронване на престижа на партията и нарушаване на уставните норми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога повече няма да гласувам за БКП, ДПС, Атака, НДСВ, Герб и още 200 партии....Да живее Монархията.
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички трябва да станат партийци. Независимо от коя партия.И да ходят на симпозиуми, пленуми, командировки, лагер-сборове и т.н. и ще си вдигнат материалното благополучие.Да лъжат там и да мажат, да крещят "България", да се тупат в гърдите "***, ***..." и да си знаят, че "Царица е парица!" и че "Идеали бошлаф! Келепирът е важен...".
36
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хаха гербавите *** как си го бранят
35
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАкривай тая държава
34
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никога повече няма да гласувам за Герб и БСП
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАПРЕД НАПРЕД НАПРЕД С БСП С БЛИЗНАШКИ И ПЪСТИРКАТА
32
1
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 9 години
Научи се да оценяваш работата на един преподавател по знанията, които са получили студентите му, не само по оценките. Мислиш повърхностно, както и много други хора. Цялата образователна система е прогнила и зациклила- както и умовете ви.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До BG 35--------Писа 6-ци на целия клас, беше интересно и научихме много!--------Звучи доста иронично
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"именно проф. Близнашки оглави Инициативния комитет, който събра над 500 000 подписа с искане за допитване до народа за изборна реформа."Наскоро гледах по БНТ, един професор беше споменал какво означава "политическо назначение":- Има едни с тъпани, които на манифестациите и на протестите са най-отпред. Тези хора не са случайно там, те са членове на партията и върли защитници! Когато партията дойде на власт, на тези хора се дава обещаното - хубав държавен пост, с добра заплата.
29
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радва ме воя на червените престъпници в коментарите. Не могат да понесат, че някой може да напусне БСП, защото е против ограбването на държавата от партията БСП.
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Златния медал по тъпотия безспорно е на укрите, коитоза 20 години разбиха най-развитата страна на СССР - с уникална индустрия и селско стопанство и сега се самоизтрепват.Сребърния медал е на нас българите - повече от 10 годинитоп политик е един престъпник, световен наркотрафикант за милиарди, който ще бъде преизбран отново.
27
14
 
1
 
! Отговори
BG преди 9 години
Близнашки е готин, писа 6-ци на целия курс, когато го избраха за депутат. Лекциите му бяха интересни и научихме много :D
26
3
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 9 години
Прочетох със затаен дъх биографиите на министрите . Жалко няма нито един завършил АОНСУ от тошово време а все някакви измислени на запад долнопробни курсове и квалификации с гръмки имена. Какво ни чака......
25
0
 
8
 
! Отговори
до BGN преди 9 години
Защото се пише по лесно, въпреки че аз ги наричам с българската дума, национални предатели.
24
0
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Политически хамелеон !
23
5
 
13
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
ПреЦЕдентът Офшорков номинира другаря Мазнишки за служебен премиер.Нищо ново под слънцето ...
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Достатъчно *** кариерист, който сменя цветовете според келепира.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е то - пяната на БСП станала на ГЕРБ.
20
1
 
7
 
! Отговори
бил единствения соци преди 9 години
алист-все едно да кажем,че Емо Ротманса и Миро мършата са единствените гербери-несериозно.
19
0
 
18
 
! Отговори
честито му, преди 9 години
вчера прочетохме речта на Близнашки пред НС на БСП, когато е искал номинация за президент.Не успял,озлобил се,протестира и успя да яхне протестърите.Баламите обикаляха година и кусур,сега ще видите кои ще намажат.