Новият премиер – от депутат на БСП до топ протестър

Близнашки беше и сред номинираните за кандидат-президент от БСП
Обновена: 5 авг 2014 15:26 | 5 авг 2014 11:27,
77
Новият премиер – от депутат на БСП до топ протестър
Снимка: архив Булфото

Новият служебен премиер Георги Близнашки е познато лице в политиката и в обществения живот.

Стартът му е в редиците на БСП. Като социалист той стига и най-големите върхове в кариерата си на политик. До днес, когато беше назначен за служебен премиер след падането на кабинета на БСП и ДПС, срещу който и той протестира като един от водачите на недоволството.

Още по темата

Роден е на 4 октомври 1956 година в Скравена. Женен е, има дъщеря. По професия е юрист, професор е и преподава конституционно право в редица университети у нас, сред които Софийския, Нов български университет, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ и пр.

В началото на 90-те години Близнашки е председател на софийската организация на БСП. Член е и на Висшия съвет на соцпартията. Новият служебен премиер беше и депутат от БСП в 40-то Народно събрание. Той беше и наблюдател, а след това и депутат (непряко избран) в Европейския парламент от 2005 г. до 2007 г. от квотата на БСП.

През 2011 година Близнашки е един от членовете на БСП, който е номиниран за кандидат за президент и приема да се състезава на изборите. В последните дни словото му, с което дава съгласие да е кандидат-президент на БСП, доби широка популярност в социалните мрежи. В него новият служебен премиер казва, че БСП трябва да се променя, за да прокарва пътя към нов тип общество.

„И при най-тежките изпитания през ум не ми е минавало да напускам партията. Затова не понясям ренегатите. Особено онези, които напускаха партията в страшни времена, а след това се връщаха обратно –  за да раздават оценки и присъди, за да се коалират с нея, и даже да говорят от името на левицата“, казва Близнашки в обръщението си пред Националния съвет на 16 юли 2011 година. В крайна сметка БСП заложи на тандема Ивайло Калфин-Стефан Данаилов за президентската битка.

Две години по-късно Близнашки обвини БСП, че в нея няма чуваемост, че се е вкопчила във властта и че няма кауза. Професорът вече е на страната на протестиращите срещу правителството на левицата. Той е в първите редици на ежедневното недоволство, критикува партията и кабинета „Орешарски“. След като БСП отказа да проведе референдум за промяна в изборното законодателство, каквато поиска президентът, именно проф. Близнашки оглави Инициативния комитет, който събра над 500 000 подписа с искане за допитване до народа за изборна реформа.

Изявите на Близнашки на страната на протестиращите не остана без реакция от страна на БСП. Социалистите го изключиха за уронване на престижа на партията и нарушаване на уставните норми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***.
57
3
 
9
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Никой не обича предателите!Може и да го използват да им свърши мръсната работа, но само толкоз,след това ще е ненужен като носна кърпа. То и моралната му хигиена явно е на подобно ниво....
56
4
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ПАК ПОЗНАХ.Професорът БЛИЗАШКИ, КОЙТО ПРЕДАДЕ СВОИТЕ СЪПАРТИЙЦИ И УПОРИТО БЛИЖЕШЕ *** НА ПЛЕВНЕЛИЕВ ОЧАКВАНО СТАНА ПРЕМИЕР. В ТАЗИ СТРАНА ЗА ДА СЕ ИЗДИГНЕШ ДОРИ ДО МИЖАВ ПОСТ ТРЯБВА ДА ПРЕДАДЕШ САМАТА СТРАНА ИЛИ ДА ПРЕДАДЕШ БЛИЗКИТЕ СИ. ТОВА Е!
55
2
 
9
 
! Отговори
Joncho преди 9 години
Видя се че БКП е единствената ковачвица на кадри в ***
54
3
 
8
 
! Отговори
MM преди 9 години
само на мен ли ми напомня на Андрей Луканов?
53
5
 
7
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
"Не вярвай на комунист и на умряла змия, винаги могат да те ухапят!" - Сашо Сладура
52
3
 
19
 
! Отговори
Възродителен процес преди 9 години
Преди бил в БСП, сега назначен от ГЕРБ за премиер на РеБето. Мени убежденията си като носните си кърпи в джоба всяка сутрин. Много скоро ще го прекръстим и преименуваме от Георги Близнашки на Георги БОСТАНДЖЪ.
51
1
 
17
 
! Отговори
избирател преди 9 години
Защо Плевналиев като четеше,че Близнашки е бил парламентарист,не каза от коя политическа сила е бил там?Спомняте ли си,че той започна яростна критика след като не го предложиха за евродепутат. Оттогава няма ден,в който да не ругае.Как правоверен комунист,градил кариера заради членството си в БКП стана пръв демократ?Разпитайте преподаватели,които също са били в редиците на БКП в зората на демокрацията да видите какви неща ще ви разкажат.За пореден път стана ясно,че като се подмазваш далеч стигаш.
50
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Близнашки,съпартийците му не го искат, а президента го назначава за промияр на РБ.
49
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега стана ли ви ясно кой стоеше зад простетите ? То не че не беше ясно и преди, ама някои хора имах кухи кратуни на раменете.
48
3
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Поспрете се малко,че и Плевнелиев е бивш комунист,за Борисов да не говорим все още комунист преминал през Симеоново,най голямата ковачница на комунисти,който е минал през там си остава за цял живот комунист.Че то сега бивши комунисти ни управляват,в БСП има по малко комунисти отколкото в другите уж не комунистически партии -в тях е пълно с ренегати,но народа не иска да види това,лесно се лъже от лъжливи комунистически приказки.
47
4
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
От БСП не получи властта която искаше и ги предаде.Тези му я дадоха на тепсия,и той сега е доволен. Кариериста си остава винаги кариерист.
46
5
 
32
 
! Отговори
az sam преди 9 години
".......... от депутат на БСП до топ протестър ........". Народът нарича такива 'ФУРНАДЖИЙСКИ ЛОПАТИ"
45
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако предадеш дявола - БКП, не си предател, а герой.Да се предават лоши каузи е добре.Малко мислете с тея кратуни.
44
5
 
25
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
Бивш комунист не е известен на науката.А целият този цирк за пореден път по безспорен начин доказа, че ГРОБ е Г-отбора на БСП.
43
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никъде не обичат предателите. Нито тези които е предал, нито тези на които се е предал. Едните го мразят защото ги е предал, другите не му вярват защото знаят, че той може и тях да предаде.Предадеш ли си веднъж душата на дявола (който и да е той) вече никога няма да имаш душа
42
3
 
18
 
! Отговори
Демократ преди 9 години
Ха така, и после взели някои да ***, че в ГЕРБ нямало комунисти! Ако няма, защо президентът от ГЕРБ назначава комунист за премиер? Това, че един комунист е бил изключен от Партията им, не го прави по-малко комунист, особено предвид изявлението му И при най-тежките изпитания през ум не ми е минавало да напускам партията. Затова не понасям ренегатите. Особено онези, които напускаха партията в страшни времена....."
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БКП - Българска Корумпирана Партия с наследници БСП,СДС,ДПС,НДСВ,ДСБ,ГЕРБ,Р.Б,ВМРО,АТАКА,НФСБ, ББЦ и още и аще......
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо повече от заплатаджии
39
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То вече всеки е някак си не от своята си партия. БКП се преименуваха на Българска Капиталистическа Партия.