Украинските бежанци: в търсене на убежище от войната

"Много е трудно, но поне не падат бомби над главите ни"
Обновена: 5 авг 2014 21:05 | 5 авг 2014 21:03, Елка Василева
74
Украинските бежанци: в търсене на убежище от войната
Снимка: архив, Reuters

По данни на ООН всеки ден над 1 000 души напускат зоната на конфликта в Югоизточна Украйна.

Представители на ООН обясняват, че с идването на зимата някои от помещенията, в които биват настанявани пристигналите, могат да се окажат непригодни за живеене, пише Би Би Си.

Някои семейства, принудени да напуснат домовете си заради продължаващите боеве в Източна Украйна, сега живеят в стара фабрика в покрайнините на Киев.

В голяма синя палатка, която служи едновременно за кухня и столова, работи вентилатор. Покрай едната стена на маси са оставени купчини стари вещи. Хората ги преравят, стараейки се да намерят това, което им е нужно.

В другия край на територията на завода се намира голям хангар, използван преди за склад. Сега тук са се подслонили 159 души.

Семейството на 16-годишния Алексей Кибикало живее тук от два месеца.

По думите на момчето „тук живеем скучно“ - всичките му приятели са останали в Донецк, „който е бомбардиран всеки ден“.

„Върху главите ни не падат бомби“

Вътре в хангара има редици от двуетажни легла, сковани от евтин ПДЧ материал.

„Много трудно е да се живее с огромен брой хора – казва Андрей, който заедно със съпругата си Елена и четирите си деца живее тук от два месеца. - Не можеш да се отпуснеш, не си си вкъщи“.

Андрей и Елена не желаят да кажат фамилното си име, тъй като се страхуват, че това може да има лоши последици за тях, когато войната свърши и те се върнат у дома.

„Поне имаме покрив над главата си и от небето над главите ни не падат бомби“, казва Елена.

За трите по-малки деца, които са на 9, 5 и 4 години, преместването на новото място е било нещо като приключение, но децата много бързо започнали да се изморяват от битовите неудобства.

„Те плачат, искат вкъщи“, казва Елена.

Андрей не е успял да си намери работа в Киев, тъй като работодателите не искат да наемат човек, който теоретично може да се окаже временен работник.

"Примитивни условия"

По данни на ООН със засилването на сблъсъците между правителствените сили и сепаратистите около Донецк и Луганск потокът бежанци става все по-голям. Само през миналата седмица района са напуснали 6200 души.

Около 25 000 души живеят във временно пригодени за бежанците помещения в южната част на Донецка област. „Условията там са много примитивни“, казва представителят на върховния комисариат на ООН за бежанците Олдрич Андрусек.

По думите му сепаратистите като цяло не разрешават на мъжете запасняци да напускат региона.

По последни данни на ООН 117 000 бежанци са напуснали зоната на бойните действия и са се насочили към други региони на Украйна, а 168 000 са заминали за Русия.

Олдрич Андрусек казва, че тези, които не могат да напуснат зоната на конфликта, живеят в непригодни за целта помещения, където няма елементарни условия за живот.

„Да, те имат покрив над главата си и място, където да нощуват, но им липсват най-елементарни неща: дюшеци, спално бельо, хигиенни принадлежности“, казва Андрусек.

Броят на жителите на Луганска и Донецка област, които са били принудени да напуснат домовете си, рязко се увеличи: ако в началото на годината ставаше дума за 2 600 бежанци, сега те са 102 600.

Хората от останалите региони на Украйна оказват всяческа помощ на тези, които са останали без покрив над главата си. ООН обаче изразява тревога какво ще се случи с тези хора в условията на наближаващата зима.

От върховния комисариат на ООН за бежанците казват, че много скоро помещенията, в които са настанени бежанците, ще се окажат непригодни за живот, тъй като не се отопляват.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: УкрайнаООНбежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не разбрах в какво новината ако е за бежанци що не пише че в Одеса помощ за бежанци само за връщане назад от където са дошли, що не пише че социалното министерство дори не иска да говори с бежанците в Киев, що не пише че от 40000 бежанци в Полша нито един не му е признат статуса на бежанец, за бежанците в Русия изобщо *** се информира от Псаки това са туристи.
38
2
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Мераклия :)Ох че хубава рускиня------------Къде виде рускиня, бе улав? Не виждаш ли, че демонстративно се е облекла с детето у жълто-синьо.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Бойко не Борисовхрана,топла и студена вода.медицина.стая за 2-3 човека,работа за много от тях----------О, недей, моля те... Чак и работа. И както какви?
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що лъжете, че в Русия са само 168 хил. - вчера ППН призна че са към 700 хил. Покзателно, нали...
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украинците като си подмениха исканията - " не олигарси в управлението" със "айде във ЕС".Те на! - Сега олигарсите ги разкътават!
34
10
 
25
 
! Отговори
До Дичев преди 9 години
Тази война е предизвикана от нежеланието на дошлото с преврат правителство да проведе искания референдум за федерализация. Очевидно се страхуват от отговора, а няма защо: Швейцария, САЩ, Австралия - все федерации! Пък и така си избиват населението на изтока. Тъкмо да поопразнят териториите в Донецк дадени за търсене на шистов газ. Там почвата е варовита и ще прави каверни от химикалите. На кой му трябва да изплаща обезщетения за пропадналите къщи на хората в Славянск например (там е центърът на находището). Няма хора - няма проблеми.
33
5
 
22
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До ДичевГ-н Дичев, Вие изглежда въобще не следите процесите в Р Украйна, за да Ви улесня, след бягството или така нареченото сваляне на президента на Украйна, някой направи една стъпка - забрана на един език, а можеше да се продължи процеса на асоцииране на Украйна без тази забрана. За размисъл - Кой инициира тази забрана? Едва ли е президента на РФ.
32
19
 
6
 
! Отговори
Дичев преди 9 години
До Анонимен 57По малоумно изказване не бях чувал! а кой предизвика тази война? Нека изпреваря глупавият ти отговор-Путин. И преди да ми заговориш за пропагандна преса нека те светна че руската пропаганда машина работи от по-отдавна и доста по-добра в това което прави. И ти ставаш волен или неволен неин съучастник, което е и нейната цел!
31
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Андрей не успял да си намери работа в Киев!!!Добро утро. Това беше целта. Безработица, мизерия и европейска демокрация. Каквото почукало-това се обадило! Ще сънуват и ще мечтаят за живота на "сънародниците" си от Крим! Който има приятели там, знае за какво говоря. От пропагандната преса нищо освен заблуждения няма да научите...
30
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безсрамници! Колко са бежанците в Киев и колко в Русия? Или симпатиите ни са само към едните? С тези поръчкови статии тотално ме отвратявате.
29
3
 
34
 
! Отговори
? преди 9 години
Повечето бежанци са пресекли руско-украинската граница - близо 800 000 по данни на ООН. За тях да напишете нещо? Или и вие като говорителката Псаки смятате че, те са отишли на екскурзия там.
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Викайте си вие, ама *** прави яки пачки от антируска пропаганда! Намери някой бълвоч, малко гуугле транслейд и хоп доларите започват да падат, не да падат, а направо да валят!
27
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Голяма част от украинците имат и български корени, *** са като нас, а иначе се имат за големи тарикати. Да идват в България, имаме нужда от десетина милиона за да си спасим земята от арабески, *** и мераците на Ердоган, та десет милиона ще са достатъчни.
26
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, *** овца вмирисана теб как така са те пропуснали за правителството на Близнашки??? Имаш данни , след такова мощно близане на ***, поне един министър на културата да те бяха направили!!
25
0
 
34
 
! Отговори
dsda преди 9 години
Някой да пуска обява в продавалник.оонРазменяме сирийски за украински бежанци!!!!
24
4
 
55
 
! Отговори
Crusader преди 9 години
Сега е Историческия момент да си приберем от Украйна и да им дадем бг паспорти на хилядите с български корени, като тези хора се заселят в Разградска или Кърджалийска област....
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До не дейтеЗа Умната гущерица имам приготвен едноок смок.
22
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И съсела се измъкна от украйна, а сега от брюксел ще строи социализЪма!
21
2
 
18
 
! Отговори
писна ми преди 9 години
До СпонгиА и де още един *** изпълзя,касата на посолството на сащ отваря утре днес е вече затворено.
20
3
 
36
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
730 000 човека са преминали руско-украинската граница.и общо взето им се създават добри условия за живот-храна,топла и студена вода.медицина.стая за 2-3 човека,работа за много от тях. не е концлагер като този на снимката.идва зима и урките ще я вапцат хептен.много жалко за обикновените хора.