Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване

Ройтерс: Заплахата на Путин за инвазия не е блъф, но е план "Б"
8 авг 2014 21:32, Елка Василева
670
Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Украинските войски постигнаха огромен напредък към разгромяването на сепаратистите на изток. Те са в процес на налагане на задушаваща блокада на градовете Луганск и Донецк, в които се струпаха много сепаратисти при отстъплението си, пише Йън Бремър от Ройтерс.

Украинската армия изглежда скоро ще стегне обръча около тези градове. Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване: 20 000 войници в бойна готовност са струпани край границата. Рискът от руско нахлуване явно расте.

Но това все още е "план Б" на руския президент Владимир Путин. Ето защо това е така и какво може да промени намеренията му: Владимир Путин иска на всяка цена да да задържи Украйна в орбитата на Русия. Това изисква две необходими условия: 1) руското влияние над Югоизточна Украйна да си остане непокътнато, и 2) Русия да има де факто вето над украинското членство в НАТО.

Начинът той да получи тези гаранции е чрез всеобхватна федерализация, при която източните области на Украйна да могат да провеждат своя собствена икономическа политика и да налагат вето за НАТО.

Украинският президент Петро Порошенко, разбира се, не желае и не може да приеме това. Така че Путин може да го постигне по "твърд" начин - чрез интервенция, или по "още по-твърд" начин - чрез нахлуване.

Продължителната интервенция е сегашният - и предпочитан - подход на Путин, при който той може да поддържа достатъчно нестабилност чрез сепаратистите, залагайки на аргумента, че единна Украйна не може да се откъсне от Русия. Дългосрочната му "игра" е повече руски оръжейни доставки и икономически натиск, докато Киев бъде принуден да приеме една федерална система под дълбоко руско влияние.

Директното нахлуване би имало много по-тежка цена. Първо и най-важно, срещу това е руският народ. Макар огромното мнозинство от руснаците да одобряват сегашната политика на Путин спрямо Украйна, неотдавнашно проучване на социологическата агенция "Левада" разкри, че 51 на сто от руснаците са против нахлуване и само 29 на сто са "за".

Превземането и задържането на територията би имало огромна икономическа цена, а стигнат ли до Русия кадри от кръвопролитие "славяни срещу славяни", популярността на Путин би се сринала. Открита инвазия също така би предизвикала преминаване към още по-остри санкции, подобни на тези срещу Иран, от страна на САЩ, към които Европа с по-голяма охота би се присъединила.

Но макар че Путин все още предпочита интервенционисткия път, той вижда смисъл и да се готви за инвазия. Самата заплаха (с инвазия) носи стратегически предимства: тя е преди всичко средство за възпиране срещу украинския президент Петро Порошенко, показвайки му последиците от обсада на Донецк и Луганск. Освен това тя кара Запада да се фокусира върху въпроса "Ще нахлуе ли Русия или не?", като отвлича вниманието от по-завоалираните форми на интервенция, които Путин в момента използва.

Нека сме наясно: подготовката на Путин (за нахлуване) не е само блъф за възпиране или заблуда - това е неговият резервен план. Ако Украйна се откаже от блокада на градовете крепости на бунтовниците, или ако се провали, продължава изтощителната игра на интервенция. Това изглежда най-вероятно, като имаме предвид трудностите, пред които би се изправила украинската армия, ако трябва да води улична градска война. Но ако украинските сили разбият сепаратистите, нахлуването може да се окаже единствената налична карта на Путин.

Как би подходил той при евентуална инвазия? Той вече подготви почвата - тя ще стане под формата на мироопазваща мисия в отговор на призив от сепаратистите за хуманитарна помощ. Има съобщения, че руски автомобили, снабдени с мироопазващи знаци, вече се намират край границата. Путин "се отнесе с респект" към референдумите в Донецк и Луганск, обявили своята независимост от Украйна: това би му дало възможност да нахлуе, използвайки абсурдния аргумент, че това не е реално украинска територия.

Претекстът за "мироопазване" няма да смекчи острия американски отговор. Но той може да накара някои европейски страни да протакат, а страните от т.нар. група БРИКС твърдо ще останат неангажирани.

Засега най-добрата опция за Путин все още си остава интервенцията, а не инвазията. Но украински военни успехи могат да променят уравнението. Нахлуването е нещо повече от обикновен блъф и от коз за пазарлъци - рискът е много реален.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
лично аз искам доброто на русия,да се отърват от ненормалници като путин,да станат демократична добронамерена страна към съседите си,да се извърши една тотална образователна реформа и да израстне поколение не заразено от шовинизъм имперски мании и фашизъм. това беше направено в германия и Япония и те сега са нормални държави и живеят добре и като стандарт и всичко.
332
4
 
9
 
! Отговори
специално до 471 преди 9 години
Демокрацията е страхотна за облъчване на простата маса от хора. Като си представя колко е *** средностатистическия българин и като си помисля, че половината са по елементарни и от него се чудя защо такива трябва да гласуват.По Същество: 1989 за корикома българите продадоха *** си. Нали искахте пълни рафтове - на ви пълни рафтове.*** е, че НИКОЙ не забеляза как българската нация се стопи с 33% за 25 години - това си е тотален геноцид! Икономически Геноцид в условия на Див Капитализъм!!
331
4
 
14
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Какъв е тоя *** дето е надраскал това и в кой свят живее ? Ако се стигнело до кръвопролитие между славяни! Ако не знае драскача нека прегледа руските сайтове и да види че украинците за три месеца избиха над 1200 цивилни невъоръжени беззащитни етнически руснаци в Донбас. Да се сети също така за живоизгорените 48 човека в Одеса. Когато и да влезе Путин с войската все ще е късно. А Украйна е мъртва и убиеца е САЩ с подкрепата на еврогейовете.
330
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
самите руснаци в момента масово обръщат всичко в долари и евро. изнасят от руските банки и прехвърлят в чужбина. процеса е лавинообразен и до края на годината ще достигне 200 милиарда, а неофициално ще е повече
329
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
474 Тези фaкти русофилите не ги понимaют, товa че руския ДОЛAРОВ резерв се топи, кaто лaнския сняг и до крaя нa 2014, ще е от нивaтa нa руския ФAЛИТ от 1999 г. не ги притеснявa... :))) Ще им дойде пaк, кaто гръм от " ясно" небе, но те сa свикнaли. Пaк ще обвинят зaпaдa и евреите хa, хa, хa
328
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Петро Порошенко - евреин, шоколадов крал..Украинската версия на нашите Соломон Паси, Росен Плевнелиев, Георги Първанов, Бойко Борисов
327
0
 
10
 
! Отговори
NOI преди 9 години
До Одисей 1ТОВА ЧЕ ЗАЩИТАВАМЕ РУСИЯ НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ СМЕ ПРОТИВ УКРАЙНА. ЗАЩО НЕ РАЗБИРАТЕ ЧЕ СМЕ ПРОТИВ УКРАИНСКОТО ЛОБИ КОЕТО В МОМЕНТА КРАДЕ С ПЪЛНИ ШЕПИ И СИ ПЪЛНИ БАНКОВИТЕ СМЕТКИ ЗА СМЕТКА НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕЧЕЦ. ПАРИТЕ ОТ ЕВРОПА ОТИВАТ В СМЕТКИТЕ НА ЯЙЦЕНЮК И ОСТАНАЛИТЕ ГЛАВОРЕЗИ КОИТО СЪЗДАВАТ БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА В ИМЕТО НА ПАРИТЕ. ТОЛКОВА ЛИ Е СЛОЖНО ЗА РАЗБИРАНЕ БЕ ХОРА......НАШИТЕ УПРАВНИЦИ ГО НАПРАВИХА СЪЩОТО И ПРОДЪЛЖАВАТ А НИЕ СЕ ДЪВЧЕМ ИЗ ФОРУМИТЕ......КОЛКО ЖАЛКО........
326
4
 
3
 
! Отговори
472 преди 9 години
русия винаги е правила инвазии. например балтика и карелия.там е нямало нито един руснак. молдова и поволжието също, на Кавказ.кога на Кавказ е имало руско население. срущу китай в края на 18-ти век.отнема около 2 млн кв км.просто си обработен от комунистическата историография която бяхме длъжнти да учим.ти нямаш вина че си неук и не знаеш за тези неща
325
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
472 Повече лъжи и нaглост не можa ли дa изпишеш? В русия и сегa сa поробени десетки нaроди, дa ги изброявaм ли? Сегaшнaтa войнa в Укрaйнa не е ли рускa aгресия, a окупaциятa нa Крим? Много *** човек си шa знaеш
324
5
 
1
 
! Отговори
до есей преди 9 години
Да, но ако печатницата е в мен, няма проблем да ти върна колкото искаш.Шефът на Фед.Резерва добре го каза: "Доларът е наша валута и ваш проблем" ХАХАХАА зачука го яко на разни китайчета, русначета и друга ***...
323
0
 
4
 
! Отговори
нрадев преди 9 години
относно задлъжнялоста. азия,включително китай индия Япония са по задлъжнели страни от сащ като % от БВП.да не говорим за южна америка или Европа и Африка. държави с най висок Люксембург Сингапур хонгконг са в пъти по задлъжнели и това не им пречи. в Люксембург минималната заплата е 1600 евро. русия има ниска държавна задлъжнялост и огромна корпоративна задлъжнялост.руския валутен резерв спада с по 9-10 милиарда долара на месец.при понижение на петрола това ще е катастрофа за руския бюджет
322
3
 
15
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
РУСИЯ НА НИКОМУ НЕ Е НАВРЕДИЛА.ЗАПАДА ИМА ЗА ЦЕЛ ДА ЗАСТАВИ РУСИЯ НА КОЛЕНЕ.РУСИЯ ВЪВ ИСТОРИЯТА СИ НЕ Е ПРАВИЛА ВОЕННИ ИНВАЗИИ,ДОКАТО ЗАПАДА ВИНАГИ ПРАВИ ИНВАЗИИ И ТО НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА.КАКВИ СА ТЕЗИ ГЛУПОСТИ КОИТО САМО СЕ ПИШАТ В ПРЕСАТА И ТЕЛЕВИЗИЙТЕ ГЪРМЯТ ОТ ЛЪЖИ И ПРОПАГАНДА.ДОЛУ ЗАПАДА,ТЕЗА СА ДОЛНИ КОЛОНИЗАТОРИ И ПОРОБИТЕЛИ,ТЕ ОГРАБВАТ БОГАТСТВАТА НА ДЪРЖАВИТЕ ПО ЗЕМЯТА,ОТ ТЯХ НИКОЙ НЯМА ПОЛЗА.
321
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С ДОЛAРЧЕТA водя семейството нa почивкa, с ДОЛAРЧЕТA си купих жилището, С ДОЛAРЧЕТA СИ ЖИВЕЯ ЖИВОТA, с рублюту- крепосничество, мъкa и мизерия! Хa сегa почнете с локумите зa " руските зaплaти" ...в долaри хa, хa, хaЕсентa отново нa воaяж из Гръчко, стрaхотнa крaсотa е октомври и ноември Белото море, и пaк ДОЛAРЧЕТAAAAA. Русофилчетa зaрaд несподеленaтa ви рушкa любов цял нaрод унищожихте и цялaтa държaвa рaзсипaхте, и пaк Зaпaдa обвинявaте- нaглеци!
320
0
 
6
 
! Отговори
есей преди 9 години
До оня, дето вЕрва в юдеите: безкраен дълг не значи нула. Ако си се самоупълномощил чрез спекула и аз не съм ти го опростил, дългът ти си е дълг за цялата вечност - ще ми връщаш и хоро че играш.
319
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
рускaтa фaлшивa мaнтрa зa Aмерикaнския дълг, ми той е ВЪТРЕШЕН- КЪМ ФЕД И ЩAТСКИ ОБЩЕСТВЕНИ ОРГAНИЗAЦИИ! И моите спестявaния сa в ДОЛAРИ- ЗЕЛЕНИ, пътувaм дето ми душa искa!
318
2
 
1
 
! Отговори
Кончита Путин преди 9 години
Это гомосексуалист ;) Молодец
317
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
накрая обамата ше тегли една голяма черна паламарка на путята и така ше оправи работата
316
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
путин и Медведев са евреи като абрамович и милер и като всичките руски олигарси. путин е такъв по майчина линия а Медведев и по майчина и бащина. те не са кръстени и не са православни.те пилеят богатствата на русия
315
2
 
6
 
! Отговори
до файнансист преди 9 години
"брутен дълг на США е 200 трилиона зелени, при това зелените нищо не струват, значи е на практика безкрайност"Хахаха НУЛА бе, не безкрайност !Като дължиш 200, които нищо не струват, значи нищо не дължиш.Ти не си способен да следиш собствената си овча мисъл бе, хахаха
314
2
 
11
 
! Отговори
Шизофрения преди 9 години
Да гласуваш в сената да въоръжиш джихадистите, да гласуваш да им отпуснеш този месец 500 мил$, 3 месеца да не доставяш платеното от иракското правителство оръжие, да дадеш тежка техника на джихадистите, а да се направиш на герой с няколко въздушни удара срещу същата групировка която си създал, финансираш и въоръжаваш! Или целта е джихадистки емигранти към южна Европа ?!?