Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване

Ройтерс: Заплахата на Путин за инвазия не е блъф, но е план "Б"
8 авг 2014 21:32, Елка Василева
670
Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване
Владимир Путин. Снимка: Reuters

Украинските войски постигнаха огромен напредък към разгромяването на сепаратистите на изток. Те са в процес на налагане на задушаваща блокада на градовете Луганск и Донецк, в които се струпаха много сепаратисти при отстъплението си, пише Йън Бремър от Ройтерс.

Украинската армия изглежда скоро ще стегне обръча около тези градове. Докато Украйна печели, Путин готви Русия за нахлуване: 20 000 войници в бойна готовност са струпани край границата. Рискът от руско нахлуване явно расте.

Но това все още е "план Б" на руския президент Владимир Путин. Ето защо това е така и какво може да промени намеренията му: Владимир Путин иска на всяка цена да да задържи Украйна в орбитата на Русия. Това изисква две необходими условия: 1) руското влияние над Югоизточна Украйна да си остане непокътнато, и 2) Русия да има де факто вето над украинското членство в НАТО.

Начинът той да получи тези гаранции е чрез всеобхватна федерализация, при която източните области на Украйна да могат да провеждат своя собствена икономическа политика и да налагат вето за НАТО.

Украинският президент Петро Порошенко, разбира се, не желае и не може да приеме това. Така че Путин може да го постигне по "твърд" начин - чрез интервенция, или по "още по-твърд" начин - чрез нахлуване.

Продължителната интервенция е сегашният - и предпочитан - подход на Путин, при който той може да поддържа достатъчно нестабилност чрез сепаратистите, залагайки на аргумента, че единна Украйна не може да се откъсне от Русия. Дългосрочната му "игра" е повече руски оръжейни доставки и икономически натиск, докато Киев бъде принуден да приеме една федерална система под дълбоко руско влияние.

Директното нахлуване би имало много по-тежка цена. Първо и най-важно, срещу това е руският народ. Макар огромното мнозинство от руснаците да одобряват сегашната политика на Путин спрямо Украйна, неотдавнашно проучване на социологическата агенция "Левада" разкри, че 51 на сто от руснаците са против нахлуване и само 29 на сто са "за".

Превземането и задържането на територията би имало огромна икономическа цена, а стигнат ли до Русия кадри от кръвопролитие "славяни срещу славяни", популярността на Путин би се сринала. Открита инвазия също така би предизвикала преминаване към още по-остри санкции, подобни на тези срещу Иран, от страна на САЩ, към които Европа с по-голяма охота би се присъединила.

Но макар че Путин все още предпочита интервенционисткия път, той вижда смисъл и да се готви за инвазия. Самата заплаха (с инвазия) носи стратегически предимства: тя е преди всичко средство за възпиране срещу украинския президент Петро Порошенко, показвайки му последиците от обсада на Донецк и Луганск. Освен това тя кара Запада да се фокусира върху въпроса "Ще нахлуе ли Русия или не?", като отвлича вниманието от по-завоалираните форми на интервенция, които Путин в момента използва.

Нека сме наясно: подготовката на Путин (за нахлуване) не е само блъф за възпиране или заблуда - това е неговият резервен план. Ако Украйна се откаже от блокада на градовете крепости на бунтовниците, или ако се провали, продължава изтощителната игра на интервенция. Това изглежда най-вероятно, като имаме предвид трудностите, пред които би се изправила украинската армия, ако трябва да води улична градска война. Но ако украинските сили разбият сепаратистите, нахлуването може да се окаже единствената налична карта на Путин.

Как би подходил той при евентуална инвазия? Той вече подготви почвата - тя ще стане под формата на мироопазваща мисия в отговор на призив от сепаратистите за хуманитарна помощ. Има съобщения, че руски автомобили, снабдени с мироопазващи знаци, вече се намират край границата. Путин "се отнесе с респект" към референдумите в Донецк и Луганск, обявили своята независимост от Украйна: това би му дало възможност да нахлуе, използвайки абсурдния аргумент, че това не е реално украинска територия.

Претекстът за "мироопазване" няма да смекчи острия американски отговор. Но той може да накара някои европейски страни да протакат, а страните от т.нар. група БРИКС твърдо ще останат неангажирани.

Засега най-добрата опция за Путин все още си остава интервенцията, а не инвазията. Но украински военни успехи могат да променят уравнението. Нахлуването е нещо повече от обикновен блъф и от коз за пазарлъци - рискът е много реален.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


670
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
413
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Защо замълчаха за самолета, нагли лъжци, сега как да признаят, че Украйна целенасочено го свали и изби стотици невинни. А Европа как може да защитава тези фашисти, не разбират ли европейците , че това са обикновени фашисти. Русия праща помощи а те се правят на ощипани и ЕС им приглася. Отвратителна политика, която скоро ще отблъсне всички честни хора
412
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде бе, днес.бъгъ - минаха 6 дена вече от новината и ще няма победа за укрите? Що лъжете?
411
0
 
2
 
! Отговори
Михал преди 9 години
До 456Историята е трактовка само в главата ти.Има само една история и тя е истината за събитията, които са се случили.Трактовките преведени на нормален език се наричат фалшификации.
410
0
 
5
 
! Отговори
lМихал преди 9 години
До АнгелЩо е агресор Русия, бе Ангеле?Ако имаш предвид Крим, дано дава Господ такива агресори повечко по света.Що веднъж поне големият бял брат не стане такъв агресор, ами където агресира реки от кръв се леят.Затова сме на това дередже, Ангеле, защото са много с твоя акъл, които не могат да направят разлика между агресия и референдум.
409
0
 
2
 
! Отговори
Убама преди 9 години
Ванга: "Първия черен президент на Америка, ще е последния на тази държава!" 17трлн долара е външният дълг, цялата каша от Афганистан, през Ирак, Либия, до Украйна е провокиран от политиката им на " разделяй и владей". Само че се оляха и сега гори половината свят. Без да съм пророк мисля, че нашето поколение ще стане свидетел на промяна в световния ред и идва време, в което колониите ще тръгнат срещу колонизаторите и ще падне най- ненаситната империя от както свят светува! Да живее България!
408
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кога свинете са били миротворци или освободители - *** нещастни Горна волта - но с ядрено оръжие
407
1
 
0
 
! Отговори
Арахангел преди 9 години
До Ангел 480А кажи сега защо Русия е агресор.
406
1
 
2
 
! Отговори
Альоша преди 9 години
До полски 523Праскай си чикийте сред тръните щом нямаш пари за сладките рускини.А руските *** не *** миризливи *** като твоя.Чист народ са руснаците, да знаеш и чисто пипат.Чисто , но боли, много боли.Питай германците. И чети завещанието на Бисмарк.Така, че по кротко.
405
1
 
2
 
! Отговори
Михал преди 9 години
До анонимен 520пич, българите са велик и достоен народ.Проблемът е, че в Бг българите са малцинство.Ако смяташ тези, които гласуват за Рапона и Гея за българи, грешиш тотално.Колкото за Путин той ще направи това, което продиктуват интересите на Русия.
404
0
 
0
 
! Отговори
капацитет преди 9 години
До АнонименНещата бавно, но сигурно се променят и умници като теб не могат да го разберат поради родството на главата ти с тиквата.Остави инатлъка и емоциите и вземи повечко да четеш.Диверсификация трябва дори и само на американските извори.
403
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова....защото Русия си има всичко, затова всички бягат на запад...*** *** тъпанаар.... А и освен това айде кажи ми колко рубли си сменил през живота си??? Аман от лаладжии
402
3
 
7
 
! Отговори
Планинския преди 9 години
До горскияНе знам какъв Гладомпр те гони ,но Русия си има всичко.Не ги мисли. Мисли ние какво ще правим .
401
1
 
4
 
! Отговори
глИСТИНАТА преди 9 години
Докато до американо-иракската граница "бунтовниците"(да не си помислите,че са ислямски терористи) от ИД водят успешни боеве,американската армия, вече води боеве, с авиация.Това е едно високохуманно дело,а не намеса във вътрешните работи на друга страна.Известно е,че още при отстраняването на Саддам в една хуманна война беше изговорена една голяма американска " истина",която "демократичния свят" и досега повтаря.САЩ винаги говорят "истината" и непрекъснато воюват за нея.ИСТИНАТА,ЗА ДОЛАРА.
400
1
 
1
 
! Отговори
great wall преди 9 години
Ако тука идва руски Наташа, нужда няма аз върна на голям нов природан Чайна. Аз *** тука.
399
3
 
3
 
! Отговори
полски преди 9 години
М-да. Това ще бъде проблем за Б-я, защото нахлуването на руски *** (от всякакъв пол) ще застраши и без това крехкото съществуване на ромските ***. Да защитим българското!
398
7
 
4
 
! Отговори
горския преди 9 години
Милиционерчето Путин си е опекъл работата. Рокфлер вече му е приготвил СОБСТВЕНА БАНКА за милиардите. Русняците ги чака ГЛАДОМОР, който вече започва. Бясното покачване на цените на храните са сметка на пукането на надутия балон на енергоресурсите ще ликвидира дългът на Америка за има-няма 2 години, а китайците ще си вземат Сибир за компенсация. На тях им трябват жени!
397
4
 
14
 
! Отговори
морски преди 9 години
Нахлуването на Русия в Украйна е само в главите на военолюбците от запада,Путин много добре си играе картите и ще го прави и занапред.Ще им се на запада,но не би.Слава на Русия!
396
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как можа досега Украйна да си е съвсем нормална държава , а изведнъж да стане държава на главорези , наркомани и какви ли още не.Путин трябва да е много закъсал , щом подклажда конфликт на собствената си граница.
395
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама и едни коментатори са се навъдили, все едно са минали на инструктаж и промивка на мозъците от КГБ.Появи ли се Путин на снимка , и платените пудели започват да цвъкат.
394
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във физиономията на ***(авторката) има нещо полско. ***, сега поляците желаят някой да им яде ябълките. Би ли им помогнала като хапнеш 1 - 2 тона на сурово, сок и щрудели или пайове? Поляците мразите Русия. Скоро ще намразите Украйна повече от Русия. Понеже ще ги разберете колко струват. Но да ви пшрипимня:антируските украинци са поляци. Вие струвате колкото украинците, които вече мразите.