Русия е на ръба на войната

Утро.ru: Подобни опасения вече звучат от отговорни политици
Обновена: 14 авг 2014 15:34 | 14 авг 2014 12:06, Елка Василева
407
Русия е на ръба на войната
Алексей Пушков. Снимка: архив, Reuters

Опасения от прерастване на украинския конфликт в сериозна война с участието на Русия звучат все по-често, при това вече не само от устата на независими „експерти“, но и от съвсем отговорни политици, пише Утро.ru.

“Тънка линия дели Русия от война с Украйна, затова действията на нашата страна трябва да бъдат много балансирани“, цитира РБК изявлението на председателя на парламентарната комисия по международните въпроси Алексей Пушков вчера пред жители на Крим.

Според източник на РБК Пушков е започнал изказването си с думите, че тъкна линия дели Русия от война с Украйна. Той е казал това в отговор на въпрос защо Русия не реагира на обстрелите на своята територия чрез създаване на зона, забранена за полети, над Югоизточна Украйна.

По думите на Пушков това може да бъде много продължителен конфликт, тъй като „Украйна ще бъде подкрепена от Европа и САЩ и отчасти в това се заключава целта на техните действия. Патрулиране на нашите самолети в украинското въздушно пространство може да провокира началото на този конфликт“, е казал Пушков.

Така Пушков фактически обрисува един от възможните според него сценарии за начало на военен конфликт с участието на Русия и страни от ЕС.

Преди няколко дни лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски говори по телевизия „Росия 24“ за възможността за военни действия. По думите му всички въпроси за войната и мира, особено свързаните с Украйна, ще се решават само от един човек – Владимир Путин. Като пример той посочи началото на Първата световна война, когато според него руският император Николай II е взел окончателното политическо решение. Следващ пример според Жириновски е началото на Втората световна война, когато всички окончателни решения са били взети от Йосиф Сталин. Сега според Жириновски е дошъл ред за начало на трета световна война. „Убеден съм, че това вече е решено. То постепенно ще се огласява, така че те /Европа/ да разберат това“, каза Жириновски.

Като добавка към тези думи Жириновски заяви какви според него ще са последиците от това решение за редица европейски страни. „Прибалтика и Полша са просто обречени. Те просто ще бъдат пометени“, заяви Жириновски.

Това, че горните думи може би не са празни слова, се подкрепя и от нарастващата тревога на високопоставени европейски представители, пише Утро.ru. Председателят на Еврокомисията Жозе Барозу предупреди руския президент Путин да не предприема военни действия в Украйна, включително и под хуманитарен предлог.

Безпокойството на Еврокомисията е свързана с възможни провокации, които може да съпроводят движението на руския хуманитарен конвой на територията на Украйна. Ситуацията с конвоя като че напомнят за събитията от преди няколко години с тръгналата към Газа  „Флотилията на мира“, които се превърнаха в провокация, която едва не доведе до военни действия.

До момента руската и украинската страна, както и Международният Червен кръст не са успели да изработят обща позиция за хуманитарния конвой, което може да доведе до неочаквано изостряне на ситуацията.

Определени подозрения за възможност за начало на военен конфликт са свързани и с действия на руските власти вътре в страната. Това засяга преди всичко рязката смяна на курса към заместване на вноса /с руска продукция/, действията по връщане на капитали, както и повишената активност на въоръжените сили на Русия.

Лептата си в разпалването на военната истерия внесоха вчера и депутатите от Комунистическата партия Валерий Рашкин и Сергей Обухов, които поискаха от министъра на извънредните ситуации обектите за гражданска отбрана да бъдат приведени в състояние на пълна готовност за използване по предназначение. Депутатите искат да се обърне особено внимание на подготовката на бомбоубежищата в Крим, Севастопол, както и във Воронежка, Ростовска, Брянска, Курска и Белгородска област. С какво се обяснява тази география на подбора на депутатите, можем само да се правят догадки.

Така днес може да се констатира небивал ръст на рисковете, свързани със силово разрешаване на украинския конфликт. Страните от Европа не са настроени да се въвличат в евентуални военни действия, но те разбират, че обстоятелствата могат да се обърнат така, че това да не може да бъде избегнато, пише още Утро.ru. Остава да се надяваме, че ситуацията все пак ще бъде разрешена по политически път, при това по-скоро не на ниво Киев – Москва, а на ниво Москва, Брюксел и Вашингтон. Надежда за това все още има, посочва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vtvтака е и след това,което е останало от русия влиза в НАТО и се мирясва
9
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ние защо си слагаме ***? Не се поучихме от историята си и това е. Спечелваме битките, а заради политиците и пишмандипломатите ни губим войните. Българска орисия.
8
34
 
8
 
! Отговори
Evgeni преди 9 години
До какви мечтиДрън-дрън ... една Русия срещу най-мощните икономики, войната не е само оръжие а преди всичко капитали ... щото за торба жито не дават пушка :P
7
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Война Русия-Украйна-продължителност два часа и половина....Те украинците самолети не им останаха май-опълченците ги свалиха за норматив...Ами и тези агресори ще си минат по реда....То историята учи ама да има кой да я чете....
6
51
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руснаците мъртво пияни както винаги
5
8
 
55
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
Едва ли ще се стигне до война. Една война би унищожила репутацията на Путин в Русия, би разделила завинаги руснаци и украинци и би съсипала икономиката на братушките от ред нови санкции. Ако желаеше, Путин щеше много по-рано да намеси танковете и самолетите. Имаше доста удобни моменти за това, но правилно не го направи. И няма да го направи.
4
7
 
74
 
! Отговори
vtv преди 9 години
Война с Украйна ???Това ще да е някъде между 8:30 и 16:00 в рамките на деня.
3
11
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако има война, бомбите не трябва да падат в Украйна и Русия, а оттатък океана. Няколко бомби в сърцето на Йелоустоун и от САЩ ще остане само един вулкан.
2
22
 
16
 
! Отговори
какви мечти преди 9 години
До varg:"Една война,която ще бъде много кратка."и Русия ще остане сама на Земята?
1
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До vargДа бе нова 2017г дано да е успешна!