Русия е на ръба на войната

Утро.ru: Подобни опасения вече звучат от отговорни политици
Обновена: 14 авг 2014 15:34 | 14 авг 2014 12:06, Елка Василева
407
Русия е на ръба на войната
Алексей Пушков. Снимка: архив, Reuters

Опасения от прерастване на украинския конфликт в сериозна война с участието на Русия звучат все по-често, при това вече не само от устата на независими „експерти“, но и от съвсем отговорни политици, пише Утро.ru.

“Тънка линия дели Русия от война с Украйна, затова действията на нашата страна трябва да бъдат много балансирани“, цитира РБК изявлението на председателя на парламентарната комисия по международните въпроси Алексей Пушков вчера пред жители на Крим.

Според източник на РБК Пушков е започнал изказването си с думите, че тъкна линия дели Русия от война с Украйна. Той е казал това в отговор на въпрос защо Русия не реагира на обстрелите на своята територия чрез създаване на зона, забранена за полети, над Югоизточна Украйна.

По думите на Пушков това може да бъде много продължителен конфликт, тъй като „Украйна ще бъде подкрепена от Европа и САЩ и отчасти в това се заключава целта на техните действия. Патрулиране на нашите самолети в украинското въздушно пространство може да провокира началото на този конфликт“, е казал Пушков.

Така Пушков фактически обрисува един от възможните според него сценарии за начало на военен конфликт с участието на Русия и страни от ЕС.

Преди няколко дни лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски говори по телевизия „Росия 24“ за възможността за военни действия. По думите му всички въпроси за войната и мира, особено свързаните с Украйна, ще се решават само от един човек – Владимир Путин. Като пример той посочи началото на Първата световна война, когато според него руският император Николай II е взел окончателното политическо решение. Следващ пример според Жириновски е началото на Втората световна война, когато всички окончателни решения са били взети от Йосиф Сталин. Сега според Жириновски е дошъл ред за начало на трета световна война. „Убеден съм, че това вече е решено. То постепенно ще се огласява, така че те /Европа/ да разберат това“, каза Жириновски.

Като добавка към тези думи Жириновски заяви какви според него ще са последиците от това решение за редица европейски страни. „Прибалтика и Полша са просто обречени. Те просто ще бъдат пометени“, заяви Жириновски.

Това, че горните думи може би не са празни слова, се подкрепя и от нарастващата тревога на високопоставени европейски представители, пише Утро.ru. Председателят на Еврокомисията Жозе Барозу предупреди руския президент Путин да не предприема военни действия в Украйна, включително и под хуманитарен предлог.

Безпокойството на Еврокомисията е свързана с възможни провокации, които може да съпроводят движението на руския хуманитарен конвой на територията на Украйна. Ситуацията с конвоя като че напомнят за събитията от преди няколко години с тръгналата към Газа  „Флотилията на мира“, които се превърнаха в провокация, която едва не доведе до военни действия.

До момента руската и украинската страна, както и Международният Червен кръст не са успели да изработят обща позиция за хуманитарния конвой, което може да доведе до неочаквано изостряне на ситуацията.

Определени подозрения за възможност за начало на военен конфликт са свързани и с действия на руските власти вътре в страната. Това засяга преди всичко рязката смяна на курса към заместване на вноса /с руска продукция/, действията по връщане на капитали, както и повишената активност на въоръжените сили на Русия.

Лептата си в разпалването на военната истерия внесоха вчера и депутатите от Комунистическата партия Валерий Рашкин и Сергей Обухов, които поискаха от министъра на извънредните ситуации обектите за гражданска отбрана да бъдат приведени в състояние на пълна готовност за използване по предназначение. Депутатите искат да се обърне особено внимание на подготовката на бомбоубежищата в Крим, Севастопол, както и във Воронежка, Ростовска, Брянска, Курска и Белгородска област. С какво се обяснява тази география на подбора на депутатите, можем само да се правят догадки.

Така днес може да се констатира небивал ръст на рисковете, свързани със силово разрешаване на украинския конфликт. Страните от Европа не са настроени да се въвличат в евентуални военни действия, но те разбират, че обстоятелствата могат да се обърнат така, че това да не може да бъде избегнато, пише още Утро.ru. Остава да се надяваме, че ситуацията все пак ще бъде разрешена по политически път, при това по-скоро не на ниво Киев – Москва, а на ниво Москва, Брюксел и Вашингтон. Надежда за това все още има, посочва изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
2
 
10
 
! Отговори
Играч преди 9 години
Аз одобрявам Путин. Няма да мине много време и пак ще клецаме руски пички за по една вечеря.
209
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA JIVEE RUSIQ SMART ZA AMERIKANSKITE AGRESORI
208
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
най абсурдното е че твърдят че са първата славянска християнска държава и са наследници на византия. как се връзва това просто не знам
207
0
 
5
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
До 293 " е-лошо-но факт" - знаеш ли защо всички изброени от теб мислят така ? Защото всички ги е мачкал български ботуш ! И не можете да го простите и защото знаете ,че ако пак стане нещо пак ще ви тепаме ,така както сте всите заедно .....
206
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дежурните елементарни кухи платени пропагандисти, недоносени, недоучили, чули-недочули са отново на линия.
205
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
спорил съм с руснаци за кирилицата че е внесена в русия от България.те твърдят обратното,че ние сме я взели от тях.дори не се замислят че тогава когато ние сме имали писменост те са нямали държава.
204
17
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
"...Сега според Жириновски е дошъл ред за начало на трета световна война...." А според мен е време нато да почерпи руснаците с ядрени гъбки над москва и петербург- може би тогава ще се пресекат всички руски мераци за започване на трета световна....
203
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия е създадена от скандинавци от народа рос, първата династия до татарско робство е рюрюковичите-скандинавска. втората е романовите- татаро немска. често и само немска като при Екатерина велика.след 1917 управляващите са само юдеи хазари, ленин зиновиев троцки дзержински андропов путин Медведев,олигарсите,също,абрамович березовски милер. герба е византийски, азбуката е българската. или всичко при тях е крадено
202
4
 
1
 
! Отговори
e-loso-no fakt преди 9 години
i makedonzi,srbi,cernogorzi,a da ne govorim za -hrvati,vsicki zaedno-znaiat otdavna-kakvi redki ***,lajlivzi,kradlivi ste bg-horata...sram vas bilo-vie-otdavna ste ebola-na balkanite,tolkova prosti i gadni....
201
10
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Нищо ново за хората, които следят събитията. Беше ясно, че Путин се готви за война - те не могат да надделеят в икономическа надпревара. Играта на руснаците е трийсе години събиране на сили и подпалване на голяма война, за да върнат конкуренцията малко назад, след което цикъла започва отначало. Така е било поне от Кримската война досега.
200
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 287ами северна корея според теб коя страна ще заемат,руската или на сащ,помисли малко преди да отговориш,северна корея няколко пъти заплаши сащ със воина и ги предупреди да не се месят в тяхните неща,миналата година бяха на ръба на воина,те са фанатаци и не им пука,достатъчно е само една ядрена бомба да стигне до сащ и повече не им трябва
199
5
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
До някойдо 263 Много хора като тебе ще бъдат изненадани от възможностите на Русия!Явно доста народ е проспал последните 15 години!Имало 2-3 богаташи в Русия-смях!Там се купуват над 2млн.нови коли годишно-повече от Германия!Милиардерите са около 100,а милионерите 100 хиляди.Средната класа(най-важната съставка) е над 10 милиона.Е,не е бог знае какво при население от 140млн.,но не е и малко!Колкото до военните възможности-нараснаха с пъти.
198
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
русия по често е била агресор, в руско японската първата световна срещу Финландия срещу Румъния срещу грузия.срещу Афганистан срещу китай през далечния 18-ти век и примери има много.руската държава е московското княжество от 14-ти век,всичко друго е агресия и империализъм. не случайно са взели 1 към 1 византийския герб за руски герб
197
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля, че дори Северна Корея са по-добре въоръжени и обучени от руснаците, даже и в култа към личността ги водят. Кимовете поне имаха наследници, а на Путин освен *** да си дойдат от Холандия да управляват татковината. Цялата работа с тоя панаир Русия щеше да е адски смешна, ако не беше толкова тъжна. Тея мунчовци са за посмешище на целия свят, ама става като във "Вечеря за ***". В *** хем има модел, хем не можеш да им хванеш спатиите, щото винаги те изненадват с някаква глупост.
196
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 271съгласен съм с това което казваш само ще кажа че русия не е била съгласна с горбачов а самия тои беше американски кадър и го използваха да разбие русия от вътре,и потщи успя.добре че се намериха някои по добри управници за да спрат разрухата на русия поръчана от сащ/ аиде сега на сащ дупе да им е яко,големи биткаджии се изкараха , според мен са си само раздорници,правят военни комфликти и изчезват. обаче тук нагазиха в калта здраво
195
1
 
8
 
! Отговори
Бай Григор преди 9 години
До 280- ти братчед май си велик ***-македонец ? И да ти кажа ,че от Македония по-измислена държава ,с по-измислен език няма на овой белий свет ! И ти трябва на българите з..адниците да целуваш ,че ви признаха .....аман от македонска простотия ! Но те албанците ще ви вкарат у правио път....
194
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Газпром е на загуба от 2012 година,роснефт е поискал 42 милиарда долара държавна помощ за 2014, 200 000 руснаци емигрират годишно,най знаещите можещите и младите,изтичането на капитал според руските икономисти за 2014 ще е между 150 и 200 милиарда долара, всеки месец руския валутен резерв спада с 9-10 милиарда. успокойте се защото война даже и регионална няма да има.просто руските олигарси биха загубили твърде много. на путин някой някъде вече му е взел мярката,а тя не е голяма
193
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СпецназХахаха парад... ти по това ли съдиш за армията на една държава? :))))
192
3
 
4
 
! Отговори
ххт преди 9 години
До Пожелание за демагогТова от коя твоя комшийка си го чула, много интересно "проклятие" е, даже завършва и с "да бъде". Леле леле, тва в маалата какво ли не научава човек, да не повярваш. Понякога забравям колко много *** и колко прос народ има в моята любима родина.
191
1
 
2
 
! Отговори
balgario-izmislena преди 9 години
ot turki plemena ili kakvitio i dasa bili. golemi nazionalisti bg-ot kolko religii i nazii e bg, najalost,no ok-samo boris i rusnazi.todor jivkov -vi kontroliraha-sas srah,sled 1990-god--praknaha se vaski-ot vaski maiki.sega imate-pleiod -niama-po-sveta,pistemeitki,mutri,doktori-mengele-kakvo oste bg niama.zasto se pravite na ludi,a i ludi ste, takava luda darjava-kato bg-niama,tova e ebola-na balkana........