Плъховете - мръсни гризачи или любим деликатес?

Десетки хиляди плъхове в Камбоджа се хващат всеки ден и се изнасят за Виетнам
Обновена: 26 авг 2014 15:05 | 26 авг 2014 12:49,
31
Плъховете - мръсни гризачи или любим деликатес?
Снимка: Архив Reuters

В оризищата на Камбоджа всеки ден се залавят десетки хиляди живи плъхове, които да удовлетворят нуждите на експортния пазар за месо на гризачи, пише Би Би Си.

Повечето хора смятат, че плъховете носят болести и зарази, но жителите на Камбоджа са на мнение, че месото от плъхове е полезно, защото животните се отглеждат свободно и се хранят с огранични храни.

Плъховете се ловят след събирането на реколтата през юни и юли, когато гризачите нямат много храна в провинцията Компонг Тям, на 60 км от столицата Пном Пен. Липсата на храна съвпада и със сезонните дъждове, които принуждават плъховете да излязат от земята. Но там ги чакат и 120-те капана на местен фермер, който ги залага всяка вечер.

"Дивите плъхове са много различни. Те ядат разнообразна храна", обяснява господин Чим и добавя, че гризачите от оризовите полета са различни от градските плъхове, които не стават за готвене.

"Плъховете в града са много мръсни и имат краста", допълва той и ги разграничава от плъховете по оризовите полета, които се хранели само с оризови стъбла, зеленчукови култури и корени на диви растения.

Г-н Чим казва, че някои от вечерите успява да хване по 25 кг плъхове.

"След жътвата плъховете нямат много какво да ядат и е лесно да ги хващаме", раказва Чим. Той улавя плъховете в метални клетки и след това ги носи на местен търговец на плъхове.

Ловците на плъхове твърдят, че месото прилича на свинското, но въпреки това не го предпочитат. Те хващат гризачите, предават ги на търговците и след това месото се изнася.

"Продаваме плъховете за пари и си взимаме риба вместо тях", обяснява друг ловец на гризачи.

Уловените плъхове се изнасят за Виетнам.

"Плъховете са много скъпи във Виетнам и са много евтини тук", обяснява Ченг Ан, който извозва квичащия товар до виетнамската граница. "Месото на плъховете може да се пече, пържи, вари или да се направи на пастет. То е хубаво, може да се приготви по много начини", каза той.

По време на сезона за лов на плъхове госпожа Самбу изнася по два тона плъхове всяка сутрин за Виетнам. През последните 15 години нейният бизнес се е развил десетократно. Първоначално килограмът се е продавал за по-малко от 20 цента, но сега той е 2,50 щатски долара. А месото се търси с всяка година все повече и повече.

Госпожа Самбу също не яде от месото, но е голяма негова защитничка - уверява, че то е 100% безопасно за консумация.

"Мисля, че плъховете са по-чисти от пилетата и патиците. Плъховете ядат само корени и ориз", добавя тя.

Синът й обаче си взима често от стоката на майка си и споделя, че черният дроб и бутчето са най-вкусните части на плъха. Неговите кучета също се хранят с гризачите, които се опитват да избягат по време на сутрешното им опаковане за границата с Виетнам.

От Министерството на земеделието в страната също изтъкват положителните резултати от лова на плъхове. Така се предотвратявали щетите върху оризовите култури, които плъховете можели да им нанесат.

На границата между Камбоджа и Виетнам плъховете биват приготвяни за продажба. Госпожица Туан и нейният помощник убиват и одират плъховете под един ламаринен покрив, откъдете се носи зловонна миризма.

"Купувачите от близкия виетнамски град обичат да купуват най-големите плъхове - свежи и готови за консумация", казва Туан, която е виетнамка и се занимава с търговията с плъхове на границата.

"Хората идват отдалеч, за да ги купуват. Обичат по-едрите и тлъстите. И разбира се, те са по-вкусни и от свинското месо!", напомня Туан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
8
 
5
 
! Отговори
Айдан преди 9 години
Яденето на плъхове, прасета, зайци, жаби, змии, гущери, грабливи птици и хищници е отвратително - това са нечисти за човека животни които не трябва да се ядат защото го правят нечист. Яжте пилешко, риба с люспи и перки, агнешко, телешко, патешко - това са чисти меса.
20
1
 
3
 
! Отговори
Учуден преди 9 години
Ало-о-о къде са природозащитниците ,че да ревнат срещу "престъпниците" който избиват плъховете бре :))))))))))))
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не сте ли чели "Цар плъх" на Джеймс Клавел?Не знаех, че верно ставали за ядене, че даже били деликатес. Тук няма оризови плантации, така, че трябва внос от Камбоджа да правим, защото тукашните не стават.Но иначе който яде кемвирши да знае, че е ял и плъх и мишка и разни други животни, защото са ми разказвали, че плъховете и мишките като се шмугнат в машината и никой не я спира. И не я чистят. Но то като се замислиш... Баба ми беше работила във фабрика за лютеница и не ядеше лютеница.
18
1
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Ееее тез граждане не са видели глад що е та затуй са прифантосват и са гнусят бе,то и таралежи и жалви и жабета и гарги-кво ли не сме яли на къра а пък голем смок кат фанем мерим една педя отпреде и ена отзаде и туй са фърла,па от другото става мезе чудно,та и кебапчетата не струват пред него...
17
1
 
6
 
! Отговори
иван преди 9 години
майка му стара дали няма да измислят някой ГМО плъх за да задоволят този труден пазар и се вглеждайте в месото за готвене по големите вериги туко виж видите някъде миша опашка да стърчи те наз в БЪЛГАРИЯ надали ни делят от Виетнам в ВЕЛИКА ЕВРОПА ,БЪЛГАРИТЕ СА ПЛЪХОВЕ С ПОЧИТ
16
2
 
11
 
! Отговори
Гладен Пеню преди 9 години
Ех как ми се прияде, отивам в общото мазе
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е не сте ли чели великолепния роман на Джеймс Клавел "Цар Плъх"?Да не говорим, че всеки западноевропеец от поколението раждано в средата на 30-те години на 20 век ще си признае, че в последните месеци на войната са се изхранвали точно с котки и плъхове - разказвали са ми го и германци, и холандци, и белгийци
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V Pekin - Kitai na pazara na hranata vidiah chervei i hlebarki na shishcheta. Sashto imashe i shishcheta ot zmii, skorpiomi i bubolechki/Praviat gi pecheni. vareni ili parjeni spored jelanieto na klienata.S ednata si raka darjah fotoaparata a s drugata si zapushih nosa i ustata . Shtraknah niakolko snimki i izcheznah ot tezi ujasni mirizmi.
13
0
 
24
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
То пък ние ако знаем какво ядем...Кремвирши от месо, салами от кайма...Със свинска кожа, сланина, четина, рога и копита, машинно и вакуммно обработени и извлечени от труповете.Със всички Е-та, Ме-та и други химии и витамини. С Ге-меота и още много Ота. Даже и със Смолянски картофи.Да ви е сладко!Попитайте някой тираджия дето вози кървящи карантии до кой завод ги кара.Ще ви се отяде.Кренвирши от месо, салам от кайма, кебапчета от мазнина...Икупувам отработено масло, мазнина, плащам в брой
12
0
 
24
 
! Отговори
gtf преди 9 години
абе, като се замислиш с какво се храни кокошката, която е и канибал, ми видовете патки, гъски и т.н. Като се замислиш и с каква химия тъпчат животните в последно време, че да наддават бързо (пилета, прасенца и т.н.)... нищо чудно тва месо да е по-чисто
11
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди 89г. ходихме на гости на едни виетнамци. Бяха сготвили кучешко със зеле, увито в едни тестени кори, препеченко, златисто, топеше се направо, гиди хайванчето.
10
23
 
9
 
! Отговори
от 8 преди 9 години
Тия дето ми праскат минуси да си ги ядът плъховете. Баси *** има и тук в България.
9
6
 
8
 
! Отговори
Бръмчо преди 9 години
Леле, десетки, тоя казва 25 кг на ден, а те десетки. Десетки тонове на ден са, според мен.М/у другото, полските плъхове (не от Полша, от полето) са си чисто и много калорично месце, по принцип...
8
2
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Аз ги асоциирам с някакви политически *** сменящи всеки ден възгледите си
7
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Мисля, че плъховете са по-чисти от пилетата и патиците. Плъховете ядат само корени и ориз"Липсата на психиатри в Камбоджа и Виетнам е ЯВНА. Какво като яде само корени и ориз. Това животно генетично не е за ядене от хората, щом не е одобрено за ядене от човечеството като цяло.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малееей, добре че някъде не ядат ягуари, че коментарите щяха да позеленеят набързо.
5
4
 
24
 
! Отговори
жълтур преди 9 години
Вървят много с гарнитура от пържени *** в сос от скакалци.
4
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая зима в БГ премиера Тиквунски вдига наздравица за новата година на софра отрупана с печени плъхчета.
3
9
 
28
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
щом е месо става за ядене, какво се правят на примадони някои не разбирам
2
2
 
23
 
! Отговори
миро преди 9 години
А бе ние и кучета имаме и котки ,навремето 2 кучета и 2 котки 1 дънкова риза