"Все още нямаме стратегия за Сирия"

Признанието на Обама, което стресна американския политически елит
30 авг 2014 18:22,
70
"Все още нямаме стратегия за Сирия"
Снимка: Reuters

На пресконференция през седмицата американският президент отдели доста време на събитията в Сирия и Ирак, свързани с прогресивно увеличаващото се влияние на радикалната организация “Ислямска държава”. Няколко думи, изречени от Обама разбуниха духовете, а именно: “Все още нямаме стратегия”.

Тази реплика беше в отговор на въпрос дали президентът продължава да настоява, че Конгресът трябва да одобри евентуална военна операция в Сирия. Реакцията на Барак Обама беше съвсем честно признание, че администрацията му не е подготвена за мощта на “Ислямска държава” - бунтовниците, които в определен момент всъщност имаха подкрепата на САЩ в битката със силите на сирийския президент Башар Асад.

Честността, обаче, не е често ползван похват в коридорите на властта във Вашингтон, отбелязва БиБиСи. Според британската медия казаното от Обама е класически пример за политически гаф, когато на глас се казва очевидна истина, която не трябва да бъде казвана.

Но каква е очевидната истина в случая? Че “Ислямска държава” е наистина сериозен проблем или че президентът е без ясна визия за външната политика на страната си по отношение на Близкия изток? Или и двете?

Критиците на държавния глава побързаха да обвинят Белия дом в тотална липса на план за действие срещу екстремистите. За журналиста от консервативното онлайн издание “Дъ Федералист” Моли Хемингуей изпуснатите думи от Обама са напълно точно обобщение на това, което е сбъркано в американската външна политика.

“Проблемът не е само липсата на стратегия за действие в ситуация, която ни хвана в крачка, но и признанието пред широката общественост за собствената нерешителност. Не виждам абсолютно никаква причина за подобна публичност, която се превръща в морална победа за всичките ти врагове”, пише Хемингуей.

Уилям Кристол от “Уикли Стандарт” стига още по-далеч: “Обама просто отказва да приеме факта, че на практика сме във война. Заради тези негови колебания, ходовете на Белия дом в Близкия изток са нерешителни, предпазливи и хаотични”.

“Да организираш война, да приложиш стратегия за победа – това ще направи президентския мандат на Обама военен. Но това не се вписва в градения от държавния глава имидж на дипломат, който печели победи без да използва оръжие”, посочва още Кристол.

С оглед предстоящите избори за Конгрес през ноември, републиканците побързаха да се възползват от думите на демократа Обама. Конгресменът Том Прайс написа в социалната мрежа Туитър: “Президентът казва, че няма стратегия за справяне с “Ислямска държава”. Това е очевидно и все по-неприемливо”.

Колегата му Майк Роджърс коментира, че администрацията на Обама дори не осъзнава сериозността на проблема, предизвикан от признанието на държавния глава.

Според редица журналисти случилото се е явен индикатор за сериозни различия и липса на консенсус в екипа от експерти по външната политика на Обама.

Една част настояват за въздушни удари срещу позициите на “Ислямска държава” в Сирия, докато други са за по-внимателен подход с фокус Ирак. По всичко личи, че президентът залага на втория подход.

Това със сигурност е разочаровало доста от приближените на Обама, предвид рязко влошаващата се ситуация в Сирия.

Разбира се, има и мнозина, които адмирират постъпката на президента. Според поддръжниците му няма никаква полза от заблуждаване на обществото.

Още повече, че изглежда американският народ не иска нови военни конфликти след тежките операции в Афганистан и Ирак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
32
 
! Отговори
Иван Пешев преди 9 години
Сменете шимпанзето с по-умно!
24
4
 
54
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
Е, как да нямате ? Стратегията ви е ясна - създадохте и въоръжихте главорезите от "Ислямска държава", за да воюват срещу Башар Асад и ЗАКОННАТА власт в Сирия.Осрахте се и после тръгнахте да замазвате положението като имитирате въздушни атаки срещу позиции на ИДИЛ ..Има ли още наивници по света, които вярват на Империята на злото - САЩ ?
23
3
 
38
 
! Отговори
ник преди 9 години
Как да няма?Стратегията беше да бомбим Башар Асад с балистични ракети,че пречи на джихадистите!Важно е едните да бомбим на другите да продаваме оръжие,а където има нефт,да налагаме демокрация
22
4
 
10
 
! Отговори
Anon преди 9 години
Лидера на най великата държава на света се изправя и казва "нямаме стратегия". Кога ли нашите *** ще кажат - "нямаме стратегия"... Ама нашите лидери винаги всичко знаят и могат. И така вече 25 години..
21
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е как ще имате стратегия, предишната ви "стратегия" не успя в Сирия и завзе половин Ирак.
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе, дайте целия свят на поднос на сатанистите!
19
3
 
18
 
! Отговори
+++ преди 9 години
Obama Husein Barak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
18
1
 
10
 
! Отговори
брус преди 9 години
ми сега трябва да подкрепят мощно башар асад ха хаиначе от тресавището няма излизане
17
5
 
21
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
Дъртата *** ще влезе в историята на САЩ като най-безличния и президент!
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До учу - ДЕНми ся не могат да бомбят Сирия, затова нямат стратегия! Чичко Путин не дава!
15
1
 
30
 
! Отговори
опа! преди 9 години
"Честността, обаче, не е често ползван похват в коридорите на властта във Вашингтон, отбелязва БиБиСи. Според британската медия казаното от Обама е класически пример за политически гаф, когато на глас се казва очевидна истина, която не трябва да бъде казвана."Имайки в предвид горното :- Кой свали боинга в Украйна? - Кой подпали насилието в Украйна?
14
2
 
37
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Бандитите от САЩ подкрепиха Хитлер и после водиха война със същия. Същото беше и с Куба преди това с Корея после Виетнам, В Латинска Америка, Афганистан, Иран, Югославия сега с арабските страни. Винаги са за интересите си. Сега ситуацията се повтаря с Украйна. Хората в света са пионки зад думите демокрация извършва се геноцид над човечеството.
13
3
 
43
 
! Отговори
награда за мир преди 9 години
Обама трябва да върне Нобеловата си награда за мир и да я връчи на Владимир Путин!
12
2
 
31
 
! Отговори
аз преди 9 години
До ИмпичмънтАко наистина вярваме,че Обама управлява,а и като дойде друг ще е по различен съм съгласен,ама то е ясно евреите искат 3 та световна и то на всяка цена,за това провокират и Русия и ЕС да се настроят,фалиралата им държава има нужда от това,не напраНо от години военния им бюджет е повече от всички страни на НАТО ,Русия,Китай,Индия.Държава издържаща се от войни.
11
2
 
31
 
! Отговори
вече недемократ преди 9 години
От тия направо ми се повръща,то бива лицемерие и фалш,ама тия направо се оливат!*** простотията,*** наглоста!..
10
6
 
29
 
! Отговори
Дарвин преди 9 години
Как може да сравнявате човек /Путин/ с *** /Обама/?!
9
2
 
31
 
! Отговори
импичмънт преди 9 години
Уважаеми американци! Направете импичмънт на Обама и си изберете някой нов, по-добър президент. В противен случай има опасност Обама да доведе света до Трета световна война.
8
2
 
23
 
! Отговори
нико преди 9 години
Ти изобщо имаш ли за нещо стратегия , защото както си я подкарал
7
2
 
31
 
! Отговори
носи на болка преди 9 години
Оказва се, че санкционирания Путин носи на болка много повече, от колкото санкциониращият го Обама! Обамата е безсилен пред Путин!
6
3
 
22
 
! Отговори
с два номера преди 9 години
Това сако, дето му е с два номера по-голямо, да не би да са му го подарили от някое сиропиталище?