"Все още нямаме стратегия за Сирия"

Признанието на Обама, което стресна американския политически елит
30 авг 2014 18:22,
70
"Все още нямаме стратегия за Сирия"
Снимка: Reuters

На пресконференция през седмицата американският президент отдели доста време на събитията в Сирия и Ирак, свързани с прогресивно увеличаващото се влияние на радикалната организация “Ислямска държава”. Няколко думи, изречени от Обама разбуниха духовете, а именно: “Все още нямаме стратегия”.

Тази реплика беше в отговор на въпрос дали президентът продължава да настоява, че Конгресът трябва да одобри евентуална военна операция в Сирия. Реакцията на Барак Обама беше съвсем честно признание, че администрацията му не е подготвена за мощта на “Ислямска държава” - бунтовниците, които в определен момент всъщност имаха подкрепата на САЩ в битката със силите на сирийския президент Башар Асад.

Честността, обаче, не е често ползван похват в коридорите на властта във Вашингтон, отбелязва БиБиСи. Според британската медия казаното от Обама е класически пример за политически гаф, когато на глас се казва очевидна истина, която не трябва да бъде казвана.

Но каква е очевидната истина в случая? Че “Ислямска държава” е наистина сериозен проблем или че президентът е без ясна визия за външната политика на страната си по отношение на Близкия изток? Или и двете?

Критиците на държавния глава побързаха да обвинят Белия дом в тотална липса на план за действие срещу екстремистите. За журналиста от консервативното онлайн издание “Дъ Федералист” Моли Хемингуей изпуснатите думи от Обама са напълно точно обобщение на това, което е сбъркано в американската външна политика.

“Проблемът не е само липсата на стратегия за действие в ситуация, която ни хвана в крачка, но и признанието пред широката общественост за собствената нерешителност. Не виждам абсолютно никаква причина за подобна публичност, която се превръща в морална победа за всичките ти врагове”, пише Хемингуей.

Уилям Кристол от “Уикли Стандарт” стига още по-далеч: “Обама просто отказва да приеме факта, че на практика сме във война. Заради тези негови колебания, ходовете на Белия дом в Близкия изток са нерешителни, предпазливи и хаотични”.

“Да организираш война, да приложиш стратегия за победа – това ще направи президентския мандат на Обама военен. Но това не се вписва в градения от държавния глава имидж на дипломат, който печели победи без да използва оръжие”, посочва още Кристол.

С оглед предстоящите избори за Конгрес през ноември, републиканците побързаха да се възползват от думите на демократа Обама. Конгресменът Том Прайс написа в социалната мрежа Туитър: “Президентът казва, че няма стратегия за справяне с “Ислямска държава”. Това е очевидно и все по-неприемливо”.

Колегата му Майк Роджърс коментира, че администрацията на Обама дори не осъзнава сериозността на проблема, предизвикан от признанието на държавния глава.

Според редица журналисти случилото се е явен индикатор за сериозни различия и липса на консенсус в екипа от експерти по външната политика на Обама.

Една част настояват за въздушни удари срещу позициите на “Ислямска държава” в Сирия, докато други са за по-внимателен подход с фокус Ирак. По всичко личи, че президентът залага на втория подход.

Това със сигурност е разочаровало доста от приближените на Обама, предвид рязко влошаващата се ситуация в Сирия.

Разбира се, има и мнозина, които адмирират постъпката на президента. Според поддръжниците му няма никаква полза от заблуждаване на обществото.

Още повече, че изглежда американският народ не иска нови военни конфликти след тежките операции в Афганистан и Ирак.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
8
 
! Отговори
шоп преди 9 години
Баси как побеле и се стопи тоя , банани немате ли да го раните бре !?!?
44
1
 
10
 
! Отговори
Винету Банкянски преди 9 години
Мюсулманският брат Бара Хюсеин Обама - пръв приятел на джихадистите от ИД ! Няма стратегия щото стратегията му не се получи ...
43
3
 
5
 
! Отговори
... преди 9 години
NAI DOBRIAT PREZIDENT NA USA E BUSH MLADSHI ! VARNETE GO NA VLAST ?
42
2
 
6
 
! Отговори
... преди 9 години
OBAMA PODAI SI OSTAVKATA ZA DA IZBEGNESH PREBIVANETO TI S KAMANI?!
41
1
 
13
 
! Отговори
Гласуващ преди 9 години
Ето какъв е резултата от неходенето до урните за гласуване. Заради това, че белите американци ги домързя да гласуват, черните и латиносите успяха да се вредят и сега Америка си има едно черно *** за президент - най-слабия в историята на страната. Това ще стане и с нас българите, ако не гласуваме.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NQMAT STRATEGIQ KOI DA OGRABQT
39
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе на вас човек не може да ви угоди бе,ако американците направят операция в Сирия, ще кажете, че си врат носа където не им е работата и ще запеете колко нагли и алчни били,ако не предприемат нищо, ги обвинявате в бездействие, и ревете, че трябва да се предприеме нещо.сега не лъсва ли и вашето двуличие ??
38
2
 
26
 
! Отговори
Е кaк преди 9 години
То вaшaтa стрaтегия открaй време е дa прaвите пейзaжa кaфяв. От виетнaм нaсaм не сте спирaли.
37
3
 
22
 
! Отговори
видов ден преди 9 години
"Честността, обаче, не е често ползван похват в коридорите на властта във Вашингтон, отбелязва БиБиСи." Ха, честито на прозападно ориентираните чукундури!!!
36
1
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
до ХекторТова наистина може да се случи! И САЩ и ЕС,не намират лостове за отриагиране,спиране на агресивният радикален ислям!Непоследователната и безпринципна външна политика на западняците,доведе до тази епидемия.Русия без да се "натиска"я превръщат в лидер...Като прибавим световната политическа и финансова стъгнация,логично е да се потърси световен лидер.Лидер,който може да наложи мир и финансова стабилност.Вече се чуват гласове от различни страни и се "спелува"едно и също име!...
35
2
 
12
 
! Отговори
Хектор преди 9 години
Имало било проблем .хахаха.ООН дава мандат на Русия,тя излиза от Татрус (Руска база във Сирия),разхожда се набързо до "халифата" и след седмица на куполите на Кремъл се появяват още *** със забити кръстове във тях.
34
1
 
28
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Тази ислямска "държава",простирайки се и отвъд Ламанша на чий съвест ще лежи!?!?.. Кой създаде радикалното ислямско движение? Кой обучаваше муджехидините в Афганистан? Кой лансира Осама Бен Ладен (и го финансираше) с неговите талибани от целият ислямски свят? Кой написа сценария на арабската "пролет"? Кой оцвети в "оранжево" Украйна? Кой изпраща главорези,съветници и оръжие там където има мирис на газ и петрол?
33
3
 
4
 
! Отговори
Брат Вурст преди 9 години
До 42 JWB може да е гений спрямо някоя амеба или зелена ***. Въпреки че и това трябва да се провери. В момента в който някой е честен и не желае война, веднага става слаб президент. Нашия например, беше на церемонията на новия турски султан. Той какъв президент е ?
32
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВАШАТА СТРАТЕГИЯ Я ВИДЯХМЕ И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА Я ГЛЕДАМЕ.ХАОС И НАГЛОСТ НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО СЕ НАМЕСИТЕ.САМО ВАШИТЕ ИНТЕРЕСИ СА ВАЖНИ А ТРАГЕДИИТЕ НА ХОРАТА КОИТО ВИЕ СЪТВОРИХТЕ НЕ СА ВАЖНИ.
31
6
 
5
 
! Отговори
dddd преди 9 години
Най-сексапилните български момичета са тук - *** . facebook . com/SexyGirlsBulgaria ( без мястото между думите )
30
1
 
34
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Чакате един скрит ислямист да се справи с исляма? Доста ще почакате, та Идил е негова рожба, как да се бори срещу себеси? Ще бомбардира цивилно население и толкоз!
29
2
 
13
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Това не е новина.
28
3
 
42
 
! Отговори
Глупостите на Обама преди 9 години
Стратегията на Щатите я видяхме. Въоръжиха до зъби дивите *** за да свалят Асад, а те взеха, че си направиха държава и сега никой не може да ги спре :) Добре, че Путин не разреши на американосите да бомбандират Асад и да помогнат на главорезите, че сега цяла Сирия и Ирак щяха да са под техен контрол, а в цяла Европа щяха да стават атентати през 2-3 часа. Обама е най-слабият президент на Щатите за всички времена. Буш Младши е гении сравнен с него :)
27
3
 
21
 
! Отговори
111 преди 9 години
НАШАТА СТРАТЕГИЯ Е СКОРО БЪЛГАРИЯ ДА АНЕКСИРА ЧАСТ ОТ РАЗПАДАЩАТА СЕ ИМПЕРИЯ НА ЗЛОТО- САЩ.
26
3
 
16
 
! Отговори
дедо Йоцо преди 9 години
Стратегията е да се спрат радикалните ислямисти и това трябва да стане НА ВСЯКА ЦЕНА!!