Кой срещу кого: Лидерските битки по места на изборите

Борисов, Миков и Кунева ще мерят сили за гласове от столицата
54
Кой срещу кого: Лидерските битки по места на изборите
Снимка: Булфото, архив

На познати и утвърдени имена в политиката заложиха и този път основните политически сили. В листите, които подготвиха за предсрочния вот на 5 октомври, основните партии заложиха на бивши народни представители и министри.

Изненадите се оказаха малко: бившият финансов министър Петър Чобанов и ген. Златан Стойков, бивш началник на отбраната, в листите на ДПС; ген. Стоян Тонев, настоящ заместник-кмет на София и ексшеф на ВМА, и синият кадър Методи Андреев в листите на ГЕРБ; основателят и председател на Управителния съвет на Института за модерна политика Борислав Цеков, който ще се бори за място на депутат от БСП, и бившият началник на отбраната ген. Симеон Симеонов, също претендент за място от квотата на левицата.

Още по темата
И на тези избори обаче традиционно лидерската битка ще е в 25-и МИР София. Там лице в лице ще се изправят председателят на БСП Михаил Михов, лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДБГ, част от Реформаторския блок, Меглена Кунева, както и лидерът на ВМРО, част от Патриотичен фронт,  Красимир Каракачанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан пък предпочете да не сменя избирателния район, от който е избиран за депутат няколко пъти и остана да води листата в Кърджали. На тези избори обаче той поведе и листата в още един избирателен район  - Хасково.

Миков и Борисов също водят по две листи. Освен в София социалистът е на първо място във Видин, където е бил водач на листите на последните няколко вота. Борисов пък е първи и листите в Пловдив- град. Каракачанов също оглави втора листа - тази в Плевен. Същото направи и лидерът на ББЦ Николай Бареков, който е на първо място в листите в Пловдив-град и Варна.

В Бургас, където традиционно ГЕРБ печели повече гласове, водачи на листите са Петър Кънев от БСП, Ивелина Василева от ГЕРБ и Хюсеин Хафъзов от ДПС, а от АВБ залагат на бившия началник на отбраната ген. Михо Михов. Там, както и в 23 МИР София, водач на листата на Патриотичен фронт ще е Валери Симеонов, собственик на телевизия СКАТ и лидер на НФСБ.

Петър Кънев беше депутат по времето на тройната коалиция и по времето на кабинета на Пламен Орешарски. Той е и единственият без партийно членство сред водачите на листите за изборите на 5 октомври от листите на БСП. Василева беше зам.-министър на околната среда и водите в кабинета "Борисов" и депутат в последния парламент.  Хафъзов пък е бивш депутат и бивш главен секретар на Главното мюфтийство.

Ангел Найденов от БСП ще се изправи във Варна срещу Йордан Цонев от ДПС, Лиляна Павлова от ГЕРБ, лидера на ДСБ Радан Кънев и Николай Бареков от ББЦ. Ивайло Калфин, бивш евродепутат и народен представител от БСП, сега води листата на АБВ в района. Той оглавява листата на политическата формация и в 25-и МИР - София.

Ангел Найденов досега е бил депутат от Перник, но този път заради напрежение на пернишката структура срещу него той беше пренасочен към Варна, където е завършил Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров". Финансовият експерт на ДПС Цонев традиционно води във Варна.

Лиляна Павлова пък е бивш министър на регионалното развитие и ще води и листата в Стара Загора, защото според обяснението на шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов хората знаят какво е направила за строителството на магистралите.

Самият той пък е водач във Велико Търново, където ще се бори срещу Мариана Бояджиева от БСП и Камен Костадинов, бивш депутат и член на ръководството на ДПС.

За пръв път кандидат за депутат ще е Станислав Анастасов, екоминистър в кабинета на Пламен Орешарски за около месец. Той води листата на ДПС във Видин. Той се изправя срещу друг бивш министър - Ивайло Московски от ГЕРБ,  досегашен депутат и член на кабинета "Борисов". Там водач на листата на Реформаторите е досегашният общински съветник в София от ДСБ Вили Лилков.

Георги Божинов отново се връща начело на листата на БСП във Враца, след като пропусна миналия парламент. Там водачът от ДПС е Камен Костадинов, а на ГЕРБ е Петя Аврамова.

В смятания за бастион на ДПС Кърджали срещу Лютви Местан ще се изправи Корман Исмаилов от Реформаторския блок. Той беше дългогодишен лидер на младежкото ДПС, но напусна несъгласен с авторитарния подход на управление в движението. В битката там ще участва и Милко Багдасаров, който повежда отново листата на БСП в Кърджали. Той е член на Изпълнителното бюро и дългогодишен лидер на социалистите в региона. Листата на ГЕРБ отново се оглавява от Цвета Караянчева.

Бившият зам.-председател на парламента Мая Манолова пак е първа в листата в родния Кюстендил. Тя ще се бори за четвърти мандат като депутат все начело на кандидатската листа. Манолова беше кандидат за лидер на БСП на конгреса на 27 юли, но остана пета по резултат. ДПС издигна там за водач бившия депутат Александър Методиев - Бат Сали, който е единият от двамата представители на етническите роми в листите на движението. Изборът на ГЕРБ пък падна върху Кирил Калфин, който беше народен представител в 42-то Народно събрание.

Битката в Монтана също се очертава интересна. Десислава Атанасова, която беше министър на здравеопазването в кабинета "Борисов", води листата на ГЕРБ, Емил Райнов поема листата на БСП, финансовият министър в кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов оглавява листата на ДПС, а бившият председател на парламента от НДСВ Борислав Великов води тази на Реформаторския блок.

Зам.-председателят на БСП и лидер на лявото крило Янаки Стоилов повежда листата в Пазарджик. Стоилов е с най-дълъг депутатски стаж сред всички, бил е и във Великото народно събрание. Досега е бил избиран за депутат от Враца, Русе, Монтана, София. Той ще се изправи срещу Делян Пеевски от ДПС и ген. Стоян Тонев, който за пръв път влиза в листите с кандидати за депутати като водач на листата на ГЕРБ.

В Плевен водачи са Митхат Метин, бивш депутат от ДПС, финансистът от БСП Румен Гечев, бившият председател на НС Цецка Цачева и зам.-председателят на АВБ Румен Петков, който беше е бивш депутат и вътрешен министър от БСП.

Срещу Бойко Борисов в Пловдив -град излизат бившият зам.-министър на финансите в кабинета "Орешарски" Георги Търновалийски от БСП и Венцислав Каймаканов, бивш областен управител на Пловдив, от ДПС. Една от изненадите на тези избори Методи Андреев, който води листата на ГЕРБ в Пловдив-област, влиза в битка със зам.-председателя на БСП по организационните въпроси Димитър Дъбов  и с Джевдет Чакъров, бивш министър на екологията в кабинета "Станишев" и бивш депутат от ДПС. В Пловдив-град водач на листата на "България без цензура" е лидерът на партията Николай Бареков.

Антон Кутев от БСП запазва първото място в Силистра, откъдето ще се пробва да стане депутат за трети път. Там водач на листата на ГЕРБ е Милена Дамянова, досегашен депутат и бивш зам.-министър на образованието в кабинета "Борисов", родена в  Силистра. Бившата дясна ръка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Касим Дал, на тези избори ще води листата на Реформаторите. Срещу тях ще се изправи Рамадан Аталай от ДПС.

Мариана Георгиева, бивш министър на младежта и спорта в кабинета "Орешарски", оглави листата на ДПС в 23-ти МИР- София. Там Жельо Бойчев от БСП ще се пробва за втори депутатски мандат като водач на листата социалистите. ГЕРБ залага на Александър Ненков, досегашен депутат и секретар на парламентарната група, а Реформаторите - на лидера на СДС Божидар Лукарски.

За пръв път кандидати за депутати са Румяна Бъчварова - социолог, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и бивш началник на кабинета на Бойко Борисов като премиер, и ген. Симеон Симеонов, бивш началник на отбраната, който води листата на ДПС. Освен тях за гласовете на избирателите в 24-ти МИР София ще се борят актьорът и бивш депутат и министър на културата Стефан Данаилов и Петър Москов от Реформаторите.

Делян Добрев, досегашен депутат и бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Борисов", излиза срещу Лютви Местан в Хасково. Водачът на листата на БСП пък е бившият зам.-министър на екологията по време на тройната коалиция и на кабинета "Орешарски" Чавдар Георгиев.

БСП вкара в листите си на избираеми места от гражданската квота и трима министри от правителството на "Орешарски". Бившият здравен министър Таня Андреева е на трета позиция в листата за Велико Търново. Бившият образователен министър Анелия Клисарова е втора във варненската листа. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е на трето място в 24-ти МИР в София.

"Атака" все още не е представила листите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Galya преди 9 години
Много бих искала да гласувам за Меглена Кунева, но за съжаление моят квартал не е в нейния МИР. Харесва ми това, че в екипа й много млади хора. Да речем в моя МИР на пето място в листата на реформаторския блок е Настимир Ананиев, който има много хубави и важни цели. Аз лично ще гласувам за него на пети октомври - 7/5 ;)
43
0
 
0
 
! Отговори
точен преди 9 години
Пълни глупости е написаното от darcas.При наличие на преференция Мажоритарния елемент е много по силен от обикновени мажоритарни избори, там всяка партия дава САМО ЕДИН КАНДИДАТ!А сега има избор от МНОГО! избираш от 10 пъти повече кандидати!Но за друго darcas е прав! - глупаво е да се говори за лидерски битки, когато има преференция!А и много интересно битки ще има и вътре в листите.. за пример ще дам Русе:Р. Христов/СДС/ ;.Д. Везиева "ДБг", и Ив. Станев от ДСБ - ще има яка преференция!
42
1
 
1
 
! Отговори
каун преди 9 години
лидерски битки ха ха само списък на крадци и лъжци тръпнешти шараните в бг да ги даруват със власт а после за броени месеци със заплати по 2000 лв да станат милиардери
41
1
 
2
 
! Отговори
бай Киро преди 9 години
Няма да гласувам за Герб докато се кандидатират Цв Цв ,Цецка Цачева,Лъчо Мозъка ,Деси от Дулово е нема да стане!
40
1
 
2
 
! Отговори
Мукарчо преди 9 години
Ше гласувам за Деси от Дулово в Монтана много я обичам и сакам добре добра е става за сичко ама за *** за трици не става
39
8
 
0
 
! Отговори
герб преди 9 години
Гласувайте за пп ГЕРБ,подкрепена от пп Обединени Земеделци,пп РЗС,пп Никола Петков,пп ОППБ..........За стабилна България-време е!!!
38
2
 
5
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Пълни глупости. Щяха да са лидерски битки, ако имаше 240 едномандатни избирателни райони, в които да се провеждат мажоритарни избори в 2 тура. От София трябва да се излъчват поне 1/3 от депутатите, защото от 6.7 млн в страната, над 2.2 млн са в София. Още една трета трябва да се излъчват от Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, и останалите 80 човека от цялата страна. Само че тогава БСП и ДПС отиват на ***
37
0
 
3
 
! Отговори
REDvayler преди 9 години
Оправете си статията! Симеон Симеонов е кандидат на ДПС, а ген. Златан Стойков е 4 в 23 МИР
36
6
 
4
 
! Отговори
георги преди 9 години
Огледайте се малко, всяка една от изброените партии вече е доказала най-малко некъдърността си, вгледайте се в миналото на лидерите им, няма една личност с чисто минало!! Изключение прави Валери Симеонов и патриотичен фронт. И който иска нека ме опонира но с ФАКТИ МОЛЯ!!!!!!!!!
35
0
 
4
 
! Отговори
Богдан преди 9 години
Когато си водач на листа, влизането в парламента ти е сигурно,затова за битка е смешно да се говори/след случая със Станишев ,когато 15-я го измести с преференциалния вот и Кунева същоСЕГА за предстоящия вот на 5 окт. го забраниха САМО за водачите/..Виж ако лидерите са на 5/6 място и от там станат първи с вота на избирателите,тогава може да се говори за битка НО СЕГА Е ЖАЛКА ПОСТАНОВКА!
34
1
 
3
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
какво се получава, значи? гласуваш за доган - получаваш серж. как се извъртяха нещата ееей. бащите им интербригадисти и интернационалисти, а те интерпартисти. не разбирам от каква полит криза се опасявате. избират се само такива, които с били вече във всички партии и воала! жми градо.
33
7
 
12
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Аз няма да гласувам за ГЕРБ , защото казват "НЯМА ПАРИ, НЯМА И ДА ИМА" ! Аз ще гласувам за АТАКА защото само те казват "ПАРИ ИМА" !Не е нужно да вярвам на Сидеров или Борисов за да разбера кой е правият ! България е толкова богата страна от много гледни точки ! Жалкото е че повечето богатства не остават тук за нас .....а отиват кое за Канада кое за Австрия и Чехия + Германия .....ами те за това имат хората , а ние все нямаме ! АТАКА !
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за деси от Дулуво няма да гласувам а вие си трошете главите
31
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народееее АТАКААААААААА
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лошо е да те управлява комунист ама още по лошо е да те управлява бивш комунист
29
6
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
До бaй мaркоИ как е направено от Атака? С помощта на ДПС ли? Атака подкрепя ДПС и в същото време искат от тях да ги подкрепят за спиране на новините на турски език и за останалите техни фантазии. Е няма как да стане след като са качили ДПС на власт. Вие от Атака ме спукахте от смях, хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаха!
28
8
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
До АнонименС тези фронтове, движения и атаки ни турцизираха. Преди малко гледах телевизия Алфа и там дрънкаха лъжа след лъжа как са предложили да се национализират златните мини, ЕРП-тата, да се увеличели заплатите с 1000 лева, да се спрат новините на турски език по БНТ, да се наложи мораториум на българската земя за нейната продажба на чужденци и така нататък... и едва ли не предложенията им били отхвърлени от мнозинството. Ох горкичките пишман националисти, накрая са *** на ДПС.
27
7
 
2
 
! Отговори
of 18 преди 9 години
Адски си прав в едно - ще го изберат ,но останалото е внушение .по времето на ГЕРБ имаше строеж и много полезни неща плюс външния рейтинг.......
26
20
 
1
 
! Отговори
Радо преди 9 години
Аз ще гласувам за България без цензура! Единствените, които заслужават доверие!
25
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз мисля да гласувам за Патриотичният фронт