Ромският кмет, който разбива стереотипите в Унгария

"Какво чудо има в това циганите да работят", пита той
8 сеп 2014 21:21,
167
Ромският кмет, който разбива стереотипите в Унгария
Снимка: Reuters

Добре поддържани къщи, работещи жители и главоломно спадащо равнище на престъпността - за осем години Ласло Богдан, ромски кмет на унгарско селце, успя да извади общността си от мизерията, като енергично "изви врата" на стереотипите, пише Франс прес.

Черди, село с 430 жители, мнозинството от които са роми, е разположено в Югозападна Унгария. Само допреди десет години то олицетворяваше повечето клишета за мръсотия, мързел и насилие, които се приписват на това малцинство в страната. "Бяхме като местните арабски терористи, всички се страхуваха от нас", разказва 40-годишният Богдан, който е израснал в селото.

Този предразсъдък е широко споделян в Унгария, където ромското малцинство, едно от най-многобройните в Европа, възлиза на 7 процента от 10-те милиона жители по данни на Съвета на Европа, има равнище на живот много под средното и страда от тежка дискриминация.

Ласло Богдан е избран на поста за пръв път през 2006 г. Той се зарича да промени нагласите, като откъсне населението си от чувството на обреченост. Методите му са безкомпромисни, започвайки с драстично съкращаване на социалните помощи.

Успоредно с това той се възползва от национална програма за заетост и улеснява създаването на 72 работни места в земеделския сектор за производство на домати, чушки и картофи на земя, която не се обработва.

Общината освен това насърчава инсталирането на бани в най-бедните къщи чрез отпускане на субсидии и насърчаване на жителите да се включат при строителните дейности и получаването на средствата. Хиляда хектара от частен имот биват разчистени от плевели и разорани от населението срещу заплащане.

Тези инициативи значително са понижили равнището на престъпността според полицията, а жителите признават, че от тях се е възползвало цялото население, и роми, и не-роми.

Йожефне Такач, не-ромска жителка, не крие радостта си, че е утроила покупателната си способност, като е сменила месечната си помощ от 22 000 форинта (69 евро) с новосъздадено работно място в земеделието.

"Строгостта му ни беше от полза. Той намали кражбите", изразява задоволство 29-годишната Ержибет Ката, която работи в една от новите оранжерии. Тя признава, че в началото е била силно скептична за шансовете за успех на новия кмет.

Богдан е стигнал и по-далече, като развежда млади роми на посещение в един затвор, за да им покаже какво ги дебне, ако не се вземат в ръце. Също така завел ромски момичета в университет в Будапеща, за да им докаже, че съществува алтернатива на често срещаните в тази общност ранни бременности.

Кметът също така значително е усилил социалния контрол. В кабинета му на големи листове хартия се вписват приходите и покупките на всяко домакинство, за да им се помогне "да контролират разходите си".

Според компютърния специалист Габор Волчани, който работи за няколко общини в региона, ромският произход на Богдан е придал особена тежест на инициативите му.

"Твърде лесно е все да се оплакваш, да сочиш с пръст политиците и да обвиняваш другите за това, че нямаш какво да ядеш", подчертава той.

Кметът редовно е канен в чужбина да говори за своите волунтаристки и нестандартни методи. Той твърди, че се е сдобил с първия си чифт обувки едва на 13 години и признава, че охотно е участвал в сбивания. Той категорично отхвърля използваното в унгарските медии название "Чудото на Черди".

"Какво чудо има в това циганите да работят?", пита той. Проектите на кмета за селото все така изобилстват. Той иска да привлече инвеститори и планира да отвори от догодина ресторант със специалитет "ромбургер". "Циганската версия на хамбургера", казва той усмихнато.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Ибро Българина преди 9 години
Добре де, ама все пак "Шокар бути, ромале бути" (хубава работа, ама *** (б.а.))
68
1
 
10
 
! Отговори
безпартиен преди 9 години
Да го командироват у нас със заплащане каквото си поиска и да идим дали ще се оправи с нашите *** при нашите "закони".Там са си направили законите още преди 6-7 години и се ги спазват.Така,че нищо ново не е направи-просто спазва закона такъв какъвто политиците са го приели.
67
2
 
15
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Браво на *** ! Така се управляват *** - със здрава ръка, не с помощи и безплатни услуги...
66
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PREDIZVIKVANE na GLOBALNA KATASSTROFA chrez IADRENO ORUZZIE, PREDIZVIKVANE na VULKANI, ZEMETRESSENIA, VALNI - ZZUNAMI 100-200 do 300 - 500 Metra VISSOKI, chrez VZRIVIAVANE na IADRENI ZARIADI na OKEANSSKOTO i MORSSKOTO DUNO i vav VULKANICHNI ZONI... ILUMINATITE ssa PODKUPILI Burokrati i Politizzi v USA, EU, RUSSIA, KITAII, INDIA,IAPONIA, Israel, Turzzia, AZIA, AMERIKA, AFRIKA... I SSega SVOBODNO OSSUSTESSTVAVAT SSvoite PODLI PLANOVE... 2014-2016 god. III-ta SSVETOVNA VOIINA...
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Levsskii i Botiiovz SSa POREDNITE Bulgarsski NAIVNIZZI, NALAPALI Vadizzata Na IUMINATITE za EDINEN SSTROII, OBSTA SSobsstvenosst, RAVENSSTVO, Bratsstvo... A, PO-Tochno : UBIISSTVO na Bogatite, republika na Bednite,MIZERIA, TEROR, LAGERI, GENOZZID, GLAD, MASSOVI GRABEZZI... Ossustesstveni ot Lenin-Trozzki-SStalin... SSled OSSUSTESSTVENITE PLANOVE za I SV, Bolshevishki PREVRATI i TEROR, FINANSSIRANE na *** i II SV..., SSega ILUMINATITE PRAVIAT III SV-UNISTOZZENIE na CHOVECHESSTVOTO, Ubiisstvoto na 5-7 MILIARDA DUSHI... PREDIZVIKVANE na GLOBALNA KATASSTROFA chrez IADRENO ORUZZIE, PREDIZVIKVAN
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A bre, golqm pich si be Bogdane..Taq statiq nikak ne e udobna na Rasistite!!!
63
1
 
16
 
! Отговори
1 преди 9 години
И аз това казвам - няма начин да няма начин, само трябва да се избират подходящите хора. За съжаление те в България са на изчезване и поради това и държавата крачи, дори тича към изчезване!
62
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че те всички в Унгария са ***.
61
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И точно тоя ли е показателен за възхода на Унгария. напротив, Орбан им показа къде им е мястото, ако живеят в 9 век. А подобни писаниците за жалки и манипулативни и обслужват идеята на коминтерна, наречен ЕС.
60
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, кой знае какви химии въртят по гаражите и поливат по оранжериите и са намерили начин да не ги тормози полицията. Работлив циг.......н ? Може, ама в някоя друга вселена.
59
2
 
49
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Браво на човека. Винаги съм смятал, че всички деца независимо от етноса като малки трябва да се заведат да видят болница и затвор, за да видят докъде може да стигнат. А за решението да им спре помощите само адмирации. Хората са казали, че докато капе няма да се замислим как да потече.
58
4
 
85
 
! Отговори
11 преди 9 години
Хелзинският комитет няма ли да се намеси? Човекът системно нарушава правата на ***:1) отнема им полагащите се по закон помощи2) насърчава ги да работят3) унищожава педофилията4) забранява кражбите и нарушаването на закона5) учи ги на задължения
57
1
 
6
 
! Отговори
Това е изключение, преди 9 години
коетто потвърждава правилото.
56
2
 
17
 
! Отговори
гого преди 9 години
Ама много добро начало на деня, а под нея някакъв си Метин се изявява в ролята на първоучител! Всяко нещо на този свят трябва да е в някакви граници, а да не бъде прекомерно. Това важи с особена сила за ТОЛЕРАНТНОСТТА. Нейният излишък е в състояние да унищожава този, който я проявява.
55
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яааа. Можело...
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дори и *го живее по-добре от нас в европа
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това като увертюра към близкото бъдеще на БГ ли е, марийке?Един вид "сещайте се какво ви чака!".
52
6
 
19
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
Снимката е показателна какво могат и какво не могат , бай Тошо ги интегрираше ПРАВИЛНО !!!
51
10
 
16
 
! Отговори
Германец преди 9 години
Турците са най-мързеливи и некадърни работници, това е известно на цял свят, в Германия са пропищели от ***.
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Какво чудо има в това *** да работят", пита той? И ние това питаме , но неЩЪт да работят!