Шотландското "да" ще съживи идеите за независимост по света

Отделянето на Шотландия ще насърчи всички сепаратистки движения
12 сеп 2014 23:08,
82
Шотландското "да" ще съживи идеите за независимост по света
Снимка от честванията на "Денят на Каталуния". Снимка: Reuters

Референдумът за независимост на Шотландия ще се състои идната седмица. Евентуална победа на привържениците на идеята за независимост ще бъде възприета като насърчение за всички сепаратистки движения по света, пише в. "Фигаро".

Каталуния

На 11 септември 1714 г. войната за разделението на Испания приключва с превземане на Барселона от френско-испанските войски. Вчера над 1 милион каталунци излязоха по улиците на Барселона, за да отбележат 300-ата годишнина от това историческо поражение. Датата се отбелязва като Ден на Каталуния. Те скандираха: "Yes we cat" /игра на думи с призива от предизборната кампания на Барак Обама: Yes we can (Да, ние можем). В случая каталунският призив може да се преведе като: Да, ние каталунците/.

Както всяка година, на 11 септември каталунците изразиха желанието си за независимост. Тази година те го направиха с още по-голяма сила няколко дни преди референдума за независимост в Шотландия. Привържениците на идеята за отделяне на Каталуния от Испания се молят на шотландския референдум да надделее отговорът "да".

Това ще бъде сигнал за тяхната собствена битка. Каталунците всъщност не чакаха шотландците, за да организират свой собствен референдум за самоопределение. Техният референдум ще се състои на 9 ноември.

Вотът е подкрепян от каталунското правителство въпреки твърдата опозиция на Мадрид, който го смята за незаконен. Допитванията до общественото мнение редовно дават на каталунското "да" за независимост над 50 процента. През март едно от допитванията дори даде 60 процента на привържениците на независимостта.

Лидерът на каталунското движение за независимост Артуро Мас /лидер на каталунската Консервативна националистическа партия/ през януари приветства прагматичния подход на британското правителство по отношение на шотландския референдум, опитвайки се по този начин да разкритикува още по-силно отсъствието на компромис с Мадрид относно каталунския референдум.

Фландрия

В Белгия разделянето на страната е редовно дебатиран въпрос. През 2006 г. една шега се превърна във водеща новина. Телевизия Ер Те Бе Еф показа филм, озаглавен "Довиждане, Белгия". По средата му телевизионен говорител обяви, че Фландрия е обявила едностранно независимост. Това беше една шега, но днес тази шега е на път да стане действителност.

На последните федерални избори през май 2014 г. партията на фламандските привърженици на независимостта Нов фламандски алианс, ръководена от Барт де Вевер, се класира на първо място с 20 процента от гласовете на избирателите. Към тях трябва да се прибавят и 3,07 процента, получени от фламандската националистическа партия Влаамс беланг, окачествявана като крайнодясна и привърженичка на отделянето на Фландрия.

Нов фламандски алианс, разбира се, няма чак толкова радикални позиции колкото Влаамс беланг и настоява за конфедерално решение за Белгия. Той основава тази своя позиция не толкова на идентичността, колкото на икономическите мотиви, като изчислява на 6,7 милиона евро сумите, които всяка година Фландрия превежда на Валония.

Падания

Движението за независимост, въплътено от Северна лига, което мечтае за повторното създаване на митичната страна Падания в северната част на Италия, редовно постига изборни успехи в областите Венето /около Венеция и Верона/ и Ломбардия /около Милано/.

Онлайн допитване за независимост без юридическа стойност беше организирано през март във Венето и на него 89 процента от жителите отговориха с "да".

Според политическия всекидневник "Падания", официален орган на Северна лига, референдум за независимост може да бъде невероятен детонатор за всички народи, борещи се за самоопределяне. Привържениците за независимост на Северна Италия се ръководят както от мотиви, свързани с идентичността, така и от икономически мотиви. Те могат да бъдат обобщени с лозунга им "Рим - крадлата", с който столицата е обвинена в отклоняване на икономическите богатства на италианския Север, без да работи и произвежда колкото Падания.

Квебек

Да живее свободен Квебек - това беше фразата, произнесена от генерал Де Гол в Монреал през юли 1967 г. Тя все още отеква като мото и надежда за привържениците на квебекската независимост.

Движението за суверенитета на Квебек - Квебекската партия, основано година след гръмкото изявление на Де Гол е проводникът на идеята за независимост.

През 1995 г. референдум, сходен на този, който ще се състои в Шотландия, беше организиран в провинцията и на него привържениците на независимостта извоюваха 50,58 процента. От тогава идеята за независимост поизгуби поддръжка в тази канадска провинция, която вече се ползва с голяма автономия.

През март допитване за Радио Канада показа, че едва 39 процента от квебекците биха гласували с "да" за независимост на Квебек. Но за Бернар Дренвил, депутат от Квебекската партия, привържениците на квебекската независимост трябва да се вдъхновяват от референдума в Шотландия.

"Независимостта е една жива, модерна и уместна идея в сегашния момент и отговаря на днешните предизвикателства", смята той и хвали ясната формулировка на въпроса, който ще се зададе на шотландския референдум, и това, че гражданското общество се зае с организирането на това общонародно допитване.

Сигурно е, че победа на шотландското "да" ще съживи стремежите за независимост и ще отекне като предупредителен изстрел за държавата нация, по-специално в Европа, където тя и без това беше отслабена от Европейския съюз, който не крие подкрепата си за политиките на регионализъм.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
God преди 9 години
До Анонимен 42: Нещо не си доразбрал. Шотландците искат да излязат от UK, но не и от ЕС! Дори искат да приемат и еврото като валута (както Ирландия!). Искат да си получават еврофондове, комисарски места и всички екстри на ЕС. Никой не иска да се откаже от пари, които идват от чужд джоб. И с Каталуния е същото. Това са все пак бивши независими държави, които искат да си върнат стария статут. Никой не отцепва чужда територия за себе си.
61
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Глобализмът се разпада...Империите които разчитат на него също..... И русия и сащ, нямат бъдеще... Не се карайте то отдавна е ясно..........
60
0
 
4
 
! Отговори
пророка Олега преди 9 години
дано да се отделят и да дадат края на този юдеомасонски глобализъм, целящ да зали4и разликите в иденти4ността на хората и да ги подчини под едно световно правителство. Кавалите от запада умират от страх да не гласуват в Шотландия ЗА. Защото ще даде опасен за тях прецедент и системата им ще почне да се разпада. Сигурен съм че подкупват и хора и организации в Шотландия за да не се гласува ЗА. Тия гейлордове и майките си ще продадат.
59
0
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Да живее независима Шотландия!
58
0
 
7
 
! Отговори
Африкански преди 9 години
ШОТЛАНДЦИ н апред към НЕЗАВИСИМОСТ? Ангичаните умират о страх.Защто ли?-ако без вас ще им бъде по-добре?'
57
0
 
3
 
! Отговори
нов преди 9 години
Оказва се ,че регионалните политики на една държава водят до такива желания, както е и при нас София за сметка на останалите и инцидентно политически за друг град.Това подмятане на населението в малка България доведе до емиграция и спад на раждаемостта породени от несигурността.Каква е тази цел да се направи голяма столица не знам!
56
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм за независимост на повечето републики във Сибир - Якутия, Чечения, Татарстан.Също така и за Тайван и Хонконг!
55
5
 
25
 
! Отговори
Само да допълня преди 9 години
Бавария в Германия и Тексас в САЩ. Сигурно има и други...
54
2
 
23
 
! Отговори
До 62 преди 9 години
Ами да има свестни за тях да гласуваме, ама нема. Не съм съгласен, че всички сме като тях - крадливи и корумпирани. Просто почтените хора странят от политиката
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То тези охлюви ние си ги отглеждаме и гласуваме заа тях.Значи кой е виновен?
52
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв сепаратизъм бе, Шотландия не взима нищо друго, освен територията си. Тя не е английска, уелска или ирландска, тя си е шотландска.
51
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мно се чудя на хора които ми казват: българия е малка и ние винаги сме тичали след някоя от големите сили.Е що па тва да е закон? Ето пример - шотландия е малка, швейцария също, колко още държави има, всички ли след някого тичат ? Не мисля. По скоро нашите управници са дупедавци и се остаят да ги ръчкат отзад за дребни облаги. Това са хора без принципи -червеи. Ние имаме какво да дадем на света,може да си създадем една хубава и богата България, само тези охлюви политиците да ги нямаше
50
4
 
19
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Кой се притеснява от желанието на хората за независимост, и го нарича с грозната дума "сепаратизъм"??? Явно нечии интереси няма да се осъществят, глобализацията няма да просъществува. Няма начин. И за каква демокрация говорим, когато желанието за независимост на един народ се оплюва и нарича с грозни думи. През средновековието хората май са имали по-голяма свобода, тогава отделянето и сливането да държави си е било нещо нормално. Да, ще има и други, и какво от това, нормалните хора не ни засяга
49
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност Шотландия си е била отделна държава от 843 до 1707.Те не са сепаратисти.Сепаратисти са албанците в Косово.
48
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пo-добре са македонците грънци.Имат най-високата безработица,постоянно са на ръба на гражданска война.По-чисто е само у Охрид и Дисниленд Скопие.
47
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"И сам да съм у рейсо па че се блъскам."Ние се делим на шопи, тракийци, македонци, добруджанци, родопчани, *** иначе сме единни.Тея там уж са единни,пък ще се окаже, че са супер разделени.Всъщност етническата (национална) държава е една масонска измислица.Винаги свързващото звено в държавата след приемането на християнството е била религията.Разбира се етноса е важен,но етнос обединен около една обща цел,обща Вяра,общ стремеж и общ път на развитие.Иначе, ако го няма това всичко е напразно.
46
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе те индианците са го измислили - племенни съюзи. Карат се, бият се, но накраят сядат и врътват по един масур - лулата на мира ! :D
45
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чисто икономически Македония сега е по-добре от България.И е по-чисто, по-поддържано. Все пак македонците нямаха този болшевизъм като тук.Пътуваха по света.И сега са по-добре.
44
2
 
1
 
! Отговори
Do 46 преди 9 години
Zasjto ti e obshta armia, tova mi zvuchi kato nato
43
4
 
7
 
! Отговори
Жън преди 9 години
Светът се променя. Разрушаването на социалистическия блок и унищожаването на Варшавския договор ,въздигането на демокрацията като идеология неизменно повлиява на желанието на народите да имат свободата на самоопределение и самоуправление,появата на нови държави.По-лошо е отричането на атеизма и светския начин на живот защото това предизвика религиозна война и дори появата на религиозна държава.