Полет MH17: Адът сред слънчогледите

Репортер на Би Би Си разказва от първо лице за сваления Боинг в Украйна
18 сеп 2014 18:40,
99

Снимка: Reuters

Почти 300 души загинаха на борда на малайзийския самолет, който бе свален в Украйна преди два месеца. Свидетелите на тази трагедия - спасителни работници, местни жители и журналисти, споделят, че това, което са видели, е оставило дълбока следа у тях.

Репортерът на Би Би Си Дариус Базарган разказва от първо лице за това, което е видял на мястото на самолетната катастрофа:

Два дни след катастрофата пътуваме към мястото на събитието, започва разказа си Дариус Базарган. Ще отразяваме голям случай и съм развълнуван, че ще бъда там. Но това вълнение трае кратко.

Колата ни преминава през прегради, охрявани от отегчени военни. Те са облечени в спортни облекла, камуфлажи и носят фалшиви "маркови" очила.

На волана е Алекс, шофьор от Донецк, който напоследък припечелва добре. Взима пари да превежда и да вози наоколо представители от различни медии. Той може би се връща на мястото на катастрофата за около пети път.

"Как е?", питам го аз.

"То е... То е като...", започва той и не успява да довърши.

Минават няколко минути. Преминаваме през още един контролно-пропускателен пункт и си мисля, че той вече е забравил въпроса ми.

"Като в ада е, Дариус", изведнъж започва той и ме връща обратно в реалността. "Ела и виж нашия ад в слънчогледите."

Контрастът между красивия и спокоен пейзаж и металните обгорели останки от Боинга е ужасяващ.

На борда на самолета на Малайзийските авиолинии е станала огромна експлозия, след като ракета Бук се е врязала в него. Най-вероятно пътниците са починали на място и не са страдали. Но техните тела са се впуснали надолу към полетата със слънчогледи с бясна скорост. От височина 10 000 метра труповете са се движили толкова бързо, че дрехите им са разкъсани, а крайниците - счупени.

Първоначалната гледка е като картина от ада - човешки тела, полуоблечени или голи, застинали в неестествени пози. И миризмата. Във въздуха се носи смесена воня от самолетно гориво и разлагащи се трупове. Телата на жертвите лежат на показ от дни. След три дни на жаркото слънце труповете се разлагат бързо.

На второ място идва и зловещата гледка на разпръснатите вещи на пътниците. По земята се въргалят книги, туристически сувенири, малки детски куфарчета, Лего и албумчета за лепене на стикери. 80 от загиналите на борда на полет MH17 са деца.

Чувствам се омърсен от тази гледка. Имам чувството, че миризмата прониква в дрехите, косата и кожата ми.

Виждам как изтощени служители на спешната помощ събират останалите тела и ги прибират в чували и после ги натоварват на катафалка. Тези мъже са тук от дни и почти не си говорят помежду си. Нищо не е могло да ги подготви за това. Животът им вече е напълно променен.

Алекс, шофьорът, си говори с местен жител, чиято къща наблизо е напокътната от катастрофата. Той е извадил късмет. Ако траекторията на падане на самолета бе друга, къщата му щеше да бъде напълно заличена. Мъжът също носи оръжие - той е въоръжен с "Калашников". Местният гледа безмълвно към зловещите останки от Боинга.

"Ако бяхте дошли преди катастрофата, щях да ви насоча към този път. Той ще ви отведе до най-красивото езеро, подходящо за риболов. Ние ходим там с децата да плуваме", казва той.

До неговата къща има голям дървен кръст. Алекс, който е много набожен, си мърмори нещо, че Исус Христос е пощадил селцето от тази трагедия. Но той се чуди защо Господ е позволил да загинат всичките тези 298 невинни хора.

Седмици по-късно аз съм отново в Лондон. Будя се с внезапна, голяма тъга. Не ми се иска да посрещна новия ден. Не искам да ходя на работа или да си играя с децата. Не ми се яде, дори не искам да съществувам.

Сега животът е разделен на две - преди падането на MH17 и след това. Мисля си често за всички тези 298 души, които са умрели за части от секундата. Мисля си за тези, които не са успели да защитят децата си, и за тези, които са в траур. Мисля си също са спасителните работници и местните, които са събирали отломките и разлагащите се тела, и за Алекс също. Мисля си за всички тези хора, чийто живот бе променен, след като Боингът катастрофира в това поле със слънчогледи в един хубав слънчев ден, завършва разказът си журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
52
 
! Отговори
Зен-ко преди 9 години
Тия снимки на слънчогледи и самолети да ги изпратят на пилотите на двата украински изстребителя които са съпровождали самолета докато е паднал.
20
2
 
32
 
! Отговори
правда преди 9 години
Мълчи НАРОДЕ мълчи, сега позволихте на същите сатани да се настанят в БГ още по-удобно с неистовата подкрепа на Плевнелиев Борисов Костов....и никой не го притеснява това и никой не протестира че България се превръща в поле за евентуални военни удари. Тока трябвало да се всига по 10% на всеки 3 месеца, колани трябвало да затягаме....абе мазохисти ли сте какви сте бе .....
19
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази евтина статия има за цел да просълзи глупаците . Информираните знаят и мислят.
18
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28 Испанският диспечер е хванал ангина и не може да говори.
17
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то е ясно кой го е свалил, който най- много *** .гузен негонен бяга .
16
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
шебеци, ко стана с "испанския" диспечер?
15
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
поредното ненаказано деяние на шебек обама.
14
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
.......На борда на самолета на Малайзийските авиолинии е станала огромна експлозия, след като ракета Бук се е врязала в него....-----------------------------Тук спрях да чета, от ВВС са патологични лъжци.И децата вече знаят, че тезата БУК е разконспирирана отдавна.
13
22
 
1
 
! Отговори
Пушилин преди 9 години
Красота , как само го подредихме този боинг !
12
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо ни лъжат (((((1. Гражданските самолети се движат с около 1000 км в час на окло 10 км височина2.Ракетите от зрк бук са с 70 кг осколочно-фугасни бойни глави.3.При попадение в граждански самолет , летящ с такава скорост и на такава височина се получава моментална декомпресация което води до разпадане на самолета.4.Очевидци са го видели да пада цял..5.В случай че такова нещо се разпадне на 10км височина при скорост 1000 км в час - осколките ги търсете и на руска територия
11
1
 
56
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Вчера гледах основния виновник за гражданската война- Яйценюк, с каква дива омраза плюе срещу Русия. Една смъртна присъда на този военопрестъпник ще е недостатъчна!
10
1
 
41
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Всеки сам избира на коя от версийте да вярва. Аз знам едно, ако не видиш кой е обрулил крушата, виж кой събира крушите по земята. Ми фашагите ги събраха крушите, пфу, долна ***, гадна!
9
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сополива историйка с една-едничка цел: уж междудругото да спомене, че е свален от ракета Бук. Следствието още не е приключило, никой не знае с точност какво е свалило самолета, но БиБиСи знае категорично дори и вида ракета. Като повториш една лъжа 100 пъти, тя вземе та стане истина. Манипулация сред слънчогледи.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СандоПо-скоро няколко от хората на Безлер (Бяс) се *** долу, на земята..
7
0
 
27
 
! Отговори
Мусала преди 9 години
Самолетни катастрофи се разследват бавно. Всеки може да провери горе-долу колко време е било нужно за разследването на други подобни катастрофи.И истината ще излезе наяве. Ще се разбере кой е виновен, макар, че това едва ли ще промени по някакъв начин войната.Аз, обаче, знам от опит кой най-много вдига шум! Кой повтаря истерично "самолета! самолета! Ккаво стана?!". Повтаря го всеки ден; с повод и без повод в опит да промени истината, заливайки я с думи.Прави го този, който го е страх!
6
49
 
6
 
! Отговори
Украинец преди 9 години
Руските *** приемат това както обикновено - по свински. Дори не им мина през ума да изразят съболезнования, вместо това наложиха някакви смешни санкции на Холандия и Австралия.
5
4
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
един от хората на Осама е пръднал в самолета !
4
5
 
44
 
! Отговори
Марси Рийс преди 9 години
Който посмее да каже истината, вместо да повтори американската версия, е *** и комунист!
3
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Многобукви единствената цел, на които е да ни повтори фалшификацията, че МН-17 е загинал в следствие на огромна експлозия, след като ракета Бук се е врязала в него.
2
6
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахаха - еййй такъв гей-пасквил отдавна не бях чел - якото е още в началото как тоя мухъл обръща внимание на "фалшивите маркови очила" - все едно е Денди тръгнал по софето да коментира кой с кво е облечен - хахахахаххаха - после телата били падали от 10 км ))) - ми то ако бяха падали (каквито и да било тела и предмети) от 10 км - радиусът на осколките щеше да е поне 30-40 км това може най елементарно да си го сметне всеки горе с акъла си и най накрая гея се уплашил и се прибрал....