Полет MH17: Адът сред слънчогледите

Репортер на Би Би Си разказва от първо лице за сваления Боинг в Украйна
18 сеп 2014 18:40,
99

Снимка: Reuters

Почти 300 души загинаха на борда на малайзийския самолет, който бе свален в Украйна преди два месеца. Свидетелите на тази трагедия - спасителни работници, местни жители и журналисти, споделят, че това, което са видели, е оставило дълбока следа у тях.

Репортерът на Би Би Си Дариус Базарган разказва от първо лице за това, което е видял на мястото на самолетната катастрофа:

Два дни след катастрофата пътуваме към мястото на събитието, започва разказа си Дариус Базарган. Ще отразяваме голям случай и съм развълнуван, че ще бъда там. Но това вълнение трае кратко.

Колата ни преминава през прегради, охрявани от отегчени военни. Те са облечени в спортни облекла, камуфлажи и носят фалшиви "маркови" очила.

На волана е Алекс, шофьор от Донецк, който напоследък припечелва добре. Взима пари да превежда и да вози наоколо представители от различни медии. Той може би се връща на мястото на катастрофата за около пети път.

"Как е?", питам го аз.

"То е... То е като...", започва той и не успява да довърши.

Минават няколко минути. Преминаваме през още един контролно-пропускателен пункт и си мисля, че той вече е забравил въпроса ми.

"Като в ада е, Дариус", изведнъж започва той и ме връща обратно в реалността. "Ела и виж нашия ад в слънчогледите."

Контрастът между красивия и спокоен пейзаж и металните обгорели останки от Боинга е ужасяващ.

На борда на самолета на Малайзийските авиолинии е станала огромна експлозия, след като ракета Бук се е врязала в него. Най-вероятно пътниците са починали на място и не са страдали. Но техните тела са се впуснали надолу към полетата със слънчогледи с бясна скорост. От височина 10 000 метра труповете са се движили толкова бързо, че дрехите им са разкъсани, а крайниците - счупени.

Първоначалната гледка е като картина от ада - човешки тела, полуоблечени или голи, застинали в неестествени пози. И миризмата. Във въздуха се носи смесена воня от самолетно гориво и разлагащи се трупове. Телата на жертвите лежат на показ от дни. След три дни на жаркото слънце труповете се разлагат бързо.

На второ място идва и зловещата гледка на разпръснатите вещи на пътниците. По земята се въргалят книги, туристически сувенири, малки детски куфарчета, Лего и албумчета за лепене на стикери. 80 от загиналите на борда на полет MH17 са деца.

Чувствам се омърсен от тази гледка. Имам чувството, че миризмата прониква в дрехите, косата и кожата ми.

Виждам как изтощени служители на спешната помощ събират останалите тела и ги прибират в чували и после ги натоварват на катафалка. Тези мъже са тук от дни и почти не си говорят помежду си. Нищо не е могло да ги подготви за това. Животът им вече е напълно променен.

Алекс, шофьорът, си говори с местен жител, чиято къща наблизо е напокътната от катастрофата. Той е извадил късмет. Ако траекторията на падане на самолета бе друга, къщата му щеше да бъде напълно заличена. Мъжът също носи оръжие - той е въоръжен с "Калашников". Местният гледа безмълвно към зловещите останки от Боинга.

"Ако бяхте дошли преди катастрофата, щях да ви насоча към този път. Той ще ви отведе до най-красивото езеро, подходящо за риболов. Ние ходим там с децата да плуваме", казва той.

До неговата къща има голям дървен кръст. Алекс, който е много набожен, си мърмори нещо, че Исус Христос е пощадил селцето от тази трагедия. Но той се чуди защо Господ е позволил да загинат всичките тези 298 невинни хора.

Седмици по-късно аз съм отново в Лондон. Будя се с внезапна, голяма тъга. Не ми се иска да посрещна новия ден. Не искам да ходя на работа или да си играя с децата. Не ми се яде, дори не искам да съществувам.

Сега животът е разделен на две - преди падането на MH17 и след това. Мисля си често за всички тези 298 души, които са умрели за части от секундата. Мисля си за тези, които не са успели да защитят децата си, и за тези, които са в траур. Мисля си също са спасителните работници и местните, които са събирали отломките и разлагащите се тела, и за Алекс също. Мисля си за всички тези хора, чийто живот бе променен, след като Боингът катастрофира в това поле със слънчогледи в един хубав слънчев ден, завършва разказът си журналистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
12
 
10
 
! Отговори
читател преди 9 години
Най-гнусните неща се случват в Русия.Русия - това е страната на победилия национал-социализъм който десетилетия шлифова мозъците на останалите там маргинали.Там няма свободно мислещи хора. Няма и да има десетилетия.Когато свалиха предишния самолет, трябваше им 2 седмици за да обявят, че "неразпозната" цел е свалена. Никога не се извиниха за загиналите ~ 350 човека.
60
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Репортер тот....из БИИИИББИИИСИИИИ шайтан однако.....быстро определил что именно БУК снял Бойнга.
59
13
 
38
 
! Отговори
Защо се спори ? преди 9 години
Ако самолета беше НАИСТИНА свален от руснаците, СИГУРЕН съм, че всички средства за информация в ЕС и САЩ щяха да тръбят новината.Но?Но, май излезе, че украинските майданци са го свалили. И всички мерки срещу Русия са неадекватни със случилото се.И накрая само два въпроса:1.Защо се потули информацията за телефония разговор между двама европейски шефове, а именно: как са платили на убийците от площада?2. Защо се потулва и въпроса със самолета?Умният човек ще си отговори сам!
58
4
 
8
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Поредната глупост.
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
остави петрола ами и газта ще върви надолу, веднъж започнат ли сондажите за шистака.тая държава никога няма да поумнее...
56
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Герчо с тамбуратаСпрете да ни правите на будали. Не виждате ли,че вече тези номера на ЗАПАДА не минават, защото няма наивници като Горбачов и Луканов.----------ти си будала , защо да те правим?
55
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А днес руската рубла постави нов европейски рекорд спрямо еврото.
54
14
 
34
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Спрете да ни правите на будали. Не виждате ли,че вече тези номера на ЗАПАДА не минават, защото няма наивници като Горбачов и Луканов.
53
2
 
3
 
! Отговори
До пост номер 1 преди 9 години
Откъде имаш тази информация?
52
5
 
32
 
! Отговори
до 74 преди 9 години
сваляха т.нар. щурмовици, които летят на ниска височина с цел да атакуват позиции на сепаратистите. Те са реална заплаха, затова и ги сваляха. Самолет на 10 000 м. не е заплаха за никого и няма причина да го свалят.
51
35
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Затова си траят, и смъкват цената на петрола и курса на рублата. така до година и половина ,Русия си заминава....Бюджетът на РФ е сметнат при 104 долара за барел. В момента е под 98При 87 долара ,няма Русия.....Това вече са го правили през 85-87 гЗнаеме какво стана със СССР
50
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМйлчат, щото ако извадят доказателствата трябва да почнат война с турористите. А те стават вече заедно и с Русия. Щото държава ,което е свалила граждански самолет става терористическа. А светат не е готов за световна война с атомно оръжие.......
49
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За сведение ,БУК се състои от 3 машини.Ако са установени както трябва ,няма начин да уцелят граждански самолет. В случая е била само тази с ракетите. Тя стреля без опоснавателната част и без радарната. Не може да прецени кой самолет чий е. Но това в тоя момент не е било важно защото само украинците имаха самолети тогава. Всичко ,което лети -се сваля.
48
13
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако триполовите евроатлантически психопати имаха и най-малкото доказателство за свалянето на бойнга от страна на опълченците, проционистките демократични медии щяха да *** по 25 часа в денонощието за това, но те мълчат, като посрани. ЗАЩО МЪЛЧАТ? Елементарно е............
47
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Блъскайте ми минуси, ама да знаете че еврото днес е 50 рубли......Заплатите нали са ви в рубли ,другари ?
46
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
12 000 рубли, не 1200 Изпуснал съм една 0Пак е 240 евроЗа тия пари се бият русначетата.... и умират.
45
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оня ден Немска дедективска агенция е определила 30 милиона долара за информация или да се предаде кой е виновен за самолета. Това е сведено до знанието на всички ,замесени в конфликта там. Знаят го и руснаците. Искат някое войниче да се разприказва за да насрочат Международен трибунал ..... Обещават нова самоличност и извеждане на запад. Очакваме включване . При 1200 рубли (240 евро) войнишка заплата ,се някой ще пропее....
44
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Там е пълно с незаконни шахти дето копаят разни групировки. Въглищата се изнасят в Русия и се продават на черно. Тия момчета не щат да има силна държава и контрол, та от там идва всичко..... "Хуманитарните" камиони внасят объжие и боеприпаси, а на народа раздават откраднати украински стоки от супермаркетите и складовете ...... Документирано и снимано е всичко. На обратно изнасят към Русия хеликоптерни перки ,щото единстваният завод е в Луганск.....
43
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стрелков (Игор Гиркин) Го няма от 11 септември..Пушилин също, още един са си го убили бандитите ,щото гепил няколко милиона и се опитал да бяга. Настигнали са го на 10-тина километра преди да влезе в Русия.....Един по един .Миналата седмица имаше престрелка между бандитите и редовната руска войска. Резултатът: 59 заклани русначета ,1 успял да избяга че бил леко в страни по това време.....Това са потвърдени данни,не слухове пичове.Имам френд, от 3 месеца е с автомата там... Бивш командос
42
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знае се номерът на установката, номерът на влекача ,който я транспортира, номерът на войсковата част, В този момент в Украйна са се намирали 3 руски установки от Курското поделение. 2-те са ясни ,че не са били там . Само едната е установена със сигурност ,тъй като е заснета на камери при транспортирането, посоката ,денят и часът в който е била в района. Всичко се знае ,просто американците не са готови да го кажат, щото става страшно !Все още се надяват Путин да се вразуми......