Привет, Елена Серова! МКС посрещна първата рускиня на борда

Русия прати жена в космоса за първи път от 17 години насам
26 сеп 2014 14:55,
82
Привет, Елена Серова! МКС посрещна първата рускиня на борда
Снимка: Reuters

Русия изпрати жена в космоса за първи път от 17 години насам като част от съвместна американско-руска мисия до Международната космическа станция (МКС), пише БиБиСи.

Елена Серова заедно с двама мъже, американец и руснак, са се скачили с МКС шест часа след изстрелването им от Казахстан. Серова е четвъртата жена космонавт, която Русия изпраща в космоса, и първата, която лети до МКС.

Серова е на 38 години и е обучавана за мисията в продължение на седем години.

Новият екип ще прекара 6 месеца в космоса.

На пресконферения преди излитането в космоса Серова беше принудена да отговори на въпроси за това как ще се грижи за косата си. „Мога ли да задам и аз един въпрос“, попита тя. „Не се ли интересувате от косата на колегите ми мъже също“, контрира Серова.

Този тип въпроси не са нови към инженерката. Тя е била молена да демонстрира как ще си мие косата при липса на гравитация. Серова беше попитана и как ще се справи 11-годишната й дъщеря толкова време без майка си.

„Аз ще бъда първата рускиня, която ще лети до МКС. Чувствам огромна отговорност към хората, които ме обучиха, и искам да им кажа, че няма да ги разочаровам“, заяви Серова.

Серова беше една от петимата, които носиха руското знаме на откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи тази година.

Последната жена астронавт на МКС беше американката Карън Ниберг, която беше в орбита в продължение на шест месеца през 2013 г.

Русия изпрати първата жена в космоса - Валентина Терешкова летя в орбита през 1963 г.

В началото на 80-те години Светлана Савитская беше първата жена, която направи разходка в открития космос. Най-скорошното пътуване на рускиня в космоса беше това на Елена Кондакова през 1997 г.

Въпреки това половата дискриминация в Руската космическа агенция не е нещо ново, припомня Машабъл.

При технически проблем със Союз ТМА-11 през 2008 г., причинил кацането на апарата на няколкостотин метра от планираното, Анатолий Перминов, тогавашният шеф на Руската космическа програма, се пошегува пред Асошейтед прес, че неуспехът е свързан с едно старо военноморско суеверие, че да имаш жена на борда е на лош късмет. Тогава част от екипажа са американката Пеги Уитсън и първата жена астронавт от Южна Корея Ли Со Ен.

„Разбира се, в бъдеще ние ще работим по някакъв начин броят на жените в нашата сфера да не надминава броя на мъжете“, заяви Перминов пред АП.

В интервю за руска телевизия през 2012 г. Серова заяви, че дискриминацията се корени в традиционните културни ценности и че мнозина не виждат място на жените в космоса. Тя заяви още, че се надява тя й да се превърне в модел за подражание на други рускини.

Анализатор от NBC твърди, че Серова ще има важна роля в космическите полети в идните десетилетия. „Тя може дори да е първата жена на Луната“, допълва той.

Мисията на МКС идва на фона на изострените отношения между САЩ и Русия около анексирането на Крим и отношението към сепаратистите в Източна Украйна.

Серова съвсем скоро ще има женска компания на МКС. Италианката Саманта Кристофети трябва да се присъедини през ноември. Кристофети ще е третата европейка в космоса след британката Хелън Шармън през 1991 г. и французойката Клоди Еньоре през 2001 г. За сравнение САЩ са пращали 40 жени в космоса досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЧНО СЕРОВА ИЗПРАТИ ХАХАХАХА
51
0
 
6
 
! Отговори
лупи преди 9 години
Елена Серова заедно с двама мъже, американец и руснак, са се скачили - браво,бе, не губите никакво време.
50
7
 
5
 
! Отговори
русофил преди 9 години
Привет Елена, я с табой бих отишьол на край мира да пия една ледена космическая бира! Я твой болгарскии друг, пишу ти в комнате на дивану зад илюминаторе! Я люблю очен много малодой девачки как тебя! Я ушьол в Москве заради тебя! Наздаровя ребята червени тролища!
49
10
 
11
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Йордан500-600 милиона на полет в сравнение 100-120 милиона за Съюз------------------- Толкова си прос, че сравняваш кон с кокошка. Совалката сложена до Союз е като ТИР до Голф. В товарния отсек на совалката се събират 7 ( СЕДЕМ ! ) Союза.
48
12
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До ... Совалките летяха 30 години, не знам какво ненадеждно намирате в това? Тази е арогантна като всяка рускиня и май прекалено феминистка. Да не е лесбо? Дъщеря има, а мъж?
47
6
 
10
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Както се развиват нещата, скоро янките ще са последователи на Моамед и даже няма и да сещат за полети към Луната или към Марс. Петте молитви на денонощие ще са им напълно достатъчни!
46
0
 
3
 
! Отговори
* преди 9 години
Оф! Аман от шматки - полова дискриминация имало ...В космосът калция от организма на жените излиза бързо и после трудно се възнановява
45
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BRAVO.RUSIA MOGE VSICKO.KADE SA AMERIKANKITE,FRANSETATA--SANKCIONIRAT MOGESTA RUSIA.
44
0
 
3
 
! Отговори
Йордан преди 9 години
До 58.Товара на Енергия е към 97 тона до Ниска Земан Орбита. Което е рекорд за Съветската програма но със сигурност не е 150.За жалост Енергия разчита на 4 Първи Степени на Зенит чийто производители след разпада на Съветския съюз останаха в Украйна.През 92-93 Русия не искаше да разчита на украински технологии за достъп до Орбита и това доведе до края на Енергия, а пък и цената и около 400 милиона. долара
43
0
 
9
 
! Отговори
чук и гек преди 9 години
До до 5859-ти...американските совалки отдавна са в миналото и именно пради тази причина джони се качи на борда на руския самовар при иван....бе вие *** ли сте или просто имате мозъчна недостатъчност?!
42
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е номер едно във всичко. Факт!
41
6
 
17
 
! Отговори
до51 преди 9 години
Руската совалка излетя само един път без екипаж, с което доказа че може да направи автономен полет напълно самостоятелно-от старта до приземяването. Нещо което американците нито един път не са направили! А полетът на Буран, беше по-скоро да се изпробва свръхмощната ракета Енергия, която може да доставя товари до 150 тона! Сега руснаците се завръщат с тежките ракети. Тази есен ще лети Ангара. А американците изтрелват само фоерверки!
40
1
 
16
 
! Отговори
ехх ако можеше преди 9 години
Трябваше да изпратят Кончита Вурст.........
39
5
 
26
 
! Отговори
ГАГАРИН преди 9 години
американците много обичат да летят в космоса...особено ако има руснаци да ги заведат до там!
38
23
 
2
 
! Отговори
88 преди 9 години
Обикновено руските пияни екипажи канят по един американски астронавт да намерят пътя към дома.
37
2
 
6
 
! Отговори
Йордан преди 9 години
До 50.Совалките наистина бяха прехвалени, и са грешни като концепнция.За справка след всеки полет всеки от 3-те двигателя се разглабя и сглобява. Това е хилядичовекочаса труд. Това направи Совалките крайно неизгодни горе долу. 500-600 милиона на полет в сравнение 100-120 милиона за Съюз.Дракона V2 се сертифицира от FAA(Federal Aviation Administration) със същите изисквания както всеки друг пилотиран кораб.Сувалката не е държавна , тя е създаде от Boeing/Rockwell частни компании.
36
1
 
6
 
! Отговори
абрахам линкълн преди 9 години
До до 44ми добре ве,49-ти...а аз какво да направя ,че ти гледаш пиянски клипове в нета ..ми я скибай как братята индианци (американци) се напиват,друсат,самоизнасилват и блудстват с роднините си...и кво...за кво говорим изобщо?!
35
0
 
8
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
Докато Драгонът се научи да вози пътници, ще мине много, много време! Нали се сещаш, че за един космически кораб, най-важно е жизнеобезпечаването и безопасността на полета. Дори прехвалените совалки затриха 14 души. И първия смелчага излетял с частен кораб, трябва да бъде почитан като Гагарин.
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2017 Година е първия полет на Dragon V2. И вече САЩ няма да са зависими от Русия за полети до МКС.Със цялото ми уважение към Съюз като пилотирана система Dragon V2 е на светлинни години.
33
4
 
4
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Путин преви подаръци на западните космонавти.Нали американеца Рийд Уайзман и германеца Александер Герст не трябва да скучаят. И жената е доста щастлива от това.Така една жена може да види звездите когато има двама яки мъже до себе си...ха..ха