Сицилианците, които не могат да избягат от мафията

Местните казват, че мафията е победила
29 сеп 2014 20:18,
23
Сицилианците, които не могат да избягат от мафията
Кадър от Месина, Сицилия. Снимка: Архив Reuters

За много хора животът в Сицилия е съпътстван от корупцията всеки ден. Мафията има все още влияние върху острова, макар и не толкова силно както преди, пише Би Би Си.

Джовани Спадоро прекарва дните си, поправяйки тенджери и други метални съдове. Той разтопява метала в малка опушена пещера, която е негова работилница от 1947 г. Тя се намира в края на град Шикли в Сицилия.

Сега Джовани Спадаро е на 85 години. Oтдавна е трябвало да помисли да се пенсионира, но продължава да работи.

"Ще продължавам да работя, докато съм способен", заявява Спадоро. "Печеля си хляба по този начин шест дена в седмицата."

Хълмовете в Шикли са осеяни със стотици такива пещери. До 1970 г. в тях са живеели хора, които са отглеждали децата си там без каквито и да било съвременни улеснения. По-късно жителите са били преместени в обществени жилища в другия край на града.

Сега хора от Милано купуват и реновират пещерите и ги превръщат в нови жилища. Една такава може да се вземе за 7500 евро.

Местните не могат твърдо да отговарят дали мафията е намесена в тези строителни дейности. Обикновено във всички строителни мероприятия има пръст мафията, но всъщност на юг в Сицилия нейното влияние е по-малко. На север мафията оставя своя отпечатък - изоставени строителни проекти, недовършени пътища и инфраструктурни съоръжения.

Въпреки това има тонове мъртва риба, която е излязла на брега в Шикли. Според местните това е работа на мафията.

Винаги са изглеждали по този начин нещата в силно корумпираната Италия. Но сега апатията на обществото към корупцията се е увеличила още повече.

Фактите говорят сами за себе си. В 16 от 20 района в страната се водят разследвания за присвояване на обществени средства на стойност около 60 млн. евро. Повече от половината население е наето от правителството - хората упражняват безсмислени, дори фалшиви професии.

Изглежда, че измамите в системата се насърчават. Укриването на данъци коства на държавата около 275 милиарда евро всяка година. Също не трябва да се забравя, че на една предизборна кампания бившият премиер Силвио Берлускони заяви, че обществото е "морално оправдано" да не плаща своите данъци.

"Това е мафиотска логика, мафиотски манталитет", казва сицилианецът Лука. "Хората не правят правилните неща. Те гледат само как да забогатеят. Тук всеки получава общественото си положение не по заслуги, а с пари, няма справедливи наказания, не вярваме и в гражданските си права, за да протестираме".

По думите на Лука мафията е спечелила.

Неговият план е да бъде кмет на това градче, близо до Месина, и да се бори срещу корупцията и мафията. Разбира се, много хора му казват, че това не е никак разумно.

Някъде там, наред с корупцията и насправедливостта, красивата природа на Сицилия радва окото. Дори и за малко, маслиновите дървета, натежали от зеления плод и лешниковите горички, могат да накарат човек да забрави за корупцията и мафията в тази най-южна точка на Италия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
VAV BALGARIA NIAMA MAFIA, IMA BORISOV.
16
0
 
5
 
! Отговори
Варна преди 9 години
У нас укриването на данъците ни коства около 5 млрд лева или 2 500 000 евро. Значи сме добре, въпреки, че не сътветстваме на Италия нито по население нито по заплащане:))))
15
1
 
2
 
! Отговори
7 преди 9 години
До МарксПо-лошо БЪЛГАРИН Е.
14
0
 
5
 
! Отговори
ЛЛ преди 9 години
Всичко това тук стана за едно десетилетие, само че умножено по 5 , поне....
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията е за читанка в 4 клас
12
2
 
4
 
! Отговори
бай уй преди 9 години
До Анонимен 8Баце, това не са кокошкари и ***! А и ако не си родом от Сицилия не можеш да влезеш там. Имат си правила и закони.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тяхната мафия сумати книги и филми направиха, а за нашите и един ред не смеят да драснат.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея па аматьори.....
9
1
 
27
 
! Отговори
Соле Мио преди 9 години
И В България не можем да избягаме от мафията...
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мафията това мафията онова ама в Сицилия хората не си заключват къщите.
7
5
 
20
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Абе тоя Боко Тиквата, да не е някой сицилианец?
6
5
 
14
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Какво е Сицилия без мафията и без мъжете на честта?Новото време на финансовите социопати които изпращат хеджфонд-мениджъри ще унищожи и последния остров на Европа където евро-геството не е на пиедестал !
5
2
 
8
 
! Отговори
hi pishete prostotii преди 9 години
nishto vqrno niama v statiata 7 god sam italia 3 sicilia mafiata e navsiakade kachena na komputri ne sa prosti.ostanalite po tochno v kalabria sicilia napoli se narichat puco t.e.prosti kato balgarskite mytri nisko neinteligetno saslovie. sled kato ne si imash nishto obshto s tqh kvo ne te zakachat daje sa kyltyrni.
4
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко е познато това за всеки българин.
3
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да дойдат да видят как в България действат онези с анцузите от 90-те, които действат в комбина с онези от ДС вече си имат собствена държава наречена МутрамангаАС.
2
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДа добре че нямат и сергишев.
1
7
 
66
 
! Отговори
Дон Вито преди 9 години
Сицилианската мафия е нищо - да дойдат да видят комунистическата мафия ка действа.