Полумесец над Крим

Турция има традиционно силно влияние върху кримско-татарското общество
2 окт 2014 18:53, Елка Василева
79
Полумесец над Крим
Снимка: архив, Reuters

"Лицата, натрупали боен опит, а същевременно запазили своя религиозен и политически заряд, при завръщане в местата на постоянното си местожителство може да станат доста опасни, застрашавайки националната сигурност на своите страни", заяви тези дни Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация. Думи, много актуални за Крим - покрай него Русия се сдоби и с пищен букет от най-разнообразни ислямски екстремисти, пише Михаил Немтирев от Росбалт.

Преди полуостровът да влезе в състава й, местният ислямистки свят представляваше пъстра, многолика картина. В Крим действаше открито и периодично провеждаше конгреси забранената в много (включително мюсюлмански) страни организация "Хизб-ут-тахрир", повела борба за изграждане на световен ислямски халифат според шериатските закони.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) арестуваше от време на време вербовчици и пропагандисти от "Таблиги Джамаат" - пакистанска по произход ислямистка структура. Случваше се да намине някой от турската националистическа пантюркистка организация "Бозкурт" (Сивите вълци). В медиите циркулираха слухове, че редица частни татарски училища и колежи поддържат връзки със забранената турска ислямистка секта "Нурджулар".

Защото украинското законодателство бе крайно меко към "просветните" организации от този род - в юридически план то връзваше ръцете на МВР и ССУ. А службите имаха достатъчно поводи да действат. Както посочва например кримско-татарският обществен деец Ленур Усманов, мюсюлманската просветна организация "Ал Раид" в Симферопол е поделение на ислямистката партия "Мюсюлмански братя" и се използва за прикритие от уахабитите. Днес тя се представя като културен център "Съзидание".

След референдума от 16 март (за присъединяване към Русия, б. р.) публично известните членове на "Хизб-ут-Тахрир" напуснаха територията на Крим, защото организацията е забранена в Русия.

Пантюркистката "Нурджулар" също е в руския забранителен списък с екстремистки организации, но тя действа предимно чрез мрежа от образователни центрове. Това може би обяснява и днешния интерес на правоохранителните органи към татарското училище лицей за даровити деца в село Танковое, където наред с други езици се учеше и турски.

"Бозкурт" обаче, дори да действа в Крим, се държи много предпазливо: в социалните мрежи редовно се мярка характерната "вълча" символика, примесена с постове за връзката на исляма с национализма, но нищо повече.

Изобщо Турция има традиционно силно влияние върху кримско-татарското общество. За това съдейства и васалната зависимост на някогашното Кримско ханство от Османския халифат, и фактори от новото време - турски фондации и сдружения дейно работеха на полуострова още от средата на 90-те години от миналия век. Турската светска разновидност на исляма не изисква вярващият да се откаже от националната си идентичност в полза на религиозната. Това я прави удобна за кримските татари, честващи примерно Навруз и Хъдърлез - празници, които водят началото си от в предислямското минало.

Да припомним, че в днешна Турция - държава от НАТО, се говори за възстановяване на Османския халифат, включвал навремето и Крим. Присъединяването му към Русия не бе признато от турското ръководство. Освен това официална Анкара последователно подкрепяше сирийската опозиция; през Малоазиатския полуостров минава лъвският дял от контрабандния петрол, изнасян от бойците на "Ислямска държава". Турция впрочем не влезе и в създадената наскоро от САЩ коалиция против ИД.

С оглед на сериозното турско влияние върху кримско-татарския културен и интелектуален елит транзитът на нестабилност в Крим може да не започне от Украйна, а най-напред от южното крайбрежие на Черно море. Още повече че сред кримските татари има калени бойци, събрали военен опит в Сирия и Ирак. През април 2013 г. научихме, че в Сирия е загинал 20-годишният кримски татарин Абдула Джепаров, вербуван от местната клетка на "Хизб-ут-тахрир" в Крим и воювал в редиците на опозицията. Имаше и съобщения, че кримски татари се сражават в Сирия под знамената на ислямистката част "Катаиб мухаджирин". Според тайните служби съвсем доскоро в Близкия изток са воювали общо 300 до 500 жители на Крим.

Да не забравяме също, че киевските сили, воювали в Донбас, включваха и отделна сотня*, наречена "Крим". По данни от официалния й сайт към края на юли 2014 г. тя е подразделение от структурата на батальон "Днепър". За тази сотня се знае, че е участвала в отбраната на Савур-Могила (срещу сепаратистките войски през август 2014 г., б. р.) и е претърпяла сериозни загуби в обкръжението край град Иловайск (Донецка област, август-септември т. г., б. р.).

В една от социалните мрежи това подразделение заявява, че не воюва за демокрация, за някоя партия или за конституцията на Украйна, не е положило клетва и дори не вдига украинското знаме.

Сотнята мотивира участието си във войната само с "агресията на Русия". Пак там се казва, че тръгне ли украинската армия да освобождава Крим, ще й помага и сотнята - но само защото полуостровът е "люлка на исляма в Украйна".

Федералната служба за сигурност проведе неотдавна обиски в сградата на кримско-татарския Меджлис, в ред джамии и медресета на полуострова. Това сочи, че Москва преценява като твърде сериозна опасността, идеща от кримско-татарския ислямски фактор.

Същото показва отчасти изявлението на министъра на отбраната Сергей Шойгу (от 16 септември, б. пр.), че в Крим ще бъде разположена пълноценна армейска групировка.

*Сотня - подразделение на казашки войски в Русия и Украйна - б.ред.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
13
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
М/у другото Сивите вълци ( Bozkurtlar ) са пантюркисти, и твърди националисти в Турция и европата... За което само респект ... :))
19
7
 
26
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Не берете грижа на Русия как ще се справи с ислямската заплаха!Там се действа с твърда ръка!Може да даде хиляди жертви,но ще победи!Да си гледаме Еврогейската къщичка-ислям не се бори с меки китки!Западна Европа се напълни с всякакви ***,сега искат и при нас да стане същото,хем сме на опасно място-на лъва в устата!
18
2
 
6
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До do ШибиРибиЕ АМЕРИКАНЦИТЕ СА ОЩЕ ТАМ ***........
17
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DO ACD NEDEI DA GOVORISH ZA TYRDKO SIGANSKA KOCHINA CHE E S TYRSIQ VNIMAVAI MNOGO DA NE GO IZQDESH SELIQT TYRSKI BOZDYGAN
16
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 9 години
Съжалявам - Афганистан
15
6
 
9
 
! Отговори
do ШибиРиби преди 9 години
Колкото Альошата замарширува в Авганистан - обратно към СССР. Големи приказки не думай, че с варвари е най-трудно да се справиш.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЧеКа е различно от НКВД !.През 1941 няма ЧеКа има НКВД. И те гонят Татарите и други малцинства от Крим и ги Преселват в Централна Азия. След 1990 Украйна предприема политика по връщането им от Узбекистан.
13
4
 
13
 
! Отговори
simo nm преди 9 години
да не искате сърп и чук
12
13
 
28
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
Ислямистите да внимават, че ако альошата обуе ботушите и замарширува към ислямския пущинак ислямистите ще преплуват черно море на автомобилни гуму.
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До mimdalЦелта е един миш-маш...типично за пропутинската пропаганда.Смес от елементарна мистичност, откъслечни исторически факти, хипотези тип ЕЖК (една жена ми каза).Буламач.
10
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кримските татари са протестирали срещу серия необясними случаи на безследно изчезване на членове на тяхната общност в Крим.Близо 400 татари се събраха на митинг близо до град Белогорск да изразят притесненията си от мистериозното изчезване на техни съплеменници.Вчера комисарят на Съвета на Европа за човешките права заяви, че неговата "най-голяма загриженост" в Украйна е бедственото положение на татарите, които останаха в Крим, след като той беше анексиран от Русия през март.
9
1
 
11
 
! Отговори
mimdal преди 9 години
само да питам каква е целта на статията, че нещо нишката и поводът за съставянето ѝ малко са се загубили.
8
17
 
23
 
! Отговори
10 преди 9 години
руската политика е била за колонизациони войни с изтребване на местното население. така е бил колонизиран Сибир. в продължение на 150 години местното население е било избивано.други райони като хабаровск магадан Владивосток са били заграбени и отнети от китай.на заграбените територии руснаците водят паразитно съществуване експлоатирайки природата
7
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в крим още ги има останките от 7-8 български села. жителите им са били разстреляни от сталинските чекисти. има запустели гробове,църкви,къщи и две училища.там беше българска група изследователи и имаше филм за тези хора и места. друга част от българите принудително са били изселвани от руснаците за Казахстан и Узбекистан. по пътя са били убивани или са умирали от глад и болести. така става руската колонизация на крим. сегашното руско население са потомци на пенсионираните чекисти и военни
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де кримски татари.Страшната работа -режат глави стрелят взривяват бомби.Всеки може това и аз и вие и те.Леко ме притеснява фактът че нямаме оръжие а при тия всяко хлапе има по 5 калашника базука и планина патрони.Сега със голи ръце да ходим да се лупаме като диви селяни а те със картечници танкове и ракети не върви.Загубена кауза.Но това е най лошият сценарии.Мисля че е с най малък процент вероятност да се случи.
5
6
 
38
 
! Отговори
Ни ФИЛ, ни ФОБ... преди 9 години
Аре стига с простотии преведени от западните медии... Татарите си имат своя република и тя се нарича Татарстан! Изоооообщо не е нито малка, нито бедна, нито с лош климат... На Крим са си малцинство (като всяко друго) и не е нужно да ни ги навирате в очите! И България не пропагандира в Европа и по света ***, ама те (чуждите медии) ги вадят ВИНАГИ на преден план, ако стане дума за държавата ни! Оставете хората "НА МИРА" вдигнаха им доходите повече от 2 пъти и то ШОКОВО и те си живеят ДОБРЕ!!!
4
26
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
руското население винаги е било чуждо за крим. крим трябва да бъде област с широка автономия в рамките на украйна или независима държава
3
13
 
23
 
! Отговори
Булгар-Тюрк преди 9 години
Измежду сегашните народи в този район, оригинално население на Крим са кримските татари. Там руснаци въобще не е имало. Русия и по-късно СССР принудително заселват руснаци и изселват татари. Що се отнася до Сивите Вълци, статията греши - те въобще не са ислямска организация. Пан-Тюркизмът в дълбоката си същност е анти-ислямски и въздига тюркският идентитет, който е мачкан както от Исляма, така и от Русия. Самите казаци са тюрки по кръв!
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чекистите избиха и българското население в крим
1
15
 
19
 
! Отговори
ммм-да преди 9 години
Време е Русия да спре да подкрепя ДПС и да си помисли по въпроса дали иска България да е равностоен съюзник или унижена бъдеща губерния.