План "Маршал" трябва да се приложи днес в Украйна

"Западът ще трябва да действа единно, за да спре Путин"
Обновена: 23 окт 2014 22:36 | 23 окт 2014 22:32, Елка Василева
250
План "Маршал" трябва да се приложи днес в Украйна
Снимка: Reuters

Украйна е опустошена от война, което утежнява икономическата и финансовата й криза. Тя се нуждае от сериозни реформи, както и от значителна международна помощ, не само кредити, а и щедри дарения. Спешната ситуация изисква нов план "Маршал", пише Андерш Аслунд във в. "Файненшъл таймс“.

Днес, както и през 1947 г., звучат правдиво думите на държавния секретар на САЩ Джордж Маршал: "Логично е, че САЩ трябва да направят, каквото могат, за да помогнат за възстановяване на нормалното икономическо здраве на света, без което не може да има никаква политическа стабилност и никакъв гарантиран мир". Но днес бремето лежи върху ЕС.

Националната банка на Украйна предвижда спад на икономическото производство с 10 на сто тази година. След това бюджетният дефицит ще скочи до 15 на сто от брутния вътрешен продукт, а догодина държавният дълг ще надхвърли 100 процента от БВП. Украинската валута вече беше обезценена с 60 на сто, което повиши инфлацията до 19 на сто. Класическият цикъл на обезценяване и инфлация приближава и може да доведе до финансов колапс.

За нуждата от план "Маршал" се заговори след разпадането на СССР, но тогава нямаше военни опустошения, никаква военна заплаха и нямаше особена нужда от нов западен съюз. Днес всички те са налице, което дава пет добри причини за план "Маршал" за Украйна.

На първо място причината за икономическата катастрофа е войната, която Кремъл започна срещу Украйна на 27 февруари, когато беше назначено сегашното правителство. Руски оръжия взривиха електроцентралите в Донбас и това доведе до спиране на помпите в каменовъглените мини, които бяха наводнени. През август и септември украинското производство на въглища спадна наполовина, а производството на стомана спадна с една трета. На 13 септември премиерът Арсений Яценюк оцени щетите от войната върху инфраструктурата на 9 милиарда долара, а оттогава те продължават да растат значително. Хуманитарната криза в Донбас изисква западна хуманитарна помощ.

Второ, също като Европа след Втората световна война Украйна трябва да възстанови държавата и икономиката си. След демократичния пробив през февруари, избирането на президента Петро Порошенко на 25 май и парламентарните избори тази неделя, Украйна ще е готова за тази гигантска задача. Ако ЕС приема сериозно неотдавна ратифицираното споразумение за асоцииране с Украйна, трябва да го покаже сега.

Трето, ако необходимият капитал се осигури под формата на кредити, Украйна няма да е финансово устойчива. През април Международният валутен фонд сключи двегодишно стендбай споразумение с обща международна подкрепа от 33 милиарда долара за две години, от които самият МВФ ще осигури 17 милиарда долара. Но почти целия обем на тази "помощ" се състои от кредити, които Украйна трябва да връща. В анализ на устойчивостта на дълга през юли МВФ прогнозира, че украинският държавен дълг може да достигне 134 на сто от БВП през 2016 г. при шоков сценарий, който е по-мек от сегашната реалност.

Четвърто, оригиналният план "Маршал" целеше да защити свободния свят от военни и диверсионни заплахи на Съветския съюз. Днес Европа отново е изправена пред подобна сериозна заплаха за сигурността, този път от Русия. Европа трябва да се изправи срещу тази заплаха.

И най-накрая, самият Запад се нуждае от нова форма на съюз. НАТО не е достатъчна, а не съществува друг съюз, включващ както ЕС, така и САЩ. Руският президент Владимир Путин от години води агресивна политика чрез газа, търговията, кибертехнологиите, информацията и военните. Днес ЕС, САЩ, Канада, Япония и други западни страни действат двустранно, за да подкрепят Украйна. Всички те биха спечелили от по-задълбочено сътрудничество.

Западът ще трябва да се обедини, за да спре Путин и трябва да го направят сега в Украйна. Защо да насърчава Путин да продължи към Молдова, Грузия и Балканите - а това съвсем не е изчерпателен списък?

Украйна се нуждае от цялата чуждестранна помощ, която може да получи, но тя трябва да е координирана. Затова правителството в Киев създаде работна група за план "Маршал" за Украйна под председателството на вицепремиера Володимир Гройсман.

Основната разлика с 1948 г. е, че ЕС трябва да поеме водачеството. Съюзът разполага с всички необходими средства.

Бившият премиер на Литва Андрюс Кубилюс предложи ЕС да отдели 3 на сто от бюджета си от 1 трилион евро за 2014-2020 г., равняващи се на 30 милиарда евро, като дарения за Украйна. Подходящото време за стартиране на план Маршал за Украйна е на планираната дарителска конференция през декември, след като новият украински парламент започне работа и бъде съставено ново правителство.


*Авторът Андерш Аслунд е бивш съветник на украинското правителство и старши научен сътрудник в Института "Питърсън" за международна икономика.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
5
 
2
 
! Отговори
ukrainec преди 9 години
До АЗБРАВО НА АВТОРА НА СТАТИЯТА.НАЙ ПОСЛЕ НЯКОЙ ДА КАЖЕ ИСТИНАТА,ДОСЕГА СЛУШАМЕ САМО ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА НА МОСКОВСКАТА ХУНТА И МЕСТНИ ФАШИСТИ ***.СЛАВА НА УКРАИНА !
192
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
,,Браво" на автора ,личи си ,че статията е писана под диктовката на ,,корифеите на Белият дом"Интерсно кой кого напада Русия НАТО или НАТО Русия.Също като в баснята на Лафонтен за агнето и вълкът.Май ни правят на луди ако им се връзваме.Събират ненормал;ни под знамената за запазване хегемонията на щатите.На сегашният правов ред при който ,,Amerika uber ales".
191
0
 
8
 
! Отговори
Емо преди 9 години
Що не го приложат в България? Лайнери презокеански!
190
0
 
9
 
! Отговори
Евро7кептик преди 9 години
"Андрюс Кубилюс предложи ЕС да отдели 3 на сто от бюджета си от 1 трилион евро за 2014-2020 г., равняващи се на 30 милиарда евро, като дарения за Украйна."-Какъв размах и каква саможертва на бившия премиер на Литва?При нас им викат "тарикати" и "с чужд хляб помен прави"."Авторът Андерш Аслунд е бивш съветник на украинското правителство" без уточнение дали по времето на Янукович, Юшченко, газовата принцеса или яйцето,като притова рейтинга му прехвърля майдановските пожари.
189
1
 
8
 
! Отговори
Евро7кептик преди 9 години
"След демократичния пробив през февруари"- да се чете като" след неонацисткия преврат""Владимир Путин от години води агресивна политика чрез газа, търговията, кибертехнологиите, информацията и военните",а презатлантиците и европейските блюдо- лизци,точно обратното, затваряха си демократските очи за престъпленията на Киевската хунта,за братския шпионаж и създадените бунтовнически чудовища в Сирия, Ирак и Либия,и създадоха нечувана система за дезинформация словоблудството подмени информацията
188
0
 
12
 
! Отговори
Радой преди 9 години
ЕС предлага на давидова америка планът К.У.Р. (Ковчег за Украинските Разбойници)., специално за жителите на градовете Лвов и Киев-градове с най-много синегоги .
187
2
 
20
 
! Отговори
COLONEL K преди 9 години
Лъжи,лъжи,лъжи... Повдига ми се от примитивизъм. Тази статия е за пропитеци от Сбирщана.Нивото обижда европейския читател. "Днес" вие май с "Дневник" от една тоалетна идвате.
186
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не забравяйте че украйнците също като нашите управници са крадливи и плана маршал няма да сработи.колко са нагли нацистите в украйна,искат с запада и едновремено Русия да им купува *** щото на запад украйнска стока няма да се харчи,точно като нашите стоки на запад.
185
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако на украйна й трябва план маршал, на нас тогава ни трябва план фелдмаршал..:)
184
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що бе, нека демокрацията вземе жертви, нека вземе Шопа ;)Той и без това е готов да стои заедно със децата си гладен и на студено за демокрацията ;)Няма по голям пропагандатор на антидемокрацията от този пич ;)
183
0
 
7
 
! Отговори
Ha ha преди 9 години
До Шоп Щом иска жертви не им щем демокрацията.
182
0
 
3
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
То цяла нощ е правило оргии, а ти и говориш за хигиена?! Няма хигиена, у нас са добре само мръстниците!
181
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Руски оръжия взривиха електроцентралите в Донбас"....мама ви пропагандаторски, какво да е оръжието?!? Важно е кой разруши цялата инфраструктура в Донбас - украинската армия и нацистките батальони!!! Съзнателно! Повръща ми се от медиите в България!
180
10
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Нашата демократична държава опрости милиард долара дълг на Ирак, та на братята украинци ли няма да помогнем?!
179
0
 
2
 
! Отговори
Василев преди 9 години
От Ленгли сме на мнение, че ако българите не приемат план Маршал, поне не могат да откажат план Дженерал!агент Пуси Муси
178
0
 
22
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ДОРИ НЕ МОЖАХ ДА ПРОЧЕТА СТАТИЯТА ДО КРАЙ .... ДА ТИ СЕ ПОВДИГНЕ ОТ ПРОСТОТИЯ
177
0
 
3
 
! Отговори
Узунов преди 9 години
И Украйна ще се оправи като приеме Исляма!
176
0
 
24
 
! Отговори
Василев преди 9 години
От централата на ЦРУ сме на мнение, че ЕС не само е длъжен, но и ще бъде принуден да отдели от джоба си около 100 милиарда долара за да може украинските олигарси от милионери, да станат милиардери!старши агент Блек Хънт
175
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не искаме плана Маршал!!!Американците вън от Европа!!!
174
0
 
5
 
! Отговори
преди 9 години
А ако ви се паднат по 10 украинки с бицепси по 55см и талии по 1.5м.............хахахаха..............Ядящи пове от крави на ясла ;)