Сексуална революция на полските избори в неделя

Първият явен хомосексуалист в парламента се бори за кметски пост
11 ное 2014 21:31,
84
Сексуална революция на полските избори в неделя
Снимка: Twitter

Той беше първият явен хомосексуалист, станал член на парламента в Полша. Сега Роберт Бедрон се кандидатира за кмет, пише Ева Кафчик от ДПА.

Въпреки отрицателните реакции в консервативното полско общество някои се питат дали неговата кампания няма да има по-широк катализиращ ефект.

От време на време 38-годишният Бедрон поставя малко флагче в цветовете на дъгата на своята банка в пленарната зала на Сейма. Той знае, че не е единственият хомосексуалист в 460-местната долна камара на парламента, но е единственият, обявил това публично. Сега Бедрон, който вече е известно лица от полското движение за права на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните след основаването на организацията "Кампания срещу хомофобията" през 2001 г., иска да стане първият кмет в Полша, който е открит гей.

Той се кандидатира в изборите в неделя за кмет на Слупск - град в Северна Полша до балтийското крайбрежие - заедно с още седем кандидати. Предизборният му лозунг е "Най-сетне промяна" (Nareszcie zmiana). Но в традиционното консервативно полско общество, в което църквата доминира, кампанията му се сблъска със скептицизъм и предизвика широк дебат за правата на човека.

"Полското общество още не е готово за политици открити хомосексуалисти", предупреди миналата седмица по тв канал Те Фау Ен 24 полският политолог Ярослав Ох.

Консервативният политик Радомир Шумейда, който обяви сексуалната си ориентация преди две години, казва, че тя е все още политически недостатък за него. "Животът ми стана хиляди пъти по-труден, след като казах, че съм гей", заявява той в интервю.

Бедрон е слабичък чернокос мъж, който обявил, че е гей, още докато бил в университета. Той постоянно омаловажава възможните рискове за политическата му кариера, които носи неговата идентичност. "Вече не е толкова изключително да бъдеш гей", казва той. Все пак в кампанията си в Слупск Бедрон не обсъжда правата на хомосексуалистите, а се съсредоточава върху енергийните проблеми, местния бюджет и достъпността на политиката за 100-хилядното население.

В парламента Бедрон представлява своята левоцентристка партия "Твоето движение" (Twoj Ruch). За трите години, откакто е депутат, той се бори за приемането на закон за гей браковете в Полша, но засега без успех. Въпреки оптимистичната си нагласа Бедрон също е ставал обект на издевателство. Стените и прозорците на местната му канцелария са били изписвани с враждебни графити, а е бил и мишена на вербални и физически атаки.

Малко вероятно е обаче кметската му кампания да бъде успешна. Според последни данни от предизборни анкети Бедрон заема второ място с 27 на сто от гласовете след консервативния кандидат Ришард Богуш с 45 процента.

Докато Бедрон посреща политическите предизвикателства, той е представителен и вдъхновяващ символ за правата на хомосексуалистите в страната. Организаторите на ежегодния парад за права на хомосексуалистите все още се нуждаят от полицейска защита срещу нападения на крайнодесни екстремисти, но казват, че трябва по-дълго да се борят в съда за правото да манифестират по улиците на Варшава.

Наскоро онлайн списанието "Реплика" на "Кампания срещу хомофобията" призова кандидатите в предстоящите местни избори да огласят сексуалната си ориентация. В рамките на две седмици близо 30 гейове и лесбийки от местните политически сцени поместиха снимките си върху страницата на "Реплика" в социалната мрежа "Фейсбук".

"Дали това е "Ефектът Бедрон?", питат се полски медии. Но макар традиционните полски медии да са възхитени, че толкова много кандидати са дръзнали да разкрият ориентацията си, еуфорията у "Реплика" е ограничена.

Все пак в изборите има над 240 хиляди кандидати. И е вероятно броят на хомосексуалните кандидати да е значително по-голям от 30 или дори 50. "Сексуалната ориентация на един кандидат не трябва да има отражение [при гласуването]", отбелязва социологът Марта Абрамович. Но признава, че това все още е само пожелание.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
0
 
! Отговори
пешо преди 9 години
разбира се, че това ще се пише и коментира докато не започнат хората да приемат свободното и равно съществуване на гейовете за нормално и нечия ориентация престане да бъде новина. това не е русия, да се пише само за това, което путин каже.
45
2
 
8
 
! Отговори
стига пропаганда преди 9 години
както е тръгнало, скоро нормосексуалните ще са малцинство и ще се борят за права.Няма съмнение, че сме в евроГейския съюз, а не в евроПейския.
44
2
 
4
 
! Отговори
ehhh преди 9 години
tozi ako stane kmet,mnogo posetiteli shte ima v ofisa si.
43
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е това са ни новите евроатлантически ценности,,,,като тоя "убавец" от снимката,,,,ПФУУУУУУУУУУ
42
5
 
14
 
! Отговори
Лисицата преди 9 години
Педитата са новите евреи
41
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде МАХАЙТЕ ГО ТОЯ ВЕЧЕ БЕ....Само за пипетковци пишете ......
40
4
 
23
 
! Отговори
СТИГАааааааааааааааа преди 9 години
аБЕ СТИГА ПАРАДИРАХТЕ С ТЕЗИ ГЕЙОВЕ БЕ...ОМРЪЗНАХТЕ НИ И НАЙ-ВЕЧЕ НИ ОТВРАТИХТЕ...РАЗБИРАМ ЧЕ ВИ Е НАРЕДЕНО ДА НАТРАПВАТЕ НОВИТЕ ЕВРО-ЦЕННОСТИ.....АМА С ТЕЗИ СИ ПИСАНИЯ ХЕПТЕН НИ ЗАГУБИХТЕ КАТО ПОДРЪЖНИЦИ НА ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ...МАЙ ЗОРЛЕМ НИ КАРАТЕ ДА СИМПАТИЗИРАМЕ НА РУСИЯ И ДА СТАВАМЕ РУСОФИЛИ....
39
4
 
28
 
! Отговори
Пенко преди 9 години
Западните държави от десетилетия се опитват да ни затрият като нация и да ни върнат в лоното на Отоманската империя. Защо ли? Хмм най-богатите в света са от хазарски произход, а кой унищожава Хазарския каганат т.е. тяхната държава- православна Русия. А коя държава е покръстила руснаците и така се е създала силната и единна Русия- България. Е затуй е мизерия сега тука и се пускат разни черни през границата, по заповед отвъд океана!
38
6
 
21
 
! Отговори
Пенко преди 9 години
Браво 63 никога няма да накарат българите да мразят Русия, защото благодарение на братския руски народ ние все още съществуваме като държава. По Русия могат да плюят само майцепродавци и *** с промити от медиите мозъци и без грам знание по българска история.
37
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе тези (или този - защото коментарите ви нямат никаква идентичност) дето скачат постоянно срещу "евроатлантическите гейове" и се опитват неуспешно да представят западна европа като една гейска конгломерация, са страшно невежи. сега сигурно ще дадат за пример как в русия нямало гейове, ала бала... има и то много, просто никога няма да влязат в новините заради цензурата там, но ще ги видите по порно клиповете в интернет.или може би това са пак еврогейовете, но говорещи нарочно на руски ?
36
1
 
20
 
! Отговори
периода на прехода преди 9 години
Всъщност, периода на прехода, спокойно може да се нарече период на изпе*ересяване. Преминаване от нормалните ценности, към ***.
35
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе стига ни занимавахте с тия извратеняци как не ви е срам гейове *** и азис туй ли са ви идолите
34
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тия дето протестират във Варшава са рубладжии финансирани от Путин и КГБ с цел да дестабилизират евроатлантизма и Америка. Америка и евроатлантизма са най-висшите ценности и постижения на човечеството.
33
4
 
5
 
! Отговори
Искрен преди 9 години
Всички, дето коментирате тука, ми се струва, че сте адски ***!И да слагате минуси, не помага. И минусите ви ми изглежат адски ***!
32
0
 
5
 
! Отговори
rumen преди 9 години
B 23,30 Нова тв показа скромно новини от Варшава . Пореден опит да скрият истината.
31
0
 
4
 
! Отговори
Брат Вурст преди 9 години
Да им е честит. А на мен ми дреме на Вурста.
30
5
 
4
 
! Отговори
Драган преди 9 години
Ние вече си имахме такъв за Премиер. Това че е ляв е някак логично. Ляв, лява резба и т.н. Някои искат да направят Лява България. Като оставим настрана естествената погнуса, в края на краищата няма да правя секс с него. По-важното е да е професионалист в някаква полезна за обществото област. Лошото е че в нашия случай трябваше да търпим педерастки номера които определено не са ми по вкуса.
29
2
 
10
 
! Отговори
Бънди преди 9 години
Добре де, бъди си гей, ама нас какво ни засяга? За това ои ще гласуват за теб, защото аи обратен? С дупе ли ще печелиш избиратели?
28
1
 
5
 
! Отговори
Ot London do 40 преди 9 години
A kakvo shte stane s Bulgaria? Veche e po voda s noviat/star premier. Samo gadni i prosti selenduri galsuvaha za nego. Vanga kaza, shte minat 10 pravitelstva dokato se opravi polozhenieto v stranata. A dano!
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Скъпи ***, а случайно нещо друго да се случва в Полша в момента? Ще ви подскажа, пак е свързано с "революция", ама не е от сексуален характер.