Отваря се пътят за засилване на военните действия в Украйна

Очакванията не са за мир през следващите 3-5 години
13 ное 2014 19:28, Елка Василева
88
Отваря се пътят за засилване на военните действия в Украйна
Снимка: Reuters

Това бе година на постоянен стрес за Георгий Тука. Заради събирането на достатъчно пари за снабдяването на "бойците от Майдана" с основни средства за лична защита и заемането на оставена от правителството празнина 50-годишният предприемач, превърнал се в активист, няма време за почивка, пише Оливър Карол във в. "Индипендънт". "Работата е неумолима и ние всички се нуждаем от отмора, но се съмнявам, че ще видя морския бряг през следващите три до пет години", казва той.

Понастоящем Тука посвещава повечето от часовете, когато е буден, за организирането на доставки за фронтовата линия на боевете срещу сепаратистите на изток. Неговата доброволческа "Армия SOS" осигурява на войниците всичко - от долни дрехи до специализирани снайперски пушки.

Когато организацията "Армия SOS" започва да работи, бронираните жилетки и храната се реален проблем. Днес проблемите са неадекватните комуникационни системи (много от частите на украинските сили използват съветски системи отпреди 30 години) и острият недостиг от шлемове кевлар, обувки и зимни дрехи. Докато температурите на изток рязко паднаха под нулата, може би едва половината от около 50-те хиляди украински войници във военната зона имаха дрехи, подходящи за студено време.

Даренията от обикновени украинци и бизнесмени сега се върнаха на равнището от разгара на кампанията през лятото, казва Тука. А заявките за зимно облекло прииждат неудържимо. Но заявката, която Тука чува най-често, гласи: "Кога ще можем отново да се бием?".

Крехкото "примирие" в района, което съществува само където не е от от военно значение, сега отстъпва на засилваща се вълна от военни действия. През последните дни няколко колони от бронирана техника бяха наблюдавани в регионите под контрола на подкрепяните от Русия бойци.

По-чести са боевете в най-стратегическите точки в региона - пристанищния град Мариупол, летището на Донецк, важния транспортен възел град Дебалцеве (рус. Дебалцево) в Донецката област и Шчастя (рус. Счастие) в Луганска област, където има електростанция. През уикенда в много квартали на Донецк възникна паника заради засилената артилерийска дейност край летището.

Сега правителствените сили се прегрупират в подготовка на евентуална нова офанзива на бунтовниците. "Ние препозиционираме нашите въоръжени сили в отговор на действията на (бунтовническите) бойци", каза в сряда министърът на отбраната Степан Полторак. "Смятам за своя най-важна задача подготовката за военни действия", добави той.

НАТО обяви, че са забелязани колони с руска военна техника, навлизащи в Украйна. "Руски танкове, руска артилерия, руски системи за ПВО и руски войници", са забелязани, каза в България американският генерал Филип Брийдлав.

През периода на "примирието", започнало след споразумението от Минск на 5 септември, украинските сили се прегрупираха и подготвиха две линии на отбрана по границите на отцепилите се "републики". Големите сражения в региона продължават няколко седмици без съществени териториални придобивки за някоя от страните. Мнозина смятат, че като се изключат значимите подкрепления от изток, засега статуквото остава непроменено.

Въпреки това военните сякаш са склонни да повишат опасенията си от евентуална инвазия на Русия. На редовната си пресконференция в понеделник военният говорител полковник Андрий Лисенко каза, че районът "е наводнен от голям брой вражески войници и модерни оръжия". Като доказателство той представи видеоматериал, който показва военна колона, придвижваща се вероятно от Русия към Снижна в Донецката област.

Проблемът, както отбелязаха впоследствие военни блогъри, е в това, че видеото е заснето през март в район, който сега се контролира от украинските сили. Това е смущаваща и несъмнено най-сериозната грешка, допусната от украинските военни, а подобни глупости все повече дразнят активистите.

"Не мога да работя с тези хора", признава Тука. "Всичко, което виждам, е лъжа и измама и мъртви украинци." Активистът казва, че избягва да работи с правителствените служби, които са "пробити", и предпочита да действа чрез преки отношения със силите на изток.

Александър Золотухин е един от многото завърнали се войници, който споделя гнева на Тука по адрес на новата власт. Той е служил като снайперист и ротен командир в батальона "Айдар" - противоречива и анархистична бойна единица с база в Луганската област. Формално батальонът се подчинява на министерството на отбраната, но на практика е отговорен само пред себе си. "Айдар" участва в някои от най-ожесточените боеве през лятото и даде към 240 убити.

След като е огласил публично съмненията си относно военното командване, се е озовал в хватката на мощни интереси, казва Золотухин. Бюрократите са почнали даже да блокират прости неща като регистрирането на ранените и убитите, за да може семействата им да получат обезщетения. Твърдяло се, че тези войници изобщо не са участвали в боевете на фронтовата линия.

Видимо развълнуван, Золотухин пита как би могъл да обясни това на роднините. "Някои от нас се бият на война; за други тя е по-скоро възможност да забогатеят", казва той.

Според Золотухин част от военните командири в "Айдар" прибягват до престъпни действия - използват униформите си като средство да се сдобият с автомобили, имущество и оръжия. Той твърди, че е виждал как офицери от този, "другия Айдар", носят със себе си големи количества пари и ползват бяла пудра, за която допуска, че е кокаин. Той казва още, че е станал свидетел как те поставили граната в нечия кола като претекст да я откраднат.

Когато Золотухин и група други войници се върнали в Киев, той посетил главните правителствени сгради, вкл. министъра на вътрешните работи Арсен Аваков, за да изложи притесненията си. По думите на Золотухин тогава министърът "предложи да решаваме проблемите си помежду си". "Значи трябва да вкараме себе си в затвора, ако последваме този съвет", казва Золотухин.

Бъдещето на свадливия вътрешен министър е една от темите, която най-активно се обсъжда днес в Киев. Обезпокоен от властта, с която разполага неговото разраснало се и милитаризирано министерство, президентът Петро Порошенко е казал, че ще прави промени в кабинета. Но неговата партия - "Блокът на Петро Порошенко" - се представи доста по-зле от очакваното на последните избори, докато партията на Аваков и премиера Арсений Яценюк стана изненадващо победител.

В разговор с репортера на "Индипендънт" високопоставен служител потвърди, че позицията на Аваков остава главната пречка в текущите преговори за нова коалиция. В понеделник пет партии подписаха "коалиционен проект", но източникът отбеляза, че засега малко подробности са уточнени.

Другото нещо, което може да промени новата политическа аритметика в Киев, е политиката на изток. Имайки предвид популистките, антируските и твърдолинейните позиции на партията "Народен фронт" на Яценюк, отговорът на Украйна на засилената военна активност едва ли ще бъде сключването на ново примирие".

Изглежда Георгий Тука е прав да отмени почивките си на море.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
честито преди 9 години
Украинците да благодарят на Яйцето и да не циврят за помощи, освен при САЩ. Те дават, подаряват,хранят...
56
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 9 години
"Армия SS$"има въпрос: " когоа ще се биеме "?
55
0
 
5
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
До АнонименЕх , ех свободно творчество хахахаха. Не съм се смял от доста време на някое четево ( ако не е на *** Василева ) . Руснака си спазва договорките инак ще спре на цяла Европа тока. Тук не съм видял и една статия за убитите деца в Донецк . Това ли е пълното спазване на премирието . Много е хубаво да ловиш маймунки с трици . Обективизъм трябва не само пристрастия. Апропо Франция май ще се опита да не даде новите Кораби на Русия въпреки договора койо са подписали.
54
1
 
3
 
! Отговори
Иван Сотиров преди 9 години
До житомир Съмнявам се ,че си проследил конфликта от началото му. За да кажеш "До като ония пияници не взеха отъжия в ръце имаше ли проблем? Не, всички си живееха мирно и кротко " > Колкото кротък беше и " майдана "., събитията в Одеса и още много случай. А за това кой взе първо оръжието се вижда във хиляди видео материали . Това което не направи така наречения диктатор Виктор Янукович го направиха новата "власт".Изпратиха войски в източна украйна . Житомире пияниците се видя каде са/ Киев/
53
0
 
4
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 9 години
,,ОТВАРЯ СЕ ПЪТЯ"!?- Ми то между Новоросия и Русия има 200 километра не охранявана от хунтата граница. И по нея пътища и пътеки за ,,Хуманитарна помощ" колкото щеш. Сега какво магистрала ли ще правят?
52
2
 
8
 
! Отговори
Отговор преди 9 години
До ВарнаПич, моли се тук да не стане така, щото сме по зле и от украинците! Нищо че сме в ЕС, никой не го е грижа за нас! А както са ни разделили политиците, ще се разтурим за два месеца!Пази Боже!
51
2
 
13
 
! Отговори
Варна преди 9 години
5. Кой финансира тези батальони и кой ги снабдява с кока ?6. Защо в държава, която ще се асоциира и ще става правно равна с нас , швабия , испания и всички от ЕС, се позволяват произволия на някакви групи, батальони и всякакви такива престъпни пумияри- фашисти ? Защо не са отговорни пред закона ?!?!?!
50
3
 
11
 
! Отговори
Варна преди 9 години
Имам няколко въпроса до аудиторията1. Защо някакъв частник - новопоявил се предприемач, заема някава роля на ТИЛ в така наречената Украинска армия ?2. Защо се събират помощи за армията ? И по важното ....как така украинския народ дава пари и средства за избиването на свои сънародници ?!?!?!?!?3. Защо след като ООН призна че има хуманитарна криза в Донбасс не видяхме представителите на Червения Кръст и всякакви такива благотворителни перални на пари?
49
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нефта сорт Урал тази сутрин е 74 долара. Всеки долар понижение на нефта означава 3 милиарда долара по-малко в годишния бюджет на Русия. За последните 3 месеца нефта поевтиня с 30 долара, което означава че за 2015 година рашковците ще имат вместо 450 милиарда долара бюджет само 360 милиарда, което пък се равнява на спад в размер на двугодишния военен бюджет на руския супер-агресор. Единственият изход на кремълското джудже е рязко повишение на данъците в Русия. Дупе да му е яко на Рашкостан.
48
16
 
14
 
! Отговори
житомир преди 9 години
С каква злоба само се коментира бъдещия разпад на една суверенна държава, на която не и се дава да диша само защото граничи с империя. Тези хора са преживели гладомора и пак са оцелели и пак ще оцелеят, а вие злорадо се кефите като в недалечното минало как някой голям батко е хванал и бие по малко дете. Извращение от всякъде. До като ония пияници не взеха отъжия в ръце имаше ли проблем? Не, всички си живееха мирно и кротко. А утре като в Кърджали поискат Кърдж.Нар.Република?Какво става тогава?
47
16
 
14
 
! Отговори
Щерев преди 9 години
Не ви ли прилича малко на априлското въстание.Тогава Русия подкрепя и финансира това въстание с ясната цел че ще има жертви и отзвук и на Запада за да може Русия да извърши инвазия и да замени османското робство с руско робство.Достоевски пише"целта на въстанието е изпълнена" Т.е българските жертви преднамерено и планирано от Русия стават курбан за руски интереси НО КОИТО СЪВПАДАТ И С БЪЛГАРСКИТЕ. После Достоевски пише:Ние сме дошли да ги освобождаваме , а те живеят по-добре от руските крепостни селяни които нямат никакви права и имот.Докато в османската империя има чорбаджии и оземлени бълг
46
12
 
24
 
! Отговори
majorski преди 9 години
Европан не проумя че без Русия няма бъдеще ...колко още трябва да умрът ...колко съдби дреява да се разрушът за да схване европа че трябва да преговарв с Русия като с равностоен .....горко им на украинците !!!
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
echo.msk.ru/sounds/1435950.html
44
21
 
10
 
! Отговори
Austin Powers преди 9 години
Слава на нашите православни братя украинците!
43
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много съм притеснен от името на баталион ,,АИДАР,, . Името на последният владетел ...НА КАРА ***
42
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Под дулата на оръжия на хора от "десен сектор" /украйнски фашизоиди/ карат украинските войници да воюват. Заплашват семействата им. Има десетки разстреляни. А тука дават трибуна на тези *** да пропагандират!
41
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малееееее каква пропаганда! ха ха ха Цели полкове се канят да дезертират а виж какви ги пишат тука "А заявките за зимно облекло прииждат неудържимо. Но заявката, която Тука чува най-често, гласи: "Кога ще можем отново да се бием?"." ха ха ха ха Интересно какво ще пишат тогава ако това в най скоро време стане реалност?!!!???? :D Така са лъгали само ГЕСТАПО вската пропаганда! Става много лошо ми се струва!
40
2
 
31
 
! Отговори
кой служи в Айдар? преди 9 години
Търсената от Интерпол 30-годишна "бяла вдовица", британката Саманта Лютуейт, (Samantha Lewthwaite), е застреляна в Донбасс от снайперист на опълченците. "Бялата вдовица" се е биела на страната на фашисткия батальон Айдар. Тя принадлежи към ислямската терористична група Ал-Шабаб (Al-Shabaab) и е вдовица на британския терорист Джърмейн Линдзи. Двамата са участвали в различни атентати, включително и в Лондон и в Кения. За украинските власти "бялата вдовица" е толкова ценна, че те дават 1 милион долара за залавянето на снайпериста.
39
2
 
29
 
! Отговори
перфидно лицемерие преди 9 години
С присъщото си перфидно лицемерие Запада не признава изборите в ДНР и в ЛНР. Същият този загрижен за човешките права и европейски ценности Запад, обаче, изобщо не си мръдна пръста, за да прекрати чудовищните престъпления на киевската фашистка хунта в ДНР и в ЛНР - разстрели на невинни старци, жени и деца, убийства, изгаряния на живо, артилерийски обстрел, бомбардировки и всичко останало от програмата за геноцид на цяло едно население.
38
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прав е Георгий да отмени почивките на море. Скоро остатъчна Украйна няма да има излаз на морето :)