Защо евтината рубла е тревожна новина в 5 причини

Как ще се отрази на световната икономика, на Путин и украинската криза
Обновена: 17 дек 2014 14:10 | 17 дек 2014 14:00,
238
Защо евтината рубла е тревожна новина в 5 причини
Снимка: Reuters

Руската рубла се сриваше по-бързо, отколкото журналистите успяваха да пишат, обобщава Майкъл Бирнбаум от "Вашингтон пост". Руската национална валута достигна нива спрямо долара, немислими дори и преди седмица.

Бирнбаум посочва пет причини, поради които сривът на рублата е тревожна новина.

1. Защо трябва да ни е грижа за слабата рубла?

Спадът на рублата означава бързо преобръщане на руската икономика и по този начин заплашва световната икономика с нестабилност. Когато през 1998 г. Русия изпадна в неплатежоспособност, това доведе до началото на световна финансова криза и до подпалването на много развиващи се пазари.

Досега Русия имаше основно вътрешни проблеми. Но сега кризата заплашва и държави, с които Москва си сътрудничи. В Беларус и Казахстан вече се усеща разтревоженост. По-евтината рубла означава, че руският бизнес по-трудно ще може да върне всеки взет назаем долар или евро. Някои компании може да не са в състояние да върнат нищо.

2. Какво означава това за Путин?

Това все още не е ясно, въпреки че евтината рубла не е добра новина за руския президент. Руснаците помнят и по-лоши моменти – през 1998 г. спестяванията на много хора изчезнаха. В последните години на Съветския съюз пък имаше недостиг на основни продукти като тоалетната хартия. Така че хората са свикнали да се борят, още повече, когато държавната телевизия им казва, че всичко това е в името на борбата със Запада.

Рейтингът на Путин все още е близък до рекордните нива. Но скоро може да се наложи да отстъпи от украинските си амбиции, още повече като има по-малко пари от петрол, които да харчи.

3. Как парите от петрола се вписват във всичко това?

Спестените от газ пари не са пари, които не отиват за Путин – от юни насам цената на петрола падна почти наполовина. Много анализатори твърдят, че Путин не е имал късмет, когато дойде на власт през 1999 година. Той пое управлението на страната във време с високи цени на петрола. Така Путин направи сделка с руския народ – просперитет ще има, докато хората не се заиграват с политиката. До миналата седмица петролът и рублата падаха със сходно темпо. Тази седмица цената на петрола като че ли се стабилизира, въпреки че цената му все още е много ниска. Рублата обаче продължава да пада.

4. В крайна сметка санкциите дават ли резултат?

Те със сигурност са от значение. Но се оказва, че санкциите, наложени след падането на малайзиския самолет над Източна Украйна, имат много по-голям ефект от тези, наложени след анексирането на Крим. Санкциите след падането на MH17 правят така, че руските банки много по-трудно заемат долари, което прави по-труден животът на останалата част от руската икономика.

Много инвеститори днес се оттеглят от Русия не само заради санкциите, а заради цялостната политическа ситуация, която е твърде непредвидима.

5. Означава ли всичко това, че Путин трябва да отстъпи от Украйна?

Путин никога не е заявявал открито целите си в Украйна, той дори отрича присъствието на руски войски в страната. Така че не е лесно да разберем какво следва по-нататък. Някои анализатори смятат, че Путин ще бъде принуден да отстъпи. Крехкото примирие в Украйна може би е сигнал точно за това. Но НАТО и Украйна твърдят, че Русия наскоро е засилила позициите си там. Други анализатори твърдят, че Кремъл може да предприеме още по-твърда позиция, ако се наложи да вдига рейтинга си у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 9 години
Много хора работят тука и си верват.
185
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АААЗащо реши, че снимката е актуална? Или така ти е по-лесно, защото торкова си можеш? Много тъпо парче си.
184
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в Русия нема никва криза , и Запада повече губе от колкото Русия от санкциите
183
4
 
3
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 9 години
като погледне човек снимката горе, цените на зеленчуците НАСРЕД Москва (един от най-скъпите градове в Света) и ВСИЧКО СТАВА ЯСНО!В мизерна София тези неща са на ТРОЙНИ ЦЕНИ.И това при положение че Русия са под ембарго а Бг е залята с "по-евтини" зеленчуци от ЕСи Бг производителите ПИЩЯТ.
182
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Положението в Русия не е чак толкова драматично,не забравяйте че Русия има вторите по големина валутно златни резерви в света около 500 млрд долара,като прибавим и огромните енергийни ресурси които имат ще се оправят!Ще има известен спад в жизненият стандарт на живот,ще се забавят някой амбизиозни проекти,но Русия ще се оправи,дори и ще излязат много по-силни и сплотени от тази криза,вече абсолютно всички руснаци разбраха че запада е враг на Русия,свършиха им илюзиите за приятелството със САЩ!
181
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ли ме се струва че светът усилено върви към трета световна война,защо ли ми се струва че в един момент руснаците няма да има какво да губят и .....от света ще остане само ядрена пепел!
180
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия е изцяло зависима от САЩ И Запада!!!Всичко ще се случва така както решат американците, а руските алкохолици нямат ресурс за почти нищо.В Русия не се произвежда абсолютно нищо - дори чорапи и ризи.
179
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма по-добре организиран народ от руския, няма и по-работлив човек от руснака! Това е вярно, така че мислете отсега за нови паметници на руските войни освободители и статуи на Путин. Добре, че паметникът пред НДК го махат...
178
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои компании може да не са в състояние да върнат нищо. Много компании няма да си върнат кредитите. Много американски и германски компании ще фалират - това е по-точно. Бай Ленин изпържи така банкерите през 1918 г., яко с над 50 млрд. Как няма да мразят комунистите?
177
3
 
9
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Аз не знам какво ще стане със света, ако в Русия настъпи финансов колапс. През 2008 година една банка фалира и предизвика верижен срив в целия свят. Много западни фирми имат бизнес в Русия и изобщо Русия не е изолирана държава, така че поведението на западните политици е малоумно. Те си правят някакви игрички без да гледат далновидно. Ако Русия фалира, колко милиона руснаци ще залеят ЕС например??
176
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що падат акците на Раифаизен и Уникредит
175
6
 
18
 
! Отговори
Дядо Иван преди 9 години
Българска ни работа !Какво е това злорадство от проблемите на Русия със санкциите и падането цената на нефта?Я да се огледаме какво става в България - цъфнахме та вързахме особено с Борисов премиер и четворната /с ДПС , тайния съюзник става петорна/ коалиция!Не я мислете Русия , тя си има огромни възможности и верни приятели , които ще и помогнат заради военната и сила , на която разчитат да ги брани от агресивната американска политика!А и самото придобиване на Крим си струва и то много повече
174
4
 
5
 
! Отговори
Сали преди 9 години
Носи се слух,че парите от КТБ са отишли за подпомагане на Рублата. Сега и от пенсионния фонд ще тръгнат натам . По-рано под формото на кражба по-голямата част от Еврофондовете станаха "Брадска собственост" И каква стана тя???? Дали ще ни командва Бойко,Гойко,Станишко или Раданчо,важното е какво ще каже дедушка И В А Н У Ш К ААААА.
173
9
 
11
 
! Отговори
Рубладжия-комунист преди 9 години
Другари, Русия няма да се даде на капиталистите! Помнете ми думата! Няма по-добре организиран народ от руския, няма и по-работлив човек от руснака! Сега другаря Путин ще мотивира мужиците да започнат здраво да се трудят и напролет един капиталистически американски долар ще се разменя за 35-40 копейки. Помнете ми думата - Сергей Станишев ми го каза!!!
172
3
 
19
 
! Отговори
ААА преди 9 години
Като гледам тези цени излиза, че са по-евтини от тези в България...., а заплатите в Русия са по-големи от българските... Е... И.. къде ние сме
171
3
 
5
 
! Отговори
Спартак преди 9 години
Ся много ще се накефя Путин да каже на арогантите контета от запада и на Украйна например- от днеска газта е в рубли!!!! Ха-хааа-хаааа тогава ще се окакат съвсем шибеците... но реално е невъзможно, договори!
170
1
 
4
 
! Отговори
Светлин преди 9 години
До бат ЗдравкоА по-добре е: "Я да направим една анексия, те така и си искат. То е ясен резултата от присъединяването към ЕС. " Ти как ги мислиш тези неща въобще?!
169
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ой, как мне понравился етот великий могучий русскии язик! Вот что пишут по "мистралям": Кинули лохов с мистралями. И вместо неустойки придется рогозину пожевать вкусного подшкурного творожку..... хранцузы, лениво проведут хуем по розийским губам. Вот и вся вам компенсация...... Зацените, гаспада :)
168
11
 
34
 
! Отговори
бат Здравко преди 9 години
Срещнали се двама украинци от майдана и си приказват.. Украина била вече 10 години в ЕС и Нато... Как си бе приятелю? пита единия Абе мани,мани му отговаря втория.. Що бе?кво е станало?Абе нищо.Аз съм без работа,жената бере домати във испания,дъщерята стои на пиацата в Хамбург а синът се омъжи за един англичанин!Ахххх,техната мама на тея руснаци!-отговаря втория.Знаеха те тогава много добре какъв ни очаква в EС и нарочно ни оставиха да влезем!
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До БАЧКАТОРЗабраниха на банки и чейндж бюрата да продават валута. това е причината. Естествено, това няма да продължи дълго.