Русия ръмжи край границата, а Литва се готви за еврото

Сега Литва изглежда по-стабилна от много икономики в ЕС
23 дек 2014 21:40, Елка Василева
176
Русия ръмжи край границата, а Литва се готви за еврото
Снимка: архив, Reuters

Геополитиката мъчи литовците на този замрял КПП на границата с Русия, където преминаването с кола означава 48-часово чакане на опашка. Това напомня на някои защо бившата съветска република ще циментира връзките си със Запада, като влезе в еврозоната идния месец, пишат Алистър Скратън и Андриус Ситас от Ройтерс.

Напрежението с Москва не е преставало да тлее, откакто Литва стана първата република, провъзгласила независимост от Съветския съюз през 1990 г. , макар че само 6 процента от населението й е рускоезично - много по-малко, отколкото в съседните балтийски страни.

На 1 януари тя ще стане последната от трите балтийски републики, които ще се присъединят към валутния блок с надеждата, че подобно на Естония и Латвия, ще потекат повече инвестиции и ще спаднат лихвите по кредитите, което да стимулира една от най-бедните, но най-бързо растящи икономики в ЕС.

И трите републики усетиха тази година ефекта от напрежението между Изтока и Запада заради руското нахлуване в Украйна под формата на санкции срещу Русия и демонстрация на военна сила по техните граници.

Когато литовската президентка Далия Грибаускайте обяви изпращането на военна помощ за Украйна миналия месец, обвинявайки Москва, че е "терористична страна", Русия въведе забавен режим на обслужване по границата с нейния калининградски анклав - база на руския Балтийски флот и както мнозина литовци подозират - на тактически ядрени оръжия.

Броят на частните литовски коли, пресичащи границата, спадна десетократно. "Преди това отнемаше само около два часа", оплака се безработният Лиониус Меделис, един от само тримата водачи, сгушили се в студа с надеждата да си купят евтин бензин в Калининград. "Това, което става тук, е ужасно", каза той.

Преминаването към еврото съвпада със стъпки към по-голяма енергийна независимост и с искания към НАТО за повече войски в Литва, което бележи ново отдалечаване от Москва.

Но половината от участниците в допитване в 3-милионната страна не се радват на еврото."Това е като филм на ужасите", каза възрастната Лайма Кресикиене пред супермаркет край границата. "Нима не разбирате? Не можете да си представите колко малко пари имат хората по селата тук. Само погледнете цените как скочиха в очакване на еврото", жалва се тя.

Пазарните реформи и всеобщата икономическа криза се отразиха твърде тежко на литовците и принудиха мнозина да емигрират. Но все пак малцина са против обръщането на Запад.

Руското навлизане в Украйна събуди страховете, че балтийските страни може да са следващите. НАТО трябваше да вдига във въздуха самолетите си над 150 пъти тази година в отговор на руски бойни полети, чийто брой нарасна над три пъти в сравнение с миналата година. Москва проведе изненадващи учения в Калининград през декември с участието на 9000 войници и 55 бойни кораба.

Руските санкции силно засегнаха транспортния отрасъл на Литва, в който са заети над 100 000 души, както и нейната млекопреработвателна индустрия. Ако целта е била страната да бъде върната в орбитата на Москва, то според анализатори ефектът може да бъде обратен, защото пренасочва вниманието на бизнеса на Запад и към новите пазари, като Азия.

"Мисля, че руснаците се опитват да ни поучават как да се държим," каза Гитанас Науседа, главен икономист в литовската банка SEB. "Но бизнес шефовете променят мисленето си – Русия вече изчезва от запазеното си място в стратегическите им планове."

Русия все още поема около 20 процента от (литовския) износ, сравнено с 60 процента на този, който отива за страните от ЕС.

Според правителството, което е сред най-гласовитите критици на Москва, все още има какво да се направи. Премиерът Алгирдас Буткевичус каза, че някои бизнес сектори все още не оценяват рисковете от връзките с Русия. "По-добре е да се работи с по-слабо рискови пазари, да се използват преимуществата на стабилна валута като еврото в Литва, да се получават по-ниски печалби в замяна на по-дългосрочна стабилност на бизнеса", каза той пред Ройтерс.

Голяма крачка напред бе направена през октомври, когато плаващият терминал за внос на втечнен природен газ "Индипендънс" ("Независимост") пристигна в Литва, съпроводен от силна охрана.

Това събитие бележи края на зависимостта на балтийската страна от руския газ, като й позволява да го внася и от страни като Норвегия.

Макар че руската криза може да обърка прогнозите, централната (литовска) банка твърди, че членството в еврозоната може да прибави 1,3 процентни пункта към брутния вътрешен продукт (БВП) в дългосрочен план. Очаква се икономиката да отбележи ръст от 2,9 процента през тази година. Мащабните съкращения на разходите в съчетание с икономическата криза доведоха до свиване на литовския БВП с 15 на сто през 2009-а - спад, който бе преодолян чак през 2014 г. Около една десета от населението емигрира след началото на кризата.

Сега Литва изглежда по-стабилна от много икономики в ЕС, но въпреки това шефът на централната банка Витас Василиаускас казва, че няма място за самоуспокоение. "Еврото дава много възможности. В същото време трябва да продължаваме напред с реформите", каза той в интервю. Дълбоки проблеми има в образованието и здравеопазването, с изтичането на мозъци, и дори хора от бизнеса са скептично настроени относно изгодите от въвеждането на еврото.

Висвалдас Матийосайтис, изпълнителен директор на "Вичиунай груп" - производител на замразени продукти, изнасяни за 56 страни и с персонал от 7500 души, се оплаква от недостиг на квалифицирана работна ръка. Неговата компания е принудена на кара работници от 200 км . "Производителността не е каквато е на Запад. Нужни са големи инвестиции, за да се повиши производителността", казва той пред конвейер от жени, които ръчно режат рибата на филета.

Запитан дали въвеждането на еврото ще подобри положението, той без колебание отвръща: "То не променя нищо!"
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още по темата: ЛитваРусияевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
0
 
! Отговори
до 120 преди 9 години
Пиле,знаеш кой го има всичко това за което пише? Бивши нагли банзитчета за които казват "не ме питай от къде ми е първия милион", на екскурзии в чужбина също пътуват те заедно с депутатите и дължавни слежители, и 500 хил не са 8 члн хора
97
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СВОБОДА ЗА КАЗАН да ЖИВЕЕ КАБАРДИНО БЪЛГАРИЯ не на ***
96
1
 
10
 
! Отговори
тя преди 9 години
Тия *** държавици да не си въобразяват , че са потрябвали някому.
95
5
 
6
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Спокойно поне бъдете човеци на празниците. С омраза, с нервност, с завист няма да станете по богати, хубави.
94
11
 
8
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До до Ваня--112;Абе ти на кого ги говориш глупостите си? Русия имаше 2 ЯДРЕНИ бази у нас Те облужваха локаторни станции облечени в български униформи. Руснаците ни имаха като тяхен придатък и влизаха тук когато си искат и без да ни питат.По време на съветската инвазия в Афганистан зсагинаха 73 наши ввойничета.Чети Ген. Лебед и Игор Бунич.Къде са танковете на САЩ че да ги видим. Много гледаш тел. Алфа.Аман от неграмотни.
93
19
 
14
 
! Отговори
до 127 преди 9 години
Днес образованите, предприемчиви и работливи българи са несравнимо по-заможни от мизерните социалистически години.И в джоба си /и в банковата сметка си имат долари и евра и левове. Тези дни на ваканция в чужбина се отправиха не по малко от 500 000 българи,а още повече в нашите курорти. Жалкото е , че повечето българи са необразовани,мързеливи и инертни.В каквото и общество да живеят те все ще са бедни и недоволни.
92
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Монтана--абе гурбетчио...що се прекръсти бе...срам те е да се наречеш турчин бе....
91
33
 
17
 
! Отговори
Монтана преди 9 години
АМА ИЗОБЩО НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ РУСОФИЛИТЕ ВАЗОВ , БУРОВ И КОЙТО И ДА БИЛО!РУСИЯ СИ Е ЕДИН ЧИСТ АГРЕСОР И ЕДНА ИМПЕРСКА СИЛА--ГОТОВА ДА МИНЕ ПРЕЗ ТРУПОВЕ И КРЪВ , ЗА ДА ОСЪЩЕСТВИ ХЕГЕМОНИЯТА СИ НА БАЛКАНИТЕ.ПРАДЯДО МИ Е ЖИВЯЛ В МИР С ТУРЦИ ,БЪЛГАРИ , АРМЕНЦИ , ЕВРЕИ И ВСИЧКИ ЕТНОСИ НА БЪЛГАРИЯ!НЕ ЗНАМ--НЯКОЙ ДА Е ВИКАЛ РУСИЯ ДА НИ "ОСВОБОЖДАВА"!!БОРБАТА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ И СВОБОДА Е ---ЛИЧНО ДЕЛО НА ВСЯКА НАЦИЯ!!!!НЯМА "ПОДАРЕНА СВОБОДА"!!!!"ПОДАРЕНАТА СВОБОДА" ---ОЗНАЧАВА САМО "НОВО РОБСТВО"!
90
1
 
4
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
До Анонимен 118 Късий ти си патологичен случай.Оди на доктор!
89
27
 
15
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
До левът е българскиНОРМАЛНИТЕ ХОРА НЕ МРАЗЯТ РУСИЯ И РУСНАЦИТЕ , А МРАЗЯТ ДЕЛАТА ИМ КОИТО НАПОСЕДЪК ПРЕМИНАВАТ ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ И НОРМИ ! А ТИ И ТАКИВА КАТО ТЕБЕ ОБИЧАТЕ И МРАЗИТЕ НЕ СПОРЕД СЕГАШНАТА СИТУАЦИЯ И СЕГАШНИТЕ ДЕЙСТВИЯ , А СПОРЕД ТОВА КАКВО Е БИЛО ПРЕДИ 300 ГОДИНИ ! ВИЕ СТЕ ОПАСНИ ДОРИ И ЗА САМИТЕ СЕБЕ СИ ,МЕДИЦИТЕ ГО НАРИЧАТ - ПАТОЛОГИЯ В МИСЛЕНЕТО
88
12
 
27
 
! Отговори
левът е български преди 9 години
до всички, които мразят Русия, погледнете какво са писали за Русия хора като Вазов, Атанас Буров и други умни българи патриоти.Виж те пред парламента паметника на цар Освободител, най-големия български храм носещ името на руски светец.Аз ще послушам завета на дедите си кои са моите приятели, а вие слушайте тиквата, *** пдлогата и продажните медии. доларите и еврото няма да ви направят щастливи, ако това е единствената ви цел, ойто е приел еврото е обеднял. Дания и досега неиска да чуе за евро
87
0
 
15
 
! Отговори
Да-бъл преди 9 години
Весели празници, Ванче :)Живот и здраве за всички българи и всички православни християни, които празнуват!!Винаги си задавайте въпроси, винаги търсете истината, помнете историята за да не повтаряте грешките от миналото...
86
8
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 9 години
Съжалявам, но мисля че нормалните хора по това време нямат работа пред компа!!! Весели празници!!!
85
3
 
6
 
! Отговори
до Ваня преди 9 години
Ваня, отговаряш като типично жена, на въпросът с въпрос. Попитах: "Ваня, обясни с какво аргументираш хвърчащите си твърдения?"в отговорът ти не видях никаква логична връзката - между отделните ти изречения липсва последователност. Как скачаш от въпросът за американските войски в България днес, до това чий ботуш бил по сладък за теб, та до това какви били някакви приказки на накакъв дядо... Наистина ми е трудно да обхвана и разтълкувам мозъчните ти вълнение и послания.. Говори с факти, моля.
84
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия - огромна страна, огромни природни богатства и .....огромна мизерия за 90 % от населението! Добре са само руските олигарси, които държат 99 % от природните богатства на страната! И всички те са все хора близко до Путин! Скоро там ще има гладни бунтове! През 2017 положението на народа ще стане нетърпимо и се очаква да избухне нова Октомврийска революция, властта на Късий ще падне с гръм и трясък!
83
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ГУРБЕТЧИЯ--Мненията на гурбетчиите-сюнетчии не са важни....Бягай да търсиш работа.Че от нова година канцлера спира социала...
82
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ау-у-у "професори" в Русия няма заплата 5500 рубли както пишете по-долу.
81
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ваня-Само че,това с помагането от страна на САЩ вече го няма от 20 години.И за нас,никаква полза от САЩ-напротив..Даже старите съюзници на САЩ вече се разграничават от тях...Златната епоха на САЩ 70-80 год минаха отдавна.Американската мечта умря в началото на 90те....те сами я убиха
80
7
 
15
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 9 години
МНОГО Е ЛОШО КОГАТО КОМШИИТЕ ТИ НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ОБЩУВАТ С ТЕБЕ ,А ПРЕДПОЧИТА ДРУГ ПРЕЗ 5 МАХАЛИ ! ТОГАВА ТРЯБВА СЪВСЕМ ЛОГИЧНО ДА ПОТЪРСИШ ПРОБЛЕМИТЕ В СЕБЕ СИ ,А НЕ ДА СТАНЕШ ДА КРИТИКУВАШ КОМШИИТЕ ПОНЕЖЕ ТАКА ОЩЕ ПОВЕЧЕ ЩЕ СЕ ДИСТАНЦИРАТ ОТ ТЕБЕ !
79
12
 
8
 
! Отговори
Ваня преди 9 години
До 142Дори да е вярно това за войските(темата за военното присъствие в БГ е много дълга) на теб как ти се отрази това? Разликата между американския и руския ботуш се видя в Източна и Западна Германия, Северна и Южна Корея... бях в ГДР витрината на социализма... Мисля си на не повече от 20 години и си слушал пиказките на дядо ти по отминалата му младост! Американско военно влияние има и в Япония и т.н. въпроса е държавите да извлекат ползите от това. Апропо Русия купува оръжие от запада (МИСТРАЛ