Коледа за чужденци: тур по жълтите павета

Все повече туристи решават да посетят София по празниците
25 дек 2014 15:16,
73
Коледа за чужденци: тур по жълтите павета
Снимка: Facebook/ Free Sofia Tour

Как си представяте, че прекарват празниците хората от Западна Европа? На някой плаж с палми и коктейл в ръка? Или карат ски в елитни ски курорти, а вечер се топлят пред горящата камина в някоя луксозна хижа?

Повечето от тях може би ще правят точно това, но някои ентусиасти се отдават на пътувания на непознати за тях места като София. Да, оказва се, че всяка година все повече чужденци решават да посетят столицата и да се разходят по жълтите павета, въпреки студеното време, за да разберат повече за историята и архитектурата на града.

С всяка следваща година отбелязваме ръст от около 20% в броя на чуждите туристи, които посещават София. Това каза Радина Петришка, председател на Сдружение 365, което организира проекта Free Sofia Tour - безплатни турове за чужденци на английски език в центъра на София.

През 2014 г. около 22 хиляди човека са посетили туристическите обиколки. През студените месеци туровете обичайно са по-малко заради времето, но ентусиасти за разходки с гид има и през декември. Миналата година бройката на туристите е 871 през последния месец, а половината от тях са дошли в България точно около Коледа и Нова година. За тази година се очаква броят на тези, които ще прекарат празниците в София, да се увеличи на около 500.

Ентусиасти да се запознаят със София има и навръх Коледа, и Нова година, разказа Радина Петришка.  Миналата година на 31 декември вечерта, както и на 1 януари сутринта, е имало желаещи да се разходят в стария център на София. За тази година се очаква да има по три групи туристи и на 25-и, и на 31-и декември. Най-голям брой чужденци ще се разхождат из столицата на Стефановден, на който се очакват четири групи туристи.

Оказва се, че най-голям интерес към България проявяват западняците. Най-много посетители идват от Германия, Италия, Великобритания, Холандия. Има и много туристи от по-далечни дестинации като Америка и Австралия. За тях туровете са съвсем достъпни, тъй като се водят на техния майчин език. Хора от всякакви възрасти се включват в двучасовата обиколка на София - от бебета до пенсионери.

Посетителите се впечатляват от най-различни неща, когато видят София отблизо, коментира председателят на сдружението. Западноевропейците се възхищават силно от комунистическата архитектура и от големината на сградите, като видят Министерския съвет, Партийния дом и Президентството. Други туристи се впечатляват от изобилието от минерални извори у нас.

Чужденците се учудват и от факта, че в радиус от 200 метра има четири храма, в които се изповядват четири различни религии, което свидетелства за приемственост и толерантност. Те имат възможността да разгледат католическата катедрала "Св. Йосиф", църквата Св. Петка, джамията и софийската синагога.  Това го няма никъде по света или на много малко места, обясни Петришка.

Туристите се забавляват и със специална игра, която разказва за историята на царското семейство. Те влизат в ролята на монарсите и така се запознават с историята на България.

Посетителите харесват и Храм-паметника "Свети Александър Невски", защото е голям и е нещото, което се вижда още от самолета. Те се интересуват и от нашата азбука и са удивени, когато чуят историята за нейното създаване.

Чужденците обаче рядко идват за повече от 3-4 дни в България. Те често минават през страната само транзитно и я разглеждат за няколко дни. Има и такива обаче, които специално се отклоняват от пътя си и слизат от влака, за да разгледат столицата.

Хората идват по различни причини, голяма част от тях просто искат да видят София, защото не са я виждали досега и искат да научат нещо повече за историята ѝ, каза Радина Петришка. Според нея те посещават България по празниците, защото по това време има много почивни дни, а също така и цените у нас са ниски и достъпни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 9 години
Общината в София трябва доста инвестиции да направи за да привлече външни туристи.
31
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 9 години
В София не е това, което е в празнични дни в Прага и Будапеща.Там не може да се разминеш от туристи.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как искате София да се развива като ББ- Бога от Банкя я монтира и каквото той каже това става. А за ББ е ясно, пипето му е като на кокошка ама краденето като на орел. И....София си остава град с много ***, лоша организация на движението, без идеи за подобряване на инфраструктурата, всеки от общинарите краде колкото и каквото може. Само за т.н. движение " София диша" ЕС отпуска 2милиона, харчат се около 200 000 и останалото се делка от Едрева и дрогарете.
29
0
 
14
 
! Отговори
L преди 9 години
До Анонимен"София е лошо стопанисван и управляван град по една основна причина, неграмотни и крадливи са в управата. Поне половината от парите се крадат" Ха ха, че вие столичани сте късметлии, в прованса крадат 120%.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, като че ли европейските градове като Амстердам или Хамбург не са столици на разврата, е там таковат за повече пари, но и доходите са им са по високи....
27
0
 
5
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 9 години
ГЛОБАЛИЗАЦИЯ!
26
0
 
4
 
! Отговори
DEVIL-JIN преди 9 години
До-39 това което си го написал е абсолютно вярно,разликата че не се отнася само за столицата а за цялата страна.
25
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека сме реалисти, София е лошо стопанисван и управляван град по една основна причина, неграмотни и крадливиса в управата. Поне половината от парите се крадат. Сегашната кметица е *** на най-тъпия премиер в историята ни. Няма идеи за период от поне 50 години. Всичко е на парче като основното е колко и как ще се открадне. Основната цел е да се събират пари. Разбра ли си къде са парите от паркиране в зоните? Не! Някой прибира без да е вложил и лев. И селяците я довършват с манталитета си.
24
6
 
11
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Тая година 500, догодина 600 туристи...и ний сме дали нещо на света :) Честита Коледа!
23
17
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СОФИЯ БЕШЕ ХУБАВА ПРЕДИ 30 ГОДИНИ. РОДЕН СЪМ В ТОЗИ ГРАД И ПОМНЯ КОЛКО СПОКОЙНО И КРАСИВО БЕШЕ. НО ОТКАКТО НИ ДОКАРАХА ДЕМАДЕКРАЦИЯТА И СЕЛЯНИТЕ НИ НАПАДНАХА СОФИЯ СЕ ПРЕВЪРНА ОТ КРАСИВ ГРАД В СЕЛСКИ КУРНИК.
22
7
 
15
 
! Отговори
Ro преди 9 години
Koe да уважаваме? На каква база да стъпим? Тежкият мутробарок и простотия ли? Една шепа хора действат, останалите рушат и не се интересуват какво е извън входната им врата. Умните хора пазят наследството си и печелят от него. На другите им харесва да живеят като прасета в пост комунистически филм на ужасите. Еми, сори.. Не ме кефи и няма да го уважавам. Темата за бездомните кучета и каруците дори няма да я започвам.
21
22
 
22
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Много слабо четиво, много слабо посещение... на най-бедната европейска столица, докарана на това дередже от децата и внуците на червените другари. От комунистическата архитектура могат да се възхищават само ***. Щели да дойдат по празниците няколкостотин човека... Има европейски градове, където пристигат на празниците по 1 милион туристи на ден!
20
5
 
23
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
Абе, уважаеми сънародници,света е голям и има пазар за всичко, ама като чета коментарите - е нЕма такава нация никаде!!! Ама не си заслужава, ама тъпо е, ама снимката е стара... Еми уважавай се за да те уважават!!! Като нещете, ходете там където ви харесва! Какво сте се вързали тук? А този дето не е видял чуждите туристи в София, ако ги търсиш на кооперативния в Люлин, е вЕрно няма! Пловдив е по-приятен, не споря, но има пазар за всичко - стига да не ни управляват ***!!!
19
16
 
17
 
! Отговори
Ro преди 9 години
Не знам кой е този луд, който ще идва като турист в София... Имат цяла Европа пред себе си - катедрали, култура, музика, архитектура и пр. Тука имаме няколко красиви сгради в центъра и вече голямата работа. Столицата ни прилича на гето - разбито, мръсно, саниране на парче и целенасочено унищожение на малкото арх. паметници, които са ни останали. Замяната на павета с асфалт и безумните строежи на стъклени гробници до изнемогващите ни соц кооперации. Идилия.
18
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България - световен туристически център! Напред, българи!
17
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gospoja Patrishka, a za ciganskoto geto ne se li interesuvat chujdencite? Poneje tam ima dosta gladuvashti hora! Haide sega platenite draskachi pochvaite da pluete!
16
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дрън дрън. Четири храма на 200 метра. Това го има на хиляди места по света ама айде да се направим на уникални.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 15Актуална е снимката- дръвчетата са си зелени и в момента- и аз не знам що, но тоя с късите ръкави явно е на поне 3 уискита
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един по къси ръкави - тази снимка през септември или октомври е правена, с онези зелени дръвчета зад групата?
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 13Особено ако срещнат там празнуващият Опулев и го погледнат странно.