Никога не съм виждала най-добрата си приятелка

Или за новите форми на приятелство
2 яну 2015 17:33,
36
Никога не съм виждала най-добрата си приятелка
Снимка: Reuters, архив

Има една група от дами, която с удоволствие ще поспори с всеки, който твърди, че мъжкото приятелство е най-искрено. Те биха казали, че не просто хармонията между много жени на едно място е възможна, а е и напълно естествена. Само че има една особеност – повечето от тези жени не се познават помежду си, те са част от онлайн приятелска група.

Всичко започва от писането в един форум по тривиална тема – красотата и как да изглеждаме добре. Дамите обаче започнали да си пишат по лични теми – отношения с близки хора, проблеми в работата и т.н. Публичността във форума ги карало да си трият мненията, за да не бъдат видени от неподходящите хора. „Именно така се роди идеята за създаване на „тайна група“ във Facebook, в която да участват пишещите в темата“, разказва Диляна, администратор на групата.

„Вече 90% от участниците в групата не пишат в съответната тема във форума, дискусиите ни се прехвърлиха основно в групата“, допълва още тя. Предимството на групата със сигурност са повече от тези на форума. Затвореният и тайният й характер гарантира, че никой от Facebook контактите не могат да видят, че този човек е писал нещо.

В самата група участват около 20 дами на близка възраст – между 25 и 30 г. По-голямата част от тях живеят в България, макар и в различни градове. По професия, образование и доход също са много различни. Въпреки това не би било пресилено да се каже, че всяка може да каже какво е хобито на онлайн приятелката й от Добрич, какво е готвила приятелката й от Враца или какво е времето в Малага, Испания.

„В началото и на мен ми беше далечно и непонятно това споделяне на личния живот в мрежата, но постепенно тези момичета станаха за мен познати, макар и във виртуалното пространство“, разказва Диляна.

Съвсем естествено онлайн приятелството се превръща и в реално. Много от момичетата се познават помежду си. Други пък прекосяват цялата страна, за да си гостуват.

Диляна твърди, че няма някаква конкретна нужда, която да кара човек да участва в такава група. Не става въпрос за емоционални, финансови или друг тип проблеми. Всичко се е случило много спонтанно и продължава да се случва спонтанно.

Всъщност онлайн приятелството, оказва се, има невероятно много предимства. Винаги може да попиташ нещо и да ти се отговори. Винаги има някого, когато ти трябва. „Ако не беше групата, никога нямаше да се срещнем“, твърди Венелина, участник в нея.

Самата тя попада в групата по малко по-различен начин. „Бяха ме уволнили от работа и нямах никакво самочувствие, във форума намерих подкрепа, имаше и други момичета като мен“, разказва тя. С течение на времето добавя за приятели във Facebook участнички в групата. Един ден съвсем случайно се заговаря с една от тях и разбира, че има такава група. „Предложи ми да ме вкара, съгласих се. Там обаче ги нямаше имената и прозвищата от форума и от една страна, хем се запознавах отново с момичетата, хем беше по-реално – нямаше снимки със зайчета, а истински хора“, спомня си тя.

Венелина днес вече е на работа, но продължава да има нужда от тази група. „Ако не съм влизала за уикенд и не знам какво е ставало примерно, все едно не съм се чувала с някой от семейството ми“, твърди тя. Въпреки това обаче тя е категорична, че не иска да се запознава с никого на живо.

„Аз си имам приятели и офлайн, тези в групата са просто различен тип приятелство...то просто така функционира – в интернет“, обяснява Венелина.

Въпреки че разказите на двете момичета се разминават по някои точки, и двете са категорични, че групата е нещо, към което са се привързали.

Всъщност развитието на такъв тип приятелски отношения не е нищо ново, въпреки че изглежда много лесно и изкушаващо да му се нахвърлим като поредното изкривяване заради навлизането на технологиите. Венелина сравнява нейното писане с това на майка си от преди години с приятелчета от Русия и от списание „Дъга“. „Почти същото е като тип отношения, вероятно е и по-безопасно, все пак сме само възрастни“, обяснява тя.

„Какво беше? Модерното е добре забравено старо“, отбелязва на финала тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
27
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Виртуалното приятелство е точно толкова приятелство, колкото и виртуалният секс е секс. Тези, които подкрепят такава форма на приятелство, просто не са усетили какво е да имаш истински приятели, което от своя страна е жалко.
9
2
 
18
 
! Отговори
шам фъстъков преди 9 години
спомням си как висях денонощно в конкуизтадора...имах десетки виртуални приятели и стотици играчи с които съм се срещал по няколко пъти в игрите...после дойде време ,когато всички ми омръзнаха и ми писна от тях...реалните си приятели и познати още ги виждам но тези виртуалните вече ги забравих отдавна...дори смятам,че съм си изгубил времето да се занимавам с подобни глупости
8
0
 
13
 
! Отговори
Кирчо преди 9 години
Из фейса по едно време вървеше следната клетва: "Да се влюбиш във фалшив профил дано!" :)
7
5
 
6
 
! Отговори
напушен преди 9 години
Нещастници!На калпава ракета космоса й пречи!За това хората ходят на психоаналитик-защото не знаят на кой свят живеят!
6
7
 
11
 
! Отговори
Интернет преди 9 години
Напълно ги разбирам тези жени.Опитват се да избягат от суровата реалност,включваща най-вече проблемни родители,които се отнасят с децата си (дори и на 30) като със зверове.Има много хора,влизащи в един сайт за онлайн игри,които знаят,че макар и виртуално,там е тяхното лично пространство,макар и само да са влезли с профила си и висейки в лобито на някоя игра.Може да Ви звучи смешно,но сигурно не знаете колко гадни родители има и как мачкат психически децата си !
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма съмнение, че форуми и Фейсбук помагат за комуникация на идеи и събиране на хора с еднакви интереси. Хората може да се интересуват от "красота" или автомобили, но ако допирните им точки са само това, истинско, искрено приятелство не може да се получи. Фейсбук създава илюзията за близост, но ако хората не се познават и не общуват в реалния живот, това е близост със сенки на хора и аватари. Има и хора, които вършат бизнес чрез Фейсбук успешно. Това е друго.
4
3
 
6
 
! Отговори
Flex преди 9 години
Алтернатива си е. Фейса е гаден, признавам, но онлайн връзки се случват, познавам няколко оженили се така след месеци само онлайн. Друго си е да седнеш на биришка и мезенце, но при жените има много често жестока конкуренция, а като са през кабела могат да се разбират читаво, та не е никак странно
3
2
 
9
 
! Отговори
до ХА-ХА-ХА! преди 9 години
"Живият контакт, както беше едно време не може да се замени от интернет по никакъв начин."Не знам дали си прав. Знам, обаче, че ти, аз и още 50-тина редовни форумци тука, в много голяма степен сме направили това!Едни прекарват часове в игри, други в социални мрежи, трети в новинарски или други форуми... Едно и също е.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спомняте ли си, че преди време имаше някакво проучване на тема "Защо човек е склонен да споделя и признава толкова много лични неща пред случайни пътници, с които пътува в едно купе?" Нали тогава ж.п. вагоните се състояха от отделни купета.Сигурно има такова нещо - пътувайки, човек е склонен да споделя с хора, които никога преди това не е виждал и може би никога вече няма да види.В статията се казва, че някои от тези млади жени впоследствие са си гостували, но те, според мен, са изключение.
1
2
 
44
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
Сурат тескере или иначе казано Фейсбук е място за промити мозъци и ***, които доброволно се съгласяват някой някъде да им знае всичко за личния живот - приятели, работа, бизнес, образование, намерения ...Живият контакт, както беше едно време не може да се замени от интернет по никакъв начин.