Никога не съм виждала най-добрата си приятелка

Или за новите форми на приятелство
2 яну 2015 17:33,
36
Никога не съм виждала най-добрата си приятелка
Снимка: Reuters, архив

Има една група от дами, която с удоволствие ще поспори с всеки, който твърди, че мъжкото приятелство е най-искрено. Те биха казали, че не просто хармонията между много жени на едно място е възможна, а е и напълно естествена. Само че има една особеност – повечето от тези жени не се познават помежду си, те са част от онлайн приятелска група.

Всичко започва от писането в един форум по тривиална тема – красотата и как да изглеждаме добре. Дамите обаче започнали да си пишат по лични теми – отношения с близки хора, проблеми в работата и т.н. Публичността във форума ги карало да си трият мненията, за да не бъдат видени от неподходящите хора. „Именно така се роди идеята за създаване на „тайна група“ във Facebook, в която да участват пишещите в темата“, разказва Диляна, администратор на групата.

„Вече 90% от участниците в групата не пишат в съответната тема във форума, дискусиите ни се прехвърлиха основно в групата“, допълва още тя. Предимството на групата със сигурност са повече от тези на форума. Затвореният и тайният й характер гарантира, че никой от Facebook контактите не могат да видят, че този човек е писал нещо.

В самата група участват около 20 дами на близка възраст – между 25 и 30 г. По-голямата част от тях живеят в България, макар и в различни градове. По професия, образование и доход също са много различни. Въпреки това не би било пресилено да се каже, че всяка може да каже какво е хобито на онлайн приятелката й от Добрич, какво е готвила приятелката й от Враца или какво е времето в Малага, Испания.

„В началото и на мен ми беше далечно и непонятно това споделяне на личния живот в мрежата, но постепенно тези момичета станаха за мен познати, макар и във виртуалното пространство“, разказва Диляна.

Съвсем естествено онлайн приятелството се превръща и в реално. Много от момичетата се познават помежду си. Други пък прекосяват цялата страна, за да си гостуват.

Диляна твърди, че няма някаква конкретна нужда, която да кара човек да участва в такава група. Не става въпрос за емоционални, финансови или друг тип проблеми. Всичко се е случило много спонтанно и продължава да се случва спонтанно.

Всъщност онлайн приятелството, оказва се, има невероятно много предимства. Винаги може да попиташ нещо и да ти се отговори. Винаги има някого, когато ти трябва. „Ако не беше групата, никога нямаше да се срещнем“, твърди Венелина, участник в нея.

Самата тя попада в групата по малко по-различен начин. „Бяха ме уволнили от работа и нямах никакво самочувствие, във форума намерих подкрепа, имаше и други момичета като мен“, разказва тя. С течение на времето добавя за приятели във Facebook участнички в групата. Един ден съвсем случайно се заговаря с една от тях и разбира, че има такава група. „Предложи ми да ме вкара, съгласих се. Там обаче ги нямаше имената и прозвищата от форума и от една страна, хем се запознавах отново с момичетата, хем беше по-реално – нямаше снимки със зайчета, а истински хора“, спомня си тя.

Венелина днес вече е на работа, но продължава да има нужда от тази група. „Ако не съм влизала за уикенд и не знам какво е ставало примерно, все едно не съм се чувала с някой от семейството ми“, твърди тя. Въпреки това обаче тя е категорична, че не иска да се запознава с никого на живо.

„Аз си имам приятели и офлайн, тези в групата са просто различен тип приятелство...то просто така функционира – в интернет“, обяснява Венелина.

Въпреки че разказите на двете момичета се разминават по някои точки, и двете са категорични, че групата е нещо, към което са се привързали.

Всъщност развитието на такъв тип приятелски отношения не е нищо ново, въпреки че изглежда много лесно и изкушаващо да му се нахвърлим като поредното изкривяване заради навлизането на технологиите. Венелина сравнява нейното писане с това на майка си от преди години с приятелчета от Русия и от списание „Дъга“. „Почти същото е като тип отношения, вероятно е и по-безопасно, все пак сме само възрастни“, обяснява тя.

„Какво беше? Модерното е добре забравено старо“, отбелязва на финала тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
3
 
! Отговори
аз преди 9 години
приятели в интернет е същото като да си приказваш сам в тъмното.
29
2
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 9 години
Фейсбук е за едноклетъчни, само ако ти си едноклетъчно. Идеално го използвам, за да общувам с колеги, да си уговарям срещи, да организираме сбирки на колеги от университета, да се свържеш с нЕкоя ..звиздЪ щот ти трябва по работа, да си уговориш час на пристигане на някое летище, да си ъбдейтнеш телефоните с хора, които цениш и с които се срещаш на край света, да поздравиш някой за рожден ден, да отидете да се напиете някъде с приятелки, за кино, за какво ли не, за *** риалита и да видиш дъното.
28
0
 
10
 
! Отговори
... преди 9 години
Никога няма да забравя как преди години влязох в един форум и бях направо втрещена, че някакви уж зрели мъже и жени водят безсмислена комуникация състояща се с постване на картинки с манджурляци, алкохолища и си играеха на някакво виртуално парти!!! Направо се потресох. Потресох се и от факта, че тези овце си помислиха, че са си станали приятели, а си останаха само и единствено овце. Същите тези овце имат сега стотици непознати приятели у фейсо. Моите - всички ги познавам. От плът.
27
0
 
8
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
до 23виртуален тормоз. най-общо казано. описва се в това нон-стоп да тормозиш някой онлайн. из нашите географски ширини най-често срещано явление са заплахите, влом на мейлове и/или профили в социалните мрежи, качване на фалшиви обяви в розови сайтове за запознанства и т.н. тъпотии. в общи линии такава форма на саморазправа много се ползва от пуберите.
26
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам един колега от университета, с който сме приятели във фейсбук. До сега един лайк не ми сложил, за коментар да не говорим. Напоследък виждам, че влиза в чата след мен и доста често се засичаме, но не пише нещо. Публикува само някакви хаус парчета. Статусът му от доста време е необвързан, постоянно излиза по заведения и се снима с някакви кифли. Според мен избива някакви комплекси.
25
4
 
25
 
! Отговори
фацебук преди 9 години
Фацебука е за интелектуални едноклетъчни.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Книгата е Sticks and Stones. Доста страшно четиво за родители. Идва от английската поговорка, че думите не нараняват. Нараняват "пръчки и камъни". Точно това опровергава авторката в ерата на интернет. Не виждам никакъв повод за сарказъм и заяждане. Точно в България има ограничено осъзнаване на всички тия социални явления.
23
3
 
5
 
! Отговори
nekrofil преди 9 години
tova sa takiva samotnizi ,koito niama kude drugade da se zapoznaiat ,puk i nali znaete ze bulgarite sa temeruti i trudno se zapoznavat pomezdu si,internet zapoznanstvata kriat opasnosti obaze ,ne viarvaite sliapo na vseki ,koito vi predlaga poznanstvo v mrezata ,ne malko hora sa izgurmeli v internet prostranstvoto,da ne govorim kolko moshenizi ima i takiva ,koito gledat da istozat pari ot teb ,edno vreme imashe ,,mirk,, i osnovnata tema beshe seks ,razni nezadovoleni kompleksari
22
1
 
5
 
! Отговори
До 22 преди 9 години
Какво означава "сайбър булинг"?
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, и учен/родителка в Йейл издаде наскоро добра книга за опасностите от социални мрежи за подрастващите и за тийнейджърите. Не само социопати, но сайбър булинг е сериозно явление и може да има трагични последствия. Аз съм бил поразен да видя деца на 10-11 години с техните Фейсбук страници и неограничен достъп към интернет. Това е голяма тема за детски психолози между другото и за училища.
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В другите страни има образователни предавания по телевизият в които се обясяват опасностите свързани с приятелството по интернет. Може да се окаже, че момичето с което сте приятели в нета е възрастен чичка изнасилвач, убиец, човекоядец.
19
3
 
11
 
! Отговори
7 до 12 преди 9 години
Ако си дете на строги родители,които цял живот едва са свързвали двата края,давали са ти по 50ст. за закуска в училище,у дома сте яли постни гозби 6 дни в седмицата,постоянно обвиняване,че едва ли не ти не ставаш за нищо (а редовно цепиш 5-6 ци ),и това продължава в годините като студент.Мачкат те яко и в един момент ти си зомби,което не може да мисли ,понеже цял живот не му е даван шанс да се прояви.
18
1
 
12
 
! Отговори
До 18 преди 9 години
Какви глупости и какъв спам? Разказах това, което ме потресе преди броени дни!То е потвърждение на шеговитото изречение, написано в коментар 14. Пред очите на цялата ни някогашна студентска група наивното момиче повярва на истинска ***, която й беше спретнала гаден номер. И какво се оказва? По-късно същата уж-приятелка пак прави гаден номер.Не случайно народът казва "Пази ме, Боже, от приятели! От враговете си сам се пазя."Извинявам се, ако разказаното от мен е досадило на някого.
17
2
 
12
 
! Отговори
баси глупостите преди 9 години
До Продълж. на 15разтягаш локуми..дразнещо е...чист спам,достоен за санкциониране
16
5
 
7
 
! Отговори
По-дъртата отричала преди 9 години
упорито и наивницата й повярва.Продължиха приятелството си.Според всички нас,това си беше чиста злоба и завист от страна на по-възрастната. После завършихме.Като я срещнах сега,попитах я и за другата.Чак се просълзи и сподели,че след време си намерила приятел - хубаво момче от Сф. Накратко, по-дъртата,вече разведена и с дете, го прикотквала за преспиване при нея отвреме навреме.Друга обща позната отворила очите на наивницата.Гаджето й твърдяло,че това било само "мъжка лакомия",не искал да късат
15
6
 
6
 
! Отговори
Продълж. на 15 преди 9 години
Когато измамената се разправяла с мошеника, той си признал, че е бивше гадже на по-възрастната ни състудентка, която много добре е знаела, че той впоследствие се е оженил. Веднъж я срещнал случайно. Той й казал, че жена му ще отсъства дълго и я попитал не би ли го запознала с някаква жена, подходяща за секс.връзка - изобщо нямал предвид девойка. Когато го запознала с това момиче, той го харесал много и затова се решил на тази връзка, като мислел, че после ще имитира скарване и скъсване.
14
5
 
6
 
! Отговори
Много си прав(а) преди 9 години
Сега, по празниците, случайно се видях с бивша състудентка, хубаво, скромно момиче. Беше доста наивна - нормално за възрастта ни в университета.Докато следвахме, тя се беше сприятелила с една от нашия курс, но 5-6 г. по-голяма от повечето от нас. Разбра се, че я запознала с някакъв. Почнали уж сериозна връзка, но после се разбрало, че той е женен - разбрало се, когато жена му се върнала от някъде си. По-възрастната ни състудентка се оправдала, че не е знаела, че той е семеен. По-късно обаче ...
13
2
 
19
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Като имаш приятели,врагове не ти трябват,приятелите вършат същата работа!
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам познат,който се ожени чрез фейсбук .Нищо лошо не виждам ,заедно са 2-ра година.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 7: За гадните родители на деца на 30 години (как са деца на 30?) не знам. Ако на 30 нямаш контрол над изборите и обвиняваш родителите, има сериозен проблем. Но пък психолозите са признали пристрастяването или addiction към интернет игри за съвсем реално и за болестно състояние, такова каквото е към алкохол. Има и статистика колко вреда носи и как пречи на създаването на реални връзки в живота, а и в работата.