Литва прие еврото с опасения от нарастващата емиграция

"Единствената друга алтернатива на Европа е да станем приятели с Путин"
5 яну 2015 21:35, Елка Василева
71
Литва прие еврото с опасения от нарастващата емиграция
Снимка: архив, Reuters

Когато Антанас Зубавичус включва осветлението в своята занемарена къща, това е единствената светлинка, която се вижда на километри наоколо. Той е последният жител на Думблюнеляй - някога оживено земеделско село в Литва, което постепенно е изоставено от обитателите си, емигрирали в търсене на по-добър поминък, пише Людас Дапкус от Асошиейтед прес.

"Никъде няма да ходя. Това е моята земя, - казва 60-годишният мъж, сочейки към изоставените, порутени къщи наоколо. - Когато си отида, ще настъпи и краят на това село."

На 1 януари Литва стана 19-ата страна, приела еврото с надеждата, че присъединяването й към официалната валута на Европейския съюз ще й донесе повече инвестиции и ще оживи търговията. Но засилващата се интеграция на балтийската страна с по-богатите европейски страни има и зловреден страничен ефект - вълна от емиграция, която изпразва селищата и причинява недостиг на работна ръка.

Емиграцията от страната непрекъснато расте от 2004 г., когато тази 3-милионна страна се присъедини към ЕС, членството в който гарантира свобода на движението. По време на финансовата криза през 2008-2011 г. по над 80 000 души - почти 3 процента от населението - напускаха страната всяка година, главно към Германия, Великобритания и другите по-богати икономики, където получаваха в пъти по-високи заплати. Експертите предричат, че тази тенденция ще продължи и дори ще се засили.

Строителни предприемачи се оплакват, че дори с големи увеличения на заплатите от 10-20 процента годишно не могат да задържат работниците. И проблемът не е ограничен само в малките населени места. Повечето търговски молове, ресторанти и фирми в някога оживени градски центрове изпитват нарастващ недостиг на работна ръка. "Тук просто не останаха квалифицирани хора", казва Арвидас Авулис, изпълнителен директор на "Ханер" – водещ инвеститор в недвижима собственост и предприемач, специализиран във високото строителство.

Дори бегъл поглед към числата с надниците показва защо е така. Според официалните данни на Евростат физически работник в Литва получава средно по 1,80 евро на час срещу 4,30 в Испания и 8,60 в Ирландия. В секторите, изискващи по-висока квалификация, като компютърни технологии, медицина или сферата на услугите, за които литовската образователна система произвежда висококвалифицирани кадри, разликите в заплащането са още по-големи.

В новогодишното си слово президентката Далия Грибаускайте каза, че приемането на еврото е "нашата възможност да растем и да се развиваме като модерна европейска държава, да си поставяме нови цели и да гледаме уверено в бъдещето".

На 31 декември - ден преди официалното въвеждане на еврото, литовският премиер Алгирдас Буткевичус благодари на онези, които въведоха лита като официална валута през 1992 г. и приветства влизането в еврозоната. Това ще бъде новият инструмент за гарантиране на по-голяма икономическа и политическа сигурност", каза той на среща с банкери и бизнес лидери.

Същия ден купувачи масово нахлуха в магазините, за да използват последната възможност да се освободят от литовете си въпреки уверенията на централната банка, че националната валута ще се приема в цялата страна до средата на януари.

"Имах няколко хиляди лита останали вкъщи и реших да се освободя от тях, преди да е станало твърде късно. Това е печеливша ситуация: не трябва да чакам на опашка в банката, а и ще зарадвам децата си", каза инженерът Миндаугас Казлаускас, който купи доста скъпа игрална конзола.

Очаква се членството в еврозоната да помогне на литовската икономика, въпреки че самият валутен блок се бори за постигане на растеж. Наличието на същата валута, както в 18 по-силни икономики, ще улесни търговията и ще намали инвестиционните рискове за чужденците. Очаква се лихвите по държавните заеми да спаднат с почти 1 процентен пункт, което ще се отрази и на частния сектор.

Проблемът е, че Литва е най-бедният член в еврозоната и макар че нейната икономика расте по-бързо, отколкото тази в повечето страни от ЕС, тя трябва да измине дълъг път на развитие, преди да може да предлага заплащане на труда като това в другите страни от ЕС.

Не е изненадващо, че повечето литовци одобряват приемането на еврото, тъй като то ще циментира връзките на страната със Запада и ще остави отворени за тях вратите на по-богатите трудови пазари.

Проучване на "Болтик берент рисърч", оповестено но 26 ноември, сочи, че 53 на сто от запитаните подкрепят членството в еврозоната, срещу 47 на сто през септември. Спада броят на противниците на еврото - 39 на сто срещу 49 на сто през септември. Интервюирани са общо 1002-ма души, като допустимата грешка е 2,5 процента.

Опасенията на скептиците са свързани с неотдавнашните проблеми с държавните дългове и икономическата стагнация в еврозоната. Според Пранчишкус Шлюжас - журналист и активист на противниците на еврото, присъединяването към еврозоната е "една от най-големите глупости на всички времена". Той недоволства от факта, че Литва се отказва от някои национални пълномощия, като например възможността да определя своите лихвени проценти или бюджетни дефицити.

За други обаче такива икономически аргументи имат второстепенно значение пред въпроси като националната сигурност - в частност, страха от нарастващата агресивност на Русия. Заедно със съседите си Латвия и Естония Литва бе окупирана от Съветския съюз в продължение на почти 50 години.

"Мисля, че е добре да се сближим с останалата част на Европа, тъй като единствената друга алтернатива е да станем приятели с Путин", казва Жанина Гайлиене, пенсионирана начална учителка във Вилнюс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: Литваевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е, с новите господари е така. Остават само тръните. И ние ако не излезем до година - две от Евросъюза ще остане само въздуха от нас.
48
8
 
16
 
! Отговори
Шано преди 9 години
Окупирани били от Русия, сега пък сте разголени от Германия... И пак гледам се говори за разрушаването на Русия. Добре ве преди няколко месеца руския изтребител без ракети накара американски кораб от последно поколение да мига червено всякаш е под ракетен обстрел, при това десетки пъти, като единственото което беше в сила на този кораб, бе закона на Архимед, благодарение на който не са потънали. Аджеба, защо 27 човека подават оставка, а онзи на отбраната заявява, че този спектакъл подронвал
47
1
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
До ШопЩе разфасовате на чичо Сам топките.
46
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още една фурнаджийска държавица изчезва.Пожелавам им го най искрено.Да им е честито еврото.
45
1
 
11
 
! Отговори
стамат преди 9 години
До Анонимен 27А аз знам коя е единствената страна в света, която се разоръжава перманентно.
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алтернатива на Путин и ЕС е комунизма.
43
8
 
44
 
! Отговори
преди 9 години
До 53Какви суверенни държави в ЕС? Такива няма,ЕС се превърна в 4ти райх. Германия гауляйтер (управител),а собственика зад океана..............хихихихи
42
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тук ли сте бе еврогладници за чужди ресурси? ще ви нахрани Путин с ядрени бомби и радиация.после няма да имате нужда от руските ресурси.
41
32
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Като разфасоваме Баба Меца, ще има за всички... 2,35% от населението, а държат 40% от ресурсите, вот как!
40
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Той недоволства от факта, че Литва се отказва от някои национални пълномощия, като например възможността да определя своите лихвени проценти или бюджетни дефицити."Как бе, така правят "суверенните" държави в ЕС.
39
5
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
Я нямало да излязат, лично баба Меркел заяви, че ще позволи на гърците да излязат от еврозоната ако партия Сириза спечели изборите в Гърция. После и Оланд се изказа по темата, поради влиянието си те самите изпращат негативни сигнали, а какво ще причини на доверието в еврото едно излизане от еврозоната оставям на твоето въображение.
38
16
 
42
 
! Отговори
ЗАТВОРЕНО ОБЩЕСТВО преди 9 години
Бог да ни пази от еврото!
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 47-а каква е причината в края на деня еврото да си върне позициите спрямо долара..да не би Гърците да са размислили..НЯМА НИЩО ОБЩО С ГЪРЦИЯ А С АМЕРИКА.Прочетете кой взе власта в Америка и какви са му плановете за 2015 и защо инвеститорите бягат към долар.Един бонус ТАЗИ ГОДИНА СЕ ОЧАКВА ДА ПАДНЕ ЗАБРАНАТА/МОРАТОРИУМА/ЗА ИЗНОС НА ПЕТРОЛ ИВТЕЧНЕН ГАЗ В САЩ-ТОЕСТ ТЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ОСНОВЕН ИГРАЧ НА ПЕТРОЛНИЯ ПАЗАР. МЕЖДУ ДРУГОТО ТОЗИ МОРАТОРИУМ Е ВЪВЕДЕН ПРЕЗ 60-ТЕ ГОДИНИ.
36
8
 
6
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
4estito na Litva, a ES 6te stane priqtel s drugarq Putin, kolkoto i da ne mu se iska... ;-)
35
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега е момента да се хуква за евразия
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 45-първо няма да излезнат гърците от еврозоната,освен ако не ги изхвърлят.С какво ще платят заплатите на работещите,ако няма траншове от Европа...А между другото ако ги изхвърлят все пак ..то кредитите и дълговете им си остават.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 38 ДА така е .ако в България си общ работник и без никакво образование ,какъв искаш да работиш в Германия. Някак си инженер или компютърен специалист-ми не става.Пак ще бачка общ работник,но пък и те си имат много общи работници../техни си и араби,турци/Така че голяма конкуренция- дааа..
32
4
 
5
 
! Отговори
до 42 преди 9 години
Не са извънземни сигнали, а следствие от спекулациите, че ФЕД ще увеличи лихвите, плюс нагнетяване на напрежение, че гърците са на прага на излизане от еврозоната, което изправи на нокти Меркел, отделно от това президента на Европейската Централна Банка Марио Драги допуска възможността централната банка да изпълни мандата си за поддръжка на ценовата стабилност. Според теб каква е причината да спадне еврото до рекордни нива, може би извънземните ти? :)
31
12
 
14
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
До АнонименДРАГИ ФОРУМЦИ-ХОРАТА ОТ БИВШИЯ СОЦ. ЕМИГРИРИРАТ В ЗАПАДНА ЕВРОПА ..НЕ В РУСИЯ...ЗАЩО ЛИ....ЗАЩО ЛИ ТАМ В ЗАГНИЛИЯ КАПИТАЛИЗЪМ...А НЕ ПРИ СЪВЕТСКИЯ РАЙ.______________________________________В западна европа отиват всички нископлатени работници, понеже там е социализъм - пари за евтина храна винаги има.Високоплатените отиват където си поискат, включително и в Русия. Нали знаеш Симеон Дянков къде отиде? И сигурно взима над 100 хил евро на година
30
6
 
15
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 9 години
Исландия наистина е била шута на идеята да влиза в ЕС. Англия ще прави референдум до 2017 година, а Гърция вече получи шанс да излезне от еврозоната.А 1.5 милион души (50% от 3млн) в Латвия се радвали че влизат в еврозоната.Това е сигурно по-малко от един квартал в Москва или Ню Йорк