"Европа развива някакъв страх, антиислямска фобия"

В редица региони на Европа има усещане за криза на идентичност
7 яну 2015 21:30, Елка Василева
115
"Европа развива някакъв страх, антиислямска фобия"
Снимка: Reuters

Демонстрациите "срещу ислямизирането" в Германия протичат в унисон с усещането за криза на идентичност в редица региони на Европа, някои от тях - обекти на масова имиграция.

"Общо взето, Европа развива някакъв страх, антиислямска фобия", заяви активистът от левицата Даниел Кон-Бендит, избиран последователно за евродепутат на "зелените" в Германия и във Франция, във връзка с демонстрациите, организирани в Германия от движението ПЕГИДА - "Патриотични европейци срещу ислямизирането на Запада", пишат Мишел Селан и Мартин Нуай от Франс прес.

Още по темата

Ново шествие на ПЕГИДА събра в понеделник в Дрезден - столица на източната провинция Саксония, 18 000 души – рекорден брой от октомври насам, когато се зароди това движение, избиращо за мишени ту исляма, ту медиите ("всичките лъжат"), ту политическите елити, обвинявани, че разводняват германската християнска култура.

"Знамената на Св. Георги се реят в Дрезден, развявани от ПЕГИДА - в този момент ми се ще да бъда именно в Дрезден", писа в понеделник в Туитър британският активист от десницата Тони Робинсън. Знамето на Св. Георги е било издигано през 11-ти век от християните, участвали в Реконкистата и кръстоносните походи срещу мюсюлманите.

Германската политическа класа осъди шествията, съпровождани с крясъци "Ние сме народът!", и в понеделник се състояха контрадемонстрации. Канцлерът Ангела Меркел заклейми "омразата", която блика от антиислямските сборища.

"Страната ни за жалост не се показва твърде гостоприемна към чужденците", смята германският психолог Ролф ван Дик от Франкфурт. Според анкети от периода 2000-2010 г. 20 до 30 процента от населението подкрепят ислямофобите, напомня той. Мюсюлманите обаче са едва 5 на сто сред всички жители на Германия.

"Любопитно е, че явлението не се дължи на кризата. Германия се развива добре. А в Дрезден няма мюсюлмани. Хората обаче имат чувството, че изживяват ужаса, свързван с Ислямска държава. Плашат ги глобалната телевизия и интернетът. Така човек може да живее вдън Саксония, но да остане с чувството, че някой го напада!", пояснява Кон-Бендит.

"Щом нямаш контакт с околните и не ги познаваш, започваш да се страхуваш от тях", добавя европейски чиновник. "Видяхме това на референдума за минаретата в Швейцария. Хората от затънтените села, сиреч най-слабо засегнатите, бяха и най-враждебни към минаретата", припомня експертът на ЕС, пожелал анонимност.

"Реално съществуващият международен тероризъм, а и вътрешният в някои европейски държави придават легитимност на тези демонстрации", заключава Катрин Витол дьо Вандан, френска социоложка.

Опожарени джамии

Швеция, чиито жители се гордеят с гостоприемство към имигрантите, се кани да посрещне тази година 100 000 кандидати за убежище, сиреч над 1 процент от населението - общо 9,6 милиона души.

При все това крайнодясната партия "Шведски демократи" стана третата политическа сила в страната, тръбейки за дългосрочните последици от евентуална масова имиграция.

А пожарите в три местни джамии бяха възприети като знак за растяща ислямофобия, нищо че първото бедствие, изглежда, беше нещастен случай. Мнозина шведи излязоха в петък на улицата в знак на солидарност със своите съотечественици мюсюлмани.

Във Франция, страна с голяма имигрантска общност, също като Германия, медиите подеха дискусия за твърденията на писателя Рено Камю, близък до крайната десница - той бие тревога, че иде "голямо изтласкване" и предстои мюсюлмани имигранти да завладеят Стария свят.

Ново измерение придаде на тези дебати през есента книгата "Самоубийството на Франция". Полемистът Ерик Земур, осъден през 2010 г. за разпалване на расова омраза, обсипва с критики Европа и имиграцията, в които вижда причини за бедите и несигурността, връхлетели французите.

Подклажда ги също излязлата тази седмица нова книга на романиста Мишел Уелбек - "Подчинение". Тя описва тъкмо въображаема Франция през управлението на президент, закърмен с исляма и спечелил изборите през 2022 г. на втори тур, подкрепен от левите и от десните сили срещу кандидатката на крайната
десница.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
европа преди 9 години
не развива някакъв страх. тя си го има отдавна и той е основателен. сега вече си го признава. друг е въпросът това до какво ще доведе. диалогът между двете страни е нарушен. оттам идва конфликт и насилие. интересното е, че никой не търси причините, а брои само жертвите. А причини има, но на никого не му се занимава да ги анализира и разреши. Защото всеки има причини да постъпва по определен начин, защото търси удовлетворение на потребностите си.
66
1
 
1
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Май страхът от ислямизация си е напълно основателен,че и доста закъснял!Това,което се случи във Франция,е само началото!
65
2
 
4
 
! Отговори
тя преди 9 години
Гонят источноевропейци , а приемат всякакви други-араби, филипинци, индонезиици,индици, китайци и пр.Хак им е.
64
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 9 години
Американците постигнаха целта си в Европа- "антиислямска фобия", ще видим какво ще последва...
63
1
 
10
 
! Отговори
Топал Хасан преди 9 години
Този Хомо-Бандит наскоро се пенявеше в защита на педофилите и кръвосмесителите; неговото извратено мнение само печели още повече привърженици на съвсем нормално реагиращите германци. И щом се говори за проценти, да попитам авторката на този нескопосан словесен колаж: колко процента са християните в Иран,Саудитска Арабия, Алжир,Либия,Турция,Пакистан,Индонезия и др. мюсюлмански страни? А колко процента са будистите, хиндуистите, кришнаитите? Да,клонят към 0 ...Май ставаше дума за толерантност...
62
1
 
13
 
! Отговори
4576 преди 9 години
Авторът на статията, триейки коментарите на хора с конструктивна критика към писанието ти, няма да те направят по-грамотна. Все още държа на казаното от мен вчера, че "фобия" само по себе си означава "анти" или "негативно отношение към нещо или някого". Поради това, заглавието ти е граматически грешно. Не можеш да си "анти анти-нещо" защото -1-1 = 2 (т.е. фобията става филия. И пак ще ти "тикна" думата в ръцете - ислямофобия.
61
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нарича се инстинкт за самосъхранение .Хората са нормални.Правителствата им са безмозъчни.Франция ,Англия,Испания се тресат от ислямски тероризъм,те обвиняват хората ,че развивали фобия към терористите!
60
1
 
1
 
! Отговори
sdf преди 9 години
До mariikaemi varni se v balgariq kato ne ti haresva be milicka
59
1
 
1
 
! Отговори
cde преди 9 години
До Анонименabe umnik *** nikoga nee bil sre6tu muslimanite
58
2
 
15
 
! Отговори
ставри преди 9 години
Сега се правят че няма нищо,но след това ще бъде много късно(ако не е станало)Затварят си очите,прехвърлят проблемите другаде,нали нас не ни искаха в Европа а тях ги приемаха с отворени обятия.....
57
5
 
26
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Мюсюлманите обаче са едва 5 на сто сред всички жители на Германия. А колко трябва да станат,50% ли?И дали в С.Арабия,Йемен или Катар,може изобщо да има шествие,в защита на християните?Докога с тая измислена,европедерастка толерастия,която,особено рефлектира върху нас?Нали все ни поучаваха,да интегрираме малцинствата,какво стана сега?Нали са големи "интегратори",отхвърлят априори източноевропейците,предпочитайки араби,и друга ислямска гмеж,сега е време да берат "плодовете" си!
56
3
 
11
 
! Отговори
християнин преди 9 години
СПОМНЕТЕ СИ КАКВО Е ПИШЕЛО НА ЗНАМЕТО НА КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ + С ТОЗИ ЗНАК ЩЕ ПОБЕДИМ. КРЪСТЪТ ЩЕ ПОБЕДИ КОЛКОТО И ДА ГО МАЧКАТ.
55
3
 
12
 
! Отговори
аз преди 9 години
събудете се кръстоносци време е пак да се насмитат неверници.
54
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще има кръстоносен поход.Ще има глави по оградите!
53
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Германците са ни надеждата за нов Хитлер иначе Европа загива .
52
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да не ние страх. Религия която гледа в миналото а не в бъдещето е обречена. Има няколко ислямски страни в които ако заявиш че си атеист или немюсюлманин директно те екзекутират. Има една поговорка, че умния се поучава от историята а глупавия от опита. Явно мюслитата са поели по втория път. Не научиха поуките от тъмните векове на християнството.
51
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европа развива този страх и живее в този ужас благодарение на САЩ които запалиха фитила на арабския свят .Европа без САЩ и НАТО .За една обединена Европа и ще сме си по-добре.А що се отнася до Франция там по-добре приемат арабите и мюсюлманите отколкото християните отт.нар.ИЗТОЧЕН БЛОК.
50
3
 
44
 
! Отговори
Кикс преди 9 години
Това, че статията е тенденциозна прозира отвсякъде. Но и 5% (ако ги приемем за верни) са си критично ниво, ако се отчете способността им за взривно размножаване при подходящи условия.Ако има 1 вълк в кошара със 100 овце може ли да се твърди, че щом вълците са 1% не трябва да се безпокоим? Или поговорката за лъжицата катран в кацата с мед.Толерантността трябва да бъде двупосочна, иначе е безсмислена. Както казваше един познат: Не мога аз да му говоря на "Вие", а той да ми говори на "п..ка майна"!
49
9
 
27
 
! Отговори
Копирано ! преди 9 години
За това са виновни Американците и Фейсбук умишлено направили революциите в Арабския свят ! Целта е бежанци и имигранти да залеят Християнска Европа с която да се слеят от ислямска държава и Ал Кайда чрез тероризъм / като днес във Франция , Испания , Лондон и цял свят / да ни режат главите и да въведат халифат (((
48
6
 
14
 
! Отговори
е преди 9 години
трагедия ,но добре че стана точно във Франция а те имат и много чернокожи !