Къде изчезна Фидел Кастро?

Политическа стратегия или болест скриха лидера
Обновена: 9 яну 2015 14:18 | 9 яну 2015 12:52,
32
Къде изчезна Фидел Кастро?
Снимка: Reuters, архив

Бившият кубински президент Фидел Кастро е невидим за публиката от месеци, отбелязва Франс прес. Нито историческото изявление за разведряване със САЩ, нито триумфалното завръщане на агентите, освободени от Вашингтон, не го накараха да излезе от изолацията, изпълваща острова с множество слухове.

"Смаях се, когато научих, че Фидел не се е появил" на двете събития в средата на декември - "казват, че не излиза заради крехкото си здраве", коментира за АФП Дорайлис Хименес - двайсетгодишна танцьорка. "Нека да ни информират наистина, та нали хората са загрижени, и най-вече за да спрат многобройните слухове", добавя младата жена, чиито чувства споделят мнозина кубинци.

Властите обаче упорито пазят абсолютно мълчание по темата, станала държавна тайна след хирургическата операция през 2006 г., която принуди Фидел Кастро да отстъпи властта на брат си Раул.

Последната публична поява на кубинския "Лидер масимо", навършил през август 88, датира отпреди година. На 8 януари 2014 г. той посети откриването на галерията на свой дългогодишен приятел - художника от Хавана Алексис Лейва ("Кчо"). При краткия му престой там са заснети и последните засега кадри с "Команданте". Прегърбен, той изглежда се движи трудно - използва бастун и се опира на ръката на личния си лекар. После образът на бащата на кубинската революция сякаш изчезва. Нещо нечувано за това "политическо животно" - прочут с нескончаеми речи, той бе и твърде петимен за медийно присъствие, докато беше на власт. През юли той разговаря на четири очи у дома си с китайския президент Си Цзинпин и с руския - Владимир Путин, но без камери. Няколко снимки за спомен направи само синът му Алекс.

"Искам да го видя"

През август Фидел Кастро прие и свой млад почитател - осемгодишно момче, но от това събитие също са останали само снимки. Присъствали на срещата, родителите на малкия увериха след това пред АФП, че Фидел разговарял съвсем нормално и станал, за да посрещне гостите.

"Според мен изглеждаше много добре. Команданте е на 88 и вече не се движи, както преди, но се чувства много добре. Откакто има проблем (със здравето - бел. на АФП), избягва да стои прав и седи, но стана да ни посрещне с топла прегръдка и дълго ни говори", разказа Юслей Мендес, бащата на Марлон.

Оттогава обаче не са публикувани никакви снимки на "другаря Фидел". Прочутите му "размисли", помествани преди редовно в кубинския държавен печат, излизат все по-рядко. Последните му дописки датират от октомври - и настъпва пълно радиомълчание.

"Не зная дали има проблем, или става дума за политическа стратегия", отбелязва Хосе Мария Гарсия, 80-годишен амбулантен продавач на бонбони.

"Отсъствието на Команданте безспорно се усеща, но само Бог знае как е той всъщност. . . Не вярвам да си е отишъл, но хората казват, че е много, много болен", казва Патрисия Ригондо, фризьорка на 42 години.

Наблюдателите и дипломатите обикновено избягват да се впускат в разсъждения по темата, твърде чувствителна на този комунистически остров. Според общото мнение впрочем, щом Команданте не се е появил на събитията от средата на декември, здравето му е крехко.

Помиряването със САЩ и освобождаването на агентите "са победа и на Фидел, но мисля, че здравословното му състояние за жалост не позволява да се показва публично", констатира неотдавна западен дипломат.
 

"Иска ми се да го видя, да видя, че е добре, нищо че е вече съвсем стар", простичко доверява Патрисия.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
психиатър преди 9 години
Брат му Раул е доказан педофил, със страст към момченца.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да е жив и здрав!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До bolbovИ аз го видях в 1972 г. Минаха по булевард "Владислав". Чакахме до спирка "Тракия", стотици хора дошли да го видят, съвсем спонтанно и неорганизирано. Минаха (може би с Тодор Живков) в открита кола, застанали прави в късния следобед или надвечер. Поздравяваше народа, очарователен човек беше по това време. Беше млад и енергичен.
17
5
 
18
 
! Отговори
bolbov преди 9 години
И аз искам да видя да чуя Команданте!Един от последните велики на 20 век.1972 г.избягах от военноморското училище за бъда на летище Варна и видя този Човек,когато беше в НРБ.Седемнадесет години по късно бях Кубаи слушах негова реч на площада в Хавана.Разбрах,народа го обича.Всички се зарадваха,когато. се разбра,че помияраГорбачов се връща обратно и няма да бъде приет на кубинска земя.Знаеха,че Команданте не е предател,че Команданте обича своя весел народ.
16
1
 
22
 
! Отговори
аз преди 9 години
човеук няма ли право да се наслади на старините си?
15
5
 
5
 
! Отговори
От мовзолея преди 9 години
Ората не живеят толкова дълго!
14
10
 
23
 
! Отговори
въй въй преди 9 години
Само Лили Иванова е вечна! Тя надживя Ленин, Маркс , Енгелс, няколко Ким-а, Уго Чавес Т.Живков , Брежнев , Горбачов...Ще надживее и Стоичков!
13
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой казва ,че хиляди са измрели от глад?! Изобщо не сте наясно, може да не са живели охолно ,но никой не е умрял от глад. И само за сведение на тъпите тикви, в Куба има по-ниска детска смъртност от богатата Австралия. Имат най-запазената природа, флора и фауна, няма неграмотни. А за останалото колегата е прав, ембаргото наложено от САЩ и неговите сателити има голям принос за липсата на някои важни стоки и суровини, но не и глад.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 7САЩ не са искали да предадат властта на кубинския народ без война.
11
7
 
36
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
ВЕЛИК!!!!
10
7
 
7
 
! Отговори
от италия преди 9 години
по RAI UNO и RAI NEWS съобщиха че е умрял но няма официално потвърждение от куба ,новината идва от АМЕРИКА
9
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв невероятен мъж и човек беше, но времето не прощава и на най-великите.
8
10
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Световно неизвестни *** обсъждат един от първите световно известни мъже ! Фидел е обожаван от приятели и уважаван от неприятели ! Не им стига пипката на някои да го разберат.
7
13
 
8
 
! Отговори
Lavro преди 9 години
Ленин, на нас не ни се извинявай, ами гледай Антон Кутев да те глоби за набрежност.:))))
6
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 4Ми нападнал е казарма. При това неуспешно.Ако беше в СССР щяха да го разстрелят а не да го пратят в затвора.
5
2
 
9
 
! Отговори
Ленин преди 9 години
опаа обърках статията))))извинете ме
4
10
 
32
 
! Отговори
Ленин преди 9 години
Пак антируска пропаганда. Не сте на ясно има ли няма ли стратегия, а си правите проветрение на устата. Лятото бях в Русия и мога да кажа, че живеят много по добре от нас. Много по високи заплати от тука, а цените са по ниски от тука, разбира се като изключим Москва и някой от големите градове. Няма да коментирам по-задълбочено...мога да кажа, че се върнах тука и са стоя на студено, заради такива антируски *** като вас! Събирам кинти да се връщам и този път с еднопосочен билет.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доста е дърт вече не е в първа младост, а и американците доста са го изтезавали в затворите като младеж.
2
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, а на обонго лежат хиляди убити от бомби! Ама единият е диктатор, другият демократ миротворец!
1
58
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
отвратителен диктатор , на съвестта му лежат милиони кубинци умрели в мизерия