След терора в Париж оплакахме мъртвите, сега е време за решения

Най-важният въпрос е какво точно искат нашите врагове
12 яну 2015 20:33,
129
След терора в Париж оплакахме мъртвите, сега е време за решения
Снимка: Reuters, архив

След като оплакахме мъртвите и осъдихме престъпниците, извършили нападенията в Париж, сега настъпи време за взимане на решения, пише Серджо Романо от в. „Кориере дела сера“.

Възприетите досега стратегии не успяха да попречат на агресията в Париж и това означава, че трябва да се адаптираме към действителността. На една толкова очевидна и разпространена заплаха трябва да се отговаря с други средства и други програми. Трябва да знаем преди всичко какво искат нашите врагове. Дали те искат да разрушат западните демокрации? Дали искат да убият всички, които изповядват други религии, или да ги принудят да приемат тяхната религия? Дали искат да отнемат Рим от папата, каквитото изглежда са намеренията, заявени от лидера на Ислямска държава Ал Багдади? Но нека все пак не допускаме грешката да мислим, че Западът е основната мишена на ислямистките джихадисти.

Истинската война днес е онази, която се води в самия мюсюлмански свят. Това е войната между ненаситните фанатици и често пъти несигурните и нестабилните политически режими, които са повече или по-малко свързани с Европа, САЩ или с Русия, било то заради сходство, афинитет или заради някаква изгода. Това е една безмилостна гражданска война, в която мюсюлманските жертви са по-многобройни в сравнение с жертвите на терористичните атентати в нашите градове.

Тази гражданска война е освен това усложнена от отколешната вражда между двете основни религиозни семейства на исляма - сунитите и шиитите. Войната се води по южните граници на Тунис, Киренайка, Либия, на полуостров Синай, в Египет и Сирия, в провинциите, които разделят района на Багдад от Иракски Кюрдистан, в Йемен, Кавказ, Афганистан, Пакистан, Сомалия, Кения и Нигерия. От време на време огнища на войната се разгарят и в мюсюлманските страни в Югоизточна Азия.

Войната на джихадистите срещу Запада в тази ситуация е паралелен конфликт, насочен срещу страни, които те възприемат като защитници или покровители на техните ненавиждани братя.

Този паралелен конфликт е полезен за каузата им, защото служи преди всичко да покаже колко уязвим е Западът и каква смъртоносна сила е ислямисткото движение. Но основната стратегическа цел е привличането на нови последователи сред мюсюлманската общност на Запад и превръщането на тези нови последователи в пета колона. Днес един атентат е призив за хващане на оръжията, но истинският враг е другаде.

Ако такава е ситуацията, с която трябва да се борим, нямаме много голям избор. Нашите приятели и съюзници са всички онези мюсюлмански или християнски страни, които се бият на един и същи фронт, които са заплашени от същите врагове и рискуват да рухнат под натиска на ислямистката вълна.

Уинстън Чърчил едно време беше казал, че ако Адолф Хитлер беше превзел ада, той щеше да започне да говори с по-мили думи за дявола пред Камарата на общините. Египетският президент Ас Сиси, президентът на Сирия Асад, руският президент Путин и иранският президент Рохани не са дяволи. Но те са начело на режими, които ние смятаме за не толкова демократични, за репресивни или за полицейски. Но тези лидери познават ислямистите по-добре от нас. В миналото те са имали болезнен опит с радикалните ислямисти /не бива да забравяме случилото се в училището в Беслан, в Северна Осетия/. Те имат и основателни причини да се борят с радикалните ислямисти, за да не бъдат окупирани страните им от сунитските екстремисти или да не се превърнат в една от провинциите на халифата на Ислямска държава.

Ако някоя западна страна беше склонна да хвърли свои сухопътни сили в борбата с радикалните ислямисти, можехме и да минем без сътрудничеството на гореспоменатите лидери и режими, но откакто САЩ елиминираха този вариант, нямаме друг избор освен да подкрепяме с всички средства, с които разполагаме, онези, които вече са на бойното поле.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 9 години
Тази провокация ми намирисва с "кулите-близнаци" с които се отвори войната с Ирак.
72
0
 
1
 
! Отговори
смех преди 9 години
какъв "парад", какво лицемерие, липсва им един калашников откос.
71
1
 
2
 
! Отговори
до 103 преди 9 години
За да става оборот.
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това отпред са марионетките , кукловодите са на друго място.
69
0
 
1
 
! Отговори
Alex Jones преди 9 години
infowars/paris-gunman-met-with-known-cia-asset/Paris Gunman Met with Known CIA AssetTriple agent trained Charlie Hebdo shooter nearly four years agoInfowars investigative journalist Mikael Thalen breaks down how Said Kouachi, one of the accused shooters in the Charlie Hebdo attack, traveled to Yemen and met with former CIA asset and Pentagon dinner guest Anwar al-Awlaki in 2011.Прочети още на: dnes.bg/redakcia/2015/01/12/koi-i-zashto-moje-da-byde-sharli-ebdo.250995,1
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-точния въпрос е: Защо си създаваме врагове и за какво са ни нужни те?
67
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди всичко бих искал да изкажа моите съболезнования към семействата на всички загинали в Париж. Много важно е да се отбележи, че това е изключително добре измислен терористичен акт. Това не е случайно, еднократно деяние на индивидуалисти. От друга страна, този атентат повдига един много важен въпрос, а именно - докъде се разпростира свободата на словото и докъде може да се накърнява честта и достойнството на хората, включително и техните религиозни чувства. "Шарли Ебдо" е публикувало карикатури не само на пророка Мохамед, но и на папа Франциск, както и на кардинала на ПарижКопирано от standa
66
1
 
10
 
! Отговори
НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА преди 9 години
очевидно трябва да бъде възстановена в БЪЛГАРИЯ и ограбеното от ДЪРЖАВАТА /т.е. НАРОДА/ да се върне и да работи за благото на хората, а не за новите МЕРЦЕДЕСИ на НС и вилите на ЛАЗУРНИЯ БРЯГ на шепа БАНДИТИ.
65
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари, ... искрено се надявам скоро да се присъедините към така мечтания от вас Евразийски съюз !Отчасти защото с присъствието си ЦАПАТЕ Европа ... отчасти защото искам да видя как чеченците раздават правосъдие зад всеки несъгласен с тезите на Другаря Путин.за мен България е история ...
64
3
 
12
 
! Отговори
НОВОРУСИЯ преди 9 години
също очаква СЪЧУВСТВИЕ и ПОДКРЕПА за ХИЛЯДИТЕ УБИТИ и ОСАКАТЕНИ МИРНИ ХОРА. Десетки хиляди останали без дом, СТОТИЦИ ХИЛЯДИ прокудени от родните места.ЕВРОПО СЪБУДИ СЕ!
63
2
 
5
 
! Отговори
не ми е ясно.... преди 9 години
*** лидери ли са врагове на собствените си народи или обратно, та им натрапват с такова постоянство и лицемерие ислямистите в собствените си страни?Вие как мислите?
62
3
 
6
 
! Отговори
aтaкисть преди 9 години
Извинявaйте, но кaк се нaмирaт снимки от моргaтa, в която Кенеди е aутопсирaн преди 40 години, a н3 с3 нaмирaт снимки нa кървaвaтa бaня в Шaрли Ебдо, нито еднa кaпкa кръв, нито един труп, нито един пaтронСaмо остaвени културно лични кaрти в колaтa от двa призрaкa
61
0
 
3
 
! Отговори
Кузмов преди 9 години
Решение кой да БОМБАНДИРАМЕ :)
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 75За тебе нема свещени крави,има едно надарено магаре и идва към ауспуха ти изодзадзе !
59
2
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До до 69Вярвам на документите!"Познанието пазено от Българите не е било непознато за Западна Европа!Доказателство за това е цялата история около покръстването ни от Борис,и дареният от него Български Кивот на тогавашния папа в Рим,известен днес като"Сандъка от Терачина"...Печат за забранените книги"Донесена от България".Такъв печат във Ватикана е имало само за българските книги"-сведението на Тр. Кръстанов от 1984 г.във Ватиканската библиотека.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бяха се вслушали в гласът на бившите мохамедански колонии - Балканските държави примерно и техния вековен опит с исляма... Ама не, щели да ги интегрират! Засега исляма настъпателно завзема територии и налага правила.
57
2
 
3
 
! Отговори
до 69 преди 9 години
Верваш ли си ?
56
2
 
8
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Какви решения?Как стават Велики сили изведнъж през последните три-четири века?Началото на т.нар.Ренесанс?"Ако погледнем икономическата,политическа и културна карта на Европа от 14-15 в. ще видим,че единственото възможно място откъдето е възможна такава културна и духовна заемка е България!Изостанали сме,защото тук е надошла всякаква небългарска ***,която векове е спъвала и продължава да спъва развитието ни.Оцелели сме именно заради великото си минало и национален ген."
55
0
 
7
 
! Отговори
От тази ... преди 9 години
... статия изобщо не се разбира какво конкретно искат да направят политиците.
54
0
 
13
 
! Отговори
свобода на словото преди 9 години
спирам да пиша в сайд,вкойто трият или моделират мненията на хората!Стига тормоз, писна ми!