ЕС в битка с националните правителства в енергетиката

"Икономист": По въпроса с Русия ЕС бележи напредък
16 яну 2015 20:17, Елка Василева
65
ЕС в битка с националните правителства в енергетиката
Снимка: архив, Reuters

Енергията, според Европейската комисия, трябва да тече свободно към и между страните членки на ЕС.

Еврокомисарят за енергийния съюз Марош Шефчович има двама противници (в изпълнението на тази цел). Единият е Русия, която се опитва да запази пълния си контрол върху газовите доставки за Източна Европа. А другият са националните правителства на страните от ЕС и държавните им компании. На тях им допада да имат влияние върху националните енергийни пазари и не харесват начинът, по който трансграничната търговия с газ и електроенергия подкопава това влияние, пише в най-новия си брой британският бизнес седмичник "Икономист".

По въпроса с Русия ЕС бележи напредък. Засега е избегнато прекъсване на газовите доставки тази зима.

Въпреки изобилието от руски гръмки слова тази седмица Шефчович следи споразумението за сметките и дълговете, което ЕС помогна да бъде постигнато между Украйна и Русия. То накара неговата родна Словакия да изпрати газ на изток към Украйна, обръщайки обичайния поток. ЕС оказва натиск върху Украйна да реформира енергийния си бизнес, по-конкретно да сложи газомери на границата с Русия, а не да разчита на измервания, направени на помпените станции в страната. Според именно мнозина липсата на газомери е основен източник на корупция.

ЕС се противопостави на Кремъл и за "Южен поток" - изключително политизиран проект за газопровод под Черно море и през Балканите. Комисията обяви, че "Южен поток" е незаконен така както е предложен първоначално: не е разрешено една и съща компания да управлява газопровода и да притежава газа, който помпа. Русия призова страните, в които има известно влияние, като Австрия, България и Хърватия, да се противопоставят на Еврокомисията, но напразно. Така руският президент Владимир Путин внезапно анулира проекта през декември.

По-малък и подкрепян от ЕС тръбопровод, наречен ТАНАП (TANAP) напредва, но това няма да помогне на страните, останали в трудна ситуация след провала на "Южен поток", особено Унгария и България. Марош Шефчович се опитва да помогне и на двете. Той призовава Хърватия да изгради терминал за втечнен газ и да позволи газът да отива към Унгария. Нов терминал за втечнен газ в Литва вече спечели на страната по-добри цени на газа от Русия.

Най-добрият начин да се помогне на уязвимите страни обаче е да се изградят тръбопроводи и електрически кабели между тях и да се гарантира, че работят и в двете посоки.

Стимулирането на такива "интерконектори" ще бъде голям приоритет в планирания енергиен съюз - проект на ЕС, който Шефчович ще очертае на среща в Рига на 6 февруари.

Засега напредъкът е частичен, не на последно място и заради влиянието на Русия: озадачаващата липса на български интерконектори с Гърция и Сърбия е един от примерите.

Електрическите интерконектори обаче трябва да са по-широко разпространени. През 2002 година ЕС определи цел на страните членки електрическите интерконектори да представляват най-малко 10 процента от националния капацитет. Няколко страни обаче изостанаха в постигането на тази цел. А други, като Франция, несъмнено не харесват трансграничните енергийни потоци. Евтината вятърна електроенергия от Испания би разстроила френския бизнес модел на ядрената индустрия.

Енергийният съюз цели да направи Европа по-зелена, по-безопасна, по-евтина, по-спестовна и по-модерна.

Затрудненията обаче изобилстват. Има много пари за нови проекти, но те отнемат прекалено много време - средният срок на европейските инфраструктурни проекти е 10 години, посочва Шефчович. А бизнес моделите все още не са ясни. Интерконекторите се финансират трудно, защото когато дават резултат при изравняването на цените, те могат да се използват малко или въобще да не се използват.

Най-сложният въпрос за енергийната политика не е на бюрото на Марош Шефчович, а на бюрото на колегата му. Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер трябва скоро да реши дали да продължи съдебното преследване на руския газов гигант Газпром за нарушаване на правилата на единния пазар чрез определяне на цените на газа страна по страна, както и други практики.

Напрежението с Русия заради Украйна спря тази дейност миналата година. След като стана ясно, че Путин загърби „Южен поток“, ЕК може да си помисли, че моментът е подходящ да се покаже кой командва.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Народна поговорка преди 9 години
В статията има два забавни момента:1.Това,че в Европа вятърната енергия е по-евтина от атомната.У нас как е?2.Това,че различните цени на газа за всяка страна от ЕС поотделно са обект на съдебен спор,дали няма да се спре кранчето на някои избрани богопомазани мародери у нас?Лошото разбира се е,че кучето("Икономист") си лае,керванът(енергийната мафия у нас) сивърви!
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС е против националните интереси, но не на богатите държави ,а на такива като България! Не разрешиха Южен поток ,за да сме "независими от Русия", а разрешиха и построиха Северния поток до Германия! Сега САЩ ще ни "защитава" от Русия ,която няма намерение да ни напада,на американски газ ли ще получаваме или руски,на от Турция? А кой ще не защитава от САЩ?
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
46.Стана ни ястно че всяка държава от ЕС си защитава нейните енергийни интереси . А България е жертва и на ЕС и САЩ в енергийните им интереси ! ( Но Германия не се самонаказва - ползва 2 тръби )САЩ ги наказва със санкций , и вече е сключил трансатлантическите договори с ЕС . И ще наказва Русия , за да я измести от Европейския пазар. За това даже се убиват хора ! Печели САЩ ,Камерън каза че и Англия печели ??
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако някои чете и разбира правилно прочетеното излиза че ЕС не мисли и прави нищо лошо към никои.Не знам защо тогава някои искат да сме разделени?Сетих се за румляните : разделяй и владей:Сега стана ли ви ясно кои има изгода от разногласия?!
24
2
 
16
 
! Отговори
Еврокомисар преди 9 години
Eвропейската Комисия - срещу ВСИЧКИ национални правителства + Русия. (Представете си една зала хора -срещу всички хора живеещи между Атлантическия океан и Беринговия провлак.) Така излиза от въпросната статия. Само,дето ЕК била правата в цялата история! Националните правителства и Русия имат само не,кви си там национални "интереси"- пфу! Колко са нахални!
23
4
 
8
 
! Отговори
Poroshenko преди 9 години
Омръзна ми вече от всички тези приказки за газ и петрол.В близкото минало България беше индустриална държава ,защото имаше евтина електроенергия.Сега е неизгодно за промишлеността с този скъп промишлен ток.Така ,че вместо за тръби е по-добре да помислим за ядрени реактори и по-евтин ток.Имаме и достатъчно ВЕЦ и ТЕЦ.Не газификация,а електрификация ни е нужна.
22
2
 
9
 
! Отговори
Anon преди 9 години
ЕС не е цъфнал и вързал въобще, искат Русия да им купува храната сега: "Еврокомиссия просит Россельхознадзор возобновить торговлю на основе сертификата, действующего для ЕС, на ряд животноводческой продукции, а также продовольственного картофеля, сообщает Россельхознадзор.Соответствующая просьба содержится в письме исполняющего обязанности главы генерального директората по здравоохранению и пищевой безопасности ЕК Ладислава Мико."
21
1
 
18
 
! Отговори
Anon преди 9 години
"не е разрешено една и съща компания да управлява газопровода и да притежава газа, който помпа."-Ок, значи сега всичко е наред - газта е на Турция, тръбопровода не и ЕС трябва сам да си го финансира. Ааа, "Интерконекторите се финансират трудно.." Значи нямат пари!Е, хитро беше да искат Газпром да тегли заеми от европейски банки и 100% да финансира инфраструктурата и после 50% да отстъпи на друг... сега са в нокаут какво да правят. БГ ще загуби при всички случаи.
20
1
 
20
 
! Отговори
Битка ? преди 9 години
Франция има интерес да си запази Атомните Централи , Испания вятърните ,България какъв интерес има - какъвто е интереса на другите , все е съгласна ( най-скапаните управници -продажници ) няма друга по-скапана Европейска държава.ЕС е като орел, рак и щука !
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В знак на траур и мъка по очертаващата се липса на пазари за газ и нефт Русия започва да се лишава и от малкото,което изобщо произвежда: през гугъла :Россия продаст американской компании 60 ракетных двигателей РД-181
18
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 39 Първо, Европа не купува газ от Турция. Второ, "руският" газ не винаги ще е руски.
17
2
 
38
 
! Отговори
me преди 9 години
"По въпроса с Русия ЕС бележи напредък. Засега е избегнато прекъсване на газовите доставки тази зима." Ей това много ми харесва - ЕС бележи напредък, защото още не е спяна газта от Русия. Това може ли да бъде нормална философия - един вид, денят върви добре, защото все още сме живи. Просто не е истина колко е зле положението в енергийната политика на ЕК. Вчера бяха "удивени", че ЮП бил спрян наистина. Днес излиза статия, колко всъщност добре вървят нещата, щото все още сме живи. Пълен абсурд!
16
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Велика Русия. Българският народ ще бъде винаги с Русия, независимо от жалките продажни политици слугинаж на САЩ и Брюксел
15
32
 
4
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
Който иска да храни Руските окупатори чемадан,вакзал и Масква.Няма ги вече колониите от источна Европа и *** да не пищят а на трастиката да копат евтин газ и петрол.
14
1
 
27
 
! Отговори
тангра преди 9 години
Е чеда мои от април пак се гласят май да вдигат тока и парното!Но щом искате стойте на студено и пишете, пишете, пишете простотии!
13
13
 
4
 
! Отговори
дедо ПИЧ преди 9 години
Ей така се защитават национални интереси ,а не като нашите ***:Турция не постигна споразумение с Газпром за цените на природния газ за 2015 г. Това заяви министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз, цитиран от сайта world bulletin, цитиран от Монитор. Експерти от двете страни са провели две срещи за цената на природния газ през 2015 г., без да постигнат споразумение, обясни министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Танер Йълдъз.Според него, ниските цени на петрола отслабват преговорните позиции на страната му. Йълдъз съобщи, че заради студеното време през пос
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Язък, пфу!
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Де, де, кажи кво е станало със самолетоносача.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Байко, последните словца ми преведи, моля!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде продават Торове???