Казахме ли ви?

Крайните десници отново на гребена на вълната след атаките в Париж
17 яну 2015 20:26,
143
Казахме ли ви?
Снимка: архив, Reuters

Ужасяващите терористични атаки в Париж продължават да отекват из Европа. Политически лидери от ЕС се присъединиха към милиони французи, излезли на шествие срещу насилието и нетолерантността, а на целия континент продължават да се организират публични бдения, помени, пазене на минута мълчание в памет на жертвите.

Но налице са не само смирените реакции. Водачите на крайно дясното обвиниха ислямската религия и заклеймиха имигрантите, бяха осквернени множество джамии, а ксенофобско движение в Германия събра десетки хиляди на протест срещу “ислямизацията на Европа”. Според Си Ен Ен тази крайна позиция от страна на общественост и политици получава силен импулс след трагичните събития в Париж.

Антиимиграционните и антиислямските настроения в Европа са силно застъпени в последните години. Мнозинството европейци нямат проблеми със свободното движение в рамките на държавите от ЕС, но са с крайно негативно мнение, когато става въпрос за имиграция на хора извън съюза.

Особено що се отнася до мюсюлманите. Повечето от половината европейци считат, че ислямът не е съвместим със западния свят, а 1/3 от британците и 2/3 от испанците виждат в тази религия пряка заплаха за сигурността си. Атаките в Париж могат само да послужат като потвърждение и да разколебаят сериозно тези, които са с по-умерени възгледи по въпроса.

Именно подобни настроения, съчетани със страховете от икономически срив и съмненията в бъдещето на общоевропейския проект, доведоха до възхода на популистките и крайнодесните партии.

Тенденцията се вижда в почти всяка страна-членка, а общото присъствие на крайнодесни в новия Европейски парламент стигна до 20% след миналогодишните избори. За лидерите на тези партии случилото се в Париж е “казахме ли ви, че ще стане така” момент.

Найджъл Фараж от Британската партия на независимостта обяви, че вината за трагедията е в “петата колона в нашите страни”, визирайки имигрантите-мюсюлмани. Холандският политик Геерт Вилдерс беше категоричен, че е време за “деислямизация”. Водачът на френския “Национален фронт” Марин льо Пен призова за край на отричането и лицемерието по отношение на мюсюлманските имигранти. Александър Гауланд от “Алтернатива за Германия” отсече: “Всички, които игнорират ислямската заплаха, разбраха, че са в грешка”.

Сега, повече от всякога, тези изявления отекват силно в съзнанието на европейските граждани, ужасени от поредното безмилостно терористично нападение на територията на ЕС.

За Си Ен Ен първото пряко следствие ще е за европейските мюсюлмански общности. Атаките на религиозна основа ще зачестят и страхът и отчуждението ще се засилят. Сегрегацията ще се задълбочи, а това е изключително благодатна почва за радикализиране. Накратко, съществува сериозен риск от отлъчване на европейските мюсюлмани.

Политическите климат и култура в Европа също ще се променят. Екстремистките атаки ще принудят големите управляващи партии да вземат конкретни мерки и да се отдалечат от типичната си (с някои изключения) умерена, центристка политика. Затягане на мерките за сигурност, по-строги имиграционни закони, недопускане на бежанци от военни зони. В резултат ще бъдат жертвани доста от настоящите права на европейските граждани. Подобно решение е нож с две остриета, защото създава среда, в която радикалите ще намират нови и нови оправдания за действията си.

Твърде вероятно е не само мюсюлманите да пострадат. От доста време насам се повдига въпросът за имигрантите от Централна и Източна Европа и ограничаването на свободното им придвижване към по-богатите страни от ЕС. В настоящата ситуация подобни ограничения изглеждат далеч по-вероятни за приемане и прилагане.

Европа е на път да издигне нови стени. Дали ще се стигне дотам зависи от политическата класа, която трябва да вземе трудни решения и трябва да го направи много бързо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
4
 
! Отговори
И сега накъде? преди 9 години
Причините за сегашното положение са много: гузна съвест на западните държави за колониалното подтисничество и жестокости, които са вършели миналите векове, "умната" идея на техните политици да внесат евтина работна ръка и така да си осигурят бърз икономически растеж, непростима липса на познаване на историята, религиите и културните различия между ислямския и християнския свят, безкрайна самоувереност и безпардонност от една страна и пренебрегване на тревожните сигнали за заплаха от друга.
93
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 116казвате: Това са крайно лицемерни нации.За да бъдеш лицемерен трябва да си богат и силен. Лицемерието не е за босяци. Не само са лицемерни богатите европейци, те са отвратени от отвратени от бедните навлеци и в ужас, че трябва да отделят трохи от трапезите си за тях. Всичко, което върви по европейски програми в крайна сметка се връща в банките и джобовете на най-богатите. Но това няма да спаси Европа. Новите вандали и новото преселение на народите идват неумолимо.
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Два въпроса: Защо мюсюлманите не емигрират до богатите ислямски държави със същата религия и мироглед, а пренаселват Европа? И защо западните общества се нахвърлят с такова настървение срещу емигрантите от бившите социалистически страни, а охотно приемат / поне досега/ необразовани, многодетни, натоварващи социалната система емигранти от Азия и Африка? Смятаха, че по-лесно ще се справят с тях ли? Видя се!
91
0
 
13
 
! Отговори
да преди 9 години
Факт е, че по време на турския геноцид над българския народ, същата тази Европа мълчеше, и даваше пари на Османската империя. Съвсем съзнателно ни държаха икономически недоразвити, за да продават стоките си на султана /специално Англия и Франция - най-големите кредитори на Османската империя/. Това са крайно лицемерни нации...
90
0
 
5
 
! Отговори
scott преди 9 години
До соваевалла на глоБализацията. Фанеш самолена и опа - на джихат у берлин. А не кат у средните векове - колиш и бесиш на балканите и нема отзвук.
89
1
 
9
 
! Отговори
Александъp преди 9 години
Накрая не САЩ а Русия ще спасява Европа.
88
0
 
2
 
! Отговори
хех преди 9 години
е това се очакваше... но да не си помислите, че това е масово? истински десните (скинхедове и доста промити мозъци) са много назад в ранглистата. В германия даже не са и в ранглистата и няма и да влязат, колкото и това да му се иска на путин (и ко).
87
1
 
15
 
! Отговори
! преди 9 години
Когато Златна зора в Гърция се обяви против беконтролната имиграция кой ги обяви за"неонацисти"?Ако не знаеш това ходи научи и тогава се изкажи.
86
3
 
11
 
! Отговори
, преди 9 години
Тук е добре да се разбере,че голяма част от т.нар. десница даже не съзнава,че корена на проблема им не са мюсулманите,които чрез закони прокарани не от мюсулманите се пуснаха безконтролно в Европа с цел размиване на християнството и използването им като карта за ционистките пъклени планове.https://youtube/watch?v=MFE0qAiofMQ
85
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-после Европа разбра,че интеграция между християни и мюсюлмани не може да има! Последните не желаят да приемат европейския начин на живот!Това се вижда от турци,живеещи от 50 години в Германия или родени там,си остават турци, нямащи нищо общо с германците!Да не говоря с много по-изостаналите афганистанци,сирийци и др.!
84
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като си в Европа прави като европейците - ще бъдеш християнин или атеист, ще ядеш свинско, ще пиеш алкохол и т.н.На който не му харесва - шапката и откъдето е дошъл.
83
1
 
22
 
! Отговори
НРБ преди 9 години
Европа е пренаселена!Спиране влизането на талибаните в ЕС.
82
1
 
46
 
! Отговори
сова преди 9 години
-----ограничаване на емигрантите от източна Европа към богатите страни. И какво излиза че България се превръща в гето за емигранти.Че те затова ни приеха в ЕС за да сме външна граница и да пазим богатите да не им се разваля рахатлъка.
81
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нямам нищо против ако русия стане нормална демократична държава която да уважава правата на по малките християнски държави
80
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От доста време насам се повдига въпросът за имигрантите от Централна и Източна Европа и ограничаването на свободното им придвижване към по-богатите страни от ЕС. В настоящата ситуация подобни ограничения изглеждат далеч по-вероятни за приемане и прилагане.Европа е на път да издигне нови стени....ВСЯКА ЖАБА ДА СИ ЗНАЕ ГЬОЛА. НЕМОЖЕ *** И ОВЦА ДА БЪДАТ В ЕДИН ОБОР. КАТО КАЗВАМ ОВЦА И *** ИМАМ ПРЕДВИД ЧЕ СВИНЕТЕ СА В ЗАПАДНА А ОВЦЕТЕ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА.
79
18
 
3
 
! Отговори
102 преди 9 години
времето което визираш беше с по големи опасности за християнската цивилизация от червените ***. първо ще довършим руския имперски бяс и после ислямските неадерталци
78
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
никога до сега ислямския свят не е бил по слаб, никога до сега християнската цивилизация не е имала такова огромно превъзходство във военно икономическо технологично превъзходство. въпроса е колко ще продължи нашето търпение
77
8
 
5
 
! Отговори
98 преди 9 години
нищо,никога не е късно. арабската цивилизация е пред смърт. разрухата и провала е във всяка арабска държава. решиме ли да ги довършим е въпрос на дни
76
1
 
36
 
! Отговори
Писна ми преди 9 години
Писна ми да наливам в чуторите на *** ***: тъпата религия е в основата на всичко. Групичка хитреци, възвеличани от простаците като ПАПА, ХОДЖА, ИМАМ и така нататък се възползват от простотията на глупаците и ги таковат яката, по всички дупки. А религиозните фанатици, били те християнски, ислямски и други избиват невинни хора. В името на техния бог.
75
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трябва да има реципрочност,как така саудитска арабия ще има джамии във всеки град по света където имат посолство а едновременно с това да не разрешават построяването и на една християнска църква в саудитска арабия